Wintersport in Andorra

Wintersport in Andorra Ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje ligt het mini-bergstaatje Andorra. Bij de meeste Nederlanders alleen bekend omdat we er af en toe tegen moeten voetballen. Onterecht, want Andorra is een unieke bestemming voor de wintersportliefhebber, met het grootste skigebied van de Pyreneeën. In dit artikel kunt u meer informatie lezen over de wintersportmogelijkheden in Andorra.

Het skigebied

Het skigebied Grandvalira strekt zich uit over zo'n beetje het hele berggebied van Andorra. Het bestaat eigenlijk uit vijf losse gebieden die met pistes en liften met elkaar verbonden zijn. Met in totaal 200 km aan pistes kun je skiën vanaf de Franse grens tot bijna aan de hoofdstad, Andorra La Vella. Het gebied is gevarieerd, met ruime keus aan 'baby-hellingen', blauwe- rode- en zwarte pistes, een funpark voor de durfals, veel off-piste mogelijkheden voor de avontuurlijke skiër en door de grootte van het gebied kun je ook hele dagtochten ondernemen. De liften zijn modern en bieden plaats aan veel mensen zodat je niet het grootste deel van je vakantie in de rij staat.

Bij elk groot bergstation zijn skischolen waar je je kunt aanmelden voor lessen. Ze zijn in Andorra helemaal ingesteld op de buitenlandse toerist en alle skileraren spreken Engels. Voor mensen die niet van skieën of snowboarden houden is er genoeg vermaak in de vorm van sneeuwschoenlopen, iglo's bouwen en hondesledetochten.

Prijzen

Prijzen voor een skipa, skihuur en skiles zijn vergelijkbaar met andere wintersportbestemmingen. Uit eten en met name 'uit drinken' is erg goedkoop. Andorra is een belastingparadijs en daarom zijn drank, sigaretten en benzine heel erg goedkoop.

Accommodatie

In hoog tempo wordt het ene na het andere appartementencomplex uit de grond gestampt, gelukkig zoveel mogelijk in een bouwstijl die past in de omgeving. Er is in elk geval ruim keus van eenvoudige appartementen tot luxueuze hotels. De prijzen zijn vergelijkbaar met andere wintersportbestemmingen. De beste plaatsen om te zitten zijn Soldeu en El Tarter, omdat je vanaf hier met de lift middenin het gebied komt én er een dalafdaling is tot in het dorp.

Bereikbaarheid

Vanaf Utrecht rij je in ongeveer 16 uur naar Andorra toe, via Toulouse. Het laatste stuk is een tweebaansweg, waarbij je uiteindelijk door een toltunnel Andorra binnenkomt (in winterse omstandigheden is er kans dat je hier sneeuwkettingen nodig hebt). Tolkosten om door Frankrijk te rijden zijn ongeveer 50,- voor een enkele rit.

Je kunt ook goed vliegen. Van Amsterdam op Toulouse, van Charleroi op Carcassonne en van Maastricht, Rotterdam, Eindhoven of Charleroi op Girona (Spanje). In al deze gevallen kun je op het vliegveld een auto huren om verder te gaan. Alleen als je op Girona vliegt kun je gebruik maken van een shuttle-bus (wel reserveren). Vanaf Toulouse is het ongeveer 3 uur rijden, van Carcassonne zo'n 2,5 uur en van Girona zo'n 3 uur.

Overige praktische informatie

Andorra ligt middenin het hooggebergte. Als u met eigen vervoer of een huurauto komt, houdt rekening met winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn absoluut noodzakelijk, want de weggetjes naar de appartementen zijn vaak stijl en worden lang niet allemaal schoongeveegd. Als je gewone, dagelijkse inkopen wilt doen kun je het beste naar Andorra La Vella.In de andere dorpjes zijn alleen hele kleine supermarktjes met weinig assortiment.

Tot slot

Voor iedereen die net even wat anders wil is Andorra een prachtige wintersportbestemming. En het leuke is, omdat je een stuk zuidelijker zit dan de alpen, dat de zon vaker en feller schijnt, dus je hebt grote kans om gebruind terug te komen!
© 2008 - 2024 Eisbeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in AndorraGoedkoop op Wintersport in AndorraWie goedkoop op wintersport wil kan ervoor kiezen om naar Andorra te gaan. De prijzen zijn in Andorra erg laag, waardoor…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Skieën en snowboarden; wat zijn de verschillen?Skieën en snowboarden; wat zijn de verschillen?Skieën en snowboarden zijn twee sporten die op sommige gebieden zeer verschillend van elkaar zijn. Het snowboarden is bi…
Andorra, wintersportlandAndorra, wintersportlandHou je ook zo van Wintersport. Lekker skiën of snowboarden in de verse sneeuw. Genieten van je vrijheid, heerlijk.... Ma…

Zelf je ski's waxen en slijpenZelf je ski's waxen en slijpenAls u vaak op wintersport gaat en u heeft inmiddels uw eigen materiaal aangeschaft, dan moeten uw ski's of uw snowboard…
Veilig op de lattenOngeoefend het kantoor voor de skipiste inruilen, zorgt voor overbelasting van de spieren of in het ergste geval voor ee…
Eisbeer (5 artikelen)
Laatste update: 11-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.