Bakewell, Derbyshire: kloppend hart van het Peak District

Bakewell, Derbyshire: kloppend hart van het Peak District De naam Bakewell wordt in Engeland vaak direct verbonden aan 'Bakewell pudding' of 'Bakewell Tart.' Maar het historische Bakewell heeft meer te bieden dan dit beroemde gebak. Het stadje is het thuisfront van het bestuur van het Peak District National Park, Engelands eerste nationale park dat bestaat uit een groot heuvelachtig gebied met kalk-, zand- en leistenen rotsen. Bakewell ligt in het hart van dit gebied en is mooi gesitueerd aan de rivier de Wye. Er zijn tal van bezienswaardigheden die dit vestingsstadje een bezoek waard maken.

De geschiedenis van Bakewell

Bakewell omvat een aantal warme bronnen die door de Angel-Saxen ontdekt zijn. Er zijn vondsten gedaan die bewijzen dat er in het prehistorische, ijzeren tijdperk al een vestiging was, maar het plaatsje Bakewell is pas in de Angel-Saxische tijd ontstaan. De naam Bakewell stamt af van Badecan Wiellon, dat 'Beadeca's Bron' betekent.

De 800 jaar oude brug van Bakewell © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: Michael Cummins Landscape PhotographyDe 800 jaar oude brug van Bakewell © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: Michael Cummins Landscape Photography
De situering aan de rivier de Wye en de door de Romeinen gebouwde bruggen die een oversteek mogelijk maakten, zorgden ervoor dat het plaatsje een belangrijke ontmoetingsplek en handelsplaats werd. Twee van deze historische bruggen bestaan nog steeds: de 800 jaar oude bogenbrug en de smalle 18e eeuwse brug voor koetsen verder stroomopwaarts.

De Anglo-Saksische Kronieken vermelden dat Edward the Elder al in het jaar 924 opdracht gaf tot het bouwen van een burcht in de Wyevallei vlakbij Bakewell. De Normandiërs hebben jaren later een kasteel gebouwd boven de oversteekplaats van de rivier, op een plek die vandaag de dag bekend staat als Castle Hill. Dat Bakewell in vroeger tijden een zeer belangrijke plaats was, blijkt wel uit de vermelding van de plaats in het Domesday Book uit 1086, waarin vermeld wordt dat er genoeg land was voor 8 ploegen en plek voor 33 inwoners, 9 kleine boerenbedrijven, twee priesters en een kerk.

In 1502 was Bakewell in het bezit van de familie Vernon en het werd in 1567 via een huwelijk eigendom van de familie Manners. Hun zoon, Sir George Manners trouwde met Grace Pierrepont, die er in 1637 de Grammar School voor klassieke talen oprichtte: de Lady Manners School.

Wekelijkse markten en evenementen

Bakewell heeft één van de oudste markttradities van de omgeving. De eerst gerapporteerde markten werden al in 1254 gehouden. Tegenwoordig vindt er nog elke maandag een markt plaats. Anders dan op andere markten in de regio, heeft Bakewell nog steeds een bloeiende veemarkt in het recent verbouwde Agriculturele Centrum. Het grootste evenement is de jaarlijkse Bakewell Show, die dateert uit 1819 en plaatsvindt op de eerste woensdag en donderdag in augustus. Ruim 60.000 bezoekers en deelnemers komen hier jaarlijks op af, zowel agrariërs uit de verre omgeving als toeristen en inwoners. Er vinden paardensportevenementen, oude ambachten, een kermis en muzikale podia plaats tijdens deze dagen. Er zijn vele competities, onder meer voor vee, honden, schapen, duiven, geiten, telen en bloemschikken. Sinds 1999 wordt dit evenement direct opgevolgd door het Bakewell Arts Festival, waarbij alles draait om kunst, dans, muziek, poëzie, drama en workshops op verschillende locaties. In de laatste week van juni is er het Well Dressing oftewel 'bronnen versieren,' waarbij de thermale bronnen van allerlei patronen worden voorzien en dit evenement vindt zijn hoogtepunt in de eerste week van juli, wanneer het Bakewell Carnival is. Dit begint met een optocht van bands en wagens door de straten en eindigt in een groot feest in het recreatie gebied bij de rivier.

Bezienswaardigheden in Bakewell

Behalve de in het oog springende middeleeuwse bogenbrug, waar vele toeristen foto's maken en de eenden voeren, heeft Bakewell meer bezienswaardigheden. Het is er heerlijk wandelen en vertoeven in het park vanaf de brug stroomafwaarts langs de rivier. Daarnaast staat Bakewell bekend om een grote verscheidenheid aan kleine zelfstandige winkeltjes en boutiques. In de smalle, gezellige straatjes is een groot aanbod van onder andere:
 • kleine handwerk- en juwelierswinkeltjes
  De natuur van het PeakDistrictDe natuur van het PeakDistrict
 • kunst- en antiekwinkeltjes
 • galeries
 • boekenwinkeltjes
 • porselein- en curiosawinkeltjes
 • interieurwinkeltjes
 • een postzegelwinkel
 • muziekwinkels
 • een whiskyspecialist
 • hengelsportwinkels
 • mode en accessoires
 • outletwinkeltjes
 • verkoop van versgevangen wild

Een grote recente toevoeging is de Original Farmers Market Shop in Market Street, waar liefhebbers hun hart kunnen ophalen aan lokale en minder lokale specialiteiten, zoals kruiden, chutneys, oliën, brood, twaalf verschillende soorten meel en vlees zoals wilde haas, wilde eend, en zelfs ratelslang en krokodil.

De in het oog springende All Saints' Parish Church © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: Michael Cummins Landscape PhotographyDe in het oog springende All Saints' Parish Church © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: Michael Cummins Landscape Photography
All Saints' Parish Church
Deze kerk in zijn huidige staat dateert voor het grootste gedeelte uit de 13e en 14e eeuw. Maar er zijn nog Saxische en Normandische fragmenten in het steenwerk te zien, die uit de 10e eeuw dateren. Rond 1840 is er een groot deel verbouwd. De kerk is typerend voor de skyline van Bakewell en opvallend door zijn achthoekige toren en sierlijke spits. Binnenin het gebouw bevindt zich de Vernon Kapel, de laatste rustplaats voor de leden van de belangrijke Vernon en Manners familie. Op het kerkhof zijn de rijk gegraveerde overblijfselen van een 9e-eeuws kruis te vinden.

Old Museum House

In een authentiek middeleeuws huis op Cunningham Place is het Old Museum House gevestigd, dat dienst doet als het lokale historisch museum en in handen is van de Bakewell Historical Society. Ten tijde van de industriële revolutie, werd er vanwege de gunstige ligging aan het water een aantal katoenspinnerijen gebouwd. Een van deze spinnerijen, Lumford Mill, gebouwd door Sir Richard Arkwright in 1777, bracht Bakewell opnieuw welvaart en is verantwoordelijk voor een groot deel van de hernieuwing van de plaats. Arkwright heeft meerdere huizen gebouwd en verbouwde het oude huis op Cunningham Place tot een grote leefruimte voor werknemers van de spinnerij. Gerenoveerd in 1955, herbergt dit origineel uit de 15e eeuw stammende huis 14 kamers, een Victoriaanse keuken, een bouwwerkplaats voor wielen, een stoffenwinkel, en een smederij. Andere kamers hebben elementen van zwart Ashford marmer en onderdelen van kant, speelgoed, antiek porselein en foto's. Het museum geeft een goede indruk van hoe het leven er vroeger uit heeft gezien. Andere gebouwen met historische waarde zijn het hotel Bagshaw Hall, en verschillende gebouwen aan King Street zoals the Old Town Hall, the Red Tudor House en the Hospital of the Knight of St. John. In the Old Town Hall bevond zich de Lady Manners Grammar school en het gebouw uit 1709 heeft verder dienstgedaan als onder andere een botermarkt,een antiek showroom, een brandweerkazerne en is nu een country lifestyle winkel. Lumford Mill staat er nog steeds en bloeit verder onder de naam Riverside Business Park Ltd. Trots wordt de industriële geschiedenis hier voortgezet en sommige van de 40 lokale bedrijven die hier ondergebracht zijn, opereren nog vanuit de originele gebouwen. Er zijn tevens nog huisjes van de vroegere arbeiders van de spinnerij te bewonderen.

The Old Market Hall

The Old Market Hall in Market Street is de plek waar het hedendaagse toeristisch informatiecentrum zich bevindt. Voorheen heeft dit gebouw dienst gedaan als washuis, danssalon en bibliotheek en het is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Thermale bronnen

Het potentieel van de bronnen waaromheen Bakewell is ontstaan en waaraan het zijn naam te danken heeft, is in de late 17e eeuw door de Hertog van Rutland gespot. Hij bouwde er het Bath House in Bath Gardens, bestaande uit verschillende zwembaden, douches en een leesruimte, met de bedoeling om Bakewell bekendheid te verschaffen als een kuuroord. Het bronwater, met een temperatuur van 15 graden Celsius was echter te koud om te kunnen concurreren met plaatsen als Buxton en Matlock, waar het water uit de bronnen warmer is. De overblijfselen van de spa zijn te zien in het nog bestaande Bath House. Het bronwater borrelt er door een fontein omhoog. De tweede nog bestaande bron ligt in het recreatiegebied.

Recreatief wandelgebiedRecreatief wandelgebied
Het recreatiegebied
Het recreatiegebied is te bereiken via een wandeling stroomafwaarts lang de rivier. Het is een mooie plek, waar veel mensen even bijkomen en uitrusten op een bankje onder de vele bomen of de eenden voeren. Er zijn onder andere een speeltuin, voetbalvelden, cricket velden, een speelveld en een paviljoen. Er is een aantal mooie, gemakkelijke wandelpaden langs de rivier.

Het Motor Museum

Hier kunnen liefhebbers alles vinden op het gebied van motorfietsen. De M & C collectie in Matlock Street bestaat uit alle mogelijke soorten motors. Opbrengsten van het museum gaan naar het goede doel.

Verborgen 'schatten'

Er zijn ook wat minder voor de hand liggende bezienswaardigheden in Bakewell. Bijvoorbeeld het zogenaamde 'roze gebouw,' dat verstopt ligt in één van de vele achterafstraatjes van de plaats, achter de muren van een pittoreske middeleeuwse tuin. Dit huis, waarin een bloemisterij gevestigd is, doet denken aan een peperkoekenhuisje. Of bijvoorbeeld Kings Court, een pleintje met bistro's, boutiques en gevels die zo op een ansichtkaart kunnen.

De Old Original Bakewell Pudding Shop © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: Michael Cummins Landscape PhotographyDe Old Original Bakewell Pudding Shop © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: Michael Cummins Landscape Photography

Bakewell Pudding

Bakewell mag dan veel bieden, het best bekend staat het in de verre omgeving om zijn Bakewell Pudding. Dit is een lekkernij waarvan het verhaal de rondte doet dat het recept per ongeluk is ontstaan toen een kokkin van 'The White Horse Inn,' een hotel dat nu Rutlands Arms heet, een eimengsel bovenop de jam van haar aardbeientaart uitsmeerde, in plaats van het in het deeg te doen. Wat eigenlijk een taart had moeten worden, was nu een soort van brei, een 'pudding.'

Dit verhaal is feitelijk niet waar, omdat het gebak zoals het is, al eerder bestond en mogelijk zelfs uit de middeleeuwen dateert. Toch houden de inwoners het romantische verhaal liever voor de waarheid. Wat het verder ingewikkeld maakt, is dat er een ander gebak bestaat dat Bakewell Tart heet en dat minstens net zo geliefd is, maar een heel andere samenstelling heeft. Desalniettemin is Bakewell Pudding een zeer bekende lokale specialiteit en er zijn minstens twee winkels die beweren als enige het originele geheime recept te hebben.

Inspiratie voor Jane Austen

Het Rutlands Arms hotel, gebouwd in 1804, dat claimt dat de Bakewell Pudding er is uitgevonden, is tevens interessant in literair opzicht, omdat Jane Austen hier in 1811 verbleven zou hebben toen ze haar boek 'Pride and Prejudice' schreef. Bakewell wordt in het boek Lambton genoemd en de hoofdpersonage Elizabeth Bennet stopt op deze plaats om de Darcy's en Mr. Bingley te ontmoeten.

Eten en slapen in Bakewell

Er is een groot aanbod aan accommodaties en restaurants, pubs en delicatessenzaakjes in Bakewell. Logeerplekken in het plaatsje zelf zijn:
 • Bloomfield House
 • het diervriendelijke East Lodge Cottage
 • het Little Pudding Cottage
 • Hartshill

Vrijwel alle soorten keukens zijn vertegenwoordigd, waaronder de Italiaanse, Franse, Oostenrijkse (Tiroler Stube), Indiase, Chinese en natuurlijk de Engelse Fish & Chips. Rondom het centrum zijn minstens zeven pubs te vinden en voor koffie, thee, chocolade en gebak zijn er vele kleine cafeetjes. Bijna overal wordt de Bakewell Pudding aangeboden, maar het bekendst zijn The Old Original Pudding Shop, The Pudding Parlour en Bloomers. Tenslotte is er een vrij recente aanvulling op het culinaire aanbod; Felicini, een restaurant en bar in Italiaanse stijl dat uitzicht biedt op de Bakewell Bridge en waar een glazen vloer zicht geeft op het snelstromende water in de oude molensluis.

Attracties in de buurt

Bakewell is makkelijk bereikbaar vanuit de grote steden Manchester en Sheffield. In de nabije omgeving zijn een aantal attracties zoals:
 • Chatsworth House and Farm Shop
  Vele wandel-, mountainbike- en klimmogelijkhedenVele wandel-, mountainbike- en klimmogelijkheden
 • Haddon Hall
 • Gulliver's Kingdom in Matlock Bath, een pretpark voor families met kinderen tussen 2 en 13 jaar oud
 • The Heights of Abraham in Matlock Bath, een heuvel,die bereikbaar is met de kabelbaan voor rondleidingen in grotten en mijnen
 • The Peak District Mining Museum in Matlock bath
 • Het 'peststadje' Eyam
 • Peak Rail stoomtreinen
 • Vele wandel-, mountainbike- en klimmogelijkheden, een golfbaan en een manege
© 2015 - 2024 Infoelephant, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationale parken van Engeland en WalesNationale parken van Engeland en WalesIn Engeland en Wales bevinden zich 13 nationale parken. Hun opzet verschilt nogal van andere nationale parken over de we…
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…
Suunto Ambit3 Peak: tracker om te fietsen, lopen of zwemmenWie een veelzijdige fitnesstracker zoekt, kan kiezen voor de Suunto Ambit Peak. Dit is geen goedkope activity tracker, m…

Buxton, Derbyshire: architectuur, wellness en natuurBuxton, Derbyshire: architectuur, wellness en natuurBuxton wordt ook wel de Festival Stad of culturele hoofdstad genoemd van het Peak District, Engelands eerste nationale p…
Titanic Belfast museumTitanic Belfast museumWie een bezoek brengt aan de stad Belfast in Noord-Ierland kan er bijna niet omheen: het Titanic Belfast museum, gebouwd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michael Cummins Landscape Photography
 • Bakewell Town Guide 2015, www.derbyshireuk.net/bakewell.html/, bezocht op 30-01-2015
 • Bakewell town guide, Let,s stay Peak District, www.peakdistrict-nationalpark.com/bakewell-tourist-guide.aspx/, bezocht op 30-01-2015
 • Bakewell, Derbyshire, Central to the Peak Distric, twww.peakdistrictinformation.com/towns/bakewell.php/, bezocht op 30-01-2015
 • Michael Cummins Landscape Photography, www.peakdistrictphotographs.co.uk/, bezocht op 23-01-2015 met toestemming van de fotograaf voor de afgebeelde foto's.
 • Afbeelding bron 1: Michael Cummins Landscape Photography
 • Afbeelding bron 2: Michael Cummins Landscape Photography
 • Afbeelding bron 3: Michael Cummins Landscape Photography
Infoelephant (23 artikelen)
Laatste update: 06-02-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.