Chichen Itza, majesteuze Maya-piramide

Chichen Itza is een voormalige Mayastad. Hier staat een imposante piramide. Over de Maya´s heerst enorm veel verwarring. Velen denken abusievelijk dat de Maya´s mensen offerden, mede dankzij het werk van vrijmetselaars en filmmakers van Hollywood. De piramide van Chichen Itza is een meesterlijk bouwwerk waarvan het aanbevelenswaardig is dat je het minstens eenmaal in je leven hebt gezien. Het toont aan dat premoderne beschavingen niet zo primitief waren als sommigen plegen te denken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Spanjaarden hebben het niet vernietigd

De Spanjaarden hebben veel oorspronkelijke culturen in Centraal- en Zuid-Amerika vernietigd maar dat betrof niet de Maya=bevolking van Chichen Itza. Deze stad is rond 1000 na Christus verlaten door de Maya´s. Men tast in het duister over de redenen waarom de Maya´s deze prachtige plek terug aan de jungle hebben gegeven. Toen de ontdekkers van Chichen Itza begin 20e eeuw op hun paard aankwamen op deze plek troffen ze een totaal door de natuuir overwoekerde stad aan met op een centrale plek een kolossale piramide.

Excursie of overnachting

Chichen Itza is een schitterende plek. Het ligt enigszins ver weg van andere steden. Als je met een excursie vanuit bijvoorbeeld Playa del Carmen naar deze stad toe gaat kun je er maar twee uur verblijven. Daarom is het aan te raden om met een bus naar Chichen Itza toe te gaan en daar twee nachten in een hotel te verblijven. Zo kun je de hele dag op deze schitterende plek doorbrengen.

Het balspel van de Maya´s

De Maya´s speelden tweemaal per jaar in een stad een balspel. Er zijn tientallen Mayasteden verspreid over het Mexiciaanse schiereiland Yucatan, Belize en Guatemala. In Chichen Itza is de meest beroemde plek waar eens het bekende balspel van de Maya´s werd gehouden. Beide ploegen moesten de bal door een hoog geplaatste stenen ring manoeuvreren zonder gebruik te maken van hun handen. Dat vereist een uitstekende balbehendigheid. De plek waar het balspel werd gehouden kenmerkt zich door een galmende echo. Elke klap hoor je negen keer. De winnaar van het balspel zou worden geofferd, zo gaat het verhaal de ronde. De Mayagids ter plekke vertelt echter dat deze offering niet betekent dat iemand wordt gedood; dat is een misvatting die door vrijmetselaars en Hollywoodfilmmakers de wereld in is gebracht. Een ego-offer is ook in het westen bekend onder beoefenaars van spiritualiteit. Je kunt je pas spiritueel ontwikkelen als je bereid bent om je persoonlijk, je ego, te offeren. De winnaar houdt op een van de afbeeldingen van het balspelveld een hoofd vast waaruit zeven slangen oprijzen. Zeven is een belangrijk getal als het gaat om spiritualiteit. De slang staat symbool voor energiestromen. Deze zeven slangen duiden waarschijnlijk op het feit dat het menselijk denken (het hoofd) totaal wordt veranderd als de zeven chakra´s (energiestromen) de andere kant op gaan draaien. Bij spiritueel ingestelde mensen draaien de chakra´s een andere kant om dan bij niet spiritueel inegstelde mensen; dat leidt tot een totaal andere beleving van de wereld, de werkelijkheid en de plaats van het eigen wezen daarin.

Voor de oude ingang staat een vrijmetselaarsmonument met vrijmetselaarssymbolen. Volgens een Maya-gids uit 2015 zijn de vrijmetselaars samen met Spaanse priesters verantwoordelijk voor de misvatting over rituele mensenoffers.

De piramide en de gevederde slang

De piramide in Chichen Itza is het meest opvallende bouwwerk, misschien wel van alle Maya´s die woonden in Mexico, Belize en Guatamala. Eens per jaar, op 21 maart, is er een kronkelend zonlicht op de piramide te zien dat uitkomt bij een slangenkop onderaan de piramide. Dit beeld gelijkt sterk op een slang. Jaarlijks komt er een groep van zo´n 60.000 mensen ´s morgens vroeg naar dit indrukwekkende schouwspel van de oplichtende slang te bekijken. De gevederde slang, Quetzal genaamd, was een belangrijk symbool voor de Maya´s. Normaal gesproken kruipt een slang over de aarde. Door hem veren te geven, wordt gerefereerd aan de mogelijkheid om in een andere dimensie, namelijk het luchtruim te leven. Dat is een betekenis van het symbool van de gevederde slang. Een andere betekenis van de slang is een energiestroom. In het westen kennen we de mercuriusstaf of de caduceus die de energiestromen rond de ruggengraat symboliseert. Tijdens een spiritueel ontwaken verandert deze energiestroom van werking.

Piramide over een piramide

De piramide in Chichen Itza is over een andere piramide heen gebouwd. De Maya´s pleegden gebouwen over elkaar heen te bouwen. Sinds een aantal jaar is het niet meer mogelijk om de piramide te beklimmen. Deze piramide is slechts aan twee kanten gerestaureerd; de kanten die meer richting het oerwoud staan laten zien hoe de piramide werd aangetroffen toen hij was overwoekerd door de natuur. Dit deel van de piramide werd niet gerenoveerd aangezien er alleen originele stenen mogen worden gebruikt bij een renovatie.

Opgravingen voor de piramide

Voor de piramide van Chichen Itza zijn begin 21e eeuw opgravingen gedaan. Het is interessant om te melden dat tegelijkertijd eveneens rond de piramiden van Gizeh, Caïro, Egypte opgravingen zijn gedaan. In Chichen Itza vond men gangen en met grote dekplaten afgedekte ruimtes waarvan de functie onbekend was. In Egypte vond men zonneschepen van 50 meter lang die waren afgedekt met grote stenen.

Geen bewijzen voor mensenoffers

Ten tijde van de komst van de Spanjaarden wist een Spaanse priester te melden dat de Maya´s jonge maagden offerden voor hun god. Hiervoor is echter nooit enig bewijs gevonden. De maagden zouden in een grote cenote moeten zijn gesprongen. Deze cenote is een enorme sinkhole of zinkgat die dichtbij de piramide van Chichen Itza ligt. In het begin van de 21e eeuw hebben duikers de bodem afgespeurd op zoek naar bewijzen voor mensenoffers. Deze zijn niet gevonden. Er waren wel wat botten gevonden, van drie kinderen. Dat is een laag aantal en duidt niet op structureel uitgevoerde mensenoffers. De verklaring van de Mayagids in 2015 was: kinderen spelen nu eenmaal graag en begaan daarbij wel eens een ongeluk. De structuur van de cenote is dermate dat als je via de rand 20 meter naar beneden valt eerst op rotsen terecht komt waarna je verdrinkt. De reden dat de Spaanse priester heeft gezegd dat de Maya´s maagden offeren is waarschijnlijk dat hij de Spaanse militairen een legitimatie wilde geven om het land van de Maya´s te vernietigen. Ook in onze moderne wereld worden er legio valse legitimaties bedacht om een oorlog te voeren (denk maar aan de nooit aangetroffen massavernietingingswapens in Irak voorafgaande aan de Amerikaanse oorlog in Irak waarbij 2 miljoen burgers omkwamen). De Spanjaarden hebben tientallen jaren lang oorlog gevoerd tegen de Maya´s waarbij de Maya´s uiteindelijk het onderspit moesten delven.

Het astronomisch observatorium

Op het terrein van Chichen Itza staat een astronomisch laboratorium met een opvallende vorm. Het meters hoge fundament is vierkant en het astonomische observatorium zelf is rond. Waarom is dat opvallend? Het is precies dezelfde vorm als de astronomische observatoria van onze moderne wereld. Het astronomisch observatorium is ouder dan de piramide van Chichen Itza en vele andere gebouwen op dit terrein. Met behulp van de kennis en kunde die men hier opdeed zijn de andere gebouwen gebouwd. Deze gebouwen wijzen precies de opkomst van de zon tijdens de winterzonnewende op 21 december en de zomerwende op 21 juni aan. Ook de solstices op 21 maart en 21 september worden aangegeven. Bovendien konden de Maya´s zonsverduisteringen berekenen tot minimaal 30 jaar in de toekomst. Al deze gegevens bij elkaar genomen leiden tot het onweerlegbare feit dat de Maya´s op de hoogte moeten zijn geweest dat de aarde een bol was en om de zon heen draait; anders kun je de ingewikkelde mathematische berekeningen die nodig zijn om een zonsverduistering uit te rekenen niet maken. Daarnaast wisten de Maya´s dat Venus zowel de morgenster als de avondster was. Een aantal weken van het jaar is Venus niet te zien aan de hemel; dan schakelt hij over van morgenster naar avondster of andersom. Als Venus een avondster is, is deze planeet te zien ter plaatse van waar de zon onder gaat. Als Venus een morgenster is, is deze planeet te zien ter hoogte van de plek waar de zon opkomt. Verder wisten de Maya´s dat Venus schijngestalten of fasen heeft, net als de maan. Dat is iets wat met het blote oog moeilijk kan worden waargenomen.

Waarschijnlijke werking van het observatorium

Hoe werkte het astronomisch laboratorium eigenlijk? Men had geen telescopen en lenzen zoals wij die kennen. Waarschijnlijk gebruikte men geslepen kristal. Kristal kan in dit deel van Mexico op verschillende plekken in natuurlijke vorm kan worden gevonden. Twee van deze kristallen bollen kunnen in lijn worden gelegd in de naar de hemel gerichte gangen die het observatorium kent. Het sterrenlicht of planetenlicht werd opgevangen door het kristal en geprojecteerd op de muur erachter. Op deze manier bestudeerde men hoogswaarschijnlijk de sterrenhemel. Wie wel eens door een kristallen knikker of met water gevulde glazen bol heeft gekeken weet dat deze een vergrotend effect hebben, net als lenzen.

One dollar

Op het terrein van Chichen Itza zijn erg veel verkopers. Met vrijwel alles wat ze hun hun hand hebben roepen ze ´one dollar´. Dat betekent niet dat de producten voor een dollar te koop zijn; de producten zijn toevallig die dag een dollar goedkoper dan anders.

Monument van duizend pilaren

Een ander indrukwekkend gebouw is het monument met de duizend pilaren. Op dit gebouw staan zeer veel pilaren symmetrisch gerangschikt. Dit gebouw heeft waarschijnlijk een tempelfunctie gehad. Het is niet bekend hoe het dak er vroeger heeft uitgezien.

Nieuwe opgravingen

In totaal is het terrein van Chichen Itza 80.000 vierkante kilometer groot. Deze enorme grootte is nog maar sinds kort aanvaard; tot eind 20e eeuw dacht men dat het totale complex 20.000 vierkante kilometer besloeg. In totaal zijn er 600 gebouwen op het totale complex van Chichen Itza. Voor het publiek is maar een klein deel open gesteld. Een groot deel van deze gebouwen zijn onderwerp van geheime opgravingen. Wetenschappers dulden geen pottenkijkers. Dit zelfde fenomeen vindt plaats in Egypte; ook daar zijn de plekken waar nieuwe opgravingen worden gedaan afgeschermd van het grote publiek. Het is onduidelijk waarom de wetenschappers hun ontdekkingen niet willen delen met de rest van de mensheid. De verwachting is dat men na alle opgravingen gedaan te hebben gelijk met een verklaring naar buiten komt over wat een functie is van wat men gevonden heeft, wat overigens niet echt een wetenschappelijke methode is om tot waarheidsvinding te komen ten aanzien van archeologische vondsten aangezien slechts één groep van wetenschappers tot een verklaring komt en er geen openlijke uitwisseling bestaat over de betekenis van de vondsten.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáDe zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Cenote; koel water in tropisch MexicoIn Yucatan, het schiereiland in het zuiden van Mexico, kun je zwemmen in cenotes. Dat zijn sinkholes of zinkgaten in de…
New7wonder 1, Chichén Itzá in MexicoNew7wonder 1, Chichén Itzá in MexicoChichén Itzá was een van de belangrijkste Mayasteden met een eigen beschaving. Hier bevindt zich de piramide van Kukulca…
10 dingen om te doen in Playa del Carmen10 dingen om te doen in Playa del CarmenPlaya del Carmen is een mooi stadje gelegen aan de kust van de Caraïbische zee in Yucatan, Mexico. Het uitgaansleven dra…

Isla de las Munecas, beter bekend als poppeneiland in MexicoIsla de las Munecas, beter bekend als poppeneiland in MexicoIsla de las Munecas is een klein eiland bij Mexico. De kluizenaar Don Julian Santana Barrera heeft het hele eiland volge…
Tulum, Mayastad aan zeeTulum, Mayastad aan zeeTulum is een schitterende zeestad van de Maya's. Je vindt hier drie ruïnes van tempels waarvan er één nog in uitstekende…
Bronnen en referenties
  • Bezoek aan chichen itza april 2015
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.