Speeltuin Irrland

Speeltuin Irrland noemt zichzelf een boerderij-belevenisoase en deze omschrijving klopt precies. Tijdens een bezoek aan het park ontdekken kinderen weer hoe ze moeten spelen op eenvoudige maar uitdagende speeltoestellen en zelfs bij volwassenen komt het kind weer naar boven bij het zien van de steile glijbanen, meters hoge springkussens en de grote vliegtuigen die verspreid over het park te vinden zijn. Irrland ligt in het dorpje Twisteden in Duitsland, net over de grens bij Well in Noord-Limburg. Het park is een familiebedrijf en is in zestien jaar uitgegroeid van een eenvoudig maïsdoolhof tot een speeltuin met een oppervlakte van zo'n dertig hectare.

Geschiedenis

De familie Tebartz van Elst uit het dorp Twisteden begon in 1998 met een maïsdoolhof naast hun boerderij. In de jaren erna werden er steeds meer attracties toegevoegd en groeide het park uit tot de grootste boerderijspeeltuin van Europa. Het oudste deel van het park is het huidige Noord-deel, dit ligt tegen de oorspronkelijke boerderij. Later werd er uitgebreid aan de overkant van de Dorfstrasse (K17), de doorgaande weg van Weeze naar Geldern. Dit deel van het park heet nu Irrland-Zuid en beide delen zijn via een tunnel onder de weg met elkaar verbonden.

De laatste uitbreiding vond plaats in 2010 toen Irrland het concurrerende park Planetaria overnam. Planetaria was een bloemen- en vogelpark dat aan de overkant van Scheidweg lag maar in tegenstelling tot Irrland weinig bezoekers trok. Begin 2010 kocht Irrland alle grond en gebouwen en zelfs enkele dieren van het oude Planetaria werden overgenomen. De monumentale serregebouwen zijn bewaard gebleven en nu in gebruik als binnenspeelparadijs.

Algemene parkinfo

De hoofdingang ligt aan de Scheidweg maar bij grote drukte wordt er ook aan de achterkant van het park geparkeerd en is er daar een tweede ingang. Parkeren is gratis.
De toegangsprijs voor 2014 is 5,- per persoon, kinderen en volwassenen. Ook kinderen onder de drie betalen deze toegangsprijs maar gezien het uitgebreide aanbod van attracties voor de allerkleinsten is dit terecht.

Bij beide ingangen is het mogelijk om bolderkarren te huren. Deze hoeven niet gereserveerd te worden, met 1.600 stuks is er altijd wel een bolderkar beschikbaar. De huurprijs van een bolderkar is 3,- per dag maar let op, er wordt een identiteitskaart of rijbewijs als borg gevraagd.

De drie delen, Irrland-Noord, Irrland-Zuid en Irrland-West, zijn met tunnels met elkaar verbonden dus er is geen gevaar bij het oversteken naar een ander deel van het park. Het park is door deze tunnels en de onverharde paden minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het beste punt van het park is de betaalbaarheid! Zo zijn de dranken en snacks ronduit goedkoop en is het niet verboden eten of drinken mee te nemen. Het wordt zelfs aangemoedigd !! In het hele park zijn overdekte picknicktafels te vinden en bij zowat alle tafels is een vaste barbecue te vinden. Men kan houtskool van thuis meenemen of in het park kopen en in enkele kiosken zijn zelfs lekkere Duitse barbecueworstjes te koop.

De attracties

Irrland-West

Irrland-West is in oppervlakte en aantal attracties het grootste deel van het park en ook het startpunt bij een bezoek aan dit park. Wanneer men via de hoofdingang binnenkomt, valt meteen de enorme loods met bolderkarren op. Verderop in het park is al een van de serregebouwen zichtbaar en hierin bevindt zich een enorm waterkussen. Op hete zomerdagen misschien wat te broeierig maar op koudere dagen een leuke plek voor ouders om even uit te rusten terwijl de kinderen zich vermaken op de Zee van Odyseus.

Op weg naar het tweede serregebouw passeert men diverse speelweides met schommels, springkussens en strobalen. Strobalen, zult u zeggen? Ja inderdaad, grote strobalen die aan elkaar bevestigd zijn en waarop kinderen en volwassenen naar hartenlust kunnen klauteren. Nostalgie voor ouders en een herontdekking voor kinderen, spelen zoals vroeger op de boerderij.

In het tweede serregebouw is een complete indoorklimwereld van drie verdiepingen gebouwd. Aan de zijkant zijn er tafels voor ouders neergezet en in de kleine kiosk kan wat te eten en te drinken gehaald worden. Wanneer men nog verder loopt in dit gedeelte komt men op een grote speelweide waar enkele vliegtuigen neergezet zijn. Kleine piloten kunnen in deze vliegtuigen hun fantasie laten gaan en nadien via een glijbaan weer op de grond landen.

Verspreid over dit deel van het park zijn diverse dierenverblijven te vinden en er is zelfs een kleine kinderboerderij waar kinderen de dieren kunnen aaien.

Irrland-Zuid

Irrland-Zuid is alleen via een tunnel te bereiken en de tunnel vertrekt bij de hoofdingang. Wanneer men aan de overkant weer bovenkomt, waant men zich in een compleet ander park. Is Irrland-West groen en op dieren gericht, Irrland-Zuid heeft een mediterraan thema met veel waterattracties. Zo lopen er twee waterstromen door dit gedeelte en is er een groot waterbad met kniehoog water te vinden. Zwemmen kan niet in Irrland maar in water spelen wel, er zijn waterpistolen en speelgoed voor in de zandbak te koop bij de kiosken.

Achteraan in dit gedeelte ligt een grote skelterbaan, door Irrland geclaimd als de grootste skelterbaan van Europa. Groot en lang is de baan zeker en een uitdaging voor groot en klein.

Irrland-Noord

Via een tweede tunnel komt men in Irrland-Noord. Dit is het oudste deel van Irrland en hier is het 16 jaar geleden allemaal begonnen. Het boerderij-idee wordt hier uitgebreid neergezet met koeienstallen, het dagelijkse melken van de koeien en de stallen met kalfjes en kleine boerderijdieren zoals konijnen. In een aparte, ietwat verborgen schuur kunnen kinderen van alle leeftijden hun hart ophalen in het maïszwembad en buiten kan met plastic buizen een heuse waterleiding aangelegd worden.

Wat meteen opvalt in het Noord-gedeelte is het glijbanenparadijs met hoge en superhoge glijbanen met een echte helikopter of dubbeldekker als vertrekpunt. Er zijn ook enkele kleinere glijbanen voor de minder-dapperen maar plezier is hier gegarandeerd!

Aanrader

Al met al is Irrland een aanrader voor jong en oud. Het is betaalbaar, op een korte afstand vanaf de Nederlandse grens en een dag is gewoon te kort om het hele park te ontdekken.
Meer info is te vinden op http://www.irrland.de/nl
© 2014 - 2024 Wilena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speeltuinen in Zeeuws-VlaanderenSpeeltuinen in Zeeuws-VlaanderenWanneer de kinderen wat energie kwijt moeten en de ouders wat tijd voor zichzelf willen hebben, is een speeltuin ideaal.…
Voordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeVoordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeOp Goeree Overflakkee bevinden zich genoeg mogelijkheden om een dagje uit te gaan met het hele gezin. Hieronder vindt u…
Gratis Uittips Noord-BrabantGratis Uittips Noord-BrabantDe vakantieperiode is weer in aantocht. Voor sommigen is dit een periode om van wakker te liggen. Vakantie wordt vaak ge…

Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…
Bronnen en referenties
  • www.irrland.de/nl
Wilena (12 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.