Wintersportvakantie met kinderen; is dat leuk?

Toen ik klein was kregen mijn ouders al de vraag: "Heb je nou zelf wel wat aan je skivakantie met je kinderen erbij?" En het antwoord daarop is heel cliché; zolang de kinderen het naar de zin hebben, hebben de ouders het ook naar de zin. Inmiddels ben ik zelf moeder en onze zoon ging al mee op wintersport toen hij elf weken oud was. Dus ja, wintersport met kinderen kan heel goed. Het is vooral een andere manier van wintersporten geworden dan voorheen. "Voordat onze zoon geboren was, gingen we twee keer per winter skiën. En dat doen we nog steeds, maar nu gaat onze zoon mee. Voorheen kozen we de skibestemmingen uit op het aantal kilometers piste. Nu kiezen we de skibestemmingen uit op het feit of er Nederlands sprekende skileraren zijn én de accommodatie moet een extra slaapkamer hebben. Trokken we eerst vooral naar de Franse skifrabrieken, kiezen we nu meestal voor de Oostenrijkse gemoedelijkheid. Zoals ik al zei, het is vooral een andere manier van op skivakantie gaan. Per dag sta je minder uren op de piste dan voorheen. Hoewel dat aantal uren nu weer groeit omdat meneer zelf op skiles gaat. En eerlijk gezegd vind ik het persoonlijk ook ontzettend leuk om die kleine smurf de eerste beginselen van het skiën onder de knie te zien krijgen. Geweldig." Aldus Sabine van Stek.

Vooral 'nieuwe' ouders die voorheen altijd zonder kinderen op skivakantie gingen vragen zich af of het wel net zo leuk is om met kinderen te gaan. Op wintersportvakantie gaan met kleine kinderen is anders maar zeker niet minder leuk. Het vraagt misschien wat meer voorbereiding. Je kunt jezelf van te voren een aantal vragen stellen.

Gaan we in het hoog- of in het laagseizoen op wintersportvakantie?

Die vraag wordt voor ouders van leerplichtige kinderen snel beantwoordt. Er zit niets anders op dan gelijk met de rest van Nederland af te reizen. De andere groep zal niet snel uit vrije wil voor het hoogseizoen kiezen. Moet je in het hoogseizoen op vakantie realiseer je dan dat je ruim op tijd moet boeken, wil je een accommodatie naar je zin hebben. En hou rekening met lange reistijden; vijftien uur waar je normaal tien uur onderweg bent, komt vaak voor. Ga je in het laagseizoen dan kun je veelal kort van tevoren boeken. In december, vlak voor kerst, is het goedkoop op wintersport gaan. Wel even afwachten of en waar er voldoende sneeuw valt. De temperatuur is dan wel vaak laag en weinig zonuren. Maart is ook een prima maand; aangenamere temperaturen en meer kans op zon.

Moeten de kinderen al op skiles of niet?

Zo ja, informeer dan van te voren of de lokale skischool voldoende Nederlands sprekende leraren heeft in de week dat je op vakantie gaat. Waar gebeurd verhaal tijdens skiles in La Plagne, Frankrijk: "Papa, die meneer praat zo gek. Ik snap er niks van." Met als resultaat dat papa mee mocht op les om te vertalen. Zo nee, dan heb je ruimer de keus uit bestemmingen.

Wat voor accommodatie kiezen we uit?

Tijdens de skivakantie verblijven in een (kinder)hotel betekent dat je geheel verzorgd de week doorbrengt. Nadeel hiervan is wel dat je met vaste eettijden te maken en meer van dat soort 'regeltjes'. Een kinderhotel biedt uitkomst voor ouders die toch die vele skikilometers willen maken. De kinderen kunnen van 's ochtends vroeg tot bedtijd worden beziggehouden door een animatieteam, inclusief skiles. Nadeel hiervan is dat je weinig tijd met de kinderen doorbrengt en niet veel meekrijgt van hun skivorderingen. Kies je voor een appartement dat kun je zelf invulling geven aan de dag en heb je meer leefruimte als in een hotelkamer. Zeker als je kiest voor een eigen slaapkamer voor de kinderen. Nadeel is dat je boodschappen moet doen als je zelf kookt. Je kunt natuurlijk ook uit eten gaan en in Oostenrijk kan je bijna altijd gebruikmaken van een broodjesservice; iedere ochtend verse broodjes aan de deur.

Skimateriaal huren of kopen?

Ben je zelf een beginnende skiër, dan is ter plaatse materiaal huren aan te raden. Word je wat meer ervaren en wil je niet gelijk een hele set aanschaffen dan is het verstandig als eerste eigen schoenen te kopen. Voor kinderen kun je ook ter plaatse een set materiaal huren. In Nederland hebben sommige winkels een systeem waarbij je telkens nieuw materiaal kunt ophalen wanneer het kind is gegroeid. Nadeel hiervan is dat je het mee moet nemen naar je bestemming en dus bagageruimte inneemt.

Wel of geen helm?

Steeds vaker zien we de helm op de piste verschijnen. Werd deze eerst vooral nog door snowboarders gebruikt, inmiddels volgen de skiërs in grote getallen. Steeds meer skiërs realiseren zich dat een op het eerste oog onschuldige val heel anders kan uitpakken. Het is natuurlijk je eigen keuze om wel of geen helm te dragen tijdens het skiën. Voor kinderen is het bij veel skischolen verplicht een helm te dragen. En al is dat niet het geval, is het ronduit verstandig de regel in te stellen: zonder helm wordt er niet geskied. Het zou zo maar kunnen dat met de loop der tijd een helm verplicht wordt voor iedereen op de piste.

Tïp:

Het is handig om met andere ouders met kinderen in dezelfde leeftijdscategorie op vakantie te gaan. Zo kun je onderling afwisselen wie er bij de kinderen blijft en wie er gaan skiën.

Kortom, wintersportvakantie met (kleine) kinderen is prima te doen. Het is vooral van belang dat je je van te voren realiseert dat de dag niet meer alleen om jouw plezier draait. Hoe je dat invult is afhankelijk van de wensen van het gezin. Veel wintersportplezier!
© 2009 - 2024 Humanvalue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skivakantie in Oostenrijk met kinderen onder de vier jaarOp wintersportvakantie met kinderen onder de vier jaar kan heel goed. Sterker nog, meestal vinden ze het fantastisch om…
Op wintersport met uw hondSteeds meer mensen nemen hun hond mee op wintersport. Veel mensen laten hun hond echter thuis omdat ze te veel problemen…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…

Kindvriendelijke wintersportgebieden in OostenrijkKindvriendelijke wintersportgebieden in OostenrijkVoor wintersportvakantie met kinderen is de juiste keuze van het skigebied erg belangrijk. Er zijn verschillende kindvri…
Wintersport in Kandersteg: afwisseling en authenticiteitWintersport in Kandersteg: afwisseling en authenticiteitWie eenmaal op wintersport gaat blijft dat meestal doen, het wordt een gewoonte. Ook al ga je steeds naar een ander land…
Humanvalue (7 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.