Kasteel de Cannenburgh

Kasteel de Cannenburgh In de gemeente Vaassen op de Veluwe ligt het historische kasteel de Cannenburgh. De naam wordt ook wel geschreven als Cannenburch. De Cannenburgh is een prachtig kasteel, stammend uit de zestiende eeuw. Het kasteel is nog in uitstekende staat. Bezoekers kunnen het gebouw en de grote parktuin bezichtigen.

Locatie kasteel de CannenburghAan de buitengrens van het dorp Vaassen op de Veluwe ligt Kasteel De Cannenburgh. Wie hier langs komt, valt de prachtige en grote kasteeltuin, je kunt beter zeggen parktuin, op. Naast het kasteel is nog de watermolen terug te vinden. Het kasteel ziet er prachtig onderhouden uit, de moeite waard hier een bezoekje aan te brengen!

Naam

Kaart van landgoed Cannenburgh, 1761 / Bron: F. Beyerink, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kaart van landgoed Cannenburgh, 1761 / Bron: F. Beyerink, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Over de schrijfwijze van de naam wordt verschillende geoordeeld. Zo kom je zowel Cannenburgh als Cannenburch tegen, bijvoorbeeld op de website van Geldersch landschap of in Google-maps. Op grond van namen in het dorp Vaassen, bordjes in de omgeving en de oude kaart van het landgoed uit 1761, waar de gh prominent duidelijk is, lijkt de spelling Cannenburgh toch het meest logisch.

Historie

De vroegste historie van kasteel De Cannenburgh begint in ieder geval al in 1365, althans van die datum dateert de vroegste vermelding. Van de toenmalig versterkte woning zijn nog sporen terug te vinden in de kelder van het tegenwoordige kasteel. De geschiedenis van het huidige kasteel begint in 1543. In dat jaar kwam De Cannenburgh in bezit van de roemrijke en legendarische Maarten van Rossum, maarschalk van het hertogdom Gelre. Van Rossum besloot de tot ruïne vervallen sterkte te herbouwen tot een gedenkwaardig kasteel. Een dergelijk groot bouwproject nam, ook toen al, vele jaren in beslag. Toen Van Rossum in 1555 overleed, was het kasteel nog niet afgebouwd. De bouw werd onder zijn opvolger, Hendrik van Isendoorn, voltooid. Aardig is in ieder geval, dat het kasteel tegenwoordig te vinden is aan het Maarten van Rossumplein in Vaassen, wat in ieder geval zeer toepasselijk is als eerbetoon aan de (ver)bouwer van het kasteel.

Vernieuwingen

Het kasteel is lange tijd bewoond door de familie van Isendoorn à Blois. Rond 1750 was het tijd voor een modernisering van het kasteel, waarbij dienstvleugels werden opgericht en de brug over de gracht werd vernieuwd, met toegang tot een vernieuwde ingang. Voor de rest is de hoofdvorm van het kasteel intact gebleven.

Verschillende eigenaren

Kasteel CannenburghKasteel Cannenburgh
Verschillende adelijke families hebben in het kasteel gewoond. De weduwe van de laatste nazaat van Hendrik van Isendoorn, Fredericus Carolus Theodorus van Isendoorn à Blois, met de prachtige en welluidende naam Charlotte Theodora Maria Alexandrina, barones van Oldeneel tot Oldenzeel, overleed op 5 juni 1881. De inboedel van het kasteel werd door de erfgenamen verdeeld en naar andere locaties overgebracht. Door verkoop van het kasteel aan Eduars baron van Lynden kon de sloop voorkomen worden. Na hem kwam het kasteel in bezit van Richard Cleve.

De Staat en de Stichting Vrienden der Geldersche kasteelen

Voorzijde van Kasteel CannenburghVoorzijde van Kasteel Cannenburgh
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel in bezit van de Staat der Nederlanden. Een korte periode slechts, want in 1951 werd het kasteel voor een symbolisch bedrag verkocht aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het symbolische bedrag was slechts één gulden (ongeveer 50 eurocent), maar wel met de voorwaarde dat de stichting moest zorgdragen voor restauratie. Het was dus zaak om fondsen te werven, om het noodzakelijke onderhoud aan het kasteel te laten uitvoeren. De fondsen kwamen bijeen, en tussen 1975 en 1981 kom een uitgebreide restauratie plaatsvinden. Veel originele stukken uit de inboedel konden vervolgens in 2006 door de Stichting op een veiling in Brussel worden aangekocht, waardoor de aloude sfeer van vroeger nog meer kon worden gewaarborgd.

Gebruik

Naast het kasteel een prachtig laantje voor fietsers en wandelaarsNaast het kasteel een prachtig laantje voor fietsers en wandelaars
Tegenwoordig kunnen kasteel en parktuinen worden bezichtigd. Dat kan zelfstandig, met behulp van een audiotoer. In de tuin komen bijzondere dieren en planten voor. Bij het kasteel hoort ook de uit de 19e eeuw stammende woning van de rentmeester en kasteelboerderij. Hier is horeca, en uiteraard een kasteelwinkel. In en rond het kasteel worden regelmatig evenementen georganiseerd. Ook wie op zoek is naar een originele en authentieke trouwlocatie, kan op Kasteel de Cannenburgh terecht.
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie kastelen in GelderlandMooie kastelen in GelderlandIn Gelderland staan tientallen (oude) kastelen. Een aantal van hen zijn zeker een bezoekje waard; waaronder bijvoorbeeld…
Opnamelocaties van de televisieserie FlorisOpnamelocaties van de televisieserie FlorisEind jaren zestig werd de televisieserie Floris opgenomen. Deze serie speelt zich af aan het eind van de middeleeuwen en…
Kasteel Waardenburg: Geschiedenis en Fausts pactKasteel Waardenburg: Geschiedenis en Fausts pactIn Gemeente Neerijnen, langs de oevers van de Waal, bevindt zich één van de vele kastelen die de provincie Gelderland ri…
Schilders 17e eeuw: Jacob van Ruisdael (1628-1682)Schilders 17e eeuw: Jacob van Ruisdael (1628-1682)De bekende landschapsschilder Jacob van Ruisdael heeft wel 700 schilderijen vervaardigd. Hij herhaalde vaste beelden zoa…

Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Louvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenLouvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenHet grootste en meest befaamde museum ter wereld staat in Parijs, namelijk het Musée du Louvre oftewel het Louvre. Wanne…
Bronnen en referenties
  • http://www.glk.nl/ (Geldersch landschap)
  • Wikipedia: Kasteel Cannenburgh
  • Afbeelding bron 1: F. Beyerink, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.