Maastricht: Avontuurlijke en uitdagende activiteiten

Maastricht: Avontuurlijke en uitdagende activiteiten Wie heeft niet van de drie musketiers gehoord? Minder bekend is dat ze zich ook in Maastricht hebben opgehouden, zeg men. Helemaal in de geest van d'Artagnan en zijn compagnie is het dan niet zo vreemd dat je een avontuurlijke tocht kunt maken door onderaards Maastricht. Of ga mountainbiken op een 8 km lang parcours door het aardedonkere gangenstelsel. Of kies voor een spannende reflectortocht door de grotten van de sint Pieter. En als je je fantasie op een andere manier wilt uitdagen, is gruwelen bij de zwarte geschiedenis van de stad vast iets voor jou. Is dat toch niet je ding, ga dan lekker kajakken of raften op de Maas!

Heldendaden

Op 25 juni 1673 sneuvelde bij bloedige gevechten tussen de Franse en Staatse troepen de legendarische d'Artagnan, kapitein der musketiers, net buiten de stadswal van Maastricht. Daar werd drie eeuwen later zijn standbeeld onthuld. d’Artagnan en de drie musketiers werden in 1844 beroemd door de Franse schrijver Alexandre Dumas. Hij baseerde zich op bestaande verhalen, grotendeels waargebeurd, die gebundeld waren in een boek uit de bibliotheek van Marseille. Dit boek beschreef de van diverse legendarische musketiers uit de zeventiende eeuw.

Drie musketiers

De roman speelt zich af rond 1627, ten tijde van kardinaal Richelieu en koning Lodewijk XIII. Musketiers waren een soort van eregarde voor de Franse koning in de 17e eeuw. Hoewel ze bekendstaan als de drie musketiers, Aramis, Athos en Porthos, spelen hun avonturen zich af met vier personen; D'Artagnan is de vierde en bekendste. Hun beroemde motto was: "Eén voor allen en allen voor één."

Maastricht

Tussen 1575 en 1825 werd aan de Westkant van Maastricht een netwerk van gangen en mijngalerijen gegraven. Deze dienden tijdens een belegering van de stad om de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken. Het ondergrondse gangenstelsel kwam opnieuw van pas in WOII en in de koude oorlog. Tegenwoordig wordt er volop gebruik van gemaakt voor avontuurlijke tochten met opdrachten. Wil je eens een actief en/of sportief groepsuitje beleven, met je familie, vrienden of collega's kies dan uit het ruime aanbod dat Maastricht te bieden heeft.

Avontuurlijk

Zo kun je met kaart en zaklamp proberen je weg te vinden door lage bakstenen tunnels, en op kruispunten stuiten die allemaal op elkaar lijken. Je kunt je door een gids laten leiden die je wat van de geschiedenis vertelt. Of je probeert binnen circa 2,5 uur aan de hand van opdrachten en aanwijzingen de weg naar buiten zien terug te vinden. Begin- en eindpunt zijn niet hetzelfde. Je moet geen engtevrees hebben!

Mergelgrotten

Ook de grotten bieden volop avontuur. Zuid-Limburg is bekend om zijn mergelgrotten. Nadat de mergel is gewonnen voor de bouw, vormen de grotten nu een een veelzijdige attractie. Zo bevindt zich 40 meter onder de grond een 70 km lang donker gangenstelsel. Hier is een parcours van 8 km lang uitgezet dat je in circa 1,5 uur met de speciaal voor de grot aangepaste, grotbike gaat verkennen. Je koplamp moet de elkaar snel opvolgende bochten in het kronkelende doolhof verlichten. Een helm beschermt je hoofd tegen de plaatselijk wel erg lage plafonds… De gids schreeuwt weliswaar op tijd: BUKKEN!, maar je kon eens pijnlijk verrast worden. Er worden activiteiten georganiseerd voor groepen kleiner dan 10 personen en zelfs voor hele bedrijven, tot 500 man/vrouw.

Spanning

Dit bedrijf, ASP Adventure, biedt een gezonde dosis spanning. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hun activiteiten alleen voor fanatieke sporters is; alles wat je nodig hebt, is een normale fysieke conditie. Het gaat om activiteit en geestelijke sportiviteit! Het tempo wordt aangepast aan de minst snelle in de groep. Dan blijft er nog genoeg over om ieder op eigen wijze de grenzen te laten verkennen en overschrijden. De grotten en ondergrondse gangen kunnen nauw zijn, ergens moet je wellicht een wenteltrap afdalen en beklimmen, maar er worden geen onverantwoorde dingen van je gevraagd.

Reflectortocht Grotten St. Pieter

Een andere attractie is de reflectortocht. Een tocht met opdrachten, waarbij de groep wordt opgedeeld in kleine teams die in het aardedonker ieder op pad gaan. Je vindt de weg met behulp van... inderdaad, reflectors. Dan moet je natuurlijk wel zaklampen bij je hebben en verder een dosis gezond verstand. Uiteindelijk worden jullie opgevangen door een ervaren bergloper en getrakteerd op een regionaal drankje waarna je nog een korte rondleiding door het gangenstelsel krijgt. Een heel leuke manier om het contact met je collega's of vrienden aan te halen.

Nachtwandeling

Ook ludiek, maar dan in theatrale zin, is de theaterwandeling die je langs de mooiste ‘donkere’ plekken van de stad voert. Dan blijkt dat het ook boven de grond knap spannend kan zijn! Lugubere verhalen over de lokale historie doordringen je daar snel genoeg van, mocht je het zo niet geloven. Geef je maar over aan het spel van de vertellers! Zij voeren je vanaf de schemer de duistere nacht in, waar je 1,5 uur aan hen overgeleverd bent. Wat denk je ervan, is dit niet een ludieke manier om eens op andere manier je vrienden op je verjaardag te trakteren?

Stroomversnellingen

Ben je nachtblind of sta je in het donker doodsangsten uit, dan kun je ook op een heel andere manier avontuurlijk bezig zijn. Wat dacht je van kajakken? Laat je verrassen door de talrijke stroomversnellingen, maar evenzeer door de schitterende natuur van het Limburgse rivierlandschap. Een beter idee om te bonden met je vrienden is er vast niet, of toch...

Kajak en rafting tour

Ja, het kan nog spannender! Klim maar eens op een originele 8 tot 12 persoons Amerikaanse leger raft. Peddelend door ongerepte natuurparken met leuke stroomversnellinkjes in het Grensmaasgebied geniet je een ongekende vrijheid; volkomen motorbootvrij! Binnen 2,5 uur kun je al een parcours afleggen van 9 km tussen Geneuth en Meeswijk, of je kiest voor het mooiste parcours en overbrugt in 3,5 - 4 uur de afstand Uikhoven – Meeswijk (14 km). Alleen voor die hards!

Kano-fietstocht Meers-Meeswijk

Vind je stroomversnellingen meer wat voor jonkies en raften net wat te ruig, geniet dan al peddelend van de vrije natuur. Begin bij café ‘De Witte Borstel’ in Meers (15 km van Maastricht) met een drankje. Stap vervolgens over op het grote nat en vaar over het mooiste stuk van de Grensmaas door een prachtig natuurgebied. Na de kanotocht kun je terug fietsen of wandelen. En dat is ook lang niet gek, want je volgt de oever door het typische Maasdal en passeert pittoreske dorpjes. Kano's zowel als fietsen zijn te huur. Alles bij elkaar ben je 6 uur zoet. Alleen voor groepen.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Actief dagje uit in LimburgActief dagje uit in LimburgZin om er eens een dagje tussenuit te gaan en iets actiefs te ondernemen. Limburg met zijn diversiteit aan landschappen,…
Ondergronds Maastricht: stad van mergel, grotten, kazemattenOndergronds Maastricht: stad van mergel, grotten, kazemattenMaastricht verkennen kan op eigen houtje, aan de hand van een plattegrond. Om een indruk te krijgen en de stad eerst een…
Topprestatie - Zwemmen langs de hele Britse westkustTopprestatie - Zwemmen langs de hele Britse westkustSean Conway is een fotograaf en avonturier, die al menig grote uitdaging is aangegaan. Hij beklimt de hoogste bergen, lo…
Ondergronds bouwen met beperkt budgetBouwen kost geld, en dat ondervinden vooral jonge gezinnen die hoe dan ook hun droomwoning willen realiseren. Zij moeten…

Het Cobra-museum, kleurrijk uitstapje met kinderenHet Cobra-museum, kleurrijk uitstapje met kinderenHet Cobra museum in Amstelveen is wat minder bekend dan het Rijksmuseum in Amsterdam of het Frans Halsmuseum in Haarlem.…
6 Tips bij een bezoek aan Euro Disney die je geld besparenEen bezoek aan Eurodisney kan een zware hap in uw portemonnee betekenen. Vooral met kinderen is Disneyland Parijs zeker…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jodi0327, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • http://maastrichtvestingstad.nl/nl/maastricht-speciaal/belegeringen/d-artagnan
  • https://www.maastrichtunderground.nl
  • www.bezoekmaastricht.nl
  • http://aspadventure.nl/ Hier vind je informatie over materiaal, mountainbikes, kleedruimtes, toiletten, bereikbaarheid en dergelijken.
  • www.9292ov.nl
Reactie

Kim Haagen, 26-03-2012
We zouden graag meer info hebben over de theaterwandeling. De eventuele kosten, maximaal aantal deelnemers enz. Reactie infoteur, 01-04-2012
Beste Kim,

hierover kun je terecht bij de VVV van Maastricht!

Stine

Stine (145 artikelen)
Laatste update: 15-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.