Pairi Daiza bezoeken, een unieke dierentuin en park

Pairi Daiza bezoeken, een unieke dierentuin en park Pairi Daiza is een dierentuin in de Belgische provincie Henegouwen en een populaire trekpleister voor jong en oud. In slechts enkele jaren groeide het domein uit tot één van de grootste toeristische attracties in België. Volledig terecht, want Pairi Daiza is niet te vergelijken met andere dierenparken. Met de regelmaat van de klok sleept het park onderscheidingen in de wacht. Kroonjuwelen van het park zijn de Chinese pandas Hao Hao en Xing Hui. Maar ook de andere dieren en shows van het park zijn de moeite waard om te bezoeken. Zo kan je hier giraffen aaien en toekijken bij het olifantenbad. Wat mag je zeker niet missen en met welke tips haal je het meeste uit je bezoek?
Pairi Daiza / Bron: Arseni.mourzenko, Flickr (CC BY-2.0)Pairi Daiza / Bron: Arseni.mourzenko, Flickr (CC BY-2.0)

Geschiedenis van Pairi Daiza

Eerste jaren

Toen Eric Domb, de stichter van Pairi Daiza, begin jaren negentig van de twintigste eeuw de gronden van de voormalige Cisterciënzerabdij van Cambron nabij Brugelette in Henegouwen kocht om er een volledig nieuw park te beginnen verklaarde vriend en vijand hem gek.

Maar Domb dreef zijn plannen door en op 11 mei 1994 ging het park open. De eerste jaren waren moeilijk: het verlies liep op tot vijf miljoen euro, het aantal bezoekers bleef onder de verwachtingen en het park moest bij momenten knokken om te overleven.

Paradisio wordt Pairi Daiza

Aanvankelijk heette het park ‘Parc Paradisio’ en waren er haast uitsluitend vogels in alle soorten en kleuren te bewonderen. Het groeide echter uit tot een volwaardige dierentuin. In 2009 besloot men de naam te veranderen. Pairi Daiza, Oud-Perzisch voor 'afgesloten tuin', was geboren.

Hangbruggen in Pairi Daiza / Bron: Arseni.mourzenko, Flickr (CC BY-2.0)Hangbruggen in Pairi Daiza / Bron: Arseni.mourzenko, Flickr (CC BY-2.0)

Het park anno 2016

Anno 2016 is Pairi Daiza vijfenvijftig hectare groot en telt meer dan vijfduizend dieren. Pronkstuk zijn de Chinese panda’s die onder grote publieke belangstelling in 2014 naar het park kwamen.

De grootste kracht van Pairi Daiza is wellicht de authenticiteit en de prachtige aankleding. Eeuwenoude bomen en weelderige bloemen en planten van over de hele wereld vormen het decor. Ook de architectuur moet voor Eric Domb ‘echt’ zijn. De ruïnes van de oude abdij in het midden van het park zijn geen namaak. De boeddhistische tempel werd gemaakt in Azië en vervolgens overgebracht, opdat alles zo authentiek mogelijk zou zijn.

Een ander belangrijk kenmerk van Pairi Daiza zijn de ethiek en de morele waarden die het park hoog in het vaandel voert. Men weigert dan ook om ‘overtollige’ dieren te doden en als voer voor andere dieren te gebruiken, een praktijk waarvoor Planckendael nabij Mechelen in 2015 nog in opspraak kwam.

In september 2015 besliste stichter Eric Domb bovendien om samen met Marc Coucke, voormalig CEO van Omega Pharma, een bod te doen op de resterende aandelen van Pairi Daiza en het park van de beurs te halen. De waarden van het park zijn immers niet verenigbaar met die van de financiële wereld, aldus Domb.

Het verhaal van Pairi Daiza is nog lang niet ten einde. In een interview van juli 2015 in het weekblad Humo verklaarde Eric Domb dat hij nog wil uitbreiden. Ook wil hij in het park een vulkaan met echte lava, die hij wil laten overkomen uit een echte vulkaan. Kortom: voor nep is in Pairi Daiza geen plaats.

Het park krijgt regelmatig onderscheidingen zoals “beste park van België en Nederland 2015” en kreeg bovendien drie sterren in de toeristische groene Michelin-gids. Sinds 2007 steeg het aantal bezoekers razendsnel: van 635.000 bezoekers in 2007 naar 955.000 in 2012. In 2014 was dit al opgelopen tot circa 1.400.000 bezoekers!

De Chinese panda's

Kroonjuwelen van het park zijn de zwart-witte reuzenpanda’s Hao Hao en Xing Hui, exemplaren van een bedreigde soort waarvan er nog slechts circa 1600 dieren leven. De komst van de Chinese panda’s naar Pairi Daiza in 2014 leidde in België zelfs tot een communautaire rel, omdat de Zoo van Antwerpen naast de komst van de felbegeerde dieren greep.

Pairi Daiza had echter niet alleen een beter dossier met de bouw van een indrukwekkend en groot verblijf voor de nieuwe bewoners, maar ook betere contacten met de Chinese autoriteiten die onder de indruk waren van de Oosterse architectuur en het respect voor de oude Aziatische culturen in het park.

Giraffen aaien in Pairi Daiza / Bron: Ines S., Flickr (CC BY-2.0)Giraffen aaien in Pairi Daiza / Bron: Ines S., Flickr (CC BY-2.0)

Andere dieren in Pairi Daiza

Het park heeft ook tal van andere prachtige diersoorten zoals de tapir, roofvogels, zeeberen en nog veel meer. In de crypte fladderen de vleermuizen letterlijk boven je hoofd. Andere hoogtepunten zijn de olifanten, leeuwen, halfapen, de haaien, pinguïns, rode panda’s, de reuzenkangoeroe en twee prachtige witte tijgers in de Tijgertempel.

Ook de zeehonden zijn grappig en mag je zeker niet missen. Al eens een giraf geaaid? Dan moet je naar de uitkijkpost waar de dieren regelmatig dichtbij komen en je zelf hoog genoeg staat om de giraf over de kop te kunnen strelen.

Shows en spektakel

Roofvogelshow

De roofvogelshow in het prachtig decor bij de abdijtoren is al jaren een groot succes. Het is een spectaculaire show met valken, buizerds, arenden en condors. Men betrekt het publiek nauw bij de show en de vogels fladderen boven de hoofden van de toeschouwers.

Bad van de olifanten

Een ander populair spektakel is het ‘Bad van de olifanten’. Olifanten nemen graag een bad, liefst meermaals per dag. Hier kan je er zelf bij zijn en de olifanten komen tot op enkele meters van het publiek. In 2015 werd voor het eerst een olifant geboren in Pairi Daiza.

Praktische info: openingsuren en tickets

Openingsuren van Pairi Daiza

Pairi Daiza is elke dag geopend van begin april tot 11 november van 10 uur tot 18 uur. In de zomermaanden juli en augustus is het park zelfs tot 19 uur open. Na de omschakeling naar het winteruur in het laatste weekend van oktober is de dierentuin tot kwart na vijf open.

Tickets en deals

Je ticket vooraf via de website kopen is goedkoper dan aan de kassa. Bovendien vermijd je om eerst te moeten aanschuiven in lange wachtrijen. Hetzelfde geldt trouwens voor de prijs van abonnementen.

Er bestaat bovendien een heel voordelige deal voor wie Pairi Daiza meer dan één keer per jaar wil bezoeken of niet te ver uit de buurt woont: een jaarabonnement kost niet meer dan de prijs van twee tickets. Kom je drie, vier of meer keer per jaar naar de dieren kijken doe je dus al heel gauw een fantastische zaak. Bovendien krijgen houders van een abonnement extra korting in de souvenirshop en ook fikse kortingen (veertig tot vijftig procent van de standaardtoegangsprijs!) in andere parken zoals Bobbejaanland, de Efteling, Phantasialand en de Plopsa-parken.

Tips om Pairi Daiza te bezoeken

Met de trein naar Pairi Daiza gaan kan ook. Je stapt dan af in het station Cambron-Casteau op de lijn Bergen-Aat en wandelt vervolgens een tiental minuutjes tot de ingang. Je viervoeter zal je moeten thuislaten, want honden zijn niet toegelaten en er is geen kennel.

Ook ‘peter’ of ‘meter’ worden van een van de dieren van Pairi Daiza is mogelijk. Je betaalt dan jaarlijks een bedrag dat helpt om je lievelingsdier te voeden en te verzorgen.

Ben je hier op een drukke dag, begeef je dan eerst naar de verder afgelegen delen van het park. De meeste bezoekers blijven immers hangen bij de eerste dieren voorbij de ingang.

Je kan in Pairi Daiza op verschillende plaatsen eten. Ook hier geldt dat je op drukke dagen beter niet te laat kan eten. Op de middag is er nog plaats genoeg in de restaurants. Verwacht geen culinaire hoogstandjes maar typisch ‘park-food’: het is eetbaar maar ook niet meer dan dat.
© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pairi Daiza, het dierenpark in Brugelette (België)Pairi Daiza, het dierenpark in Brugelette (België)Pairi Daiza, dat vóór 2009 Paradisio heette, is een dierenpark in Cambron-Casteau (Brugelette) in de Provincie Henegouwe…
Kolmården: een pretpark en dierentuin in ZwedenKolmården: een pretpark en dierentuin in ZwedenOp ongeveer 150 kilometer afstand van de Zweedse hoofdstad Stockholm ligt het Kolmården djurpark. Dit park is een combin…
Dierentuin: Burger's zooBent u opzoek naar een leuk dagje uit in de zomer en/of winter? Dan is Burger's zoo een geslaagd idee! Burger's zoo is e…
Texas Ranch in Puerto del Carmen, LanzaroteTexas Ranch is een parkje in Puerto del Carmen. Het is een kleine dierentuin met shows en zwembaden. ’s Avonds bestaat e…

All-inclusive-pretparken en -speelparadijzen in NederlandAll-inclusive-pretparken en -speelparadijzen in NederlandNaar het pretpark of (indoor) speelparadijs met de (klein)kinderen kan, zeker wanneer je ter plekke nog eten en drinken…
Van Blanckendaell Park: dierenpark Tuitjenhorn (Kop van NH)Van Blanckendaell Park: dierenpark Tuitjenhorn (Kop van NH)Het Van Blanckendaell Park of Blanckendaell Zoo, een prachtig dierenpark, ligt in de Kop van Noord-Holland in Tuitjenhor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ines S., Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pairi_Daiza
  • https://www.pairidaiza.eu/nl
  • Humo, 20 juli 2015, interview met Eric Domb
  • http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/2329639/2015/05/20/Voor-eerste-keer-olifant-geboren-in-Pairi-Daiza.dhtml
  • Afbeeldingen: zelf gemaakt in het park
  • Afbeelding bron 1: Arseni.mourzenko, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Arseni.mourzenko, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Ines S., Flickr (CC BY-2.0)
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.