De meest rustgevende plekken ter wereld

De meest rustgevende plekken ter wereld Er zijn verschillende redenen om op reis te gaan. Zo kun je op zakenreis moeten, maar je kunt ook voor je plezier gaan reizen. De bestemming waarvoor je kiest is afhankelijk van je reisdoel. Wil je veel zien of voornamelijk aan het zwembad of op het strand liggen? Wil je rondreizen of op één plek blijven? Wil je feesten of juist even helemaal tot rust komen? Voor dat laatste – al zijn allerlei combinaties ook mogelijk - volgen hier de beste opties... Voor wie tijdens de - vaak welverdiende - vakantie helemaal tot rust wil komen, volgen hier de tien meest rustgevende plekken ter wereld.

Milford Sound – Nieuw-Zeeland

Milford Sound is de bekendste fjord van het op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland gelegen Fiordland National Park. Deze adembenemende fjord werd door de Britse schrijver en dichter Rudyard Kipling als het achtste wereldwonder bestempeld. Milford Sound is vernoemd naar Milford Haven in Wales en hierdoor heet de rivier die er doorheen stroomt, net als de Welsche naamgenoot, Cleddau. De fjord is tot aan open zee ongeveer 16 kilometer lang en 100 tot 450 meter diep. Het hoogste punt, Mitre Peak, is 1.692 meter hoog.Toeristen bezoeken Milford Sound vanuit het redelijk in de buurt gelegen Te Anau en de wat verderop gelegen plaatsen Queenstown en Ivercargill. Attracties zijn het onderwater observatorium en cruises door de fjorden, mede vanwege de zeeleeuwen en andere dieren in deze fjorden. Milford Sound is ook het eindpunt van de Milford Track, de mooiste wandelroute ter wereld: een legendarische tocht door bergpassen en gematigde regenwouden. De smaragdgroene achtergrond vol watervallen en gletsjers van het nationale park lokt niet alleen pure rustzoekers, maar ook wandelaars, fietsers en kayakkers. De vele regenbuien, goed voor gemiddeld 6.813 millimeter en 182 dagen regen per jaar, maken Milford Sound niet alleen de natste plek van Nieuw-Zeeland maar ze vergroten ook de schoonheid van het Zuidereiland.

Lombok – Indonesië

In de Indische Oceaan ligt ten zuiden van Bali het tot de Indonesische Kleine Soenda-eilanden behorende eiland Lombok. Lombok is niet alleen wat kleiner dan Bali, maar ook armer en vooral veel minder toeristisch. Het eiland heeft een ruig bebost berglandschap waarvan de bergen vaak tot aan de zee doorlopen. Het binnenland is erg onontwikkeld, maar de vlakke gedeelten langs de kust zijn vruchtbaar en bebouwd met plantages. Toeristen bezoeken Lombok vooral vanwege de populaire eilandjes voor de kust: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawagan. Deze Gili eilanden staan bekend als duik- en snorkelbestemmingen door de aanwezigheid van vele koraalriffen en de grote populatie onderwaterdieren waaronder haaien en schildpadden. De watertemperatuur is gemiddeld 26° C en het zicht gaat tot meer dan 20 meter. Lombok ligt op de grens van het Aziatische en Australische ecosysteem “de Wallacelijn”, waardoor er op het eiland ook veel andere soorten dieren voorkomen waaronder wilde katten, zwijnen en runderen, apen, herten en vogels. Lombok is eeuwenlang deel geweest van het Balinese rijk en zo wordt er in de hoofdstad Mataram en in het omliggende kustgebied nog steeds Balinees gesproken. Mataran is per vliegtuig dagelijks te bereiken vanuit Denpasar en een aantal keren per week vanuit Jakarta, Jogjakarta, Soerabaja en Makassar. De havenplaats Sumbawa is drie keer per dag per veerboot te bereiken vanuit Labuhan, terwijl er naar Lembar twee keer per dag een veerboot vanuit Padangbai en een draagvleugelboot vanuit Benoa vaart. Op Lombok kunnen de toeristen gebruik maken van bussen, maar zij kunnen ook een auto of motor huren.

Loiredal – Frankrijk

Het Loiredal is het gebied in Frankrijk dat in de omgeving van de rivier de Loire ligt. Kenmerken voor het Loiredal zijn de dorpen uit lang vervlogen tijden met de vele sprookjesachtige kastelen. De Romeinen, de Galliërs, De Visigoten en zelfs Atilla de Hun vochten om deze streek. Onder de voormalige inwoners van dit gebied behoort naast de Romeinen in Tours en de holbewoners van Toraine ook Jeanne d’Arc, de bevrijdster van Orléans. De overblijfselen hiervan worden veelvuldig door toeristen bezocht. Hoog op het lijstje van geliefde culturele attracties staan de forten in Angers en Amboise, de gotische kathedraal van Nantes en de door de UNESCO erkende kathedraal van Chartres. Een interessant museum is die van Jules Vernes: het stelt replica’s tentoon die door deze futuristische auteur ontworpen zijn. Natuurliefhebbers en rustzoekers kunnen genieten van een fietstocht door een of meer van de groene valleien langs de Loire. Ook biedt het Loiredal een grote biologische diversiteit en is het een bekend Frans wijngebied.

Munnar – India

In het bergdistrict Idukki van de Indiase staat Kerala ligt op de West-Gaths het rustieke bergdorp Munnar dat naast de vele heuvels eveneens wordt omgeven door uitgestrekte theeplantages met de hoogste theetuinen van India. Munnar betekent “drie rivieren”, vernoemd naar het punt waar drie bergstromen samenvloeien. Zo’n vijftien kilometer verderop bevindt zich het nationale park Eravikulam waar tal van wilde dieren, waaronder de bedreigde Nilgiri Tahr, de rode magoeste en 120 vogelsoorten, leven. Munnar was ooit het zomer resort van de Britse regering in India en hierdoor straalt het nog steeds de charme van de plantagedagen van weleer uit: onder andere de stenen en met glas in lood versierde Christelijke kerk die door de Britten in 1910 werd gebouwd draagt hieraan bij. Bij natuurliefhebbers is Munnar ook beroemd vanwege de wilde orchideeën, waarvan het lokale exemplaar Neelakurinchi maar slechts eenmaal in de twaalf jaar bloeit en dan hele valleien paars kleurt. Waar de rustzoekende toerist de tijd doorbrengt met het bezoeken van theeplantages en –fabrieken, varen, fietsen, wandelen en excursies naar de natuur en het wild in de nationale parken, gaat de avontuurlijke toerist voor onder andere tochten per olifant, paragliding en het beklimmen van de Anaimudi, de hoogste berg van Zuid-India.

Seaford – Verenigd Koninkrijk

Seaford is een rustige badplaats in East Sussex aan de kust van Het Kanaal en onderaan de voet van de Britse South Downs, een reeks heuvels aan de zuidoostkust van Engeland. Het is een sterk golvend gebied van ongeveer 100 kilometer lang met een oppervlakte van circa 670 km² dat zich uitstrekt van Winchester tot aan Eastborne. Seaford is vooral beroemd vanwege de spectaculaire krijtrotsen, de fotogenieke Seven Sisters en Beachy Head is met 162 meter de hoogste krijtrots van Groot-Brittannië. Andere toeristische trekpleisters in de omgeving zijn de vele natuurreservaten, kustplaatsen als Brighton en Hove en talrijke archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. De huidige natuurlijke begroeiing van karakteristieke, fijne en korte grassen is het gevolg van eeuwenlange begrazing door schapen en het gewoel van een grote populatie konijnen. Toeristen die voor de prachtige natuur en een welverdiende rust naar Seaford afreizen komen optimaal aan hun trekken in het South Downs National Park, waar zij onder andere de populaire South Downs Way, een langeafstandswandelpad dat over de volledige lengte van de heuvelrug loopt, kunnen volgen.

Lapland – Finland

Lapland, dat letterlijk “land van de Lappen” betekent, strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De bevolking wil overigens niet met de naam Lappen aangesproken worden, dat is een belediging voor ze en daarom geven ze de voorkeur aan de naam Saami. Doordat Lapland zo dicht bij de poolstreken ligt zijn de winters er lang en ijzig koud. Gedurende de wintermaanden komt de zon niet op en gedurende de zomermaanden gaat deze niet onder; deze poolnachten en middernachtzon zijn erg populair bij toeristen. De Saami hebben geleerd om zich aan de meest barre omstandigheden aan te passen door traditioneel te leven van hun rendierkudden die rendiermos en andere soorten korstmos eten. Het landschap van Lapland wordt gekenmerkt door bergachtig land met uitgestrekte bossen, vlaktes en vele meren, waardoor het gebied ook wel Europa’s laatste wildernis wordt genoemd. Maar toch hebben er de afgelopen eeuw grote veranderingen in Lapland plaatsgevonden. Door het vinden van ijzererts zijn er wegen en spoorlijnen aangelegd waardoor de Saami in contact zijn gekomen met de beschaafde wereld; velen hebben hun nomadenbestaan opgegeven en zich gevestigd als visser, landbouwer of zelfstandig ondernemer. Hoewel de Saami momenteel niet veel meer verschillen van de andere Scandinaviërs, is er door de opkomst van het toerisme in Lapland wel respect en bescherming gekomen voor de cultuur, leefwijze en de talen van de Saamische bevolking. Fins Lapland is tevens een wintersportbestemming die bijzonder geschikt is voor de rustzoekende toerist.

Bhutan – Azië

In Azië ligt ingeklemd tussen China (Tibet) en India in het oostelijke gedeelte van de Himalaya het koninkrijk Bhutan, een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Het land is zeer bergachtig en afgesloten van zee. In het noorden reiken de bergtoppen tot over de 7.000 meter. Kula Kangri is de hoogste berg van Bhutan. De op een na hoogste berg van Bhutan is de Gangkhar Puensum en deze is tevens de hoogste onbeklommen berg ter wereld. Het zuidelijke gedeelte van het land ligt lager en heeft een aantal vruchtbare, dichtbeboste valleien waarin rivieren stromen die in de Brahmaputra in India uitmonden. Door deze verschillen in geografie kent Buthan ook diverse klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de bergen tot tropisch in het zuiden. Het Himalaya koninkrijk laat pas vanaf 1974 toeristen toe, maar doet er sindsdien alles aan om massatoerisme te voorkomen. Zo is het voor een toerist heel duur om Bhutan te bezoeken en is een visum om het land binnen te komen alleen verkrijgbaar wanneer de reis is geboekt bij een door de Bhutaanse overheid erkend reisbureau. Toeristen die het koninkrijk binnenkomen, vinden een grote hoeveelheid aan archeologische schatten inclusief veel sierlijke tempels en Dzong forten. Door de grote mate van isolatie is ook de boeddhistische cultuur bewaard gebleven die zwaar is beïnvloed door de laatste Shangri-La.

Bora Bora – Frans-Polynesië

Bora Bora is een atol dat in de Stille Oceaan ligt tussen Australië en Zuid-Amerika. Het behoort samen met onder andere Tahiti en Moorea tot Frans- Polynesië. Het eiland bestaat uit een uitgedoofde vulkaan, de Mount Otemanu en een door een rif omgeven lagune. De oorspronkelijke naam luidt Pora Pora dat in het Tahitaans “eerstgeborene” betekent. De atol werd ooit ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen, James Cook was de eerste Europeaan die er voet aan wal zette en de Amerikanen hebben er tijdens de Tweede Wereldoorlog een basis voor watervliegtuigen gevestigd. Het relatief kleine Bora Bora biedt zonnige, witte zandstranden en tal van excursiemogelijkheden zoals 4X4 safari’s en een natuurlijk onderwaterpark met plaatsen waar haaien worden gevoerd en een tropische lagune waar de liefhebbers tussen vissen en koralen kunnen duiken. Excursies zijn te boeken via het duikcentrum waaronder ook een bezoek aan het Laagoonarium en de koraaltuinen van Leopard Rays Trench. Maar Bora Bora is vooral een romantische bestemming waar je onwillekeurig wordt betoverd door dit schitterende Polynesische eiland. Zo kun je er genieten van adembenemende uitzichten vanaf de 700 meter hoge Mount Otemanu of een knus etentje aan het strand. Bora Bora is dan ook voornamelijk bekend om de weelderige natuur en luxueuze resorts en daardoor geliefd bij welgestelde westerlingen en pasgetrouwde stellen met een behoorlijk groot bestedingsbudget. Ook is het eiland populair bij Japanse en Amerikaanse toeristen. Hoewel Frans de officiële taal van Frans-Polynesië is, wordt de Engelse taal steeds populairder als omgangstaal, zeker onder jongeren.

Assisi – Italië

Tussen de glooiende heuvels van de Italiaanse regio Umbrië ligt de historische stad en bedevaartsplaats Assisi, bekend als de geboorteplaats van heilige Franciscus, de patroonheilige van Italië. Pelgrims komen al eeuwen naar Assisi om de basiliek San Francesco, waar St. Franciscus is begraven en de kerk Santa Chiara met de tombe van Clara, te bezoeken. Daarnaast worden de heuvelachtige, smalle weggetjes en pittoreske winkeltjes ook door veel toeristen gewaardeerd. Ook biedt Assisi een imposant uitzicht doordat de stad gebouwd is op de helling van een heuvel die links het dal van Spoleto overziet tot Perugia rechts op zo’n vijftien kilometer afstand. Het geheel is legendarisch vanwege de mooie warm-witte kleur en het silhouet dat gedomineerd wordt door de basiliek en de burcht Rocca Maggiore op de heuveltop aan de voet van de groene, 1.290 meter hoge Monte Subasio. Het grootste plein van Assisi wordt gekenmerkt door de zuilen van de Romeinse tempel van Minerva, die bewaard is gebleven doordat er in latere tijden een kerk achter gebouwd is. Overigens is het hier in de veertiende eeuw gebouwde gemeentehuis, het Palazzo del Popolo, momenteel nog steeds in gebruik. Tijdens een bezoek aan Assisi is de steile boskloof Eremo delle Carceri een populaire attractie. De eenzaamheid van de grotten waar de middeleeuwse kluizenaars zich terugtrokken geeft absoluut zijn charme, vooral wanneer je op een dagtrip vanuit het drukke Rome naar Assisi komt.

Rocky Mountain National Park – Colorado, Verenigde Staten

Het Rocky Mountain National Park ligt in het noorden van de staat Colorado in de Verenigde Staten en biedt majestueuze berggezichten, gevarieerde klimaten en omgevingen, van bossen tot bergtoendra, en makkelijk te bereiken wandelroutes en kampplaatsen. Het park bezit de bronnen van de Colorado rivier en vijf bezoekerscentra. Het park wordt doorkruist door drie wegen: US Highway 34 en 36 en de Colorado State Highway 7. In het hart van de Rocky Mountains ligt de ongeveer 66 kilometer lange Trail Ridge Road die is geopend van de late lente tot het midden van de herfst, wanneer de weg vanwege de sneeuw moet worden gesloten. Deze route is per auto te verkennen vanaf het Estes Park, bekend geworden van de horror film “The Shining”, naar Grand Lake. Ook zijn er toeristen die de auto laten staan om de 265.000 acres te voet, per fiets, te paard of eventueel op sneeuwschoenen of ski’s te ontdekken. Met meer dan 525 kilometer aan wandelpaden is het mogelijk om te kiezen tussen een gemakkelijke dagtocht en een tot een aantal dagen durende mars. In het Rocky Mountain National Park zijn er ook mogelijkheden voor kamperen in de natuur, rotsen beklimmen en vissen; voor vissen geldt meestal wel dat het terugzetten van de vis in de natuur verplicht is.
© 2012 - 2023 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Bora Bora: exclusief, tropisch eilandBora Bora is een vulkanisch eiland in de Stille oceaan dat omringd is door een turquoise lagune. Om het eiland loopt een…
Tropische eilanden; Benedenwindse GenootschapseilandenTropische eilanden; Benedenwindse GenootschapseilandenDe Genootschapseilanden zijn onderdeel van Frans Polynesië een archipel in het zuiden van de Stille Oceaan. Het geheel b…

De beste wijngebieden ter wereldDe beste wijngebieden ter wereldVoor velen, zeker voor Europeanen, is Frankrijk het bekendste wijnland ter wereld en de Fransen hebben door de jaren hee…
Heide-Park, een Duits pretparkHeb jij de Nederlandse pretparken wel gezien? Dan moet je eens afreizen naar Duitsland, daar vind je naast Europa-Park o…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org
  • www.tripadvisor.nl
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.