Miniworld Rotterdam, een ontdekkingstocht voor jong en oud!

Miniworld Rotterdam in Rotterdam is een bijzonder boeiend stukje Nederland. In Miniworld Rotterdam draait het om modeltreinen en om de Nederlandse cultuur en samenleving in zijn geheel. Er zijn veel bekende gebouwen te vinden die op smaakvolle wijze in het bijbehorende landschap zijn ingepast. Miniworld Rotterdam wordt voortdurend aangevuld met nieuwe objecten, gebouwen en vervoersvormen. Ga mee naar deze fascinerende miniatuurwereld en laat u verrassen door dit ongeëvenaarde stuk modelbouwkunst!

Miniatuurwereld

Miniworld Rotterdam heette voorheen Railz Miniworld en is een attractie van formaat in het centrum van Rotterdam, het is de grootste overdekte modelbaan van Nederland. De modelbaan vertelt een verhaal, is vol beweging en licht. De treinen rijden, de auto's rijden en elk half uur wordt het nacht in de miniatuurwereld waarbij de duizenden lampjes in de huizen en op straat de modelbaan verlichten. In het miniatuurlandschap zijn ook allerlei tot de verbeelding sprekende scènes en thema's te vinden.


Van dorp tot stad

De miniatuurwereld wordt uitgebeeld in schaal 1:87, vanouds de op Engelse maatvoering gebaseerde schaal voor modeltreinen.
Het geheel beslaat een oppervlakte van 535 m² en heeft als uitgangspunt typisch Nederlandse thema's, zoals de kust, het polderlandschap en de grote stad. Er is vanzelfsprekend gekozen voor Rotterdam in miniatuur, inclusief het Rotterdamse Havengebied. U kunt meer dan 100 modeltreinen over in totaal twee kilometer spoor zien rijden.

De treinen passeren honderden gebouwen en gaan over bruggen en door tunnels. U voelt zich hier een beetje als de reus met zijn zevenmijlslaarzen uit het sprookje van Klein Duimpje, u wandelt als het ware met enorme stappen dwars door Nederland.
Overal waar u kijkt ziet u treinen, reusachtig veel miniatuurtreinen die over strak gelegde sporen door het typisch Hollandse landschap rijden. Kijk daar in die polder raast een Sprinter voorbij! Bij dat dorpsstationnetje verderop stopt zo'n antieke groene dieseltrein en zie, daar in de haven van Rotterdam lost een goederentrein zijn containers. Van dorp tot stad, het is er allemaal.


Landschap

In het Hollandse landschap horen natuurlijk molens en er staan er diverse in alle soorten en maten. Watermolens, graanmolens en molens zoals ze in de Zaanstreek voorkomen. Dat zijn bijvoorbeeld oliemolens of molens met een houtzagerij. Een ander typisch Hollands element zijn natuurlijk de weilanden met koeien, schapen en vaarten en sloten. Daarnaast vindt u ook een uitbeelding van de kuststrook met badgasten en een echt werkende vuurtoren. De realistisch en ruim opgezette spoortrajecten slingeren zich door het landschap en werkelijk alles aan deze lijnen is tot in het kleinste detail natuurgetrouw, de bovenleiding, de spoordijken, het ballastbed en de seinen. Er is ook goed nagedacht over het verloop van de trajecten, de treinen rijden geen simpele rondjes maar gaan van A naar B over een lange afstand. De baan bestaat niet uit een groot vierkant maar beslaat meerdere brede en langwerpige tafels waarbij u langs de verschillende onderdelen loopt en u er zich soms midden in bevindt.


Ook leuk voor mama's, meisjes en oma's

Treinen, dat is toch alleen iets voor jongens? Nee, Miniworld Rotterdam is niet alleen voor jongens omdat er zoveel meer te zien is dan alleen maar treinen. Wat de dames ongetwijfeld aan zal spreken zijn de honderden scènes uit het alledaagse leven die met veel zorg en aandacht zijn verbeeldt zoals het huis met ballonnen en spandoek omdat Henk 50 wordt, de charmante scheepjes in een haventje of de oerhollandse huisjes waarbij druk in de tuin gewerkt wordt. Er zijn veel leuke scènes bedacht die met zoveel "joie de vivre" zijn neergezet dat onze vrouwen er een dag mee zoet kunnen zijn om ze allemaal te bewonderen.


Humor

Dat de makers van Miniworld Rotterdam ook gevoel voor humor hebben blijkt wel uit de vele grappen die er in de miniatuurwereld verborgen zitten. Ergens in de haven drijven drie pinguïns op een ijsschotsje, ze hebben hun koffertjes bij zich. Een parachutist moet door de brandweer uit een boom gehaald worden waar hij tijdens de landing in is terechtgekomen. En wat te denken van de cabrio die volgestort wordt met beton of de volledig platgewalste juffrouw die bij de wegwerkzaamheden blijkbaar door de walsbestuurder over het hoofd is gezien. Dan is er ook het verkeersongelukje waarbij 2 Mercedessen behoorlijke schade hebben opgelopen. Let bij de laatste ook eens op de reclame die op de gevel van de bakkerij is geplaatst. Heel herkenbaar!
Er zijn nog veel meer grapjes te vinden, het leuke hiervan is dat u steeds beter gaat kijken en zo ook steeds meer ontdekt.


Gebouwen

Behalve treinen zijn er ook heel veel gebouwen. Neem bijvoorbeeld de tot de verbeelding sprekende paalwoningen van architect Piet Blom of het schitterende model van het nieuwe Rotterdam Centraal Station. In zijn geheel is het stationscomplex 3x7 meter groot en het laat alle vormen van openbaar vervoer zien. Trams en bussen van de RET, passagierstreinen van de NS en diverse goederentreinen uit alle tijdperken. Ook het naast het station gelegen groothandelsgebouw is een plaatje om te zien.
Op modelbouwgebied hoeft u de bouwers van Miniworld niks meer te leren, het zijn echte professionals die hun sporen als maquettebouwers verdiend hebben. Elk gebouw, of het nu gaat om een kleine arbeiderswoning of een complex kantoorgebouw, is met veel aandacht voor detail gebouwd. Bedenk daarbij dat het aantal gebouwen niet te tellen is, dat lukt u niet!


Schepen en de haven

Ook op het gebied van de scheepsbouw valt er heel veel te zien, net als in de echte Rotterdamse haven is bijkans elk soort schip vertegenwoordigd. Bijna alle typen havens en industrie in en rond Rotterdam is in miniatuur nagebouwd. De zeecontainerterminal van de ECT, de railcontainerterminal van RSC en de dry bulk terminal van EMO. Ook de Rotterdamse scheepsbouwers van de IHC Merwede werf zijn present. Over de hele wereld bekend zijn natuurlijk Mammoet en Biglift. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is is de chemische industrie vertegenwoordigd door BP en door de Odfjell tankterminal. Het is zonder meer zeer groots aangepakt bij Miniworld. Ook de historische stadshavens maken deel uit van het geheel, een boeiend stukje geschiedenis!


Nederlandse treinen

Zo'n beetje al het Nederlands materieel is op de baan aanwezig. Moderne dubbeldekkers, elektrische locomotieven, diverse soorten passagierstreinen, goederentreinen, rangeerlocomotieven noem maar op. Het materieel rijdt meestal in een vaste samenstelling en de wagons zijn met een vaste verbinding aan elkaar gekoppeld om te voorkomen dat een trein zijn wagons verliest door een niet goed werkende koppeling. Dankzij de permanente koppeling verloopt het treinverkeer zonder problemen.
Iedere trein rijdt in een mooi rustig tempo over het traject, op "schaalsnelheid" noemt de kenner dat. Het zijn natuurlijk ook de treinen die de modelbaan tot leven wekken, het is dankzij de treinen geen statisch geheel maar een boeiende miniatuurwereld.
Niet alleen de treinen rijden, er wordt ook gebruik gemaakt van het zeer realistisch ogende Faller car systeem waarbij vrachtauto's en bussen over bepaalde trajecten rijden. Zij voeren licht en hebben echt werkende remlichten en knipperlichten, fraai!


Computergestuurd

De treinen worden digitaal bestuurd vanuit een imponerende controlepost met "state of the art" techniek. Op de beeldschermen is voor de leek onbegrijpelijke informatie te vinden over de treinenloop en de voorgeprogrammeerde routes die de treinen rijden.
De locomotieven van de treinen zijn ook voorzien van digitale componenten die het mogelijk maken dat een trein voorbeeldig langzaam optrekt en afremt. Zo zal een sprinter redelijk vlot vertrekken maar een zware goederentrein doet er enige tijd over voordat deze op snelheid is. Locomotieven die aan het rangeren zijn kruipen over de rails als de situatie dat vereist en een aantal treinen kan door de bezoekers worden aangestuurd. De kinderen zijn hier natuurlijk niet bij weg te slaan!
Alle toegepaste technieken tezamen vormen een indrukwekkend geheel, zo worden er hele wisselstraten tegelijk geschakeld en ook de seinen werken zoals het hoort. Treinenfans staan er bij te watertanden, dit heeft niet iedereen op de modelbaan thuis...


Dag en nacht

Alle gebouwen zijn voorzien van verlichting, er is straatverlichting en perronverlichting. Dit voegt een extra dimensie toe aan de miniatuurwereld. Elke 24 minuten verandert de verlichting om dag en nacht te simuleren. Langzaam dimt de hoofdverlichting in de ruimte totdat er slechts een zachtblauw licht overblijft zoals wanneer de maan schijnt in de werkelijke wereld.
Als het dan nacht lijkt te zijn kunt u genieten van de tienduizenden lampjes in de straten en de huizen, een belevenis op zich.
Fantastisch mooi hè pap! Hé, het wordt weer donker? Wauw, kijk nou eens hoe mooi alles verlicht is. De stations, de gebouwen, die huisjes, al die auto's. Geweldig gewoon! Ah pap … blijven we tot het nog een keertje avond wordt?


Werkplaats

En dan doet u dat natuurlijk want eigenlijk wilt u zelf ook nog niet weg, bovendien wilt u nog een kijkje nemen in het modelbouw atelier om te zien hoe de modellen gebouwd worden. En u wilt ook nog weten hoe de miniatuurwereld bestuurd wordt vanuit de commandocentrale. Niet vergeten, de kelder moet nog bezocht worden want daar vinden we ook nog een aantal diorama's...

Nieuwsgierig?

We hebben u vast nieuwsgierig gemaakt met dit verhaal over deze fascinerende miniatuurstad. Wilt u zelf een bezoek brengen kijk dan op de site van Miniworld Rotterdam, daar vindt u alle informatie betreffende openingstijden, route, parkeermogelijkheden en entreeprijzen. Was u toch al van plan een keer naar Rotterdam te gaan om de Euromast te bezoeken? Die kunt u ook in Miniworld Rotterdam vinden. Wilt u nog meer weten over modeltreinen kijk dan ook eens bij Eurospoor, dit is voor de liefhebbers van het genre hèt spoorevenement van het jaar dat wordt gehouden in de jaarbeurshallen in Utrecht. Een andere belangrijke happening is de Modelspoorbeurs in Houten die iedere twee maanden gehouden wordt. Hier zult u zien dat de modelspoorhobby nog altijd springlevend is. Meer daar over kunt u lezen in Modeltreinen opnieuw in de belangstelling. Voor papa's met kleine kinderen is deze ook leuk: Vaders blijven altijd kind, de Duplo trein, spelen is fijn! De Duplo trein is een hardstikke leuke manier om uw jonge spruiten en uzelf enthousiast te maken voor de treinenhobby. Veel plezier in de miniatuurwereld, lekker spelen, geniet ervan!

Lees verder

© 2012 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uit in Rotterdam: MiniworldMiniatuurtreintjes rijden af en aan door het Nederlandse landschap, waarbij de focus ligt op Rotterdam, inclusief het ha…
Het Modelspoor Museum in Sneek, leuk uitje met kinderen!Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek is een museum waar ook kinderen graag geziene gasten zijn. De kinderen kunnen z…
Visies op de pluriforme samenlevingVisies op de pluriforme samenlevingBinnen de multiculturele samenleving zijn er twee visies te onderscheiden: de cultuurrelativisten en de cultuuruniversal…

Woltersum – molen “Fram” visitekaartje van het dorpDe molen “Fram” kan met recht het visitekaartje van het Groninger dorpje Woltersum worden genoemd. De molen bepaalt niet…
Het Kleine Weeshuis in AmsterdamWie tijdens een dagje Amsterdam even genoeg gewinkeld heeft, kan altijd even het Kleine Weeshuis in de Kalverstraat bezo…
Bronnen en referenties
  • Eurospoor.nl
  • Modelspoorbeurs.nl
  • Modelspoor.coja.nl
  • Nlms.info
  • Railzminiworld.com
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 06-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.