Monfragüe: Nationaal Park Extremadura Spanje

Monfragüe is het toevluchtsoord voor meerdere, met uitsterven bedreigde diersoorten, zoals de zwarte ooievaar en de monniksgier. Het is één van de jongste Nationale Parken van Spanje, die vorig jaar de titel toegekend kreeg, na bijna dertig jaar wachten. Dit prachtig Nationaal Park ligt in de provincie Extremadura, in het zuid-westen van Spanje. Het is één van de mooiste voorbeelden van Mediterraan bos.

De evolutie van Monfragüe

Er is veel veranderd sinds 1979. Tijdens de eerste helft van de vorige eeuw was het natuurbeleid in Monfragüe uiterst slecht te noemen. Maar na het instellen van de democratie, die er in 1975 kwam, kwamen de ecogolisten in actie en het lukte hen vrij snel om erkenning voor de natuurlijke waarde van het park te krijgen. Stap voor stap begon men die natuurlijke waarde in te zien en ook op politiek vlak kwam deze bewustwording tot stand. Monfragüe werd uitgeroepen tot Zone voor Speciale bescherming van Vogelsoorten in 1979 en in 1988 tot Natuurpark. In 2003, riep UNESCO het uit tot Biosfeerreservaat en dan eindelijk in maart 2007, kreeg het de titel van het Spaanse parlement van Nationaal Park. Monfragüe is het veertiende Nationale Park in Spanje en het eerste in Extremadura.

Salto del Gitano - Appartementencomplex voor vogels

Honderden toeristen en ornithologen uit alle windstreken bezoeken jaarlijks Monfragüe. In het Nationaal Park kan je uitzonderlijk dicht bij een groot aantal bedreigde diersoorten komen zonder ze te storen. Op "El Salto de Gitano" (de sprong van de zigeuner), kan je de vele vogels in alle rust observeren. El Salto de Gitano is een soort appartementencomplex waar vogels kunnen broeden. En net rechttegenover deze broedplaats kunnen vogelliefhebbers hun hartje ophalen en in vervoering raken van de vele vogels die komen en gaan.

Duurzaam toerisme in Monfragüe

Je kunt er verschillende routes volgen die je doorheen het park leiden. Het wegennet en de plaatsing van de uitkijkpunten zijn zo aangelegd, dat je de dieren kunt observeren, zonder dat deze daar hinder van ondervinden.
Veel reisorganisaties hebben speciale vakantiepakketten voor een onvergetelijke ecologische vakantie ervaring naar Monfragüe. De camping "Parque Nacional de Monfragüe" is een uitstekende plaats als je houdt van een groene omgeving. Deze camping bevindt zich enkele kilometers buiten het park, in Malpartida de Plasencia.

Enkele routes binnen het Nationaal Park

De Groene Route

 • Van Arroyo de Malvecino tot aan Cerro Gimio
 • Afstand van de wandeling bedraagt 7,5 kilometer (heen en terug)
 • De duur van deze wandeling is ongeveer 2,5 uur.
 • De moeilijkheidsgraad is middel tot hoog.
 • De rivier El Tajo bepaald hier het landschap. Op het eindpunt Cerro de Gimio (de Heuvel van Gimio) heb je een fantastisch panoramisch overzicht over de omliggende streek. Eeuwen geleden werd door de Romeinen dit uitkijkpunt al benut, je kan er trouwens nog altijd de resten van de uitkijktoren bezichtigen.

De Gele Route

 • Van het dorpje Villarreal naar de Mirador de la Tajadilla.
 • Afstand van de wandeling bedraagt 8,5 kilometer (heen en terug)
 • De duur van deze wandeling is ongeveer 3 uur.
 • De moeilijkheids graad is gemakkelijk en zonder heuvels.
 • Met deze route doorkruis je een heel aangename streek van het park die langs groentetuinen met typisch Mediterraan struikgewas leidt. Je wandelt langs de rivier de Tiétar en de route gaat tot aan de dam Los Saltos de Torrejón. Hier kan je genieten van het prachtige uitzicht dat de Mirador de la Tajadilla te bieden heeft.

De Rode Route

 • Van het dorpje Villarreal tot aan het Castillo de Monfragüe.
 • Afstand van de wandeling bedraagt tussen de 10 en 16 kilometer.
 • De duur van deze wandeling is 3 tot 6 uur.
 • De moeilijkheidsgraad is middel tot hoog.
 • Een stevige wandeling met verschillende mogelijkheden, zodat de wandeling verkort kan worden tot 10 kilometer, en met nogal wat hoogteverschil. Vanuit het dorpje Villarreal steek je de rivier El Tajo over, waarna je met een omweg, de meest pittoreske plaatsen van Monfragüe te zien krijgt. Een paar van deze plaatsen zijn het kasteel en El Salto del Gitano.
© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Extremadura - SpanjeExtremadura - SpanjeExtrema-extreem en dura- hard. De naam van deze streek slaat echter op Extremo del Duero : het niemandsland ten zuiden v…
Vogelreizen naar SpanjeSpanje is niet alleen een topbestemming voor een zonvakantie, maar ook voor een vogelreis. Vooral als u roofvogels zoals…
Duurzaam bosbeheer en keurmerkenHout is al eeuwenlang een belangrijk soort bouwmateriaal. Het heeft als zodanig de eigenschappen van het mooist en milie…
De Galàpagos eilanden – werelderfgoedDe Galàpagos eilanden – werelderfgoedDe Galàpagos eilanden zijn voor veel toeristen een hotspot en erg populair om te bezoeken. Het is een indrukwekkend natu…

Mooie kastelen in GelderlandMooie kastelen in GelderlandIn Gelderland staan tientallen (oude) kastelen. Een aantal van hen zijn zeker een bezoekje waard; waaronder bijvoorbeeld…
Bonaire, wat kunt u er allemaal doen?Bonaire, wat kunt u er allemaal doen?Bonaire is een tropisch eiland met voornamelijk heerlijk zonnig weer en een prachtige omgeving. Uiteraard wilt u niet al…
Bronnen en referenties
 • Spaanse website www.monfrague.com
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.