Voor het eerst op wintersport
Voor het eerst op wintersport, dat is natuurlijk spannend en leuk! Maar tegelijkertijd weet je nog niet precies wat je verwachten kunt. Daarom hier de belangrijkste info op een rijtje gezet, plus wat handige tips.
De piste
Je hebt ongetwijfeld al eens van het begrip skipiste gehoord: een speciaal geprepareerde 'baan' waar je vanaf kunt skiën of snowboarden. Vaak zijn deze pistes duidelijk gemarkeerd, met gekleurde paaltjes. Je skiet niet zonder het te merken, zomaar van de piste af. Sommige geoefende skiërs vinden het een kick om wel van de piste af te gaan. Maar dit is voor beginners niet aan te raden. Als je van de piste af gaat, ben je ook niet verzekerd! De gekleurde paaltjes geven aan hoe moeilijk een piste is. Groene paaltjes staan voor zeer gemakkelijk. Blauwe paaltjes geven aan dat het een 'gewoon' makkelijke piste is. Een rode piste is vaak wat moeilijker (steiler, minder breed, vreemde bochten). Een zwarte piste is het allermoeilijkst, alleen voor gevorderden dus. Overigens kennen veel gebieden ook een 'beginners-weitje'. Dit is een licht glooiend stukje berg, waar je wat kunt oefenen zonder dat je meteen de 'grote' lift naar boven hoeft te pakken.
De skilift
Er zijn verschillende types liften. Stoeltjesliften en gondelliften zijn de meest bekende skiliften. Zij zijn vrij gemakkelijk te gebruiken: Je hoeft alleen maar te gaan zitten, en vervolgens de beugel over je heen te trekken, zodat je er niet uit valt. Je hebt ook sleepliften. Hierbij word je aan een stuk draad met een 'zitje' over de berg naar boven getrokken. Deze zijn iets lastiger te gebruiken, vooral voor snowboarders. Meestal leveren sleepliften echter geen grote problemen op. Je skipas geeft toegang tot de liften. Vaak heeft je skipas een RFID chip, wat betekent dat het poortje van de lift je skipas op afstand herkent. Je hoeft er dus alleen maar doorheen te skiën.
Het skigebied
Skigebieden hebben een aantal verschillende pistes, die door middel van liften met elkaar verbonden zijn. Soms bestaat een skigebied uit meerdere dorpjes. Je kan dan hele tochten maken van dorp naar dorp. In Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk zijn de skigebieden meestal van alle gemakken voorzien. Er zitten restaurants, winkeltjes en zelfs zwembaden en sauna's. Wie een dagje niet wil skiën of snowboarden hoeft zich vaak niet te vervelen.
Het arrangement
Vaak duren wintersportvakanties acht dagen, waarvan een dag heenreis en een dag terugreis. Maar je kunt ook weekendarrangementen boeken. Een midweek weg behoort ook tot de mogelijkheden. Vaak zit de skipas en de huur van het skimateriaal bij de prijs inbegrepen. Ook kun je materiaal ter plekke huren. Bij materiaal moet je dan denken aan schoenen, ski's, stokken, en snowboards. Ook kun je soms skihelmen huren. Kleding huren behoort meestal niet tot de mogelijkheden. Lessen kun je zelf eventueel bijboeken bij je touroperator. Het is wel handig te kijken wanneer de skischool haar lessen aanbiedt. Zijn er lessen van maandag tot vrijdag? Of vanaf zondag? Hier kun je rekening mee houden met het plannen van je vakantie.
De eerste keer op wintersport: Hoe kies ik een skigebied?
Wie het meest uit zijn skivakantie wil halen, kiest zijn bestemming met zorg. De meeste Nederlanders gaan naar Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Deze landen liggen dichtbij en bieden goede voorzieningen. Ook Tsjechië is in opkomst. De gebieden verschillen erg in prijs. Vaak heeft dit te maken met het aantal kilometers piste. Uitgebreidere gebieden zijn duurder. Gebieden met veel groene en blauwe pistes zijn erg geschikt voor beginners. Maar ervaren wintersporters zullen juist wat meer uitdaging willen. Is het reisgezelschap divers qua ervaring, dan is het belangrijk om hier een evenwicht in te vinden. Verder spelen er uiteraard ook andere zaken mee. Wat is de sneeuwzekerheid in het gebied? Zijn er veel stoeltjesliften, of juist meer sleepliften? Zijn er goede uitgaansmogelijkheden? Zijn er genoeg alternatieven voor als je een dagje niet wil skiën of snowboarden? Zoek je een echte familiebestemming? Of juist een gebied dat veel door jongeren bezocht wordt? Let ook op wanneer je gaat. In het hoogseizoen (voorjaarsvakantie) kunnen populaire gebieden soms erg druk zijn, met lange rijen voor de liften als gevolg.
De eerste keer op wintersport: Vervoer en accommodatie
Bij het kiezen van de accommodatie is de afstand tot de skiliften erg belangrijk. Lopen met materiaal en skischoenen is erg zwaar! Is de lift heel dichtbij, of rijdt er een pendelbusje? En zo ja, hoe vaak en hoe lang rijdt dat busje dan precies? Als je met de auto naar het skigebied gaat, heb je zaken als winterbanden en sneeuwkettingen nodig. Als je niet zelf rijdt, maar met de bus gaat, kom je vaak iets uitgeruster op de plaats van bestemming aan. Wellicht kan je dan op de aankomstdag nog een paar uurtjes oefenen!
De eerste keer op wintersport: Lessen en uitrusting
Wie voor het eerst op wintersport gaat doet er verstandig aan om les te nemen. Meestal wordt er les in groepen gegeven, maar privélessen zijn ook mogelijk. Je hebt kleding nodig, maar ook handschoenen, een bril, en een helm. In gewone kleding skiën of snowboarden is niet handig. Maak je een val in de natte sneeuw, dan is je kleding voor de rest van de dag nat. Met goede waterafstotende skikleding zal je dat niet gebeuren. Handschoenen draag je niet alleen voor de warmte, maar ook voor de bescherming. Als iemand anders over je handen heen skiet, dan kun je jezelf lelijk verwonden. Vaak zijn skispullen vrij prijzig. Het loont dan ook om eens rond te vragen of iemand anders iets te leen heeft.
De eerste keer op wintersport: Tips
- Bouw van te voren wat conditie op. Het is niet leuk om de eerste vier dagen krom te moeten lopen van de spierpijn. Ook verkleint een conditie de kans op blessures.
- Oefen het skiën of boarden van tevoren. In Nederland en Duitsland zijn er diverse indoor skibanen, die ook lessen aanbieden. Als je de basis al een beetje onder controle hebt, heb je meer aan je skivakantie.
- Maak een lijstje van wat je mee moet nemen. Je kunt diverse lijstjes op internet vinden. Vergeet vooral de zonnebrand en sneeuwlaarzen niet!
- Moeite met het uitkiezen van een gebied? Op het internet staat een handige tool waar je je voorkeuren in kan vullen. Deze tool selecteert dan een aantal geschikte gebieden voor je.
Lees verder