In de wolken na een dagje Aviodrome

In de wolken na een dagje Aviodrome Een dagje uitgaan is niet altijd even gemakkelijk te plannen. Het kan zijn dat de groep uit mensen van diverse leeftijden bestaat of dat de groep diverse interesses heeft. Het Aviodrome is een veelzijdig museum dat voor iedereen wel iets te bieden heeft. Jong en oud, vliegtuigliefhebber of niet. Een dag vliegt hier letterlijk voorbij.

Bezoekadres Aviodrome Lelystad

Aviodrome Lelystad Airport
Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Tel. 0320-289842
www.aviodrome.nl
info@libema.nl (voor reserveringen, groepen, kinderfeestjes en scholen)


Route en parkeren

Per auto

Voor een duidelijke routebeschrijving kun je het beste kijken op de website van Aviodrome. Er zijn routebeschrijvingen gegeven vanuit diverse vertrekpunten uit het land.

 • Vanuit richting Schiphol/Amsterdam
 • Vanuit het oosten
 • Vanuit richting Enkhuizen
 • Vanuit Maastricht, Eindhoven, Den Bosch
 • Vanuit richting Leeuwarden, Groningen, Heerenveen

Openbaar vervoer

Vanaf station Lelystad kun je met Arriva lijn 7 voor de deur van de Aviodrome uitstappen.
Vanaf station Lelystad en station Harderwijk heb je ook de mogelijkheid om Connexxion lijn 148 te nemen. Je kunt dan uitstappen bij de halte 'Vliegveld/Eendenweg'. Vanaf deze halte is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar Aviodrome.

Per vliegtuig

Ook kun je naar Luchthaven Lelystad komen vliegen. Vanaf het stationsgebouw van de luchthaven is het nog maar vijf minuten lopen naar Luchtvaart Themapark Aviodrome.

Per boot

Naast Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome lopen waterwegen die het mogelijk maken om met de boot naar Aviodrome te komen. Er ligt een aanlegsteiger aan de Larservaart, naast een grasveld. Hier is plaats voor zo'n 8 boten om aan te meren. Vanaf de aanlegplaatsen is het ongeveer 8 minuten lopen naar Aviodrome.

Parkeren

Aviodrome heeft een parkeerplaats voor de deur. Er zijn hier 500 parkeerplaatsen, waaronder een aantal invalideparkeerplaatsen. Het parkeertarief is 6,- per dag. Dit bedrag kun je voldoen bij de kassa van Aviodrome.

Openingstijden

Aviodrome is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Op maandag is Aviodrome gesloten. Tijdens alle officiële schoolvakanties is Aviodrome echter ook op maandag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Tarieven 2014

Individuele prijzen

 • Kinderen onder de drie jaar Gratis
 • Kind (3 t/m 11 jaar) 14,50
 • Volwassenen (12 jaar en ouder) 17,00
 • Minder validen 10,25
 • 60+ 16,-

Tickets online bestellen kan, dan krijg je 1,- korting per ticket

Voordeelkaarten

 • Museumkaart Gratis
 • Cultuurkaart 14,85
 • Combiticket Aviodrome/Bataviawerf Volwassenen 19,50
 • Combiticket Aviodrome/Bataviawerf Kinderen 14,50

Rolstoelgebruikers

Aviodrome is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor deze groep bezoekers zijn er speciale voorzieningen getroffen. Er is een lift en een invalidentoilet aanwezig.
Op aanvraag worden er ook rondleidingen gegeven aan mensen met een visuele handicap. Voor meer informatie over deze 'voel'rondleidingen kun je contact opnemen met Aviodrome.

Wat is er allemaal te zien in Aviodrome

Als je vanaf de parkeerplaats naar de entree van Aviodrome loopt, sta je direct al oog in oog met een paar vliegtuigen. Als je bij de kassa de entreekaarten koopt, sta je ook direct in de souvenirwinkel. Ook horeca en toiletten zijn direct binnen bereik. Ook zijn hier direct al een aantal speelvoorzieningen voor de kinderen. Door alle eerste indrukken bij binnenkomst waan je je ook gelijk op het vliegveld. Er moet nu een keuze gemaakt worden wat er het eerst bekeken gaat worden. Het museum, de buitenexpositie of wellicht een theaterbezoekje?


Het museum

Het museum laat de gehele historie zien van de luchtvaart. Bij binnenkomst sta je direct oog in oog met één van de oudste vliegtuigen. Een gemotoriseerd exemplaar uit 1903. Dit is niet het enige vliegtuig dat je ziet. Het museum staat er vol mee. Oude Fokker toestellen, Dakota's, oorlogs- en gevechtsvliegtuigen, maar ook de eerste Boeing (De Vliegende Hollander) is hier te bewonderen. Helikopters, zweefvliegtuigen, luchtballonnen en heel veel meer. Je kan de hele ontwikkeling van de luchtvaart volgen vanaf het prille begin. Niet alleen zie je hier volledige vliegtuigen. Ook kan je zien hoe een cockpit er van binnen uitziet en zijn er vele vliegtuigonderdelen te zien. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij de invloed van vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. De ontwikkeling van KLM is ook tot in de puntjes beschreven. In het museum is ook de mogelijkheid om in een flight simulator plaats te nemen. Zo waan je jezelf een echte piloot. Eén van de topstukken die vanuit het museum is te bezichtigen is een Boeing 747. Je kan heel wat plekjes in dit vliegtuig bewonderen waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Je kan letterlijk een kijkje nemen in de keuken, in het vrachtruim en je kan met eigen ogen het verschil zien tussen een zitplaats in de Business Class en een 'normale' vliegtuigstoel.

De buitenexpositie

Deze is zeker net zo indrukwekkend en omvangrijk als het museum zelf. Leuk voor jong en oud. Bij de buitenexpositie vind je o.a. een straaljager uit de Tweede Wereldoorlog, een helikopter die je ook van binnen kunt bewonderen en een houten speeltoestel voor de kinderen. Maar op het buitenterrein is er meer dan alleen de Buitenexpositie. Vanaf hier heb je ook toegang tot de T2 hangar. In de T2 hangar vind je vliegtuigen die weer worden opgeknapt. Er is een grote loopbrug waar je als bezoeker overheen loopt. Van hieraf kijk je neer op de vliegtuigen die hier staan. Een aantal exemplaren zullen zeker de lucht weer in gaan. De hangar is nagemaakt in de vorm en de sfeer van een hangar van de Britse Luchtmacht uit 1940. Op het buitenterrein zie je ook een replica van het oude Schipholgebouw uit 1928. Het originele gebouw is gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog. Als je hier binnenkomt krijg je een indruk hoe het er een kleine eeuw geleden allemaal uitzag op Schiphol. De vertrekhal, een postkamer, vluchtschema's en incheckbalie. Je ziet het allemaal. Ook is er te zien hoe de communicatie er aan toe ging vanuit de radiokamer.

Bron: NatiSythen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: NatiSythen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Theater

Ben je na al dat wandelen wel moe, dan zou je kunnen 'rusten' in het theater. In het 4D filmtheater zijn avontuurlijke films te zien. Je krijgt voor je het theater ingaat een 3D bril, die het kijken van de film zeker een extra dimensie geeft. Zweef mee op de wolken, voel de wind en de regen. Mocht je de voorstelling hebben gemist is dat geen ramp. Er worden meerdere voorstellingen gegeven op een dag.

Zelf de lucht in

Vanaf het buitenterrein heb je ook goed zicht op alle vliegtuigjes die opstijgen en landen op Lelystad Airport. Krijg je hier zelf de vliegkriebels van? Het is mogelijk om een rondvlucht te boeken. Aviodrome heeft contact met diverse aanbieders van rondvluchten. Er zijn rondvluchten in o.a. een Cessna 172, Fokker S-11 en een Fouga Magister.
© 2014 - 2024 Bianca101, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lelystad Airport: vliegveld in FlevolandLelystad Airport: vliegveld in FlevolandLelystad Airport is de naam van het vliegveld gelegen bij de stad Lelystad, Flevoland. Lelystad Airport heeft lange tijd…
De museumkaart voor kinderenDe museumkaart voor kinderenDe museumkaart (voorheen museumjaarkaart) voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat…
Leuke dagjes weg in de schoolvakantieLeuke dagjes weg in de schoolvakantieUitjes in de schoolvakantie, activiteiten met korting. Tijdens schoolvakanties is het altijd leuk om erop uit te gaan me…
Vliegangst: feiten en cijfers, apps en trendsVliegangst: feiten en cijfers, apps en trendsVliegangst. Soms wordt er lacherig over gedaan, maar de gevolgen varieren van licht ongemak voor vakantiegangers, tot fo…

Disneyland Parijs: adres en bereikbaarheidJaarlijks bezoeken meer dan 15 miljoen personen Disneyland Parijs, ook bekend onder de naam Eurodisney. Disneyland Parij…
Uit in Rotterdam: MiniworldMiniatuurtreintjes rijden af en aan door het Nederlandse landschap, waarbij de focus ligt op Rotterdam, inclusief het ha…
Bronnen en referenties
Bianca101 (16 artikelen)
Laatste update: 07-08-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.