De mooiste te bezoeken voetbalstadions ter wereld

De mooiste te bezoeken voetbalstadions ter wereld Het bezoeken van toeristische attracties is een bezigheid die tijdens de meeste vakanties niet ontbreekt, zeker niet wanneer het een rondreis betreft. Excursies voeren onder andere naar historische bouwwerken, fascinerende natuurgebieden en parelwitte stranden. Maar in de grootste voetballanden staan vaak ook de meest indrukwekkende voetbalstadions: een must see voor elke fanatieke voetbalfan... Een bezoek aan het voetbalstadion van je favoriete voetbalclub is een klassieke jongensdroom waar de Nederlandse eredivisieclubs de laatste jaren al veelvuldig op ingespeeld hebben door het aanbieden van begeleide tours door hun stadion. Menig personeelsfeest of kinderfeestje is en wordt inmiddels op deze manier ingevuld. Ook de voetbalreizen naar belangrijke voetbalwedstrijden, in binnen- en buitenland, die door allround en specialistische reisorganisaties worden aangeboden, zijn niet meer weg te denken. Maar ook heel bijzonder is het om een beroemd voetbalstadion te bezoeken wanneer je daar tijdens de vakantie, al dan niet toevallig, in de buurt bent. Hier volgt een kleine selectie van de mooiste te bezoeken voetbalstadions ter wereld.

Camp Nou – Barcelona, Spanje

Een bezoek aan Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona, staat op het verlanglijstje van vele voetbalfans. Barça, zoals de club populair genoemd wordt, is een club die nog regelmatig in één adem wordt genoemd met namen als Johan Cruijff, Frank Rijkaard en natuurlijk Diego Maradona. Momenteel behoren de wedstrijden van Barcelona onder de meest bekeken voetbalwedstrijden tot nu toe.

Camp Nou is met 98.787 plaatsen het grootste voetbalstadion van Europa; het is net zo groot als de Johan Cruijff Arena van Ajax en de Kuip van Feijenoord samen. Met de afronding van de renovatie behoort de thuishaven van FC Barcelona rond 2012 tot de drie grootste voetbalstadions ter wereld. Vanuit Barcelona is het voetbalstadion eenvoudig per metro te bereiken. Bij gebruik van lijn 5 kun je uitstappen bij Collblanc dat op vijf minuten lopen van het stadion ligt. Je kunt op lijn 5 stappen bij de Sagrada Familia, Diagonal of Sants Estació. Vanuit het centrum van Barcelona kun je vanaf Licieu of Plaza Cataluña lijn 3 nemen en uitstappen bij Palau Reial. De hop on - hop off bus zet je pal voor de ingang van Camp Nou af en is de beste optie wanneer je nog meer bezienswaardigheden in Barcelona aan wilt doen. Toegangskaartjes zijn onder andere online te koop.

Voor de liefhebbers is er een speciale Camp Nou tour beschikbaar die alle hoeken van het stadion laat zien: het voetbalveld van dichtbij, de kleedkamers, de reservetribune, de perszaal en zelfs de president box. Met een audiogids, die ook in het Nederlands wordt aangeboden, kun je in je eigen tempo het stadion bewonderen. De Camp Nou tour is uit te breiden met een bezoek aan het FC Barcelona President Nuñez museum. De vele en indrukwekkende schilderijen, foto’s en trofeeën in dit museum dat het beste clubmuseum ter wereld is, trekken meer bezoekers dan de andere musea in Barcelona. Ook kun je bij Camp Nou binnenlopen bij de superstore van de officiële clubwinkel La FC Botiga van Barça, waarvan er ook een aantal filialen verspreid door heel Barcelona te vinden zijn. Fanartikelen die je hier kunt kopen zijn onder andere vintage shirts, het nieuwste tenue met rugnummer en eigen naam en mokken en horloges. De trainingen van FC Barcelona zijn niet openbaar, maar aan de noordkant van het trainingsveld zijn wel kijkgaten gemaakt. Ochtendtrainingen starten om 10.30 en middagtrainingen om 17.30. Wanneer je een training wilt proberen bij te wonen, dien je er rekening mee te houden dat er regelmatig een training naar een ander tijdstip of locatie wordt verschoven.

Estadion Alberto J. Armando - Buenos Aires, Argentinië

Dat Buenos Aires niet alleen bekend is vanwege de tango bewijst het grote voetbalstadion Estadion Alberto J. Armando. Het stadion is het thuisveld van Boca Juniors, een van de topvoetbalclubs van Zuid-Amerika en zelfs een van de beste ter wereld. Daarbij is het ook de voormalige club van Diego Maradona, die op zijn beurt weer behoort tot de beste voetballers die de wereld ooit gekend heeft.

Het voetbalstadion werd in 1940 voor het eerst gebruikt en biedt na een renovatie halverwege de jaren ’90 iets meer dan 57.000 plaatsen. Dit stadion ligt in de wijk La Boca, waar de passie voor voetbal in iedere straathoek voelbaar is. Vanwege zijn rechthoekige vorm heeft het voetbalstadion de bijnaam La Bombonera dat snoeptrommel of chocoladedoos betekent. Het stadion is aan de binnen- en buitenkant versierd met muurschilderingen van de meest legendarische spelers van Boca Juniors en voorstellingen van het leven in La Boca.

In het Estadion Alberto J. Armando is een speciale tour mogelijk. Deze tour start dichtbij de kerk waar Diego Maradona in 1989 trouwde. Maradona heeft niet alleen gedurende een lange tijd voor Boca Juniors gespeeld, hij is ook een grote Boca-fan. De tour voert langs de kleedkamers, het voetbalveld, het beruchte vak 12 van de hooligans en het privé-vak van Maradona. Bij het stadion staat een museum waarin je veel leert over de turbulente geschiedenis van Boca Juniors en zijn hooligans. In het museum bevindt zich ook de trofeekamer met veel historische voetbalmemorabilia.

El Monumental - Buenos Aires, Argentinië

In de wijk Nuñez bevindt zich in het deel River het Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, beter bekend als El Monumental en tevens River Plate Stadion genoemd. Het is het grootste stadion van Argentinië en thuisstadion van voetbalclub River Plate. River Plate is een Engelstalige vernoeming van de Río de la Plata, de grote rivier van Buenos Aires. Aartsrivaal van River Plate is Boca Juniors. Wedstrijden tussen deze twee clubs staan onder de naam Superclásico bekend als een van de meest beladen duels ter wereld. In El Monumental worden overigens ook veel wedstrijden van het Argentijnse nationale elftal gespeeld.

Het stadion werd in 1934 gebouw en in 1978 gerenoveerd voor het WK voetbal dat in dat jaar plaatsvond in Argentinië. In het El Monumental werd onder andere de in 1-3 resulterende finale tussen Nederland en Argentinië gespeeld. Het stadion had destijds een capaciteit van 76.600 plaatsen, maar nu de staanplaatsen inmiddels zijn verdwenen is de capaciteit afgenomen naar 66.449 plaatsen. Bij het stadion zijn ook faciliteiten voor tennis, basketbal, zwemmen, bowlen en nog een aantal andere sporten. Daarnaast is er ook een museum, bioscoop en woongelegenheid voor jonge sporters.

Een speciale tour leid je naar het voetbalveld, de kleedkamers en het museum. Je krijgt mooie anekdotes te horen over de millonarios en de barra brava, zoals respectievelijk de fans en de hooligans van River Plate worden genoemd. In 2011 werd besloten dat River Plate een jaar lang geen wedstrijden in El Monumental mag spelen. De reden hiervoor zijn de rellen die zich rondom de degradatie van River Plate hebben afgespeeld.

San Siro - Milaan, Italië

Het voetbalstadion San Siro ligt in het westen van Milaan, op ongeveer 5 kilometer van het centrum. San Siro is de thuisbasis van AC Milan en Inter Milan. Nabij het San Siro is er speciaal voor de clubs een station aangelegd, ter bevordering van de doorstroom van fans van andere ploegen. Het station biedt 22 uitstapplaatsen voor de oostelijke ingang en er reist altijd beveiliging mee.
In het stadion zijn een aantal belangrijke EK en WK (finale)wedstrijden gespeeld en daarnaast geniet San Siro extra bekendheid door optredens van beroemde artiesten zoals Bruce Springsteen en Madonna.

Het stadion is gebouwd in 1925 en biedt plaats aan 85.995 toeschouwers. In 1979 is San Siro hernoemd naar de bekende voetballer Giuseppe Meazza, maar omdat deze speler vooral succes bij Inter Milan had, bleef het stadion voor de AC Milan supporters evengoed San Siro heten. Voor het EK voetbal in 1990 werd het stadion verbouwd; dit bleek echter niet goed te zijn voor het gras, want dat kreeg sindsdien geen zonlicht meer en ook te weinig frisse lucht. In 2004 is het stadion nogmaals volledig gerenoveerd. De capaciteit is 80.074 plaatsen.

Er is een rondleiding door het stadion mogelijk, wat voor elke fanatieke voetbalfan een geweldige ervaring is. Je ziet onder andere de kleedkamers, de VIP-ruimte, de spelerstunnel en je mag het voetbalveld betreden. De rondleiding wordt afgesloten met een bezoek aan het museum, wat ook zeker de moeite waard is. Er staan onder andere levensgrote poppen van de grootste sterren die hier gespeeld hebben, waaronder het Nederlands trio Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten. Het museum is overigens ook buiten de rondleiding om te bezoeken. Soms zijn er bij het stadion op wedstrijddagen nog tickets verkrijgbaar, meestal alleen voor de bovenste ring. Je zit dan wel heel erg ver van het veld, maar een keer een wedstrijd meemaken in dit stadion is natuurlijk al wel een belevenis op zich.

Wembley Stadion - Londen, Engeland

Het Wembley Stadion, vaak kortweg Wembley genoemd staat in het noordwesten van Londen, in de gelijknamige wijk Wembley. Het stadion werd in 1923 geopend en heette oorspronkelijk het Empire Stadium. Het ontwerp was zeer bekend vanwege de twee torens. Het Wembley Stadion was de thuisbasis van het Engels nationale elftal, werd gebruikt voor bekerfinales, de finales van het WK voetbal 1966 en het EK voetbal 1996. In 2011 werd de Champions Leage finale tussen FC Barcelona en Manchester United in Wembley gespeeld en tijdens de Olympische Spelen in 2012 was het stadion host van de voetbalfinale. Daarnaast heeft Wembley ook bekendheid genoten door optredens van een aantal beroemde artiesten waaronder Queen, The Rolling Stones, ABBA, Elton John en Robbie Williams.

Tussen 2000 en 2007 werd het Wembley Stadion verbouwd. Deze verbouwing is de geschiedenis ingegaan als een van de duurste verbouwingen van een voetbalstadion. Sindsdien heeft het stadion een capaciteit van 90.000 plaatsen dat ongeveer 5.000 meer is dan het voormalige Wembley en is het tevens het grootste stadion van Europa dat overdekt kan worden. Bij het gebruik voor popconcerten biedt het stadion overigens minder plaatsen, namelijk 75.000. Naast de popconcerten wordt het Wembley Stadion momenteel voornamelijk gebruikt voor thuiswedstrijden van het nationale elftal en finales van de Leage en de FA Cup.

Het Wembley Stadion is onder begeleiding van een gids te bezoeken. Een rondleiding door dit waarschijnlijk beroemdste stadion ter wereld is leuk voor jong en oud en een must voor voetbalfans. Tijdens deze rondleiding bezoek je namelijk niet alleen het stadion, maar loop je ook via de catacomben, daar waar de spelers zelf het stadion binnenkomen, naar het grasveld. Je krijgt ook de kans om in de kleedkamers plaats te nemen op de plek van je favoriete voetbalheld en je kunt een kijkje in de persruimte nemen. Voor het stadion staat een standbeeld van Bobby Moore, de aanvoerder van het Engelse voetbalelftal dat in 1966 wereldkampioen werd.
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 grootste voetbalstadions in Europa (2020)Top 10 grootste voetbalstadions in Europa (2020)Het intensief volgen van voetbal, in het bijzijn van andere duizenden fans, daar wordt een voetbalfan gelukkig van. Voor…
Vijf grootste voetbalstadions ter wereldVijf grootste voetbalstadions ter wereldIn de wereld staan heel wat grote voetbalstadions. Sommige zijn oud en andere zijn nieuwer. Om het comfort van het publi…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
Vijf grootste voetbalstadions van EuropaVijf grootste voetbalstadions van EuropaFan experience wordt steeds belangrijker in het voetbal. De fans willen niet alleen een wedstrijd bijwonen, ze willen ec…

Nationaal park Tiveden in ZwedenNationaal park Tiveden in ZwedenIn Zweden ligt tussen de twee grootste meren het nationale park Tiveden. In Tiveden probeert de Zweedse overheid een oer…
The Atlantic Road in NoorwegenScherpe bochten en een woest landschap maken de Atlantic road, Atlantische weg, of Atlanterhavsveien in het Noors, een v…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org
  • www.barcelonatips.nl
  • www.vamosargentinie.nl
  • www.cityzapper.nl
  • www.youropi.com
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.