Los Angeles en Hollywood bezoeken

L.A. en Hollywood spreken tot ieders verbeelding. Het is de woonplaats van ontelbare bekende en geliefde acteurs en actrices. De stad is het decor van ruim de helft van wat we op de televisie voorgeschoteld krijgen. Hierbij krijg je een gids om de mooiste plekjes van deze stad te bezoeken.

Hollywood

Het kruispunt van Hollywood Blvd en Vine St is het startpunt van de overbekende Hollywood Strip. Op dit kruispunt vind je het hoofdkwartier van Capitol records, hetgeen de vorm heeft van een stapel vinylplaten. In het Pantages Theatre werden in de "fifties" de oscaruitreikingen gehouden en tot 1977, de Emmy Awards. Vandaag kan men er tal van musicals bekijken. In de verte kan je de overbekende Hollywood letters op de rotsen zien staan. Veel toeristen zouden de beroemde letters graag van dichterbij gaan bezoeken. Dit is echter niet de bedoeling. De toegangsweg naar de letters is afgesloten door een hoge afsluiting en is moeilijk te bereiken. In de gloriedagen van Hollywood waren alle filmstudio´s in Downtown Hollywood gelegen. Tegenwoordig zijn ze allemaal de heuvels ingetrokken en enkel de Paramount Studio blijft nog over. Op Melrose Ave kan je de studio gaan bekijken. Alleen al het befaamde toegangshek is de moeite waard.

Walk of Fame

Op Vine St en Hollywood Blvd kan je over de "Walk of Fame" lopen. Meer dan 2000 sterren staan er in de stoep vereeuwigd. De allergrootste sterren op de Walk of Fame vindt je op Hollywood Blvd vlak voor het Mann´s Chinese Theatre, dat werd geopend in 1927 door Sid Grauman die er directeur bleef tot 1950. Het complex kostte toen reeds 2 miljoen dollar en tal van bouwmaterialen werden hiervoor vanuit China geïmporteerd. Het is bijna 100 jaar lang de belangrijkste plaats in Hollywood voor filmpremières en was in de jaren ´40 de plaats waar de oscars werden uitgereikt. De omgeving van het theater is sinds enkele jaren opnieuw uitgetekend met een shoppingcenter en een extra bioscoopcomplex, met name het overbekende Kodak Theatre, dat tegenwoordig dienst doet voor de oscaruitreikingen en waar het zelfs speciaal voor werd gebouwd. Dit gigantische totaalproject kostte ruim 600 miljoen dollar en brengt opnieuw leven in Downtown Hollywood.

Aan de overkant van de straat ligt het El Captain Theatre, dat tegenwoordig eigendom is van Disney. Het is zeker niet het grootste theater van Hollywood, maar wel het beste bewaard gebleven. Het werd gebouwd in 1926 in een opera-achtige rococostijl. In de buurt van "Hollywood & Highland" vind je eveneens het Egyptian Theatre, ook door Sid Grauman gebouwd in 1922, het Madame Tussauds´ Wax Museum, het Ripley´s Believe It Or Not Museum en het Guinness Museum.

Sunset Blvd

Deze 40 kilometer lange levensader loopt in Hollywood evenwijdig met Hollywood Blvd en buigt dan af via Beverly Hills en Bel Air richting kust. Tussen Hollywood en Beverly Hills spreekt men ook wel van "The Sunset Strip". Hier vindt je de gigantische "billboards" van nieuwe films en enkele bekende comedy clubs, zoals de The Comedy Store. Robin Williams, Jim Carrey en Eddie Murphy begonnen hier hun carrière. Platenwinkels zoals Virgin Megastore en Tower Records. Maar ook bekende restaurants en clubs zoals The House of Blues, The Sky Bar en The Viper Room ( voormalig eigendom van Johhny Depp ). Op Sunset Plaza kan je sterren spotten bij een lekkere koffie.

In volgorde kom je de volgende zaken tegen op de strip die ongeveer 2 km lang is:

Chateau Marmont:
Dit beruchte en beroemde hotel uit 1927 is "earthquake proof". John Belushi stierf hier aan een overdosis en Demi Moore vierde hier haar verjaardag. De leden van Led Zeppelin reden hier door de lobby met hun Harley´s. Lindsay Lohan werd hier opgepakt wegens drugsgebruik en Britney Spears werd hier de deur gewezen na problemen met de directie.

Carny´s:
Dit is een gekende hamburgertent in een treinstel en het favoriete hotel van tal van sterren uit de geschiedenis.

The Sunset Tower Hotel:
Dit is een van de mooiste Art Deco gebouwen in Los Angeles. Het werd gebouwd in 1929. Dit hotel was altijd erg populair bij artiesten tot het in 1982 bijna werd afgebroken. Na renovaties werd het terug populair als de St James Club. Sinds 2006 heeft het terug zijn originele naam gekregen. Boven is er de Tower Bar die door vele bekenden reeds is bezocht.

The House of Blues:
Deze club bestaat sinds 1994. Tupac Shakur gaf hier zijn allerlaatste optreden, maar ook Prince trad hier enkele jaren terug nog op en heeft sinds dat optreden nergens anders opgetreden.

The Comedy Store:
Dit bestaat reeds sinds 1972 en geeft plaats aan 100 bezoekers. Jonge komieken worden niet betaald om hier op te treden, hetgeen de komiek Steve Lubetkin tot zelfmoord dreef en van het dak van het gebouw ernaast sprong. Elke belangrijke Amerikaanse komiek heeft hier ooit reeds opgetreden.

The Sky Bar:
Deze beruchte bar licht bovenaan in het Mondrian Hotel. Er is een zwembad, balkons en tal van zithoekjes. Het is intiem en bijna volledig in open lucht. Leonardo DiCaprio, Cindy Crawford en Jean-Claude Van Damme komen hier regelmatig. The Mondrian Hotel is populair bij rockgroepen, waardoor de bar veel gekende rocksterren over de vloer krijgt. Hier geraak je niet zomaar binnen, of je moet in het hotel verblijven of je bent beroemd. Een drankje kost hier altijd 18 dollar, of het nu een glas champagne betreft of een glas water.

Bar 1200:
Dit is een bar in het Sunset Marquis Hotel, vroeger gekend als The Whiskey Bar. Dit is een echt rockhotel. Er is zelfs een opnamestudio in de kelder van het hotel. In de bar hangen geregeld modellen en beroemdheden rond. U2, Aerosmith, The Rolling Stones en Eminem kwamen hier alvast regelmatig. De zanger van Depeche Mode kreeg in dit hotel een overdosis in 1996, hij overleefde de overdosis, maar werd er wel voor gearresteerd.

Sunset Plaza:
Dit is zowat het enige stukje "Rich & Famous Hollywood" dat zich niet afspeelt achter gesloten deuren of hoge omheiningen. Dit Europees ogend plein dateert van de jaren ´30. Hier lopen de mooie "wannebees" rond in de hoop gespot of ontdekt te worden. Bekende zaken zijn hier Mel´s, Chin Chin en Café Med.

O2:
Dit is een bar/restaurant, eigendom van acteur Woody Harrelson. Het is een "oxygen bar".Woody verkoopt letterlijk lucht voor de prijs van 13 dollar, dat je kan innemen via een waterpijp. Hier is alvast geen alcohol of cafeïne te krijgen.

The Viper Room:
Deze club opende in 1993. Johnny Depp was mede-eigenaar, maar verkocht zijn aandeel in 2004. River Phoenix stierf hier aan een overdosis op Halloween in 1993. De nieuwe eigenaar is de zoon van het Hard Rock Café imperium. Men is ook van plan van Viper Room een franchise te maken.

The Whisky a Go Go:
Deze bar bestaat reeds sinds 1964. Hier dansten gogo danseressen in kooien tijdens optredens of gewoon in de discotheek. De bar heeft vaak problemen gehad met de autoriteiten. The Doors hebben hun eerste optredens hier gedaan en gedurende een lange periode ettelijke keren per week gespeeld. Ook later tijdens de punkrock was de club belangrijk. In 1982 sloot de club. In 1986 ging het echter terug open, maar enkel om verhuurd te worden voor feesten en optredens. Ondertussen hebben Guns N Roses, Metallica, Nirvana en Red Hot Chili Peppers hier meermaals opgetreden. The Police en Avril Lavigne gebruikten de club om te repeteren voor hun recente tournees.

The Roxy:
Dit is sinds 1973 en bekende nachtclub. Alle grote artiesten, van Bob Marley tot Bruce Springsteen hebben hier opgetreden. Bekenden als John Lennon en Alice Cooper hingen hier vaak rond.

The Rainbow:
Dit is een bar and grill. Boven het restaurant is een exclusieve club genaamd "Over The Raimbow". Het restaurant ging open in 1972 met een feestje voor Elton John. The Beatles, The Doors en zelfs Elvis Presley kwamen hier regelmatig. De club heeft hippie roots en speelt zelfs vandaag nog enkel rockmuziek.

The Key Club:
Deze club bestaat sinds 1996. De kostprijs was 9 miljoen dollar. Deze hightech club kwam reeds enkele keren in financiële problemen, maar is nog steeds druk bezocht, al is het dan minder door grote sterren.

Beverly Hills

In Beverly Hills kruist Sunset Blvd met Rodeo Drive, de meest exclusieve winkelstraat ter wereld. Hier doen de sterren hun inkopen. "Bijan" is de duurste winkel ter wereld, een outfit kost je hier gemakkelijk vijftienduizend dollar. Beverly Hills is een kleine presidentiële stad zonder ziekenhuizen of kerkhoven. In Beverly Hills wordt men dus niet geboren en gaat men niet dood. Men is er liefst van al onsterfelijk. In Beverly Hills doet men er alles aan om comfortabel en veilig te kunnen leven. Als men er de politie belt, staat deze meestal binnen de minuut aan je voordeur. Op heuvels ten noorden van Sunset Blvd vind je het duurste vastgoed van de V.S., met gemiddelde prijzen van 2,2 miljoen dollar per woning. Verschillende van de huizen in deze stad horen bij de grootste van de gehele V.S.. 90210 is 1 van de 4 Zip codes van Beverly Hills en doet natuurlijk bij iedereen een belletje rinkelen. Beverly Hills 90210 was immers een populaire TV serie in de jaren ´90. Bekende films die met de stad worden geassocieerd zijn Beverly Hills Cop en Beverly Hills Chihuahua.

Santa Monica

Dit is een voormalig visserdorp, maar enkel de mooie Santa Monica Pier laat je hier nog aan herinneren. De Pier bestaat reeds van 1909 en is een samenvoeging van twee pieren. Het tweede kortere deel werd gebouwd in 1916 en bevat een attractiepark, Pacific Park genaamd. De draaimolen dateert van 1922, er is tevens een carrousel, een achtbaan en een aquarium. Santa Monica is ook de plaats waar Route 66 op zijn einde loopt.

Ten noorden van Santa Monica heb je de badplaats Malibu, dat nog mooier en levendiger is, maar vooral ook duurder. Ten zuiden van Santa Monica ligt de badplaats Venice Beach. Daar kom je het aankomende talent tegen en de "would be" sterren, maar ook tal van straatartiesten en muzikanten.

Het is tevens de geboorteplaats van de fitnesscultuur. Ook vandaag kom je nog tal van bodybuilders tegen op "Muscle Beach", de plaats waar Arnold Swartzenegger en Jean-Claude Van Damme werden ontdekt. Maar de sport bij uitstek blijft nog steeds het surfen. Venice ontstond doordat een miljonair Aboot Kinney in 1904 de badplaats kocht om er een vakantieoord op te bouwen dat even mooi diende te worden als het Italiaanse Venetië. Door brand en noodweer kwam er een einde aan het project. Sinds de jaren zestig werd de badplaats terug populair. De stad is kleurrijk en hip en een groot aantal van de gondelkanalen zijn bewaard gebleven.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hollywood, CaliforniaHollywood. Iedereen kent het. Dé plaats in de Verenigde Staten, waar een heleboel televisiesterren wonen, en waar massa'…
Bezienswaardigheden in Los AngelesBezienswaardigheden in Los AngelesLos Angeles is een echte wereldstad. Het is qua inwonersaantal de tweede stad van de Verenigde Staten. Er zijn ontzetten…
Hollywood Walk of FameHollywood Walk of FameAls je Los Angeles aandoet kan je er eigenlijk niet omheen. De ‘walk of fame’ met de ingegraveerde namen van Hollywood’s…
Vliegtickets voor Los AngelesVliegtickets voor Los AngelesWil jij naar Los Angeles reizen? Dan heb je een vliegticket nodig. Er zijn allerlei mogelijkheden voor vliegtickets naar…

San Francisco bezoekenDe meeste Noord Amerikaanse steden zijn eerder saai en lelijk en moeten het hebben van hun gigantische wolkenkrabbers. D…
Alkmaar: mooie monumentale gebouwenAlkmaar: mooie monumentale gebouwenAlkmaar heeft 400 monumenten in het oude centrum. De gezellige stad leent zich erg goed voor het maken van een wandeling…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 28-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.