Tokyo Disneyland: Mickey en Donald in Japan
Tokyo Disneyland is een van de best bezochte pretparken ter wereld. Het bevat veel elementen van de Disney-parken in Amerika en Parijs, maar heeft ook een geheel eigen karakter. Dit komt vooral door het tweede park dat naast Tokyo Disneyland ligt, Tokyo Disneysea, een gedeelte vol unieke attracties en thematisering. Het maakt van Tokyo Disneyland een pretpark dat uniek is binnen de Disney-familie.
Het is 1979 als het Japanse bedrijf Oriental Land Company (OLC)op het idee komt om de in Amerika zo succesvolle Disney-pretparken naar Japan te halen. Disneyland en Disney World zijn de meest bezochte pretparken ter wereld, en aangezien men in Japan Disney ook wel weet te waarderen, gaat OLC er vanuit dat een park in hun eigen land ook aan kan slaan. Een groot aantal Japanse ontwerpers en landschapsarchitecten gaat naar Amerika toe om zich uitgebreid te laten informeren in de Amerikaanse pretparken. Disney ziet dat ook wel zitten, een pretpark met hun naam in een ander land, zeker als een ander bedrijf bereid is het leeuwendeel van de kosten op zich te nemen. De risico's blijven op deze manier voor Disney laag, terwijl ze natuurlijk wel flink verdienen aan de licentie en het verkoop van Disney-merchandise in het park. OLC gaat aan de slag, en in 1983 is het park klaar.
De indeling van het park
Net als de andere Disney-parken is Tokyo Disneyland onderverdeeld in verschillende landen.
World Bazaar
Je bereikt deze landen via de World Bazaar, die aan het begin van het park zit. Dit is grofweg hetzelfde als de Main Street die je ook in bijvoorbeeld Disneyland Parijs hebt. Met andere woorden, een karakteristieke Amerikaanse winkelstraat uit het begin van de vorige eeuw, zoals Walt Disney voor ogen had toen hij in 1955 zijn eerste Disneyland in Californie opende. Het grote verschil met de andere Main Streets is dat World Bazaar geheel overdekt is. Dit is speciaal gedaan omdat er in Tokyo veel extremere weersverschillen voorkomen dan in bijvoorbeeld de Amerikaanse parken.
Adventureland
Een land dat zelf ook weer onderverdeeld is in twee delen: een gedeelte dat New Orleans Square heet, en een veel groter stuk dat een jungle nabootst. Hier vind je attracties als het populaire Pirates of the Caribbean, maar ook de Jungle Cruise en The Enchanted Tiki Room.
Westernland
Dit is het Wilde Westen (in Disneyland Parijs Frontierland), met een grote rivier waar je een tochtje overheen kunt maken met een oude raderboot, maar ook attracties als de achtbaan Big Thunder Mountain.
Critter Country
Het kleinste land in het park, en er staat hier ook slechts een enkele attractie: Splash Mountain. Dit is een immens grote wildwaterbaan, waarbij je eerst door de binnenkant van de berg gaat met je bootje, alwaar je allerhande diertjes (critters) avonturen ziet beleven. Dit wordt afgesloten met een flinke duik naar beneden met je boot. In Amerika levert deze attractie standaard een behoorlijk nat pak op, maar in Japan is dit aangepast omdat men er daar volgens OLC niet van houdt om kletsnat een attractie uit te komen.
Fantasyland
Het land dat het meest Disney is. Sprookjesfiguren, een groot sprookjeskasteel en allemaal attracties die gebaseerd zijn op de animatiefilms waar Disney ooit groot mee is geworden. Je vindt hier onder andere Peter Pan, It's a Small World, Sneeuwwitje, maar ook het spookhuis The Haunted Mansion en Pooh's Hunny Hunt. Vooral deze laatste attractie is in Tokyo immens populair.
Toontown
Geen land, maar een stad waar bekende figuren als Mickey Mouse en Donald Duck leven. De grote attractie hier is Roger Rabbit's Wild Spin.
Tomorrowland
Tot slot is er dan nog Tomorrowland ](in Disneyland Parijs Discoveryland), het gedeelte waar je jezelf even in de toekomst waant. Hier staan onder andere de overdekte achtbaan Space Mountain en Star Tours.
Tokyo Disneyland onderscheidt zich van de andere parken door de ruimere indeling. Paden zijn breder, alles ligt net een stukje verder van elkaar... Dit is gedaan om rekening te houden met grote stromen bezoekers. Het kan behoorlijk druk worden in bijvoorbeeld Disneyland Parijs, maar op nationale feestdagen kan je in Tokyo Disneyland bijna letterlijk over de hoofden lopen. Tokyo Disney Land was in 2013 ook het op een na meest bezochte pretpark ter wereld, met ruim 17 miljoen bezoekers. Ter vergelijking, Disneyland Parijs haalde in 2013 15,6 miljoen bezoekers, en ons grootste pretpark De Efteling ruim 4 miljoen bezoekers.
Tokyo DisneySea
De eerste jaren van het bestaan van Tokyo Disneyland heeft het park het Amerikaanse model toch redelijk trouw gevolgd. De hoge heren van OLC wilden echter ook een gedeelte aan het park toevoegen dat helemaal uniek zou zijn. Wel Disney, met door de Disney Imagineers gemaakte attracties, maar toch met een geheel eigen smoel. Aangezien Tokyo Disneyland aan een baai ligt, kreeg men het idee om dit park Tokyo DisneySea te noemen, en het onder te verdelen in zeven plekken waar je op een zeereis aan kunt meren. het originele concept voor het park was bedoeld voor een park in Amerika, DisneySeas, maar door de financiele problemen van wat toen nog EuroDisney heette vond Disney het geen goede timing om nog een nieuw park te gaan bouwen. Het idee werd doorgegeven aan OLC, dat er meteen mee aan de slag ging. Het nieuwe park was van begin af aan bedoeld voor de wat oudere pretparkganger die snellere achtbanen wil, of ritjes die enger zijn dan je normaal in Disney Land tegenkomt. Het park werd in 2001 geopend en was toen het duurste pretpark dat ooit werd gebouwd; het kostte ruim 3 miljard euro.
Onderverdeling van Tokyo DisneySea
Tokyo DisneySea is onderverdeeld in zeven gedeeltes.
Mediterranean Harbor
Het gedeelte van Tokyo DisneySea waar je het park binnenkomt. Het ziet er uit als een Italiaanse kustplaats, en heeft zelfs net als in Venetië gondels waarmee je een boottochtje kunt maken. Het ziet er in ieder geval absoluut niet uit zoals je van een Disney-park zou verwachten. Blikvanger hier is het Miracosta hotel, een groot, peperduur hotel dat met recht het visitekaartje van Tokyo DisneySea genoemd mag worden. Het idee achter dit hotel is dat je daadwerkelijk in een grote stad bent met een echt hotel. Het is dan ook het enige hotel in een Disney-park dat zich binnen de grenzen van het daadwerkelijke park bevindt (het Disneyland hotel in Parijs zit net op de rand). Er zitten geen echte attracties in dit gedeelte van het park, maar het is wel de plek voor vele shows en parades.
Mysterious Island
Hoog boven Mysterious Island torent een gigantische vulkaan uit, Mount Prometheus. Deze vulkaan spuwt een paar keer per dag echt vuur. In dit stuk van het park zitten twee van de meest populaire attracties, te weten Journey to the Center of the Earth, en 20.000 Leagues Under the Sea. Vooral de eerstgenoemde attractie is er eentje die niet voor jonge kinderen is bedoeld.
Mermaid Lagoon
Juist wel weer bedoeld voor kinderen. Dit deel van het park is geheel overdekt, en het huis van Ariël, De Kleine Zeemeermin, en alle personages uit haar films. Hier vind je variaties op kleinere pretparkattracties, zoals draaimolens en een kleine achtbaan.
Arabian Coast
Dit gedeelte haalt zijn thema dan weer uit een andere populaire Disney-film, Aladdin. Dit gedeelte ziet eruit als een exotische haven, gecombineerd met elementen van de sprookjes van 1001 nacht. Grote attractie hier is Sindbad's Storybook Voyage, een uitgebreide dark ride die elementen van It's a Small World combineert met de hiervoor genoemde sprookjes. Deze attractie maakt gebruik van de meest geavanceerde audio animatronics (bewegende poppen) die er beschikbaar zijn en heeft een themesong van de hand van componist Alan Menken, die al meerdere Oscars in de wacht sleepte met zijn soundtracks voor onder andere De Kleine Zeemeermin en Belle en het Beest.
Lost River Delta
Een reisje naar de Azteken, met Indiana Jones: Temple of the Crystal Skull als topattractie.
Port Discovery
Eigenlijk weer een variatie op Discoveryland, waarin je wordt getransporteerd naar een haven van de toekomst. Hier vind je onder andere de DisneySea Electric Railway.
American Waterfront
Tot slot is er dan nog het American Waterfront, een haven zoals je die vroeger in een stad als New York aan zou kunnen treffen. Dit hele gedeelte is gethematiseerd naar het oude Amerika, en je vindt hier onder andere The Tower of Terror (ook in Disneyland Parijs) en Toy Story Mania. De laatste attractie past qua thema misschien iets minder goed in dit gedeelte, maar is wel een van de populairste attracties van het park.
Verschillen
Tokyo DisneySea is ook vanaf het begin een succes geweest. In 2013 kwamen er ruim 14 miljoen bezoekers naar dit park toe. OLC heeft met de twee parken een groot succes in handen. Als je kijkt naar bezoekersaantallen van andere pretparken in Japan, dan steken de twee Disney-parken er niet eens zo heel erg ver bovenuit, maar Tokyo Disneyland en Tokyo DisneySea laten de concurrentie wel ver achter zich als het gaat om gegenereerde omzet. Ze zijn in Japan gek op Disney-merchandise en verlaten de winkels vaak met tassen vol. Knuffels en dergelijken worden door de vaste bezoekers bij een volgend bezoekje aan het park dan gewoon weer mee terug genomen, vaak met een door de eigenaar of eigenares van de knuffel zelf gemaakte nieuwe outfit. Het is daarbij in Japan vooral heel populair om de Disney-teddybeer Duffy (volgens het verhaal de teddybeer van Mickey) van nieuwe kleren te voorzien.
Er zijn een paar andere punten waarop de parken in Japan verschillen van de parken in Amerika en Parijs. Om te beginnen op het gebied van snacks. Waar je in DLP vaak genoegen moet nemen met popcorn, hotdogs, hamburgers en suikerspinnen, daar hebben ze in de Japanse parken werkelijk een gigantisch aanbod aan verschillende snacks. Als je alleen al kijkt naar de soorten popcorn die ze er verkopen zal het je gaan duizelen. Popcorn met kerriesmaak, aardbeiensmaak, of zelfs met de smaak thee met melk... Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een smaakje voor. Daarnaast is het park vol met met standjes waar je typisch Japanse snacks kunt kopen, variërend van allerlei soorten dumplings, tot op Disney-personages lijkende hapjes waarbij je van tevoren niet weet wat voor smaak ze hebben.
Ook opvallend aan de parken is dat, als ochtends de poorten openen, alle bezoekers als een razende naar hun eerste attractie sprinten om toch vooral vooraan de rij te kunnen staan. Dit is iets dat in andere Disney-parken absoluut verboden is, maar in Japan is het inmiddels een traditie geworden. De rest van de dag gedragen de bezoekers zich dan juist weer uitermate netjes en beleefd.
De toekomst
Gezamenlijk zijn de parken goed voor 30 miljoen bezoekers (net zoveel als het bezoekersaantal van Tokyo), maar toch wil OLC meer. Het bedrijf heeft dan ook grote plannen. Er wordt ruim 3,5 miljoen euro uitgetrokken om de parken flink uit te breiden. Het geld wordt besteedt aan een uitbreiding van het Fantasyland-gedeelte in Tokyo Disneyland, terwijl er ook een achtste aanlegplaats komt in Tokyo DisneySea. Op deze manier hoopt OLC zijn positie te consolideren, en misschien wel eens een keer Walt Disney World van de eerste plek te stoten als meest bezochte attractiepark ter wereld. Het Magic Kingdom-gedeelte van dat park haalde in 2013 18,5 miljoen bezoekers, dus wie weet gaat dat nog wel een keer lukken ook.
© 2014 - 2025 Patrickrijnders, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- http://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo_DisneySea
- http://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo_Disneyland
- http://www.latimes.com/business/travel/la-fi-tokyo-disney-expansion-20141030-story.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_amusement_park_rankings