Veilig op de latten

Ongeoefend het kantoor voor de skipiste inruilen, zorgt voor overbelasting van de spieren of in het ergste geval voor een ongeluk. Bouw voor je skivakantie geleidelijk je conditie op. Besteed vooral aandacht aan de voorbereiding van je beenspieren. Die zullen het zwaarst belast worden tijdens het skiën. Ga joggen, fietsen of zwemmen en drijf je inspanningen vooral niet te snel op. Oefen indien mogelijk op een kunstpiste. Telkens je begint te skiën is het nodig om de spieren op te warmen.

Wees niet overmoedig!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om 'off piste' te gaan skiën, door overvolle pistes of gewoon voor de kick. Er worden trektochten georganiseerd buiten de gecontroleerde gebieden, hoger de bergen in. Het is van groot belang dat je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht neemt:
  • schaduwzijden hebben vaak een slechtere sneeuwopbouw dan hellingen in de zon.
  • door zware sneeuwval en wind neemt het lawinegevaar toe.
  • aan het einde van de winter kan er bij een dik pak verse sneeuw extra gevaar ontstaan door stuiflawines.

Hou ook rekening met volgende tips:

  • het is belangrijk om niet alleen te gaan skiën.
  • vermijd steile hellingen met een grote hoeveelheid verse sneeuw.
  • kies een route langs de bomen in plaats van in het midden van de helling, vermijd bolvormige hellingen.
  • spring ter plaatse wat heen en weer alvorens een helling af te gaan om de stevigheid van het sneeuwdek te testen.
  • lees de borden met waarschuwingen aandachtig.

Bescherming tegen zonnebrand

Sneeuw reflecteert de zonnestralen net als een zandstrand en een wateroppervlak. Hoe hoger je de bergen ingaat, hoe meer schadelijke ultraviolette straling (UV-straling) er is door de zon. Bescherm je huid en lippen tegen de schadelijke zonnestralen. Vraag je apotheker om advies over de te gebruiken zonnebeschermingsproducten en een passende lippenbalsem of -crème.

Sneeuwblindheid

Sneeuwblindheid treedt op als de ogen te lang worden blootgesteld aan door de zon gereflecteerd UV-licht. Er ontstaat een ontsteking van de buitenste oogvliezen: het hoornvlies en het bindvlies. Het hoornvlies beschermt het gekleurde gedeelte van het oog terwijl het bindvlies de rest van de ogen omgeeft (het bindvlies komt overeen met het oogwit). Draag tijdens een wintersportvakantie een goede zonnebril (met bescherming van de zijkant van de ogen) met volledige UV-bescherming.

Draag beschermende kleding

Houd tijdens een wintersportvakantie je lichaamswarmte binnen en de koude buiten. Het beste doe je dit door kleding in lagen te dragen of gebruik te maken van thermische onderkledij. De buitenste laag moet wind, vocht en koude buiten houden, maar wel transpiratievocht doorlaten. Vergeet je handschoenen, skibril, muts of hoofdband niet.
© 2007 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom sneeuwblindheid tijdens wintersportVoorkom sneeuwblindheid tijdens wintersportWintersport is in principe een gezonde aangelegenheid, maar kent helaas ook enkele minder plezierige kanten. Behalve het…
Wintersport voor de eerste keerWintersport voor de eerste keerVelen dromen jaarlijks van een witte kerst maar dat komt niet zo vaak voor. Een groot aantal Nederlanders is daar echter…
Wintersportvakantie met kinderen; is dat leuk?Toen ik klein was kregen mijn ouders al de vraag: "Heb je nou zelf wel wat aan je skivakantie met je kinderen erbij?" En…

Wintersport in AndorraWintersport in AndorraIngeklemd tussen Frankrijk en Spanje ligt het mini-bergstaatje Andorra. Bij de meeste Nederlanders alleen bekend omdat w…
Skivakantie in Turkije? Lets Go!Skivakantie in Turkije? Lets Go!Zomervakanties in Turkije zijn langzamerhand wel bekend geworden. Maar wist je ook dat je in de winter leuke bestemminge…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.