Flevonice - eerste permanente Obstacle Run Parcours

Flevonice - eerste permanente Obstacle Run Parcours Flevonice is gebouwd als de langste kunstijsbaan ter wereld. De baan opende in 2007 met een 5 kilometer lange kunstijsbaan in de Flevopolder bij Biddinghuizen. De opening was later dan gepland vanwege een storm en sinds die opening is het stormachtig geweest rond de ijsbaan tot en met faillissement en sluiting van een jaar. In november 2013 heropende de baan als Sports & Funpark waar sportieve zomer- en winteractiviteiten zijn te doen. Het logo werd enkele keren gewijzigd en in de laatste versie is het sneeuwkristalletje verdwenen. Flevonice zet in op meer dan ijs alleen.

Van ijsbaan naar Sorts & Funpark


FlevOnice

Oude logo / Bron: FlevoniceOude logo / Bron: Flevonice
FlevOnice werd in 2007 geïntroduceerd als een wereldprimeur. En dat was het ook. In december 2007 opende de kunstijsbaan die in de vrije natuur ligt. Er ligt 5 kilometer ijs klaar voor de schaatsers die er 100 dagen van het jaar van kunnen genieten. Ruim vijftig hectare Flevolandse klei was omgeploegd en heringericht voor een multifunctioneel vrijetijdscomplex met vele sportmogelijkheden. De opening werd een paar dagen uitgesteld vanwege een storm. Delen van het ijs werden door de harde wind weggeblazen. Daarna was er uitstel vanwege warm weer in december. Op 15 december gingen de hekken dan eindelijk open. Toenmalig eigenaar Henk Ketelaar verwachte dagelijks duizenden bezoekers.

Nieuwe logo / Bron: FlevoniceNieuwe logo / Bron: Flevonice

IJsbaanlussen

In Flevonice kun je per ronde een verschillende afstand af leggen. De baan meandert en er zijn grote en kleine lussen gelegd. Je kunt een ronde van vijf kilometer schaatsen, maar ook een lus afsnijden en een kortere baan kiezen. Er ligt ook een gewone 400 meter baan die geschikt is voor marathonschaatsen en langebaanwedstrijden. Tevens is er een rechte baan voor kortebaanwedstrijden.

Het nieuwe logo / Bron: FlevoniceHet nieuwe logo / Bron: Flevonice

Polderlandschap

De kunstijsbaan voelt als een natuurijsbaan. Dat is de opzet van Flevonice. Schaatsers zijn enthousiast over de kwaliteit van de ijsvloer. Marathonschaatsers prijzen de baan die door het polderlandschap snijdt en de recreanten zijn vanaf de eerste dag enthousiast. Buiten het winterseizoen is het een skeelerbaan. Het terrein is 53 ha groot en de baan kostte tussen de 23 en 24 miljoen euro. Hoe mooi ook, het werd geen succes. De baan werd te duur bevonden, er kwamen in de winter te weinig schaatsers en in de zomer te weinig klanten skeeleren. De kosten waren te hoog, er was een probleem met een koelvloeistoflek en er kwamen schulden. In mei 2012 werd het failissement uitgesproken. Er lag een schuld van 5 miljoen euro. In november 2012 werd de baan verkocht en een jaar lang gesloten. Op 1 november 2013 heropende hij weer.

Heropening

De nieuwe eigenaar is Pinkster Vastgoed B.V. uit ’t Harde, die op 1 november 2013 heropent met een nieuw concept. Pinkster werpt zich op sportiviteit en beweging en mikt op een gevarieerd publiek. FlevOnice gaat verder als aanbieder van een gezond dagje uit voor het hele gezin of voor bedrijven. De slogan is ‘Beweeg de dag van je leven’ en er is een nieuw logo ontworpen. De achterliggende gedachte is dat je van bewegen en een sportieve dag energie krijgt. Een grote wijziging in de ijsbaan is het verkorten van de 5 kilometerbaan tot 3 kilometer om de energiekosten te dimmen. Daarnaast is de kinderbaan uitgebreid en zijn er speelattributen geplaatst. De 400 meter baan is de baan voor het elektrische ijskarten. Flevonice plaatste Iglobars voor de hapjes en de drankjes en de organisatie gaat regelmatig wedstrijden uitschrijven en evenementen organiseren. Kernbegrip van de nieuwe organisatie is duurzaamheid. Belangrijkste doelgroepen vormen gezinnen, scholen en bedrijven.

Boegbeelden

Flevonice heeft schaatsers Marianne Timmer en Gianne Romme aan zich weten te binden. De voormalige topschaatsers worden als boegbeelden ingezet. De twee zijn tevens coaches van het door FlevOnice gesponsorde LIGA schaatsteam. Het LIGA team traint regelmatig in Biddinghuizen en Timmer en Romme geven er schaatsclinics.

Obstacle Run Parcours

Bron: FlevoniceBron: Flevonice
FlevOnice ontwikkelt een zomerconcept voor een park dat het hele jaar open is en zomer- en wintersporten biedt. Nieuw is een waterstormbaan en een zes kilometer lang Obstacle Run parcours. Deze baan opent in 2015. In 2016 komen daar nieuwe activiteiten zoals wakeboarden, kneeboarden, tuben & suppen bij. Flevonice legt een zonnepanelenpark en werkt toe naar een energieneutraal park.

Drift Karten
In Flevonice kun je Drift Karten in de buitenlucht op een bijna 300-meter lang circuit met snelle bochten.
Het Drift Kartcircuit is is open van eind november tot begin maart.

Kinderen

Er zijn vele kinderactioviteiten in Biddinghuizen.
Kinderen kunnen schaatsen en glijen op de glijban, die 25 meter lang is. Verder is ere en speeltuin met trampolines en een Verkeersplein. Flevonice is een populaire locatie voor kinderfeestjes.

Schaatsen voor jong en oud

Het winterseizoen van Flevonice loopt van eind november tot begin maart.

FlevOnice

 • Strandgaperweg 20
 • 8256 PZ
 • Biddinghuizen
 • E info@flevonice.nl
 • T 0321-335099
 • W www.flevonice.nl

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flevonice: activiteiten in winter (schaatsfun) en zomerFlevonice: activiteiten in winter (schaatsfun) en zomerDe winters waarin je heerlijk op natuurijs kunt schaatsen, worden anno 2020 steeds schaarser. Dat is erg jammer voor de…
Leren schaatsenLeren schaatsenLeren schaatsen kan lastig zijn voor iemand die nog nooit geschaatst heeft. Het gladde ijs zorgt dikwijls voor spectacul…
Dynamo Open AirDynamo Open AirDynamo Open Air (DOA) is een Nederlands muziekfestival (metal georiënteerd) dat sinds 1986 werd georganiseerd. Het festi…
Tussen Almere en Lelystad: de OostvaardersplassenTussen Almere en Lelystad: de OostvaardersplassenDe Oostvaardersplassen zijn gelegen tussen Lelystad en Almere. In de winter kan men de mooiste tochten schaatsen en in d…

Voor het eerst op wintersportVoor het eerst op wintersportVoor het eerst op wintersport, dat is natuurlijk spannend en leuk! Maar tegelijkertijd weet je nog niet precies wat je v…
Winterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkWinterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkIn Oostenrijk is het bij wet verplicht gesteld om in de periode van 1 november tot 15 april de auto te voorzien van wint…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FlevOnice
 • www.flevonice.nl
 • Friesch Dagblad
 • www.destentor.nl
 • www.nos.nl
 • www.omroepflevoland.nl
 • www.flevomicebinninghuizen.hyves.nl
 • www.volkskrant.nl
 • Afbeelding bron 1: Flevonice
 • Afbeelding bron 2: Flevonice
 • Afbeelding bron 3: Flevonice
 • Afbeelding bron 4: Flevonice
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.