Flevonice: activiteiten in winter (schaatsfun) en zomer

Flevonice: activiteiten in winter (schaatsfun) en zomer De winters waarin je heerlijk op natuurijs kunt schaatsen, worden anno 2020 steeds schaarser. Dat is erg jammer voor de schaatsliefhebbers. Natuurlijk kun je terecht bij een indoorschaatsbaan, maar voor wie toch nog het gevoel wil hebben om op natuurijs te schaatsen, is Flevonice in Biddinghuizen een mooi alternatief. Bij Flevonice kun je trouwens meer dan alleen maar schaatsen. Je kunt er drift karten, een obstacle run parcours volgen en in de zomer suppen. Ook kun je er terecht voor familie- en bedrijfsfeesten.

Flevonice

Bij Flevonice kun je van eind november tot begin maart (als het weer het toelaat), schaatsen in de natuur, op een kunstijsbaan met een lengte van 3 kilometer. De kunstijsbaan is de langste kunstijsbaan ter wereld (2020). Kinderen die nog niet zo goed kunnen schaatsen, kunnen terecht op de krabbelbaan. Naast schaatsen kun je sinds het winterseizoen 2019-2020 speciale ice-games doen. Die ice-games bestaan uit: curling, ijssjoelen of een biathlon. De 400 meter ijsbaan wordt daarvoor gebruikt. Ook kun je driftkarten, een obstacle run parcours volgen (3, 6 of 9 kilometer) of meedoen met het reallife teamspel met de naam Moon Trees.

Voor wie

Flevonice is geschikt voor iedereen: dus jong en oud, maar ook voor particulieren en bedrijven. Het is mogelijk om er een familiefeest of juist een bedrijfsfeest te houden, te vergaderen of om er trainingen en workshops te geven. Ook worden de diverse activiteiten gebruikt voor teambuilding. Dat en meer (waaronder het geven van een strandfeest) is allemaal mogelijk via Flevonice. Ook kunnen ze een vuurwerk- of lasershow verzorgen.

Geschiedenis Flevonice

Flevonice heeft zich gedurende hun bestaan, steeds verder ontwikkeld.
 • In 2006 werd het idee geopperd om een kunstijsbaan in de natuur bij Biddinghuizen te openen. Het was de bedoeling dat de ijsbaan 5 kilometer lang zou worden. De ijsbaan kreeg de naam Flevo-on-ice.
 • Eind 2007 werd de kunstijsbaan daadwerkelijk geopend en konden bezoekers 100 dagen lang schaatsen op kunstijs in de natuur. Helaas vielen de bezoekersaantallen heel erg tegen en stevende het bedrijf af op een faillissement.
 • In 2012 werd de ijsbaan failliet verklaard. Dat had niet alleen te maken met de tegenvallende bezoekersaantallen, maar ook met de energiekosten om de lange ijsbaan draaiende te houden.
 • Uiteindelijk werd de baan overgenomen door een vastgoedbedrijf en in de winter van 2013 was de ijsbaan weer in bedrijf. De naam veranderde in Flevonice. De lange baan van 5 kilometer werd ingekort naar een 3-kilometerbaan en het werd mogelijk om te karten.
 • In 2014 werd besloten om naast winteractiviteiten ook zomeractiviteiten aan te bieden.
 • Een waterstormbaan en een Obstacle Run parcours werden in 2015 aan de activiteiten toegevoegd.
 • In 2015 kreeg het de label label ‘Sports & Funpark’.
 • In 2016 was het mogelijk om te wakeboarden, kneeboarden, tuben en suppen.
 • In 2019 werden er op het terrein 8.000 zonnepanelen geplaatst.

Openingstijden seizoen 2019-2020

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
IJsbanen09:00 - 21:0009:00 - 21:0009:00 - 21:0009:00 - 22:0009:00 - 22:00 09:00 - 22:0009:00 - 19:00
Horeca09:00 - 22:0009:00 - 22:0009:00 - 22:0009:00 - 23:0009:00 - 23:0009:00 - 23:0009:00 - 19:30
Keuken11:30 - 19:3011:30 - 19:3011:30 - 19:3011:30 - 20:0011:30 - 20:0011:30 - 20:0011:30 - 19:00

De schaatsbaan kan op bepaalde momenten binnen de openingstijden niet geopend zijn. Dat kan te maken hebben met speciale evenementen of dat de baan is afgehuurd. Helaas kan het ook voorkomen dat de weersomstandigheden het niet toelaten. Kijk daarom altijd eerst even op de site van Flevonice.

Tickets seizoen 2019-2020

De tickets voor de diverse activiteiten zijn zowel online als bij de kassa te koop. Het tarief van een onlineticket is iets lager dan het tarief aan de kassa. Eerder gekochte e-tickets zijn binnen 14 dagen (via Ticketcounter) te retourneren. Er worden dan trouwens wel
€ 2,50 aan administratiekosten berekend. Een online ticket is op iedere gewenste dag binnen het seizoen geldig.
Maar let op: een ticket voor het winterseizoen is niet te gebruiken tijdens het zomerseizoen. Dit geldt andersom ook!

Bezoekersticket

Stel je wilt wel met je gezin mee, maar je wilt niet schaatsen. Dan kun je nog steeds mee naar binnen. Je betaalt dan € 2,50 voor een bezoekersticket. Dit kan alleen ter plaatse worden gekocht, dus niet online. Ook kun je een bezoekersticket kopen als je alleen naar het restaurant wilt.

plattegrond Flevonice / Bron: ©ottergraafjesplattegrond Flevonice / Bron: ©ottergraafjes

Activiteiten

Zoals al eerder vermeld kun je veel verschillende activiteiten doen bij Flevonice. Zowel in de winter als in de zomer.

Winter

De winteractiviteiten zijn mogelijk van november tot maart. De activiteiten bestaan uit:
 • schaatsen op de 3-kilometer lange kunstijsbaan
 • ice-games op de 400 meter kleine baan
 • een obstacle run parcours volgen
 • drift karten

Zomer

De zomeractiviteiten zijn mogelijk van april tot oktober. De activiteiten bestaan dan uit:
 • wateractiviteiten in het zwemmeer
 • skeeleren op zowel de 5-kilometer lange asfaltbaan (die naast de ijsbaan ligt) als op de 400 meter kleine baan
 • een obstacle run parcours volgen
 • drift karten
 • footgolf

Wateractiviteiten

De wateractiviteiten vinden plaats in het afgesloten meer dat geheel op het terrein van Flevonice ligt. Het totale terrein is 53 ha groot. Het meer is 4,3 ha groot en is op het diepste punt slechts vier meter diep. Het meer wordt gebruikt voor suppen, flyboarden, wakeboarden of duiken. Daarnaast is er een Aquapark.

stukje van 3.000 meter lange kunstijsbaan Flevonice / Bron: ©ottergraafjesstukje van 3.000 meter lange kunstijsbaan Flevonice / Bron: ©ottergraafjes

Schaatsen

Schaatsen is sinds 2019/2020 alleen mogelijk op de 3.000 meter lange kunstijsbaan. Deze baan slingert over het terrein heen. In de jaren voor 2019/2020 kun je ook terecht op de 400 meter baan, maar deze baan is sinds 2019/2020 in gebruik voor de ice-games. Er is ook aan de allerkleinsten gedacht en aan kinderen - of zelfs volwassenen - die nog niet (zo) goed kunnen schaatsen. Zij kunnen terecht op de krabbelbaan.

Schaatsen huren

Je kunt je eigen schaatsen gebruiken (noren of toerschaatsen zijn het geschiktst, maar ook ijshockey- of kunstschaatsen zijn mogelijk), maar het is ook mogelijk om schaatsen te huren. Speciaal voor kinderen zijn er easygliders te huur. Dat zijn ijzers die je onder hun schoenen bindt. De huurprijzen van schaatsen verschillen per soort schaats.

Schaatsen slijpen

Het kan gebeuren dat je eigen schaatsen toch niet zo lekker over het ijs glijden als je zou willen. Dan kun je ze ter plaatse laten slijpen en/of ronden. Normaal gesproken kun je erop wachten, maar tijdens drukke dagen kan het gebeuren dat je langer moet wachten dan je lief is. Het slijpen kost € 10,- (anno 2020) en het slijpen en ronden komt neer op € 15,- (anno 2020).

Schaatsen kopen

Het is ook mogelijk om toerschaatsen bij Flevonice te kopen. Daarnaast verkopen ze schaatskleding, handschoenen, mutsen en andere accessoires.

Kledingadvies

Hou rekening met het weer als je gaat schaatsen. Als het een kille dag is, kun je je beter warm kleden, maar niet te warm. Door het schaatsen krijg je het vanzelf warmer. Trek dus meerdere lagen kleding aan. Handschoenen zijn verplicht en een muts en/of helm is aan te raden. Neem voor de zekerheid ook een droog setje kleding mee. Stel je voor dat je onderuit gaat en in een waterplas terecht komt...

Ice-games

De diverse ice-games worden op de 400 meter ijsbaan gedaan.
 • Bij fun-curling schuif je een grote schijf over het ijs in de hoop dat het zo dicht mogelijk in de ring terechtkomt. Er kunnen maximaal 10 personen op 1 baan.
 • IJssjoelen lijkt heel erg op het sjoelen met een sjoelbak, alleen gebruik je hierbij een stick om het schijfje in de juiste opening te krijgen. De "sjoelbak" is ook groter dan de normale sjoelbak. Je hebt in totaal 10 schijfjes. Diegene met de meeste punten, heeft gewonnen. IJssjoelen kan met minimaal 6 personen.
 • Een biathlon bij Flevonice bestaat uit schaatsen en schieten. Het is geschikt voor 10 deelnemers, die worden onderverdeeld in een groep. Iedereen schaatst een ronde en dan is het de beurt aan één van de deelnemers van een groep om zoveel mogelijk targets - onder begeleiding - raak te schieten. Voor het raak schieten krijg je punten. Vervolgens schaats je allemaal weer een ronde en dan is de volgende deelnemer aan de beurt om te schieten. Dit is alleen geschikt vanaf 18 jaar.

Hoe wordt het ijs gemaakt

Tijdens het schaatsen sta je er waarschijnlijk niet bij stil hoe het ijs eigenlijk op de kunstijsbaan is gekomen. Het ligt er en je rijdt rondjes, maar wist je dat er heel wat manuren in de ijsvloer zitten? Over het hele schaatsparcours liggen op de ondervloer matten met aluminium koelbuizen. Met behulp van een tractor met giertank, wordt er steeds laag voor laag water op de aluminium koelbuizen gespoten. De buizen zelf zijn gevuld met een mengsel van glycol en water. Dit mengsel kan -11 °C hebben. Het mag duidelijk zijn dat de tractor met giertank niet op de ijsbaan rijdt! De tractor rijdt op de skeelerbaan die naast de ijsbaan ligt. Bijna een week lang wordt er dag en nacht, laag voor laag, grondwater met een temperatuur van 6 °C op de baan gesproeid. Net zolang totdat een dikte van 15 centimeter is bereikt. Zodra het water op de baan ligt, moet het natuurlijk gekoeld worden/blijven. Anders zou het ijs snel veranderen in een papje. Voor het koelen worden 13 koelmachines gebruikt, die verdeeld zijn over 12 segmenten met een lengte van 200 meter. Deze koelmachines zie je niet, maar ze zijn er wel. Ze staan opgesteld in de weilanden en kunnen maximaal 300 Watt per vierkante meter ijsbaan koelen

Hoe komt het ijs aan de witte kleur

In de eerste laag van het water en glycol mengsel, wordt kalk toegevoegd. Dit zorgt voor de witte uitstraling en zorgt er tevens voor dat er minder warmte van de zon wordt opgenomen.

Kwaliteit van het ijs

Iedere dag, en zelfs gedurende de dag, kan de kwaliteit van het ijs anders zijn. Dat heeft namelijk te maken met de temperatuur, regen, wind of zon en het aantal schaatsers. De kwaliteit van het ijs wordt sowieso op de website van Flevonice bekend gemaakt. Er zijn 5 klasseringen, genummerd van 5 tot 9. Nummer 5 is de slechtste ijskwaliteit en nummer 9 is de beste kwaliteit.

score ijskwaliteitstaat ijsvloeropmerking
5kwaliteit ijsvloer is matig* veel ribbels en scheuren in het ijs
* beste moment om te schaatsen zijn de ochtend en de avond
6kwaliteit ijsvloer is voldoende, maar wisselend * door gebruik van de baan ontstaan er her en der scheuren in het ijs
* door hoge temperaturen, regen en wind kan de baan nat zijn
* er kunnen ribbels ontstaan
7kwaliteit ijsvloer is voldoende*door gebruik van de baan ontstaan er her en der scheuren in het ijs
* door hoge temperaturen, regen en wind kunnen ribbels ontstaan
8kwaliteit ijsvloer is goed (vloer is mooi en vlak)
* door gebruik van de baan kan er her en der een scheur ontstaan
9kwaliteit ijsvloer is uitstekend (mooie, gladde ijsvloer)* goed moment om te komen schaatsen

Drift karten

Zowel in de winter als in de zomer is drift karten mogelijk. Het is in beide gevallen wel gewenst om vooraf te reserveren. Als je alleen komt om te drift karten, hoef je geen entreegeld te betalen. Het enige dat je aanschaft is een zogeheten Drift Kartmunt. Je rijdt zowel over asfalt als over borstelmatten. Om te kunnen drift karten moet je minimaal 12 jaar oud zijn en een minimum lengte van 140 centimeter hebben.

Obstacle run

Net zoals drift karten is het volgen van een obstacle run parcours ook mogelijk in zowel de zomer als de winter. Er zijn drie verschillende afstanden: 3 kilometer, 6 kilometer en 9 kilometer. De stormbaan waarover je komt is gebaseerd op mariniers. Tijdens de run krijg je maar liefst 50 obstakels voor de kiezen. Je komt door water en modder - dus moet je niet bang zijn om vies te worden - en verder moet je klimmen over diverse obstakels. Meedoen aan de obstacle run is een combinatie van plezier en actief bezig zijn.

Moon Trees

Moon Trees is een actief reallife teamspel voor minimaal 10 deelnemers. De minimumleeftijd van een deelnemer is 10 jaar. Wil je als team winnen, dan moet je goed kunnen samenwerken en een bepaalde strategie bedenken. Aan de hand van te verzamelen grondstoffen moet je als team proberen om je Moon Trees in leven te houden. Het spel duurt 45 minuten en het team dat de meeste Moon Trees in leven heeft gehouden, heeft gewonnen.

Waar zit Flevonice

Flevonice bevindt zich in Biddinghuizen, vlakbij pretpark Walibi Holland en golfbaan Dorhout Mees.

Contactgegevens

Strandgaperweg 20
8256 PZ Biddinghuizen (Dronten)
info@flevonice.nl

Parkeren

Het parkeerterrein was tot 2019 zo te betreden. Er hoefde niet voor parkeren betaald te worden. Helaas vonden er steeds meer auto-inbraken plaats, waardoor werd besloten dat niet jan en alleman op het terrein kon komen. Er werd een slagboom geplaatst, met kentekenherkenning. Het parkeertarief bedraagt in 2020 € 2,50 per auto. Een uitrijkaart is zowel online als bij de kassa te koop.
© 2020 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flevonice - eerste permanente Obstacle Run ParcoursFlevonice - eerste permanente Obstacle Run ParcoursFlevonice is gebouwd als de langste kunstijsbaan ter wereld. De baan opende in 2007 met een 5 kilometer lange kunstijsba…
Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…
Leren schaatsenLeren schaatsenLeren schaatsen kan lastig zijn voor iemand die nog nooit geschaatst heeft. Het gladde ijs zorgt dikwijls voor spectacul…
Obstacle Run - Obstakelloop of Mud RunObstacle Run - Obstakelloop of Mud RunObstacle Run of obstakelloop is een loopevenement waarbij de deelnemers obstakels tegenkomen die ze moeten overwinnen. N…

Achtbanen in het pretpark Disneyland ParijsAchtbanen in het pretpark Disneyland ParijsDisneyland Parijs is een Frans pretpark met veel verschillende attracties. Naast familieattracties, speeltuinen en resta…
Doloris Tilburg: Rooftop bar & Meta Maze‎Doloris Tilburg: Rooftop bar & Meta Maze‎In mei 2019 opende Doloris Rooftop Bar & Meta Maze haar deuren en bracht hiermee een bijzondere attractie naar Tilburg.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flevonice
 • https://www.flevonice.nl/over-flevonice/flevonice-story
 • https://www.rtlz.nl/business/ondernemen/artikel/4439611/schaatsen-op-zonne-energie
 • https://www.flevonice-events.nl/outdoor-activiteiten-overzicht
 • https://www.flevonice-events.nl/flevomeer-zwemvijver
 • https://www.flevonice.nl/winter/schaatsen/schaatsbanen
 • https://www.flevonice.nl/winter/kwaliteit-van-het-ijs
 • https://www.koudeenluchtbehandeling.nl/nieuws/mobiele-machines-koelen-langste-kunstijsbaan-ter-wereld-99173?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.206328083.1854869304.1578674468-321144495.1572698671
 • https://www.flevonice.nl/obstacle-run
 • https://www.flevonice.nl/obstacle-run/het-parcours
 • https://www.flevonice.nl/obstacle-run/handige-informatie
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.