Buxton, Derbyshire: architectuur, wellness en natuur

Buxton, Derbyshire: architectuur, wellness en natuur Buxton wordt ook wel de Festival Stad of culturele hoofdstad genoemd van het Peak District, Engelands eerste nationale park. Slechts een uur verwijderd van Manchester, ligt deze plaats met zijn thermale bronnen, bijzondere architectuur en vele bezienswaardigheden en evenementen aan de rand van het Peak District National Park. Als kuuroord is het door de Romeinen ontdekt en sindsdien heeft het plaatsje vele bekende bezoekers aangetrokken, waardoor het een rijke historie kent. De omgeving van Buxton speelt een rol in onder andere boeken van Jane Austen en Emily Brontë.

De geschiedenis van Buxton

Gunstig gelegen in een dal, ontstaan door gletsjers in vroeger tijden en op de grens tussen het kalksteen- en het zandsteengebied in het Peak Disrict, is deze plaats al sinds de Romeinse tijd voortdurend bezet geweest. Buxton ligt 300 meter boven zeeniveau en is hiermee de hoogstgelegen plaats van deze afmetingen in Engeland. Vondsten van onder andere Romeinse munten hebben aangetoond dat er al in het jaar 80 een nederzetting was en de overblijfselen van de Romeinse baden zijn in de 17e en 18e eeuw opgegraven. De Romeinen hebben de nederzetting Aquae Arnemetiae genoemd, 'de wateren van Arnemetia.' Arnemetia was de Romeinse godin van het water. De warme bronnen ontspringen bij de rivier de Wye en hebben een constante temperatuur van 28 graden Celsius. Sinds de bouw van de baden, zijn er talloze pelgrims en vooraanstaande personen geweest, die een bezoek aan Buxton gebracht hebben, waaronder Mary Queen of Scots. Zij verbleef er enkele jaren als gevangene in Chatsworth House en in The Old Hall, het toenmalige thuis van de hertog van Shrewsbury en zijn vrouw Bess of Hardwick. Mary Queen of Scots leed aan ernstige rheuma en maakte gebruik van het heilzame water. In de middeleeuwen was Buxton een welvarend dorp en vanaf de 18e eeuw is de plaats verder ontwikkeld toen er begonnen werd met de bouw van een aantal prominente gebouwen. In 1863 was de spoorweg klaar en dit zorgde voor nog meer bloei van de stad. Het Chatsworth landgoed is in nog perfecte staat te bezichtigen dankzij het Chatsworth House Trust. The Old Hall is een hotel, waar vele bijzondere gasten al verbleven hebben.
The Crescent © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: © Michael Cummins Landscape PhotographyThe Crescent © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: © Michael Cummins Landscape Photography

Bezienswaardigheden

The Crescent

In 1780 begon William Cavendish, de 5e hertog van van Devonshire met de constructie van the Crescent, een halvemaanvormig gebouw, dat van origine een huis was voor de hertog zelf en later bestond uit onder andere twee hotels, namelijk het Great Hotel aan de oostkant en het St.Ann's aan de westzijde. Onder de arcade bevond zich een aantal winkels. De bouw werd gefinancierd door de inkomsten van kopermijn van de hertog en duurde tien jaar. De hotelgasten hadden een eigen toegang tot de thermale baden. Het gebouw staat helaas al vele jaren leeg, maar er zijn ambitieuze plannen om het weer te heropenen als een wellnesscomplex.

The Pump Room en St. Ann's Well

Tegenover the Crescent ligt the Pump Room, gebouwd in 1894 en het omhoogkomende bronwater was hier te verkrijgen tot 1981. Nu kunnen bezoekers waterflessen vullen in de naastgelegen St. Ann's Well, een in 1940 toegevoegde drinkfontein waar constant bronwater van 28 graden celcius uitstroomt.

The Devonshire Royal Hospital en the Devonshire Dome

In 1785 liet de 5e hertog van Devonshire een gebouw met paardenstallen aan de westkant boven the Crescent bouwen. Dit was bedoeld voor de paarden en koetsen van bezoekers. In 1859 gaf zijn zoon en opvolger, de 6e hertog van Devonshire het gebouw weg om er een ziekenhuis van te maken; het Devonshire Royal Hospital. Er werd in 1880 een grote koepel, bestaande uit een ijzeren frame en bedekt met leisteen boven het gebouw aangebracht en lange tijd was dit de grootste losstaande koepel in de wereld. Het ziekenhuis werd gesloten in het jaar 2000 en het gebouw werd overgenomen door de Universiteit van Derby en Buxton College. Er is een campus gevestigd en bezoekers kunnen er eten en drinken, of genieten in een van de beautysalons of van wellnessbehandelingen.

The Buxton Opera House

Op een steenworp afstand van het Crescent, ligt het Opera House, gebouwd in 1903 tijdens de hoogtijdagen van Buxton als kuuroord. In 2001 is dit gebouw heropend en jaarlijks vinden er rond de 450 voorstellingen plaats, waaronder dans, theater en muziek. Elk jaar vinden hier het prestigieuze Buxton Opera Festival en het International Gilbert & Sullivan Festival plaats.

The Pavillion Gardens

Deze tuinen liggen achter het Opera House, op de bank van de rivier de Wye, in het hart van het stadje. Het prachtige grondstuk is 23 hectare groot en men vindt er onder andere meren, bloemen, bomen, een speelpark, een minitreintje en een podium. Het paviljoen zelf is gebouwd in 1871 en bestaat uit een constructie van ijzer en glas. Er zijn inheemse en tropische planten te bekijken, er is een cafeetje en het toeristisch informatiecentrum is er gesitueerd. In de tuinen bevindt zich tevens het Octagon, dat oorspronkelijk een concertzaal was. Nu vinden er het gehele jaar door evenementen en markten plaats met onder meer antiek, speelgoed, kunst, boeken, lokale producten, ouderwetse auto's en alles rondom tuinarchitectuur.

Buxton Museum & Art Gallery

In dit museum, gelegen aan Terrace Road, valt veel te ontdekken over de geologie, archeologie, geschiedenis en cultuur van de stad en het omringende Peak District.. Het museum bevat verder een collectie van 19e- en 20e-eeuwse schilderijen en heeft regelmatig exposities van regionale kunstenaars, workshops en er is een tentoonstelling van memorabilia van de politie van Devonshire. De toegang is gratis.

Poole's Cavern

Een van de grote attracties van Buxton is Poole's Cavern, een natuurlijk gevormde grot in de kalkstenen rots, die tot een diepte van meer dan 300 meter toegankelijk voor bezoekers is. Er zijn bewijzen gevonden dat er primitieve mensen geleefd hebben en de grot bevat Derbyshire's grootste stalactiet en vele andere prachtige stalactieten en stalagmieten. Het bezoekerscentrum verschaft informatie over bewoners in het Bronzen Tijdperk, Romeinse metaalarbeiders en meer fascinerende feiten.

zonsopkomst bij Solomon's Temple © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: © Michael Cummins Landscape Photographyzonsopkomst bij Solomon's Temple © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: © Michael Cummins Landscape Photography
Buxton Country Park en Solomon's Temple
Vlakbij Poole's Cavern lag ooit een grote kalksteengroeve, Grin Low genaamd, die is omgevormd tot een perfecte picknick- en speelplaats met volop planten, dieren en wandelpaden. De meest bekende route is die naar de op een hoge heuvel gelegen Solomon's Temple. Ook wel bekend onder de naam Grinlow Tower, bepaalt dit twee verdiepingen tellende bouwwerk de skyline ten zuiden van de stad. Op de plek die een grafheuvel uit het Bronzen Tijdperk markeert, is deze toren in de 19e eeuw gebouwd op het landgoed van boer Solomon Mycock, met als enige doel het verschaffen van werkgelegenheid voor de werklozen in het dorp. De wandeling naar de top van de heuvel, op 439 meter boven zeeniveau is de moeite waard, vanwege het prachtige uitzicht vanaf het platform.

St. John the Baptist Church en St. Ann's Church

De kerk van St. John the Baptist bevat zeer mooie mozaïken en glas-in-lood. Het gebouw heeft een koepel en een imposante galerij. De kerk van St. Ann is een van de oudste gebouwen in Buxton daterend van 1625 of eerder. Deze kerk heeft geen toren en geen gangpad en heeft het uiterlijk van een kapel.

The Palace Hotel

Dit hotel is het grootste van Buxton, gebouwd in 1867 op de heuvel boven het treinstation. Nadat in 1863, met de komst van het treinspoor het aantal bezoekers van Buxton explosief toenam, werd dit 122 kamers tellende hotel gebouwd om hierop te anticiperen. Het hotel is een prominente eyecatcher in de skyline van Buxton en doet nog steeds dienst.
Een evenement in Buxton Pavillion © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: © Michael Cummins Landscape PhotographyEen evenement in Buxton Pavillion © Michael Cummins Landscape Photography / Bron: © Michael Cummins Landscape Photography

Evenementen in Buxton

Buxton wordt de culturele hoofdstad van het Peak Disrict genoemd en jaarlijks vindt er een groot aantal evenementen en festivals plaats:
 • Buxton Opera Festival: het jaarlijkse opera-, muziek- en kunstfestival, gedurende drie weken in juli met 40000 bezoekers.
 • Buxton festival Fringe: Dit vindt tegelijk plaats met het Buxton Opera Festival met theater, muziek, film, dans kunst en poëzie
 • The International Gilbert & Sullivan Festival: een groots opgezet festival met producties van Gilbert & Sullivan, dit zijn komische opera's uit de Victoriaanse tijd. Dit festival vindt plaats tijdens de eerste drie weken van augustus
 • Four-Four Time Music Festival: optredens met rock-, pop-, folk-, blues-, jazz- en wereldmuziek in februari
 • Puppet Festival: verschillende optredens en workshops voor alle leeftijden, direct volgend op het Buxton Festival in juli
 • Antiek-, kunst-, handwerk en sieradenbeurzen: deze vinden regelmatig plaats in de Pavillion Gardens
 • Well Dressing: het traditionele versieren van de bronnen tijdens het Buxton Festival in juli
 • Buxton Carnival: het jaarlijkse gala feest aansluitend op het Well Dressing, met optochten door de straten

Shoppen in Buxton

Buxton bestaat als het ware uit twee delen, gescheiden door Terrace Road, een steile heuvel in het midden .De weg wordt aan één kant geflankeerd door een helling van gras, waar het fijn wandelen is op de vele paden met bankjes. Higher Buxton is traditioneel het hart van de stad en bevindt zich rondom het marktplein. Op de dinsdagen en zaterdagen vindt de markt hier plaats. In Higher Buxton is een winkelstraat met veel alledaagse winkels, maar ook een paar bijzonderheden, bijvoorbeeld Colin Cross’s Violin Shop en Scrivener's winkel met tweedehands boeken, bestaande uit vijf verdiepingen en een museum met café. Er is een meubelwinkel, een outdoor specialist, een accessoire-winkel, verschillende stijlvolle kledingwinkeltjes, een grote speelgoedwinkel en een kunstwinkeltje met lijstenmakerij. In dit deel van de stad ligt ook het Buxton Museum and Art Gallery.

Lower Buxton is het grotere winkelgebied, met het overdekte Cavendish winkelcentrum, gesitueerd in de vroegere spa. Het Victoriaanse bad is er nog te bekijken. Het is een walhalla van onafhankelijke winkeltjes die vanalles verkopen, van antiek en sieraden tot babykleding en handgemaakte chocolade. Direct om de hoek in George Street is the Old Court House, een verzameling van outletwinkels, geschenkwinkels en therapiecentra. Spring Gardens is de brede winkelstraat voor voetgangers, waar grote winkelketens en kleine familiebedrijven hand in hand gaan. Lower Buxton is ook de plaats waar exclusieve designer boutiques te vinden zijn.

Eten en slapen

Er zijn tal van horeca-gelegenheden in Buxton en met de komst van de universiteit,het nieuwe hotel en de spa is dit aantal nog eens toegenomen. Restaurant liefhebbers kunnen er dineren in onder andere Indiase, Chinese, Spaanse, Zwitserse, Thaise, Italiaans Franse en Engelse stijl. Er is een groot aanbod van cafeetjes, delicatessenzaakjes en theehuizen. Voor alcoholische versnaperingen kan men terecht in meer dan 20 kroegen en pubs op loopafstand.

Overnachten kan in verschillende hotels, waaronder The Old Hall Hotel, waar Daniel Defoe, schrijver van het boek Robinson Crusoë, verbleef in 1727 en schreef: ... 'Dit is inderdaad een hele speciale plek'... Dit historische gebouw met vele verhalen dat tevens het oudste van het hele Peak District is, heeft 38 zeer comfortabele kamers, allemaal te bereiken met een lift. Ook kan men slapen in het Palace Hotel, dat 122 kamers telt, Wanneer men de voorkeur geeft aan een verblijf in een Bed & Breakfast, kan dit bijvoorbeeld in Bat's Belfry, een bijzondere, luxueus omgevormde schuur, in Fernydale Farm of in Banktop Cottage. Dit zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.

De prachtige rotskliffen in de omgevingDe prachtige rotskliffen in de omgeving

Attracties en activiteiten in de omgeving

Buxton zelf heeft veel te bieden aan actieve bezoekers. Een aantal faciliteiten zijn:
 • Buxton Spa Pool, dit complex bevat een 25-meter bad
 • twee gratis toegankelijke stadsparken, met onder andere voetbalvelden, bowlingbanen, tennisbanen en speeltuinen
 • twee golfbanen
 • vele wandelpaden voor verschillende wandelniveaus, van gemakkelijk langs de rivier, tot uitdagend in de omgeving
 • fiets- en mountainbikeroutes en fietsenverhuur
 • klimmogelijkheden op de zandstenen rotsen en kalkstenen kliffen, die een paradijs vormen voor sportklimmers, van beginners tot gevorderden. Stanage Edge, Froggat Edge en The Roaches zijn klimgebieden die op een steenworp afstand van Buxton liggen.
 • maneges, waarvan er drie in de directe omgeving liggen die lessen, buitenritten en tochten te paard aanbieden

Ook zijn in de nabije omgeving van Buxton een aantal attracties te vinden, waaronder:
 • Chatsworth House: een prachtig en toegankelijk landgoed, waar een aantal scènes van de in 2005 verschenen film Pride & Prejudice (met Judi Dench en Keira Knightley) en de in 2011 verschenen film Jane Eyre (met Judi Dench en Mia Wasikowska) plaatsvinden
 • Haddon Hall: een te bezichtigen middeleeuws kasteel, waar opnames gemaakt zijn voor de verfilmingen van Charlotte Brontë's Jane Eyre (films verschenen in 1996 en 2011 en een miniserie van de BBC verschenen in 2006), Jane Austen's Pride and Prejudice (2005) en voor Michael Hirst's Elizabeth (1998) met Cate Blanchett in de hoofdrol.
 • Stanage Edge: naast dat het een klimgebied is, zijn hier voor bovenstaande films eveneens prachtige (natuur-)opnames gemaakt op voor bezoekers gemakkelijk te bereiken plaatsen
 • Tissington Hall and Gardens: een te bezichtigen landgoed
 • het peststadje Eyam, waar in de 17e eeuw de bewoners zich vrijwillig lieten isoleren vanwege de pest
© 2015 - 2024 Infoelephant, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jane Austen, negentiende eeuwse Engelse schrijfsterJane Austen, negentiende eeuwse Engelse schrijfsterZe leidde een teruggetrokken leven in het 19-eeuwse Engeland. Het was deze setting waarin Jane Austen haar beroemdste we…
Nationale parken van Engeland en WalesNationale parken van Engeland en WalesIn Engeland en Wales bevinden zich 13 nationale parken. Hun opzet verschilt nogal van andere nationale parken over de we…
Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)recensieRecensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)Wanneer Elizabeth Bennet jongeheer Darcy voor het eerst ontmoet vind ze hem trots en onuitstaanbaar. Wanneer ze ontdekt…
Lost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceLost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceWat doe je als je als moderne meid uit de 21e eeuw ineens in de negentiende eeuwse roman Pride & Prejudice van Jane Aust…
Bakewell, Derbyshire: kloppend hart van het Peak DistrictBakewell, Derbyshire: kloppend hart van het Peak DistrictDe naam Bakewell wordt in Engeland vaak direct verbonden aan 'Bakewell pudding' of 'Bakewell Tart.' Maar het historische…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michael Cummins Landscape Photography
 • Buxton, Derbyshire. Guide to Buxton, www.peakdistrict-nationalpark.com/buxton-derbyshire-guide.aspx/, bezocht op 01-02-2015
 • Buxton Derbyshire, a Peak District spa town, www.peakdistrictinformation.com/towns/buxton.php/, bezocht op 01-02-2015
 • Buxton Town Guide 2015, www.derbyshireuk.net/buxton.html/, bezocht op 02-02-2015
 • Michael Cummins Landscape Photography: Peak District, www.peakdistrictphotographs.co.uk/, bezocht op 01-02-2015, met toestemming voor gebruik van de afgebeelde foto's
 • Chatsworth Image library, http://www.chatsworth.org/, bezocht op 04-02-2015, met toestemming voor gebruik van de afgebeelde foto
 • Afbeelding bron 1: © Michael Cummins Landscape Photography
 • Afbeelding bron 2: © Michael Cummins Landscape Photography
 • Afbeelding bron 3: © Michael Cummins Landscape Photography
Infoelephant (23 artikelen)
Laatste update: 08-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.