New York: Wat te zien in Soho, East Village en Greenwich

New York: Wat te zien in Soho, East Village en Greenwich Soho was oorspronkelijk een industriële wijk met allemaal fabrieken en opslagruimtes. Tegenwoordig is Soho een trendsetter op het gebied van mode, er bevinden zich in deze buurt zeer veel luxe boetiekjes. East Village is een gebied met een zeer uitgebreide kunstgeschiedenis, in dit gebied zijn veel mooie gebouwen en gezellige restaurants terug te vinden. Greenwich Village is ongeveer de enige wijk waar men zich niet aan het typische rasterpatroon heeft gehouden, het voelt een beetje aan als een dorp.

105 Mercer Street

Dit huisje ziet er op het eerste gezicht maar klein en onschuldig uit, toch heeft het een opvallende geschiedenis. Een jaar nadat dit huisje werd gebouwd in 1831 werd het een van de meest succesvolle bordelen van New York. In de 19de eeuw was dit een vrij gevaarlijke buurt. In het bordeel zijn zelfmoorden gepleegd en er zijn vaker mensen doodgeschoten in de straat. In het begin van de 20ste eeuw werd de wijk Soho steeds leger, niemand wilde hier meer wonen. In de jaren 60 werd de wijk echter compleet opnieuw ontdekt door ontwerpers van kleding, juwelen en schoenen. In 1965 werden de twee bovenste verdiepingen van 105 Mercer Street verhuurd aan een juweelontwerper van 23 jaar oud, de huurprijs was toen maar 150 dollar per maand.

Fire Museum / Bron: Vkeller, Wikimedia Commons (GFDL)Fire Museum / Bron: Vkeller, Wikimedia Commons (GFDL)

Fire Museum

Het Fire Museum is gevestigd in een gerenoveerde brandweerkazerne uit 1907, het museum is geopend in 1987. Er is in dit museum een zeer uitgebreide collectie van vuurgerelateerde kunstwerken en andere voorwerpen te zien. Ook bevindt zich in het museum een gedenkteken voor de omgekomen brandweermannen op 9/11. Het museum wordt elk jaar door meer dan 40.000 mensen bezocht van over heel de wereld.

Greene Street

In Greene Street vinden we een aantal van Soho's mooiste gietijzeren gebouwen terug. Het pand op nummer 72-76, ook wel 'King of Green Street' genoemd, is het absolute hoogtepunt van de straat. Sinds 2009 is in nummer 76 het beroemde Nederlandse ontwerpbureau Droog gevestigd. In Greene Street kun je ook een winkel van Louis Vuitton terugvinden, deze zit in pand 122. De huur voor de meeste panden in deze straat is meer dan 50.000 dollar per maand.

Northern Dispensary

In 1831 hebben enkele inwoners van New York een gezondheidscentrum voor de arme medemensen opgericht. Het gebouw heette zo vanwege de ligging, dit was toen het noordelijke deel van de stad. Het gebouw staat nu helaas al meerdere jaren leeg.

Jefferson market public library

Dit gebouw opende in 1877 als een gerechtshof. In 1880 werd het door de architecten van dat moment uitgeroepen tot een van de mooiste tien gebouwen van de Verenigde Staten. Het gebouw doet nu, zoals de naam al doet vermoeden, dienst als bibliotheek. Loop er gerust eens naar binnen en neem een kijkje! In de kelder van het gebouw vind je een zeer interessante boekcollectie terug over Greenwich Village.

Grace church / Bron: Beyond My Ken, Wikimedia Commons (GFDL)Grace church / Bron: Beyond My Ken, Wikimedia Commons (GFDL)

Grace Church

De Grace Church is ontworpen door James Renwick. Het gebouw wordt gezien als een van de meest indrukwekkende, historische bouwwerken van New York. De eerste dienst in deze kerk werd gehouden in 1834. In de loop der jaren zijn er nog een aantal kerkhuisjes rondom het gebouw gebouwd, deze doen heden ten dage dienst als school voor jongens en meisjes. De kerk is elke dag geopend van half acht 's morgens tot 6 uur 's avonds.

Cooper Union for the advancement of science and art

Dit instituut werd opgericht door Peter Cooper, dit is een miljonair die de eerste Amerikaanse locomotief heeft uitgevonden. Deze man was zelf zeer gericht op educatie omdat hij zelf van weinig onderwijs gebruik heeft kunnen maken. In het instituut kan je dingen waarnemen over kunst, architectuur en techniek. Het bezoeken van dit instituut is gratis en het is geopend van maandag tot en met zaterdag.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New York City een paradijs voor bezoekersNew York City een paradijs voor bezoekersNew York City, ook wel genoemd de stad die nooit slaapt, en bekend als the Big Apple, herbergt een populatie van ongevee…
One World Trade Center - New York CityOne World Trade Center - New York CityHet One World Trace Center is het nieuwe centrale gebouw van het World Trade Center. Na de aanslagen van 11 september 20…
Suze Rotolo, het meisje naast Bob DylanSuze Rotolo, het meisje naast Bob DylanHet album The Freewheelin’ betekende de grote doorbraak voor Bob Dylan. Voor diegenen die hierbij aanwezig waren, was he…
Vervoer in New York City: metro (subway)Vervoer in New York City: metro (subway)De New Yorkse metro komt vaak in beeld op televisie: Die Hard, Godzilla, Seinfeld, Spiderman, Madagascar, etc. Dit is na…

New York: Wat de zien in Central Park en Times Square?New York: Wat de zien in Central Park en Times Square?New York is zeer bekend vanwege het indrukwekkende Times Square, hier rijden de typische gele taxi's onder de enorme ver…
New York: Wat te zien op Wall Street en in China TownNew York: Wat te zien op Wall Street en in China TownNew York is een stad met veel verschillende stadsdelen. In elk van deze stadsdelen zijn er zeer veel verschillende bezie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zellma, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Church_(Manhattan)
  • http://www.nycfiremuseum.org/about_nycfm.cfm
  • http://www.crainsnewyork.com/article/20140310/REAL_ESTATE/140319988/greene-street-turns-to-gold-with-potential-new-tenant
  • Afbeelding bron 1: Vkeller, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Afbeelding bron 2: Beyond My Ken, Wikimedia Commons (GFDL)
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.