Dierentuinen Nederland per provincie

Dierentuinen Nederland per provincie Wij willen een educatie-uitstapje naar een dierentuin. Welke dierentuinen zijn er in Nederland? Waar zitten ze, wat is er te zien en hoe duur zijn ze? De prijzen zijn van 2012, voor de huidige prijzen kan je beter even de website van de desbetreffende dierentuin checken. Dierentuinen zijn geschikt voor alle leeftijden dus bij uitstek een leuk uitstapje om te doen met de (klein)kinderen.

Friesland

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Aqua Zoo Friesland, Leeuwarden
Dit is een dierentuin waar, de naam zegt het al, water een belangrijke plek inneemt. Er zijn terraria met schildpadden, kakkerlakken en slakken. Er zijn ook karpers te vinden in de aquaria. Verder vindt je er zeehonden, zeeberen, leguanen, kikkers en varanen. Er zijn doorloopgebieden waar de halfapen om je heen springen en je oog in oog kan komen te staan met een reuzenkangeroe of een wallabie. Nieuwste attractie is de Griezel Grot met spinnen, duizendpoten en ratten. Voor de echte durfals onder ons!
Prijzen: kinderen (3 t/m 12 jaar) € 14,50, volwassenen € 17,00. 65+ € 15,=.

Gelderland

Apenheul Apeldoorn

In dit park loop je een hele dag tussen de apen. Er is ook een gedeelte waar de apen (doodshoofdaapjes) los lopen. Er zijn verder nog wolapen, gorilla’s, saki’s, brulapen, capucijnapen, vari’s, maki’s, bonobo’s, orang oetans enz. Ook een klein deel andere dieren, voornamelijk vogels maar ook miereneters, neusberen en wilde cavia’s. Verder zijn er speeltuintjes en restaurants aanwezig.
Prijzen: kinderen (3 t/m 9 jaar) € 16,=, volwassenen € 19,=.

Burgers Zoo Arnhem

Dit park bestaat uit meerdere gedeelten
De Bush: dit is een overdekt, tropisch regenwoud. Mooi aangekleed met planten en daartussen zijn diverse dieren te ontdekken.
De Desert: overdekte rotswoestijn met cactussen, agaves en yucca’s. Ook hier zijn dieren te ontdekken zoals de kalkoengieren, dikhoornschapen en bobcats.
De Ocean: beleef de wereld onder water van achter dik glas.
De Mangrove: het tropisch vloedbos. Eveneens overdekt, met zeilhagedissen en rivierschildpadden en nog veel meer.
Safari: dit is buiten en hier kan je jachtluipaarden, leeuwen, giraffen, neushoorns enz. meemaken.
Daarnaast is er nog de Rimba en het gewone dierenpark. Kortom: meer dan genoeg te beleven.
Prijzen: kinderen (4 t/m 9 jaar) €16,50, volwassenen €18,50, 65+ €17,50

Dolfinarium Harderwijk

Dit is een park met heel veel shows (maar liefst 11 verschillende, wat gelijk de pittige entreeprijs verklaard). Shows met dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en walrussen. Je kan er ook vissen aaien en natuurlijk bovengenoemde dieren bekijken. Er is ook een strandje aanwezig met speeltuin waar lekker gespeeld kan worden.
Prijzen: kinderen (3 t/m 11 jaar) € 23,=, volwassenen €25,50, 65+ €23,=. In de maanden juli en augustus worden deze entreeprijzen met € 1,= verhoogd.

Wissel, Epe

Klein maar leuk dierenparkje met apen, panda’s, neusberen, pinguïns, allerlei vogels, dwergnijlpaarden, wallabies, wasberen en een speeltuin met restaurant.
Prijzen: kinderen (3 t/m 11 jaar) €11,50, volwassenen € 13,=, 65+ €12,=. Tip! Online bestellen van de tickets geeft per ticket €1,= korting.

Limburg

GaiaZoo, Kerkrade

Heeft de prijs gewonnen van het leukste dagje uit van Nederland 2011 (ToerNed Award). Hier zijn alle denkbare dieren te vinden uitgespreid over verschillende delen, nl. Limburg met de dieren die we in Nederland allemaal kennen, Taiga met de dieren uit het koude noorden (Przewalskipaard, bosrendier, muskusos, sneeuwuil enz.), Rainforest waar de tapir, dwergnijlpaard, boshond, palmgier enz, leven en de savanne met giraffe, witte neushoorn, leeuw, cheeta enz.
Prijzen: kinderen (3 t/m 9 jaar) €15,50, volwassenen € 17,50, 60+ €16,50.

Noord-Brabant

Bron: MichaelDoerfler, PixabayBron: MichaelDoerfler, Pixabay
Dierenpark De Oliemeulen, Tilburg
Rondom een oude oliemolen gelegen, wat apart dierenparkje(noemt zichzelf het vreemdste dierenpark van Nederland). Kijk uit voor de loslopende stinkdieren. Er is hier één van de grootste collectie reptielen van Europa te vinden.
Prijzen: kinderen (3 t/m 12 jaar) € 8,50, volwassenen € 9,50 en 65+ € 7,50.

Dierenrijk, Nuenen

Ook in dit park zijn alle dieren goed vertegenwoordigt, zoals de lynx, kameel, beer, tijger, wolf, aap en wilde kat. Je kan de dieren van dichtbij bewonderen.
Prijzen: tot 3 jaar gratis, iedereen daarboven betaalt € 16,=. Tip! Online bestellen van de tickets geeft per ticket €1,= korting.

Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek

Dit is het enige safaripark wat Nederland rijk is. Je rijdt met je eigen auto of met de parkbus door het park tussen 1500 wilde dieren. Verder kan je er op wandelsafari in een deel van het park en een roofvogelshow bewonderen.
Prijzen (winter): vanaf 3 jaar € 13,95 per persoon.
Prijzen (zomer): vanaf 3 jaar € 21,95 per persoon. Het zomerseizoen loopt van 31 maart tot 4 november.


Zoo Parc Overloon, Overloon

Mooi dierenpark met botanische tuin. Het is ongeveer 21 hectare groot en ook hier zijn doorloopgebieden waar je vrij beweegt tussen de reuzenkangoeroes, antilopen en lemuren. Werd door de ANWB in 2011 uitgeroepen tot de dierentuin met de beste prijs – kwaliteit verhouding. Speeltuin en pannenkoekenrestaurant aanwezig.
Prijzen: kinderen (3 t/m 11 jaar) € 14,50, volwassenen € 17,= en 65+ € 15,=. Tip! Online bestellen van de tickets geeft per ticket €1,= korting.

Noord-Holland

Artis Amsterdam

Oudste dierentuin van Nederland (1838), inclusief het Aquarium, het Geologisch & Zoölogisch Museum, de plantentuin en het Planetarium. Zowat alle dieren (900 soorten) zijn hier te vinden in hartje Amsterdam.
Prijzen: kinderen (3 t/m 9 jaar) € 15,50, volwassenen € 18,95 en 65+ € 17,50.

Overijssel

Noorder Dierenpark Emmen

Dit park bestaat uit twee delen, een oud en een nieuw. Bewaar het entreekaartje goed want je moet dwars door het winkelhart van Emmen om van het ene deel van het park in het andere deel te komen. Beide delen zijn anders van opzet. Het oude deel is de gebruikelijke ouderwetse zoo, het nieuwere deel is ruimer en educatiever van opzet met meer contact met de dieren en een gigantisch overdekt speelcomplex (speelexpeditie Yacatan) met zand, water, klimmen en klauteren voor de kinderen.
Prijzen: kinderen (3 t/m 9 jaar) € 18,=, volwassenen € 20,50 en 65+ € 18,50.

Taman Indonesia, Kallenkote

In Taman Indonesia zijn niet alleen exotische vogels en zoogdieren te zien. In het park staat bijvoorbeeld een paalwoning van de Mentawai, een stam die in de jungle van West Sumatra nog in de Stenen Tijdperk leeft. Het is niet zo groot, volledig geïnspireerd op Indonesië en de Indonesische cultuur waarin het eethuis een grote rol inneemt.
Prijzen: kinderen (3 t/m 12 jaar) € 5,=, volwassenen € 7,50 en 65+ € 6,50.

Utrecht

Ouwehands Dierenpark Rhenen

Hier vindt je RavotAapie, een groot overdekt speeljungle met water en zand, restaurant, zeeleeuwentheater, het berenbos en natuurlijk heel veel dieren. De dierentuin ligt in een charmante oude wijk in Rhenen.
Prijzen: kinderen (3 t/m 9 jaar) € 16,50, volwassenen € 19,50 en 65+ € 18,=. Tip! Online bestellen van de tickets geeft per ticket € 1,= korting.

Bron: Aboeka, PixabayBron: Aboeka, Pixabay
Dierenpark Amersfoort
Mooi dierenpark waarbij je door het vele gebruik van glas onverwachts oog in oog met wilde dieren (130 soorten)komt te staan. Bij het dierenpark is ook een groot en spectaculair DinoBos gevestigd. Speeltuintjes en restaurants aanwezig.
Prijzen: kinderen (3 t/m 12 jaar) €15,75, volwassene € 18, 75 en 65 + € 16,75. Tip! Online bestellen van de tickets geeft per ticket €1,= korting.

Zuid-Holland

Avifauna, Alphen a/d Rijn

Dit is alleen een vogelpark maar toch wel de moeite van het vermelden waard omdat het een erg mooi vormgegeven park is met een roofvogelshow en een grote volière waar je gewapend met een bakje nectar naar binnen kan en de Australische Lori’s op je landen om hiervan te kunnen smullen. Ook zijn er vele mooie tropische kassen waar je doorheen loopt tussen de vogels en de beplanting.
Prijzen: kinderen (3 t/m 12 jaar) € 6,=, volwassenen € 6,75 en 65+ € 6,25. Tip! Online bestellen van de tickets geeft per ticket € 0,50 korting.

Blijdorp Rotterdam

Dit is de best bezochte dierentuin van Nederland en heeft in 2011 de Zoover Award gewonnen. Het oceanium bij binnenkomst is zeer indrukwekkend en verder zijn er alle denkbare dieren te bewonderen.
Prijzen: kinderen (3 t/m 12 jaar) € 16,50, volwassenen € 21,=. Tip! Online bestellen van de tickets geeft voor volwassenen € 2,= en voor kinderen € 1,= per ticket korting.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierenverzorger in de dierentuinDierenverzorger in de dierentuinVeel mensen vinden het leuk om met dieren te werken. Een populair beroep is bijvoorbeeld dierenverzorger in de dierentui…
De leukste dierentuinen net over de grens in DuitslandDe leukste dierentuinen net over de grens in DuitslandNet over de grens in Duitsland zijn een aantal dierentuinen en dierenparken te vinden die zeker de moeite waard zijn! Du…
Dierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisDierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisMensen met dementie, bijvoorbeeld t.g.v. Alzheimer, in contact met de natuur houden en brengen, klinkt vanzelfsprekend.…
Artis, de dierentuin in het hart van AmsterdamOok al zou het je niet direct gaan om de dieren, bij Artis in Amsterdam is echt veel meer te zien. Zowel voor jong als v…

Attractiepark Walt Disney Studios ParijsAttractiepark Walt Disney Studios ParijsHet Walt Disney attractiepark in Parijs is enorm populair onder de jeugd, maar ook onder volwassenen. Sinds 2002 is er e…
Pretpark de Efteling viert jubileum met nieuwe attractiesPretpark de Efteling bestaat in 2012 zestig jaar. Toen het in 1952 voor het eerst zijn poorten opende als natuur- en spe…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.