Marineland, Antibes – Le must de la Côte d’Azur
Marineland is een groot themapark/dolfinarium in de Antibes aan de Côte d’Azur in Frankrijk. Je kan er onder andere orka’s, dolfijnen, ijsberen, haaien, zeeleeuwen, schildpadden,… gaan bekijken.
Geschiedenis
Marineland werd uitgevonden door de Sloveen John Holer, een voormalig circusartiest die naar Canada geïmmigreerd was. Het park opende voor het eerst zijn deuren in 1961 in Ontario, Canada. In de jaren 1970 werden er voor het eerst orka shows gehouden. Deze shows sloegen zodanig goed aan bij het publiek dat ze de dag van vandaag niet meer weg te denken zijn uit Marineland. In Canada is Marineland nu nog steeds een grote toeristische trekpleister.
John Holer, daarentegen, kwam al snel in het vizier van dierenactivisten te staan. Hij zou illegaal dolfijnen zijn gaan vangen in Mexico, hij schoot één van Marineland's herten in de nek en liet het in zijn eigen bloed stikken, ...
De parken
- Ontario, Canada
- Florida, USA
- Napier, Nieuw-Zeeland
- The Pacific, Los Angeles, USA
- Barcelona, Spanje
- Antibes, Frankrijk
Marineland, Antibes
De dieren
Orka’s
Het Orka-bassin in Marineland is met zijn 64m lange glaswand het grootste zeedieren-bassin van de wereld. Het bassin bevat zo’n 42.000m3 water. De orka show wordt gezien als de meest spectaculaire show van Marineland. Dagelijks vinden er twee shows plaats; één show in de namiddag en ééntje tijdens de avond.
Dolfijnen
In Marineland worden Tuimelaars gehouden. Ook met deze dieren worden dagelijks shows uitgevoerd.
Zeeleeuwen
In Marineland leven er verschillende soorten zeeleeuwen. De Zuid-Amerikaanse zeeleeuw, de Californische zeeleeuw, en de Zuid-Afrikaanse pelsrob. Deze dieren wegen tot 11kg en worden 20 à 30 jaar oud. Dagelijks kan je de zeeleeuwen te werk zien in de zeeleeuwenshow.
Steller zeeleeuwen
Van de veertien soorten zeeleeuwen die er bestaan is de Steller zeeleeuw de grootste. Ze kunnen tot wel 270kg wegen en 3m lang worden. Ook met de Steller zeeleeuwen worden er dagelijks spectaculaire shows uitgevoerd.
IJsberen
In 2010 werd het ijsberenverblijf geopend. Omdat ijsberen door het opwarmen van de aarde met uitsterven bedreigd zijn, heeft Marineland 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in een uniek verblijf voor zijn ijsberen. Het verblijf is 2.200m2 groot en wordt constant op 14°C gehouden. Speciaal aan het verblijf zijn de twee, met airconditioning gekoelde, grotten die elk voorzien zijn van een ijsbed. Momenteel verblijven er twee ijsberen; Flocke en Rasputin.
Haaien
De haaien bevinden zich in een haaientunnel die 30m lang is en 2 miljoen liter water bevat. Marineland heeft Zandtijgerhaaien, Zandbankhaaien, en Verpleegsterhaaien. Ook zwemmen er reuzenroggen van wel 1,50m breed in de haaientunnel.
Pinguïns
De pinguïns van Marineland leven in het Antarctica gedeelte van het park. Je kan de dieren daar bewonderen achter een panoramisch raam van 30m lang en 3m hoog. De verschillende pinguïns die je er kan zien zijn de Koningspinguïn, de Humboldtpinguïn, de Rotspinguïn, de Ezelspinguïn, en de Macaroni-pinguïn. Al deze dieren worden in Marineland gekweekt.
Aquarium
Het aquarium bevat garnalen, krabben, zeesterren, tropische vissen, anemonen, koraal, schildpadden, ...
Papegaaien en andere vogelsoorten
Ook worden er shows uitgevoerd met ara’s, kaketoes, roofvogels, ...
Ontmoet de dieren
Tegen betaling kan je in contact komen met de orka’s, dolfijnen en zeeleeuwen. Ook kan je de haaien onder water bezichtigen vanuit een transparante kooi in een speciaal duikpak. Bovendien zijn er speciale VIP-paketten beschikbaar. Zo kan je 's morgens met een trainer ontbijten, terwijl je allerlei vragen kunt stellen. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen er ook hun verjaardagsfeestje houden.
Inkomprijs
- Kinderen (3-12 jaar): Vanaf 30 euro
- Volwassenen: Vanaf 38 euro
Voor andere tarieven/kortingen kan je terecht op de
website van Marineland.
Controversie
Sommige mensen zijn tegen het houden van wilde dieren, zoals bijvoorbeeld orka's en dolfijnen, in bassins. Meestal worden deze dieren namelijk in het wild gevangen en doorverkocht aan grote aquariums, zoals Marineland. Bovendien is het ook wetenschappelijk bewezen dat deze zoogdieren in gevangenschap extra vatbaar zijn voor ziektes en verwondingen, en leven ze maar half zo lang als in het wild. Mannelijke orka's in gevangenschap worden zelfs snel depressief en hebben af en toe last van woedeaanvallen. Daarom worden ze voornamelijk afgescheiden van de rest om als spermadonor te dienen. Dit gedrag komt voort uit het feit dat orka's in het wild constant bij hun moeder blijven, terwijl ze in gevangenschap hun moeder vaak amper te zien krijgen.
Andere mensen zeggen dan weer dat, zolang orka's en dolfijnen in gevangenschap geboren worden en er op een ethisch verantwoorde manier wordt mee omgegaan, ze het toch niet zo slecht hebben in aquariums. In de natuur sterven er elk jaar meer orka's en dolfijnen in (achtergebleven) visnetten of door vervuiling, dan er in de hele wereld in dierenparken gehouden werden.