The Atlantic Road in Noorwegen

Scherpe bochten en een woest landschap maken de Atlantic road, Atlantische weg, of Atlanterhavsveien in het Noors, een van Noorwegens meest bezochte touristische attracties. De Atlantic Road is een acht kilometer lange weg tussen Kristiansund en Molde, de twee dichtstbevolkte steden van de provincie Møre. De weg begint op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Kristiansund en eindigt ongeveer 47 kilometers ten noorden van Molde. De Atlanterhavsveien loopt tussen de dorpen Kårvåg op Averøy en Vevang in Eide en is een vaste verbinding tussen het eiland Averøy en het vasteland. De weg is gebouwd op verscheidene kleine eilanden en scheren, en wordt overspannen door maarliefst 8 bruggen. De meest prominente, en het symbool van deze weg, is de Storseisundet brug. Een prachtige brug met indrukwekkende constructie en prachtige boog. De weg heeft een open uitzicht op de Atlantische oceaan, waardoor het een van de meest bezochte trekpleisters is van Noorwegen. Britse krant The Guardian heeft de Atlantic Road in 2006 aangewezen als ‘s werelds mooiste en meest indrukwekkende autoweg:

“De Atlantic Road zigzagt over lage bruggen die als het ware vlak over de zeespiegel golven en verbindt de eilanden tussen Molde (bekend vanwege het jaarlijkse jazzfestival in juli) en Kristiansund in het westelijk fjordengebied. De Hustadvika is een beruchte uitloper van de oceaan. Als het stormt zorgt deze inham voor een indrukwekkend schouwspel. Bij rustig weer treft je er zelfs walvissen en zeehonden”
Aldus The Guardian (25 april, 2006).

Geschiedenis

Plannen voor een spoorlijn langs de route dateren uit vroeg 20e eeuw maar werden uiteindelijk verworpen. In plaats daarvan is de weg gebouwd die al snel bekendheid kreeg vanwege de prachtige route en architectuur. De bouw hiervan begon op 1 augustus 1983 en heeft tot opening maarliefst twaalf orkanen moeten doorstaan.
Bron: Egil, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Egil, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De weg werd uiteindelijk zes jaar later geopend, op 7 juli 1989. De kosten van de weg bedroeg 122 miljoen Noorse kroon (ongeveer 15 miljoen euro), wat voor 25% werd afbetaald door middel van tolheffing. De ‘Atlantic Road’ zou oorspronkelijk zo’n 15 jaar lang als tolweg door het leven gaan, maar toen de weg al in 1999 was afbetaald werd de tol verwijderd. De weg is inmiddels uitgeroepen tot National Touristic Route, mag zich sinds 2005 de ‘Noorse Constructie van de Eeuw’ noemen en is door de prachtige omgeving erg gewild voor het opnemen van auto commercials. In 2009 werd de Atlantische Oceaan Tunnel geopend van Averøy naar Kristiansund. In combinatie met de Atlantic Road is dit de tweede vaste verbinding tussen Kristiansund en Molde.

Bezienswaardigheden

Uitkijkpunten

Er zijn vier uitkijk- en rustpunten op de route te vinden, de combinatie van architectuur en natuur maken deze punten zeker de moeite waard. Veel van deze locaties zijn ook populair onder plaatselijke vissers.

Atlantische Oceaan

Een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan en haar fauna. Zo zijn de vele vogelsoorten en zeehonden langs de route geen uitzondering. Zelfs walvissen worden zo nu en dan nog gespot.

Bruggen

De Atlantische weg bestaat uit acht bruggen om de vele (schier)eilanden waar die de weg passeert te overbruggen. De grootste en bekendste brug is de Storseisundet brug, deze brug heeft een prachtige dramatische kromming die het laat lijken of de brug tijdens het rijden van vorm verandert. Een architectonisch hoogstandje dat kunst en techniek in een brug samen weet te brengen.

Natuurgeweld

Zoals eerder beschreven hebben de bouwvakkers die de brug mogelijk hebben gemaakt, in de constructieperiode van zes jaar maarliefst twaalf orkanen doorstaan. Veel toeristen bezoeken de Atlantic Road dan ook tijdens de herfst wanneer het weer stormachtig is en grote golven tegen de weg en omliggende rotsen slaan.

Wat te doen

Naast een ritje met de auto over de weg zelf, zijn er nog genoeg andere activiteiten te ondernemen tussen Kristiansund en Molde.

Vissport

Uitstekende visplaatsen zijn te bereiken met boot of gewoon vanaf de rotsachtige kust op een van de vele schiereilandjes naast de weg. Verschillende parkeerplaatsen langs de weg maken het voor automobilisten gemakkelijk om hun auto veilig de rest van de dag achter te laten en te genieten van het uitzicht of de frisse zoute zeelucht. Er worden in de zomer dagelijks vistours georganiseerd door zowel Strømsholmen Zee Sportcentrum en het eiland Håholmen.

Duiken en windsurfen

Ook duiken is populair in dit gebied. Het water is schoon en helder en de krachtige getijden maakt de Atlanterhavsveien tot een zeer geschikt duikgebied. Gedurende de zomer worden er dagelijks duikinstructies gegeven door Strømsholmen Zee Sportcentrum.
Ook windsurfers kunnen aan hun trekken komen, in de buurt van de Hustadvika baai zijn altijd wel grote golven en harde wind te vinden. Deze baai is vermaard om zijn wilde natuur

Cultuur

Dichtbij de weg, in de baai van Hustadvika, ligt het eiland Håholmen. In de achtiende eeuw was Håholmen een welvarende stokvis vissersgemeenschap. Vandaag de dag staat Håholmen vooral bekend om de prachtige gerestaureerde huizen en is dit een heerlijke plek om even tot rust te komen en wat te leren over de oude vissersgemeenschap of de viking geschiedenis. Tijdens de zomer is er een speciaal programma met boottochten en films in de Saga Siglar vestibule. Het eiland is vanaf de weg per boot te bereiken.

Eten en drinken

Bjartmars Fovorittkro is een restaurant net van de Atlanterhavsveien en biedt een prachtig uitzicht. Het restaurant heeft prima koffie en lekker eten bereid met locale ingrediënten. Bjartmars Fovorittkro biedt ook de mogelijkheid om visgerei en fietsen te huren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bas-s, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Verstandig beslissingen nemenIedereen moet weleens complexe beslissingen nemen, zowel in werk- als privé-situaties. Het aantal keuzemogelijkheden hie…
Zomervakantie en reis met de auto naar NoorwegenZomervakantie en reis met de auto naar NoorwegenAls je nog geen vakantieplannen hebt dan is Noorwegen zeker een aanrader. Noorwegen is een land van ongekend natuurschoo…

De mooiste te bezoeken voetbalstadions ter wereldDe mooiste te bezoeken voetbalstadions ter wereldHet bezoeken van toeristische attracties is een bezigheid die tijdens de meeste vakanties niet ontbreekt, zeker niet wan…
Carnac: Lanen van MegalietenDe ongeveer 3000 staande, in lanen opgestelde menhirs van Carnac vormen het meest opmerkelijke megalietmonument van Euro…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantische_weg
  • http://www.visitnorway.com/nl/Bestemmingen/Fjord-Noorwegen/Kristiansund-en-Nordmore---de-Atlanterhavsveien-/What-to-do-in-Kristiansund-and-Nordmore/Tour-suggestions-in-Kristiansund-and-Nordmore/De-Atlanterhavsveien/
  • Afbeelding bron 1: Egil, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bas-s (20 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.