De Borobudur, hét boeddhistische tempelcomplex van Indonesië

De Borobudur, hét boeddhistische tempelcomplex van Indonesië De Borobudur is een van de bekendste trekpleisters van heel Indonesië. Niet alleen zit er een bijzondere betekenis achter dit enorme bouwwerk, maar het is ook erg indrukwekkend om te zien. Wie het eeuwige geluk wil verkrijgen moet zeker een bezoekje aan dit enorme tempelcomplex brengen. In elke stoepa bevindt zich namelijk een Boeddha en wie deze aanraakt door de gaten van de stoepa heen zal het eeuwige geluk verkrijgen. Veel bezienswaardigheden zijn tegenwoordig overgenomen door de toeristen, maar dat is bij de Borobudur absoluut nog niet het geval. Elke ochtend bidden nog vele lokale mensen bij deze tempel.

De Borobudur

De naam de Borobudur stamt af uit het Sanskriet. Wanneer je dit zou vertalen betekent het boeddhistische tempel op de berg. Wat natuurlijk een erg toepasselijke naam is aangezien deze tempel zich inderdaad op een berg bevindt. Verder is de Borobudur het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld. Het is gelegen in het midden van het eiland Java, in Indonesië. De basis van deze enorme piramide is maar liefst 123 meter bij 123 meter groot. Het wordt ook wel gezien als een gids voor priesters en pelgrims naar boeddhistische verlichting. Deze gids (de Borobudur) bestaat uit negen verdiepingen. Deze verdiepingen zijn vervolgens weer opgedeeld in drie lagen:
  • De voet van de piramide, deze bestaat uit vijf lagen van vierkante terrassen.
  • De stam, deze heeft drie niveaus met cirkelvormige terrassen.
  • De top, met een monumentale stoepa.

De voet van de piramide

Op de eerste vijf lagen zie je meer dan 1.500 reliëfs uit het leven van een Boeddha. Deze bestrijken een oppervlakte van 2.500 vierkante meter. In het eerste niveau staat staat de wereld van het menselijke verlangen dat wordt beïnvloed door negatieve impulsen centraal.

De stam

Op deze cirkelvormige terrassen bevinden zich 72 stoepa's, met allemaal een boeddhabeeld. Dit tweede niveau staat in het teken van de mens die controle heeft over zijn negatieve impulsen. De mens zal nu juist positieve impulsen gaan gebruiken.

De top

Deze bevat slechts één monumentale stoepa. Op dit laatste niveau van de piramide geeft de mens niet langer om fysieke en materiële verlangens. De mens kan nu naar Nirwana. Nirwana is de hoogste staat die de mens kan bereiken in het Boeddhisme.

Geschiedenis

De tempel is gebouwd tussen 750 en 850 door de Sailendra-dynastie. Rond deze tijd waren er meerdere vorstendommen aanwezig op Midden-Java. De Sailendra-dynastie was er daar een van. Al deze vorstendommen wilden niet voor elkaar onder doen en hebben indrukwekkende bouwwerken gemaakt in deze tijd. De bouw van dit enorme tempelcomplex heeft minimaal tachtig jaar geduurd en er is maar liefst 56.640 kubieke meter steen gebruikt. De Borobudur wordt gezien als het bekendste bouwwerk ter ere van Boeddha dat in deze tijd is gebouwd en nu nog steeds overeind staat. Vanwege het feit dat het zo lang geleden gebouwd is, is het lastig te zeggen hoeveel mensen er exact aan gewerkt hebben. Naar schatting zijn dit ongeveer 46.000 bouwers geweest.

Toch is dit gigantische bouwwerk niet altijd zichtbaar geweest. De Borobudur heeft gedurende lange tijd bedolven gelegen onder een dikke laag as van de Merapi vulkaan. Deze vulkaan is de actiefste vulkaan van Indonesië en is nog steeds een van de gevaarlijkste ter wereld. In 1814 herontdekte Sir Thomas Raffles het tempelcomplex opnieuw en is toen gelijk begonnen met het verwijderen van al het vulkanische as en alle begroeiingen. In 1907 en 1914 is geprobeerd de Borobudur te restaureren maar dit is niet volledig gelukt vanwege het gebrek aan geld in die tijd. Op dit moment wordt het wel goed bijgehouden door verschillende Indonesiërs die de Borobudur herstellen naar zijn originele staat.

Omgeving van de Borobudur

De Borobudur ligt op zo'n 40 km (een uurtje) afstand van de stad Yogyakarta. Je kunt een taxi naar het tempelcomplex nemen of zelf op avontuur gaan met de lokale bus. De Borobudur is gelegen tussen de rijstvelden en ook zijn er verschillende vulkanen op de achtergrond te zien, waaronder de Merapi. Dit geeft volgens veel mensen nog net die extra toevoeging aan het geheel. De lokale mensen noemen dit gebied de Garden of Java, vanwege al het groen rondom het tempelcomplex.

UNESCO

De Borobudur heeft de afgelopen eeuwen veel meegemaakt. Er zijn twee aardbevingen en een bomaanslag geweest. Wat we bovendien ook niet moeten vergeten is dat de tempel door enorm veel toeristen is bezocht. Hierdoor is de restauratie van de Borobudur in de jaren 70 van de vorige eeuw in gang gezet met steun van Nederland, Frankrijk en UNESCO. Uiteindelijk is in 1991 zelf besloten door UNESCO om de Borobudur op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. De overheid houdt de tempel nu goed in de gaten en doet er veel aan om de tempel in zijn huidige staat te laten.

Bezoek aan de Borobudur

Om de Borobudur te bezichtigen heb je een ticket nodig. Er zijn twee ingangen waar tickets kunnen worden gekocht, een voor de toeristen en een voor de lokale mensen zelf. De prijs voor de lokale mensen ligt aanzienlijk lager dan voor de toeristen. Toeristen betalen door de jaren heen gemiddeld zo'n 15 euro per persoon. Ook zijn er vele combitickets beschikbaar, deze prijs ligt uiteraard wel een stukje hoger. Wat verder nog door veel toeristen wordt aangeraden is om de Borobudur bij zonsopgang te bezoeken.
© 2017 - 2024 Anoukk24, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogyakarta: toerismeYogyakarta is een prachtige stad op het Indonesische eiland Java. De stad staat bekend om zijn prachtige klassieke kunst…
Indonesië, BorobudurEen tempel gebouwd in de 9e eeuw en verlaten in de 10e eeuw. Doordat een vulkaanuitbarsting is de tempel onder puin kome…
Eetcultuur: IndonesiëVroeger werd de Indonesische archipel de Specerijen Eilanden genoemd. En niet onterecht, veel specerijen komen oorspronk…
Zonder Java kan haast niemand meerZonder Java kan haast niemand meerJava is in inmiddels alom aanwezig en zo beheerst java ons leven achter de pc. De meesten merken dit pas wanneer een int…

De geheimen van Mono Lake in CaliforniëDe geheimen van Mono Lake in CaliforniëMono Lake in Californië is een van de bijzonderste meren van Noord-Amerika. Het is niet alleen een van de oudste, maar o…
Gornergrat: een hoog gelegen treinstation in EuropaGornergrat: een hoog gelegen treinstation in EuropaVanuit Zermatt kun je met een tandradbaan naar het hoogst gelegen punt van de Gornergrat. Dit is een bergkam in Wallis i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Justyn?, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nirwana
  • http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/indonesie/geschiedenis/historie.htm
  • http://www.droomplekken.nl/azie/indonesie/vallei_van_yogyakarta/publiekstrekkers/cultuur/merapi_vulkaan.html
  • https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/indonesie/borobudur-si14538.html
  • https://www.azie-expert.nl/borobudur/
  • https://www.indonesie.nl/indonesie/reisgids/java/borobudur/
  • http://whc.unesco.org/en/list/592
  • http://reisgenie.nl/de-zonsopkomst-vanaf-de-borobudur/
Anoukk24 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.