Welke pretparken zijn open in de winter?

Welke pretparken zijn open in de winter? De meeste pretparken in Nederland en de rest van Europa zijn in de winter gesloten. Sommige parken zijn echter ook in de winter (deels) geopend. De meest bekende in Nederland is waarschijnlijk de Efteling dat in de wintermaanden wordt omgetoverd tot de Winter Efteling. Het aantal parken dat ook in de winter de deuren opent groeit elk jaar. In dit artikel een overzicht van pretparken in Nederland en de rest van Europa dat in de winter geopend is.

Pretparken open in de winter in Nederland

In Nederland zijn verschillende pretparken geopend tijdens de wintermaanden. Onderstaand volgt een overzicht van Nederlandse pretparken die open zijn in de winter.

BillyBird Park Hemelrijk (Volkel, Noord-Brabant)

Het BillyBird Park Hemelrijk, ook wel bekend als Recreatiepark Hemelrijk of gewoon Hemelrijk is een speeltuin met diverse attracties. Het is een familiepark dat vooral geschikt is voor kinderen. Het park bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Het park is het gehele jaar geopend. Wel zijn enkele attracties tijdens de wintermaanden gesloten.

DippieDoe (Best, Noord-Brabant)

Familiepark DippieDoe in Best (vlakbij Eindhoven) is een pretpark dat geschikt is voor families met kinderen tot 12 jaar. Het park bestaat uit een binnen- en buitengedeelte en is gedurende het gehele jaar open. Het park heeft ongeveer 50 attracties, zowel binnen en buiten.

DippieDoe (Cuijk, Noord-Brabant)

Sinds 2006 is in Cuijk ook een DippieDoe-park geopend (geheel overdekt). Het park is geheel overdekt en daarom het gehele jaar geopend.

Efteling (Kaatsheuvel, Noord-Brabant)

Één van de bekendste pretparken in Nederland is de Efteling in Kaatsheuvel (Noord-Brabant). Het is ook één van de oudste nog geopende pretparken ter wereld. Het is een pretpark dat geschikt is voor alle leeftijden. Gedurende de wintermaanden is de Efteling geopend vanwege de Winter Efteling. Tijdens de Winter Efteling zijn bijna alle attracties geopend. Enkele attracties zijn alleen open als de weersomstandigheden dat toelaten. Op het park is het ook mogelijk te overnachten in het nabijgelegen Efteling Bosrijk en het Efteling Hotel.

Plopsa Indoor (Coevorden, Drenthe)

Het park Plopsa Indoor is zoals de naam al aangeeft, een indoor pretpark. Het park is daarom ook gedurende het gehele jaar geopend. Het behoort toe tot het Belgische Studio 100. Studio 100 heeft meerdere pretparken in beheer. Eventueel kan er worden overnacht bij het nabijgelegen Center Parcs De Huttenheugte.

Toverland (Sevenum, Limburg)

Het park Toverland in Sevenum is een pretpark dat flink aan de weg timmert de laatste jaren. Het park is zowel indoor en outdoor en geschikt voor de hele familie. In de winter is niet het gehele jaar geopend. Tijdens de wintermaanden is alleen het indoor gedeelte "Het Land van Toos" geopend. Overigens zijn tijdens de kerstvakantie wel diverse outdoor attracties geopend.

Duinrell (Wassenaar, Zuid-Holland)

Ondanks dat het park in de winter is gesloten, is het bijbehorende Tikibad wel te bezoeken. Het Tikibad is een Tropisch Zwemparadijs dat op het park is gelegen.

Slagharen (Slagharen, Overijssel)

Het park Slagharen wordt in de winter omgetoverd tot WinterSlagharen. Onder andere een ijsbaan, een kerstmarkt en een winterse aankleding zorgen voor het ultieme winterwonderland gevoel. WinterSlagharen start jaarlijks het laatste weekend van november en duurt tot en met de kerstvakantie.

Pretparken open in de winter in rest van Europa

Ook in de rest van Europa zijn diverse pretparken geopend tijdens de wintermaanden. Onderstaand een opsomming van Europese parken die (deels) open zijn in de winter:
 • Bellewaerde Park (België)
 • Blackpool Pleasure (Engeland)
 • Disneyland Parijs (Frankrijk)
 • Europa Park (Duitsland)
 • Gardaland (Italië)
 • Heide Park (Duitsland)
 • Liseberg (Zweden)
 • Parc Astérix (Frankrijk)
 • Parque de Atracciones (Spanje)
 • Parque Warner (Spanje)
 • Phantasialand (Duitsland)
 • Plopsa Indoor (De Panne, België)
 • Plopsa Indoor (Hasselt, België)
 • Port Aventura (Salou, Spanje)
 • Terra Mitica (Benidorm, Spanje)
 • Tivoli (Kopenhagen, Denemarken)

Lees verder

© 2011 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: leuke activiteiten met kleinkinderenWanneer u een of meer kleinkinderen heeft prijst u zichzelf waarschijnlijk gelukkig. Er is meestal niks leuker dan samen…
Goedkoop naar een pretparkDe prijzen van pretparken lopen de spuigaten uit. Voor 20 euro komt u niet meer binnen bij de grotere pretparken. Allee…
Pretparken in Nordrhein Westfalen DuitslandPretparken en attractieparken zijn in Duitsland over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Veel van die parken zijn v…
Pretparken in Los AngelesPretparken in Los AngelesOrlando is de hoofdstad van Amerika als het gaat om de hoeveelheid pretparken. Los Angeles mag echter zeker niet vergete…
Aqualand Keulen - alles over de glijbanen van het zwembad!Aqualand Keulen - alles over de glijbanen van het zwembad!Aqualand Keulen is een waterpretpark met avontuurlijke glijbanen. Met name de glijbaan met raketstart is indrukwekkend t…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 20-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.