Aqualand Keulen - alles over de glijbanen van het zwembad!

Aqualand Keulen - alles over de glijbanen van het zwembad! Aqualand Keulen is een waterpretpark met avontuurlijke glijbanen. Met name de glijbaan met raketstart is indrukwekkend te noemen. Lees hoe je bij dit park komt, hoe de glijbanen gaan en hoe je de minste blauwe plekken krijgt. Ook handig om te weten zijn praktische zaken. Wat als je je pasje kwijt bent?

Naar Aqualand

Ben je in Keulen en neem je het openbaar vervoer, dan stap je met de tram uit bij halte Chorweiler. Dit is overigens ook het eindpunt van lijn 15 (U-bahn). Met de S-bahn of stadstrein kom je er met de S11.

Vanuit het station zoek je naar de kleine kiosk. Aan die kant moet je zijn. Loop achter de kiosk langs rechtdoor en sla vlak voor twee flats rechtsaf. Ga vervolgens naar links (Willi-Suth-Allee) en blijf rechtdoor lopen tot het eerste stoplicht. Steek over en loop naar het volgende stoplicht. Na het oversteken ga je gelijk naar rechts en blijf je rechtdoor lopen tot je Aqualand aan je linkerhand ziet liggen (aan de Merianstrasse).

Looptijd: zo'n 15 minuten.

Tip voor het openbaar vervoer: reis je met twee of meer personen, neem dan een dagkaart voor vijf personen. Dit is vanaf twee personen al goedkoper dan twee dagkaarten voor één persoon. In 2011 ben je voor een dagkaart voor vijf personen 10,70 kwijt. Een dagkaart voor één persoon is rond de zeven euro.

Aqualand - de glijbanen

Er zijn verschillende glijbanen in Aqualand die meer dan de moeite waard zijn. Bij binnenkomst in het zwembad loop je naar rechts (gezien vanuit de kleedkamers). Sla dan de tweede rechtsaf (de eerste is het warmwaterbad) en je komt een hal binnen waar het aanzienlijk koeler is dan in de rest van het zwembad. Loop het bruggetje over en je hebt hier alle glijbanen binnen handbereik. Rechtdoor kun je een band pakken bij de uitgang van de blauwe glijbanen, en rechts loop je naar boven om alle glijbanen te bereiken.

Over de kop?

De gele glijbaan heeft een raketstart. Je zou denken dat ze de glijbaan een hippe naam hebben gegeven, maar Aqualand komt niet verder dan Looping-Rutsche. Vrij vertaald betekent dit looping-glijbaan. Nu is het in een glijbaan vrijwel onmogelijk een echte looping te maken, maar deze glijbaan doet toch flink zijn best.

Waar vind je de Looping-Rutsche?

Loop bij de glijbanen naar boven. Sla rechtsaf. Aan je rechterhand ziet je de start van de Crazy Rivers (blauw). Loop rechtdoor en je ziet twee trappen. Je neemt de linkertrap voor de Looping-Rutsche.

De rit

Je stapt een gele cabine in met voor je een glazen scherm. Hierdoor zie je een deel van het zwembad. Rechts van je, buiten de cabine, staat een medewerker die de deur sluit. Leun met je rug en hoofd tegen de achterkant van de cabine. Je armen doe je kruislings over elkaar. Er wordt afgeteld en daarna schuift in één keer de bodem onder je voeten vandaan. Je glijdt iets meer dan tien meter naar beneden, waardoor je vaart maakt (tot 45 kilometer per uur). Met deze vaart kom je de looping door. Je mindert snelheid, en versnelt dan weer iets als de looping voorbij is. Daarna is het een kwestie van neus dicht houden, want je eindigt in een flinke hoeveelheid water om af te remmen.
Stap na de rit gelijk het water uit en loop door het poortje, want pas dan kan de volgende persoon van de glijbaan.

Wat als je de looping niet haalt?

De looping haal je waarschijnlijk alleen niet als je teveel badkleding draagt, zoals een T-shirt en/of een extra lange zwembroek. Kleding remt namelijk af. Ben je niet op topsnelheid, dan kan het zijn dat je de looping niet haalt. Blijf gewoon liggen. Sowieso kan niemand achter je aan komen, want pas als jij de glijbaan helemaal uit bent, gaat het klepje voor de volgende persoon open. Daarbij glijd je vanzelf terug naar een ingebouwd punt van de glijbaan. Hier zit een klepje. Een medewerker haalt je eruit. Dit gebeurt binnen enkele minuten. Rustig blijven liggen is dus het enige wat je kunt doen.

Op Aqualand.de kun je bij het onderdeel 'Rutschen' de glijbanen bekijken. In het bovenste filmpje toont een reporter de glijbaan twee keer: de eerste keer normaal, de tweede keer met een shirt en langere broek aan. Hierbij blijft ze vastzitten. Ben je hier bang voor, dan zie je dat het eigenlijk niets voorstelt als je toch vast zit. Geen reden om de glijbaan niet uit te proberen!

Blauwe plekken?

Nee. Houd je armen gekruist en je hebt nergens last van. Gewoon liggen en genieten!

Afbeelding: glijbanen Boomerang (oranje) en Looping (geel).

Boomerang!

Een tweede, vrij nieuwe glijbaan binnen Aqualand Keulen is de Boomerang-Rutsche. Hierbij glijd je naar beneden, ga je weer omhoog, en glijd je via de andere kant naar beneden. Een korte rit, maar wel een leuke! Tip: glijd eerst achteruit als je daarna vooruit wilt glijden. Overigens is dit niet gegarandeerd, want je kunt gedraaid worden in de stroom als je bovenaan in de boomerang zit.

Hoe kom je bij de Boomerang?

Ga de trappen op naar de glijbanen tot je links het einde van de Boomerang ziet. Tegenover de plek waar mensen de bak uitstappen, begint de trap naar de Boomerang. Heb je beneden nog geen band gepakt, dan kun je in de bak kijken van de Boomerang of links vlak voor de trap omhoog. Hier liggen vaak ook nog banden.

Kan het misgaan?

Nee, eigenlijk niet. Het enige wat kan gebeuren is dat je met de band net niet genoeg snelheid hebt om over de rand heen te komen van het laatste glijgedeelte. Stap dan van je band af, leg hem op de rand, ga weer zitten en zet jezelf af. Je kunt er ook voor kiezen gewoon te glijden, zonder je band. Neem hem echter wel met je mee, anders ligt hij in de weg voor anderen!

Blauwe plekken?

Nee. De rit is ook wel erg snel voorbij.

Crazy River I en II

Rustig met je band dobberen kan, maar lekker hard glijden ook!

Hoe kom je bij de Crazy River?

De Crazy Rivers zijn de eerste glijbanen die je tegenkomt als je naar boven loopt. Ze zijn gelijk rechts te vinden.

Afbeelding: uitgang van de Crazy River I en II.

De rit

Kies voor links (snel naar beneden) of rechts (langzaam, en je moet flink je best doen om niet vast te zitten - soms is uit je band stappen de beste optie).

Je bent nu in het tussengedeelte. Hier kies je opnieuw voor rechts of links. Links ga je de wat mildere afdaling af. Rechts gaat op het eind wat sneller, maar je moet tussendoor vaak opstaan of je via de muur verder bewegen in je band.

Zonder band?

Beide rivers zijn ook zonder band goed te doen.

Blauwe plekken?

Daar heb je wel redelijke kans op. Zie je de muur op je afkomen, trek dan even je voeten in zodat de band de kant raakt en niet jijzelf. Hetzelfde geldt voor het bij je houden van je ellebogen.

Gruner Hai & Blauer Wal

Deze glijbanen doe je zonder banden. Je eindigt overigens niet zoals bij de meeste glijbanen gelijk in het water. De glijbanen lopen schuin af. Je hebt dus in het water nog een klein stukje glijbaan dat steeds smaller wordt.

Waar vind je de glijbanen?

Loop langs de Wild River I en II, rechtdoor. Kies voor de rechtertrap (degene die in een spiraal omhoog loopt).

De rit

In beide glijbanen zit een zwart stuk. De Gruner Hai is wat milder. In de Blauwer Wal moet je uitkijken, want in het donker ga je opeens een flink stuk naar beneden. Hij begint wat rustiger dan de groene glijbaan, maar dat trekt in het zwarte stuk bij.

Blauwe plekken?

Bijna gegarandeerd. Evengoed zijn de glijbanen wel de moeite waard!

Pasje kwijt?

Als je bij het verlaten van het zwembad geen pasje meer hebt, kost dit je zes euro. Het kan echter zijn dat iemand je pasje heeft gevonden en teruggebracht naar de receptie. Vraag daarom voor je zes euro betaalt naar gevonden pasjes. Bewaar het bonnetje van je toegangsbewijs. Geef je dit aan de receptie, dan kunnen zij achterhalen of tussen de gevonden pasjes jouw pasje zit.

De pasjes kun je overigens gebruiken om de kluisjes mee te gebruiken. Controleer na vertrek dus altijd even of je pasje niet gewoon nog in je kluisje zit!
© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aqualand, het waterpark en dolfinarium van TenerifeAqualand op Tenerife biedt een heerlijk dagje uit met de kinderen. Gelegen in het zuiden, in de buurt van Playa de las A…
Aqualand in Keulen: een reusachtige water- en saunawereldBezoek je graag een sauna of een bijzonder groot en leuk zwembad? Dan moet je wellicht eens Aqualand in Keulen bezoeken.…
Attracties voor kinderen aan de Costa del SolAttracties voor kinderen aan de Costa del SolDolfijnen spotten, huilen met wolven, fun maken in een waterpretpark of op ontdekkingstocht in grotten. De Costa del Sol…
Waterpret in België: Zwembaden en waterpretparkenAls het weer tijdens de vakantie niet mee wil, kan je met je kinderen of vrienden terecht in een van de vele zwembaden o…

Welke pretparken zijn open in de winter?Welke pretparken zijn open in de winter?De meeste pretparken in Nederland en de rest van Europa zijn in de winter gesloten. Sommige parken zijn echter ook in de…
Brunssum: een rustig, spiritueel blotevoetenpad!Brunssum: een rustig, spiritueel blotevoetenpad!Wie houdt van rustige blotevoetenpaden moet beslist eens naar het Blote Voetenpad van Brunssum in Nederland gaan. Het is…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.