La ciudad encantada - Magische natuur in Cuenca, Spanje

La ciudad encantada - Magische natuur in Cuenca, Spanje De betoverde stad van Cuenca ligt in de provincie Cuenca, Spanje. Deze betoverde stad is een plek waar je op ontdekkingsreis gaat om je fantasie in contact te laten komen met de natuur. Rotsformaties getrokken uit dromen en gemaakt van steen. Het werd uitgeroepen tot natuurgebied van nationaal belang in 1929 en is sindsdien een geliefde attractie in Cuenca geworden.
Bron: Xauxa Håkan Svensson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Xauxa Håkan Svensson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe is de stad ontstaan?

Wist je dat 90 miljoen jaar geleden, deze betoverde stad van Cuenca met haar esdoorns, pijn- en taxusbomen, zich op de zeebodem bevond van de oorspronkelijke zee die de scheiding en de beweging van de continenten zag? De betoverde stad kwam voort uit de zeebodem om gezweept en gevormd te worden door wind, ijs en regen zoals we haar vandaag de dag kennen. Toch blijft ze continu veranderen door de erosie en zal ze beetje bij beetje verdwijnen. Het is duidelijk dat zij niet zal verdwijnen in onze generatie en ook niet in die van onze klein-kleinkinderen aangezien dit proces vele miljoenen jaren zal gaan duren. Maar wat wel is, is dat dit een vergelijkbaar fenomeen in schoonheid en lieflijkheid is dan de formaties van de sprookjesachtige schoorstenen van Cappadocië in Turkije of de Grand Canyon in Colorado. Dit zijn spelletjes van de natuur, creaties die alleen zij kan presteren.

de geliefden van Teruel / Bron: Cruccone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)de geliefden van Teruel / Bron: Cruccone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
het gezicht van de mens / Bron: Cruccone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)het gezicht van de mens / Bron: Cruccone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Het landschap

De rivier Júcar vormt, op weg door Uña en Villalba de la Sierra, een enorme en indrukwekkende canyon. Het is hier, op bijna 1500 meter hoogte, waar de natuur de reiziger vol ontzag laat. Menselijke figuren, voorwerpen, dieren zijn gemodelleerd met een moeilijk te begrijpen precisie totdat een uitzinnige stad was gecreëerd, een stad die door een of andere mysterieuze toverspreuk lijkt te slapen.

Op deze plek vindt de ene verrassing na de andere plaats. Formaties zoals het gevecht van de olifant en de krokodil, de geliefden van Teruel, de steen van zee, de beroemde Tormo dat als toeristisch symbool van de stad dient, het gezicht van de mens, of de gigantische paddenstoelen, verschijnen voor ons en met onze ogen kunnen wij de ongelooflijke en fantasierijke kracht van de natuur zien.

De wandeling

Gedurende de wandeling door de betoverde stad met een lengte van twee km ontstaat de illusie dat je door een cyclopische en labyrintische stad loopt, met haar straten en pleinen, hoge gebouwen, Romeinse bruggen, gotische deuren, monolieten, bosjes en zelfs grote schepen. Bij de ingang, en begraven tot aan zijn schouders, verschijnt de massieve kop van een dreigende reus, dienend als permanente schildwacht.

Legenden heb je hier ook, zoals de legende die vertelt dat onder de Tormo het graf van de beroemde dominee Viriato ligt, waar in oude en donkere tijden offers en hekserijen plaats vonden. De betoverde stad, een plaats die niemand onverschillig zal laten, leent zich bij uitstek om plezier te maken, met allerlei fabels, mythes en spreuken. Ook kun je hier de leeftijd van de aarde tellen aan de hand van de duidelijke lagen die op te stenen te zien zijn.

De omgeving

De omgeving rond de betoverde stad is ook magisch. En bezoek aan el Ventano del Diablo is duivels. Het verhaal gaat dat op een dag de duivel zich verveelde en begon na te denken over manieren om mensen te doden en dat ze na de hel moesten. Het kwam bij hem op, om een van de zwakke punten van de mensheid te gebruiken om zijn zin te krijgen.

Wetende dat nieuwsgierigheid een zwakke aangeboren eigenschap is van de mens, besloot hij om op de rots een uitzichtpunt uit te graven met twee grote balkons met een prachtig uitzicht. Hij modelleerde de Canyon zodat een ravijn ontstond van 200 meter hoog en beschilderde de stenen en het water met de prachtigste kleuren. Een ieder die daar langs kwam werd aangetrokken door nieuwsgierigheid en iedereen wou over het balkon kijken om van het uitzicht te genieten. Op dat moment duwde de duivel hen en tijdens de val naar de bodem van het ravijn pakte hij hun ziel en nam het mee naar het vagevuur.

Overige informatie

  • Ligt 35 km van Cuenca en het park is goed aangegeven.
  • Adres: Paraje de la Ciudad Encantada, CM-2104, km 19, 16192 VALDECABRAS, CUENCA, Cuenca, Spanje
  • Telefoon:+34 688 99 03 00
  • Entree 3 Euro
  • Het is een makkelijke wandeling en duurt circa 1,5 uur.
  • Best te bezoeken laat in de middag. Door de lagere zon ontstaan de mooiste kleuren waardoor het park echt tot zijn recht komt.
© 2014 - 2024 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cuenca, verborgen parel in La ManchaCuenca is de hoofdstad van de gelijknamige Spaanse provincie en ligt op 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Madrid…
Logeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotelsLogeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotelsSpanje kent van oudsher veel mooie gebouwen die als parador zijn ingericht. Het zijn hotels gevestigd in kastelen, kloos…

Los Mallos de Riglos - Magische natuur in Huesca,SpanjeLos Mallos de Riglos - Magische natuur in Huesca,SpanjeLos Mallos de Riglos zijn geologische formaties, cilindervormig van aard, in de “voortuin” van de Pyreneeën. Ze zijn ges…
Las Medulas - Magische natuur in León, SpanjeLas Medulas - Magische natuur in León, Spanje“Las Medulas", gelegen in de provincie León in Spanje zijn gevormd als gevolg van de exploitatie van Romeinse goudmijnen…
Bronnen en referenties
Unpais (32 artikelen)
Laatste update: 21-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.