Uit in Rotterdam: Miniworld

Miniatuurtreintjes rijden af en aan door het Nederlandse landschap, waarbij de focus ligt op Rotterdam, inclusief het havengebied. Een etmaal duurt hier slechts 24 minuten. 's Nachts fonkelen duizenden lampjes en als de nieuwe dag aanbreekt is er weer van alles te beleven.

Wat is Miniworld?

De miniatuurwereld Miniworld is 535 m² groot en laat typisch Nederlandse landschappen in miniatuur zien, zoals de kust, de polders, Rotterdam en de Rotterdamse havens. Ruim 27.000 poppetjes zijn in aantrekkelijke, herkenbare en soms humoristische scenes neergezet. Er rijden meer dan 150 treinen rond op de 2,3 kilometer uitgelegde rails. Bekende, voornamelijk Rotterdamse gebouwen en stations zijn nagebouwd, zoals de kubuswoningen en het nieuwe Rotterdam Centraal, maar ook bijvoorbeeld een molen uit Kinderdijk ontbreekt niet. Op 30 maart 2007 opende Miniworld, toen nog Railz Miniworld geheten, de deuren. Zowel in 2012 als in 2013 werd Miniworld uitgeroepen tot het leukste uitje van Zuid-Holland.

Wat is er te doen?

Bezoekers komen ogen en oren te kort om alle af en aan rijdende treinen en treintjes te zien die door het gedetailleerd nagemaakte landschap rijden langs levensechte scenes en precies nagebouwde bekende gebouwen, zoals bijvoorbeeld het stadhuis van Rotterdam en wat te denken van de oliebollenkraam van Richard Visser, die al acht keer de beste oliebol van het jaar afleverde?
Op veel plaatsen bevinden zich kastjes met drukknoppen, die, wanneer erop gedrukt worden, iets in werking zetten. Dat iets is heel divers: van pikkende kippen tot een heus concert.

Ook is het mogelijk een rondleiding achter de schermen te boeken. Met veel enthousiasme wordt er achtergrondinformatie gegeven over de miniatuurwereld. Ook is het mogelijk om zelf inwoner van Miniworld te worden door een poppetje te kopen bij de balie en die in de miniwereld te laten plaatsen. Hiervoor zijn verschillende plaatsen vastgesteld, bijvoorbeeld bij het Groot Handelsgebouw of bij de Vuurtoren van de fictieve kustplaats Marendam. Het poppetje wordt opgenomen in het bevolkingsregister en de bezoeker ontvangt een heus paspoort. Er zijn speurtochten beschikbaar voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Hanzelijn

De nieuwste Nederlandse spoorlijn, de Hanzelijn, is in miniatuur tot in detail nagebouwd. De Hanzelijn verbindt de stations Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle met elkaar. Niet alleen deze stations zijn minutieus nagemaakt, maar ook de bijna kilometerslange spoorbrug 'de Hanzeboog' en de 790 meter lange Drontermeertunnel zijn te zien.

Praktische informatie

Miniworld is gelegen aan het Weena in Rotterdam op slechts een paar minuten lopen van het Centraal Station. Ook is er parkeergelegeheid in de directe omgeving. Voor mindervaliden is Miniworld goed toegankelijk. Met de hoogte van het hek en van het miniatuurlandschap is rekening gehouden met het feit dat het vanuit rolstoel/scootmobiel ook goed zichtbaar moet zijn. Meer informatie vindt u op de site van Miniworld Rotterdam.

Verder

In de directe omgeving van Miniworld zijn legio mogelijkheden waarmee het bezoek te combineren is, zoals Diergaarde Blijdorp, de Koopgoot en De Doelen. Ook liggen er geocaches te kust en te keur in de omgeving. Meer over geocachen vindt u in dit artikel.
© 2014 - 2024 Simmy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Miniworld Rotterdam, een ontdekkingstocht voor jong en oud!Miniworld Rotterdam in Rotterdam is een bijzonder boeiend stukje Nederland. In Miniworld Rotterdam draait het om modeltr…
Zakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen maken per trein wordt steeds meer populair. Je hebt namelijk niet te maken met lange wachttijden en lange wa…
Intercity direct: Amsterdam - Breda (voorheen Fyra)Intercity direct: Amsterdam - Breda (voorheen Fyra)Sinds 15 december 2013 heet de Fyra 'Intercity direct'. In dit artikel leest u belangrijke dingen over reizen met de Int…

In de wolken na een dagje AviodromeIn de wolken na een dagje AviodromeEen dagje uitgaan is niet altijd even gemakkelijk te plannen. Het kan zijn dat de groep uit mensen van diverse leeftijde…
Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Miniworld_Rotterdam
  • http://www.miniworldrotterdam.com/index.htm
Simmy (10 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.