Informatie over de Efteling, Geschiedenis van de Efteling

Informatie over de Efteling, Geschiedenis van de Efteling Iedereen in de Benelux kent de Efteling of is er zelfs al een keer geweest, dat komt omdat de Efteling het grootste en meest bezochte attractiepark van de Benelux is. Ook op continentale schaal is het een belangrijke speler. In het begin was de Efteling vooral bedoeld voor ouders met kinderen tot twaalf jaar. Op dit moment heeft het park dat imago niet meer en is het een themapark met attracties voor alle leeftijden.

Algemene informatie over de Efteling

Eerst was het vooral een natuurpark met speeltuin roeivijvers en een theehuis, maar nu heeft het zich volledig ontpopt tot een spectaculair attractiepark. De Efteling heeft zo veel succes omdat het een eigen sfeer heeft, het is niet alleen een pretpark maar het is meer dan dat. Het park heeft een eigen manier van ontwerpen en dus ook van architectuur van alle attracties, en dat alles in een bosrijke omgeving maakt het tot een goed gewaardeerd park. Dat is ook een van de redenen waarom het park ongeveer 3 miljoen bezoekers per jaar trekt.

Ook iets waar de Efteling al vanaf het begin om bekend staat, is dat er altijd wordt gebouwd met hoogwaardige en zo echt lijkende materialen. Bij veel parken zie je dat de decors zijn gemaakt van plastic en bordkarton. In de Efteling zal je dat nooit tegen komen want daar is alles gemaakt van steen en hout. Al toen de Efteling opende was die stijl te herkennen, en zelfs alle uitbreidingen hebben dezelfde stijl. Dat komt omdat de Efteling zichzelf als doel heeft gesteld dat alle ontwerpen en uitvoeringen tot in de puntjes verzorgd zijn. Ook wordt alles gebaseerd op de tekeningen, schetsen en ideeën van Anton Pieck (de oprichter). Hij had een romantische stijl met veel verwijzingen naar het verleden daarom komt het allemaal een beetje nostalgisch over. Pieck’s ontwerpen zijn altijd belangrijk geweest en gebleven, zelfs de kleuren en de letters zijn door hem gekozen of ontworpen. Natuurlijk zijn er ook andere stijlen bijgekomen vooral in de laatste jaren (denk aan de oosterse stijl van de sprookjes van 1001 nacht), maar ondanks alles is Pieck’s stijl de belangrijkste gebleven.

Het park is goed bereikbaar gemaakt voor de vele bezoekers. Ten eerste met de fiets, in de omgeving liggen goede fietspaden en de fietsenstalling is ook goed. Dus voor mensen uit de omgeving is het handig om met de fiets te komen, en daar wordt dus ook veel gebruik van gemaakt. De Efteling is ook goed te bereiken met de bus, want er rijden bussen rechtstreeks van het station van Tilburg en Den Bosch naar de Efteling. Maar de meeste mensen komen natuurlijk met de auto, dat kan in de omgeving nog wel eens voor files zorgen. Maar bij het park zelf zijn er geen problemen, want daar ligt een van de grootste parkeerplaatsen van de Benelux.

De Efteling is niet alleen een attractiepark, er zit namelijk ook een hotel, een golfpark en een theater bij. Het hotel ligt wel buiten het park maar is in dezelfde steil als de rest van de Efteling gebouwd. Er zitten voornamelijk mensen die 1 of 2 dagen overnachten om heel het park te bezichtigen. Als je het park binnen komt kom je eerst langs het huis van de 5 zintuigen. Dan ga je over een 270meter lange laan (pardoespromenade), als je die afloopt kom je op de Efteling Brink. Daar kan je 4 richtingen op lopen, elke richting is een ander rijk met andere soorten attracties. Je hebt het Marerijk, Anderrijk, Reizenrijk en het Ruigrijk.

Geschiedenis van de Efteling

1933 – 1949: sportpark + speeltuin

Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn hebben in 1933 het idee een sportpark aan te leggen, en in 1935 wordt dat idee werkelijkheid. In 1936 komt er ook een grote speeltuin bij, er is dan een hoofdvoetbalveld, twee oefenvelden en een speeltuin met veel speeltoestellen. Zo blijft het eigenlijk jaren achter elkaar hetzelfde. Totdat er een tentoonstelling komt in 1949 daar komt er een idee om flink uit te breiden. Dat jaar nog wordt er veel grond gekocht voor de geplande uitbreiding. Daaraan kan je achteraf zien dat de beginperiode achter de rug is.

1949 – 1978: sprookjesbos + simpele attracties

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. De Stichting Natuurpark de Efteling wordt opgericht en Anton Pieck komt werken bij de Efteling. Eerst zijn er nog veel uitbreidingen die vooral op sport en natuur zijn gericht namelijk: Een grote vijver, parkeervelden, tennisbanen, sportvelden en een nieuwe speeltuin. Maar na 1952 komen er dingen die je de eerste attracties en bezienswaardigheden kan noemen: Het sprookjesbos, een roeivijver, de dansende schoentjes, de stoomcarrousel, de vliegende fakir, holle bolle Gijs, de stoomtrein. De Efteling groeit in deze periode beetje bij beetje, maar er is nog steeds geen massa groei, die zien we voor het eerst pas in de volgende periode. Deze periode was de Efteling erg op kleine kinderen gericht, dat gaat komende periode ook veranderen.

1978 – 1992: moderne spannende attracties

Het spookslot is de eerste moderne attractie, en daardoor schiet het bezoekers aantal naar een record voor Nederland ongeveer 1,5 miljoen dat jaar. 3 jaar later komen de welbekende python en de bootjes. Van 1982 tot 1987 komt er elk jaar een attractie bij. Hier komen ze in volgorde: het schommelschip, de piraña, carnaval festival, de bobbaan, de fata morgana en de pagode. In 1988 tot 1990 komt de trollenkoning, de rondraaiende potten, en het land van laaf. In 1992 wordt de Pegasus gebouwd en ontvangt de Efteling zijn 50 miljoenste bezoeker. Deze periode was echt de groeiperiode, er zijn heel veel grote attracties op korte tijd bijgekomen.

1992 – heden: entertainment + golf + hotel + theater

In 1992 is de opening van het Efteling hotel, en het park wordt uitgeroepen tot beste attractiepark van de wereld en blijft dat twee jaar. Drie jaar later opent het golfpark van de Efteling, het bestaat uit 18 holes en een clubhuis. In 1996 wordt de nieuwe entree geopend, het huis van de vijf zintuigen. Ook de villa volta gaat open, en er is een eerste echte show. 2 jaar later is het weer tijd voor een snelle achtbaan namelijk de vogelrok. De laatste twee aanwinsten zijn de panda droom en de vliegende hollander.

De omgeving van de Efteling:

De Efteling ligt net ten zuiden van Kaatsheuvel, in de gemeente Loon op Zand. Een attractiepark als de Efteling heeft veel ruimte nodig, het is dus belangrijk dat er veel overleg plaats vind tussen de

gemeente en de Efteling. Ook moet er een goede samenwerking zijn met de provincie Noord-Brabant, vaak zijn de ideeën en plannen van de Efteling zijn vaak zo groot en uitgebreid dat het de hele omgeving aangaat. Daarom moeten de plannen ook worden voorgelegd aan de provincie. De plannen van bijvoorbeeld een uitbreiding van de Efteling zal altijd ten koste gaan van de natuur uit de omgeving, ook al zorgt de Efteling ervoor dat er zo veel mogelijk bomen blijven staan. Als je bijvoorbeeld een deel van een bos omhakt om er een nieuwe attractie op te zetten raakt de natuur daardoor natuurlijk wel door verstoord. Tot nu toe is dat altijd goed gegaan, op een keer na dan (zie hoofdstuk 4).

De gemeente Loon op Zand bestaat uit drie dorpen: Kaatsheuvel met 16.692 inwoners, Loon op Zand met 5.655 inwoners en de Moer met 538 inwoners. In totaal zijn dat dus 22.885 inwoners die op 52,2 km2 wonen, dat is dus redelijk dunbevolkt. Dat is echt de directe omgeving van de Efteling, dat komt natuurlijk omdat de Efteling in de gemeente ligt. Je kunt midden Brabant wel als de indirecte omgeving van de Efteling rekenen. De echte grote stad die er het dichtst bij ligt is Tilburg, vaak wordt de Efteling dan ook bij de omgeving van Tilburg gerekend. Ten noorden ligt Waalwijk ook een redelijke stad. Maar de bezoekers van de Efteling komen niet alleen maat uit de omgeving, ze komen uit heel Nederland, Vlaanderen, Duitse grensgebieden en ook mensen uit de rest van Europa die op vakantie zijn.

Het attractiepark ligt dus op zandgrond en midden in de bossen, zoals we hebben geleerd met aardrijkskunde zal dat betekenen dat het wat hoger ligt. De zandgrond is een beetje golvend en op de hoge delen zijn vooral bossen te vinden. Een zandgrond is wel een voordeel voor Efteling, het zand heeft een grote draagkracht en dat is handig voor de vaak zware attracties. Zo hoeft er niet zo’n moeilijke en dure fundering te worden gebouwd.

De gemeente Loon op Zand probeert via de Efteling meer toeristen te trekken, zij stimuleren het om in de omgeving van de Efteling te overnachten of te kamperen. De gemeente wil het zo aantrekkelijk mogelijk maken om na een bezoek aan de Efteling, de bezoekers nog een dag naar de Loonse en Drunense duinen of de bossen te lokken. Zo wordt de gemeente aantrekkelijker en wordt er door de lokale horeca meer verdiend. Uit deze voorbeelden kan je goed zien dat de omgeving belangrijk en van grote invloed is op de Efteling maar ook anders om.
© 2010 - 2025 Mieltjuh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Winter EftelingDe Winter EftelingIn de Efteling waant u zich het hele jaar door in een sprookjeswereld, maar in de winter is de sfeer extra betoverend. D…
Efteling Bosrijk, sprookjesachtig logerenEfteling Bosrijk, sprookjesachtig logerenEfteling Bosrijk of Vakantiepark Bosrijk is het nieuwe vakantiepark dat naast de Efteling is neergezet. Overnachten in e…
Attractiepark De EftelingAttractiepark De EftelingAttractiepark De Efteling is een van de populairste pretparken van Nederland. Gelegen in Kaatsheuvel in de provincie Noo…
Informatie over indoor skydiveIndoor skydiven is echt iets unieks. Het kan tot nog toe ook maar in één plaats in de Benelux en dat is in Roosendaal(Ne…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Efteling http://www.efteling.com
Mieltjuh (3 artikelen)
Laatste update: 01-04-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.