Wintersport in Kandersteg: afwisseling en authenticiteit

Wintersport in Kandersteg: afwisseling en authenticiteit Wie eenmaal op wintersport gaat blijft dat meestal doen, het wordt een gewoonte. Ook al ga je steeds naar een ander land of skigebied. Sleur ligt op de loer en het massatoerisme gaat je tegenstaan. Wat kun je daaraan doen? Kies eens een authentieke plek met een kleinschalige aanpak, zoals bijvoorbeeld het dorp Kandersteg in het Berner Oberland. En vervang dan eventueel ook nog de (langlauf)skiís voor sneeuwschoenen of toerski's. Dat geeft al een heel andere beleving. Spullen kun je altijd huren en lessen nemen kan ook overal. Zo wordt je wintersport minder voorspelbaar, afwisselender en opnieuw verrassend.

Doorbreek de gewoonte

Waarom gaat een mens op wintersport? Om de donkere winterdagen van veel binnen zitten in verwarmde ruimtes af te wisselen met activiteiten in de frisse buitenlucht. Om het sociale gebeuren die zo'n sportieve vakantie met zich meebrengt. Om met gezin of vrienden in een gastvrije omgeving een weekje door te brengen en bij te praten. Omdat de bergen zo mooi zijn, zeker wanneer ze met sneeuw bedekt zijn. Maar opeens kan het je overvallen dat deze toch niet goedkope vakantie eigenlijk altijd min of meer hetzelfde is. En dat je eigenlijk wel genoeg hebt van de drukke pistes. Boek dan eens een andere, kleine wintersportbestemming, ver weg van het massatoerisme.

Klein winterresort

Als je éénmaal geskied hebt ben je voor je leven verloren, is de overtuiging van fervente skiërs. Voor wie door omstandigheden de wintersport opeens niet dreigt door te gaan en tot zijn/haar verbazing lichtelijk in paniek raakt naarmate de winter verstrijkt, blijkt dat inderdaad te kloppen. Waar kun je zo opeens nog naar toe? Wees gerust, er zijn altijd mogelijkheden. En probeer juist dan eens iets anders; bijvoorbeeld Kandersteg, Wiler of Sunnbüel, in het Berner Oberland. Elke plaats buiten het populaire toeristische gewoel is goed. Het vraagt alleen om een andere zoekopdracht, specifieker op kleine winterresorts.

Authentiek

Van deze dorpen steekt Kandersteg er met kop en schouders bovenuit. De verrassing bij het binnenrijden van dit plaatsje is groot. Het beslaat een driehoekige vlakte tussen de bergen en wordt doorsneden door het riviertje de Kander. Opvallend zijn de grote houten chalets, sommige prachtig bewerkt met houtsnijwerk en beschilderingen. Geen flats, wel appartementencomplexen in de stijl van het dorp; anderhalve winkelstraat met twee sportzaken, twee kerkjes en een station. Het dorp, de omgeving, is tot Unesco werelderfgoed verklaard. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het dorpsaanzicht alsnog door flats bedorven zal worden.

Familieskigebied

Dit skigebied ligt aantrekkelijk dichtbij, op maar 750 km van Zuid-Nederland. Het omvat onder meer de Oeschinenberg en de Oeschinensee. Kandersteg is een klein, authentiek Zwitsers dorp dat wordt aangemerkt als familieskigebied met veel mogelijkheden. 'Familieskigebied' betekent dat het gebied voornamelijk, maar niet alleen, blauwe pistes heeft. Wie zich daardoor niet laat weerhouden kan een geweldige tijd beleven.

Veel mogelijkheden

Vanuit het dal (1200 m) gaat een berglift naar Oeschinen (1682 m). Na een korte blauwe piste kom je bij een tweede lift van waaruit je twee blauwe en drie rode afdalingen kunt maken. Een rode afdaling brengt je naar een derde lift vanwaar je via een blauwe afdaling bij de Oeschinensee komt. Daar zijn een paar restaurants met zonneterras en prachtig uitzicht over het meer en de rotsen erachter. Behalve dat, kun je hier ook sleeën, snowboarden, en sneeuwwandelen. Je kunt langs en over het bevroren meer wandelen en ijsvissen. Bij veel sneeuwval heb je sneeuwschoenen nodig, want je zakt te diep in de sneeuw. Routes zijn vrijgemaakt en met borden aangegeven. Het is mogelijk om terug naar het dal te skiën of sleeën.

Afhankelijk van het weer

Een tweede mogelijkheid is de lift te nemen aan het eind van het dal, naar Sunnbüel. Vandaar heb je drie sleepliftjes en kun je hemels skiën over blauwe pistes. Je kunt er ook langlaufen of wandelen, er is een route door het bos onderaan het bergstation. Of je loopt over de hoge vlakte naar Schwarenback en bij goed weer helemaal tot de Gemmipas. Er zijn meer mogelijkheden, maar je bent, zeker op deze hoogte, sterk afhankelijk van het weer. Bij lawinegevaar worden de wegen afgesloten. Informeer naar de actuele situatie bij het toeristenbureau in het dorp.

Afwisseling

De derde mogelijkheid is om met trein en bus naar Wiler te reizen. Als je met de auto wilt gaan dan kan dat, vanwege de tunnel, alleen per trein. Trein en bus zijn uiteraard berekend op vervoer van skiís en schoenen. De bustocht is erg leuk. Dit dal aan de andere kant van de berg is smal en de houten boerderijen en schuren liggen tegen de berghelling geplakt. Ook kun je in Wiler skiís huren. Bij de sportzaak tegenover het station in Kandersteg zowel als op het dalstation in Wiler krijg je informatie over toertochten per ski of Telemarken. Maar veiliger is het je van tevoren via internet voor te bereiden.

Toertochten

In Wiler heb je vanaf het bergstation op de Laucheralp een stoeltjes- en een sleeplift naar Stafel van waaruit je de keus hebt uit een blauwe en twee rode afdalingen. Of neem de stoeltjeslift naar Gandegg (2700 m) met een lange en twee korte rode en twee zwarte afdalingen. Van Gandegg gaat nog een lift naar boven, maar alleen voor (diverse!) toertochten die er zijn uitgezet. Ook kun je per openbaar vervoer nog voorbij Wiler reizen; vanuit Jezinen gaan er liften naar rode pistes en lange blauwe afdalingen, die deels door het bos gaan. Tenslotte kun je vanuit Kandersteg ook de andere kant op, richting Kiental, met twee liften, twee lange rode, twee blauwe afdalingen en een uitgestippelde toertocht.

Wandelen of langlaufen

Voor langlaufers is Kandersteg ideaal met loipes door het mooie dal, het Oeschiwald, het Höhwald en zoals gezegd bij Sunnbüel. Dit is misschien wel de gelegenheid om een kennismakingscursus te volgen. Wandelen kan ook, met of zonder sneeuwschoenen, door genoemde bossen, naar Blausee en verder langs de Kander, vanaf Oeschinen (te bereiken per lift) naar de Oeschinensee.

Wintersport, maar dan anders

Skivakanties kunnen ongelooflijk voorspelbaar zijn. Maar het is waarschijnlijk juist die routine die het hem doet: elke dag is een exacte kopie van de andere en je hoeft nergens over te piekeren. Je bent de hele dag in de frisse buitenlucht. De balans tussen wachten op en zitten in de lift en naar beneden suizen lijkt optimaal. En tussendoor en achteraf neem je wat biertjes op een zonnig vol terras of in een volgepropte lawaaierige hut. Is dat echt wat je wilt? Probeer eens iets anders, dat kan verfrissend uitpakken, ook als het weer niet meewerkt.

Aanvullende informatie

In de dorpen zijn hotels, appartementen en kamers bij particulieren te huur (buiten de vakanties ook op de bonnefooi), rechtstreeks via internet. In Kandersteg kun je ook terecht via ANWB (hotel Alpina) of SNP reizen (hotel Ermitage). Ook ís zomers is het Berner Oberland zeer aantrekkelijk, met veel meer wandelmogelijkheden. Ga in juni: de lente begint hier een maand later.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Wintersport voor de eerste keerWintersport voor de eerste keerVelen dromen jaarlijks van een witte kerst maar dat komt niet zo vaak voor. Een groot aantal Nederlanders is daar echter…
Skiën of snowboarden, welke keuze maken?Skiën of snowboarden, welke keuze maken?Wie voor het eerst op wintersport gaat zal een keuze moeten maken tussen skiën en snowboarden. Het doel is hetzelfde, na…

Wintersportvakantie met kinderen; is dat leuk?Toen ik klein was kregen mijn ouders al de vraag: "Heb je nou zelf wel wat aan je skivakantie met je kinderen erbij?" En…
Andorra, wintersportlandAndorra, wintersportlandHou je ook zo van Wintersport. Lekker skiën of snowboarden in de verse sneeuw. Genieten van je vrijheid, heerlijk.... Ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: eigen afbeelding
  • SNP en ANWB bieden wintersport in Kandersteg aan.
  • www.myswitzerland.com
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 05-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.