Skivakantie in Turkije? Lets Go!

Skivakantie in Turkije? Lets Go! Zomervakanties in Turkije zijn langzamerhand wel bekend geworden. Maar wist je ook dat je in de winter leuke bestemmingen hebt? Ooit gedacht aan Skiën in Turkije? Turkije is een land met veel hoge gebergten. In zo'n land kun je je dus best voorstellen dat er ook Skiplaatsen zijn. De meeste Nederlanders kiezen voor een wintersport al gauw de dichtsbijzijnde landen, zoals Duitsland, Zwitserland of Frankrijk. Misschien is dit een idee voor de aankomende winter? Een Skivakantie in Turkije? Lets Go! Hieronder volgen de verschillende skioords in Turkije. Voor de Toeristen zijn Uludag en Kartalkaya de bekendste Skiplaatsen, maar met de opening van Kartepe skioord in 2007, bestaat er de grote kans dat dit populairder wordt. Er worden superaanbiedingen gemaakt om de toeristen naar dit nieuwe skioord te krijgen. Zou dit in de toekomst de meest bezochte skiplaats worden? In Turkije denkt men van wel!



Kartepe

(Izmit-Kocaeli)

Ligging:

Kartepe ligt gelegen in het grote natuurpark: Green Park in de provincie Kocaeli. Het skigebied ligt op 1650 m. hoogte. In 2007 is het gloednieuwe skicentrum geopend. Er is van alles mogelijk: Skiën, langlaufen, wandelen, snowboarden, snow-shoe-walking en een arresleetocht. Het gebied telt 12 skihellingen met verschillende moeilijkheidsgraden. Er is prachtige flora en fauna in het gebied, met watervallen en bergmeren. Daarnaast zijn nog andere sportactiviteiten,waaronder o.a. tennis en voetbal. Kartepe is een wintersportoord voor beginners en gevorderden. Met tal van mogelijkheden.

Ski seizoen:

december tot april

Accomodaties:

Groot GreenPark hotel (5 sterren) met 14 verdiepingen. Zeer veel faciliteiten in het Green Park resort: fitnesscentrum, sauna. Er zijn 3 (luxe) restaurants, speelplaatsen voor kinderen, een winkelcentrum en picknickplaatsen. Tennisbanen en 5 voetbalvelden, tevens basketbal en volleybal mogelijkheid. 5 skiliften aanwezig.

Hoe te bereiken?

2 uur rijden van Istanbul. Kartepe is zeer goed bereikbaar. Vervoer daar naar toe is geen probleem.



Uludag

(Bursa)

Ligging:

Uludag ligt in de provincie Bursa en is het meest populaire wintersportbestemming in Turkije. Uludag is de hoogste berg in West Anatolië, met een hoogte van 2543 m. Het ski gebied ligt op een hoogte van 1750 - 2543m. In 1961 is er ook een groot Nationaal Park aangelegd, waardoor Uludag nu ook druk bezocht wordt in de zomer. Er is een rijke flora en fauna. Door de geografische ligging is heli-skiën, snowboard, schaatsen en sneeuwfietsen mogelijk. Een tocht per cabinelift vanuit Uludag naar Bursa is aan te raden. De tocht duurt zo'n 20 minuten met een prachtig uitzicht over het Nationaal Park en Bursa.

Ski seizoen:

eind december tot maart

Accomodaties:

Er bevinden zich 27 hotellen. Verder zijn er winkels, restaurants, cafeetjes, bars, turks bad, amusementplaatsen (waaronder buikdans) en een gezondheidscentrum. Een ski uitrusting kun je huren of kopen en skileraren zijn aanwezig. Er zijn 8 stoeltjesliften ,7 kabelbanen en 13 verschillende skipistes .

Hoe te bereiken?

Het skioord Uludag ligt 40 minuten van Bursa en ca. 60 minuten van het vliegveld. In de winter vertrekken er elk uur minibussen naar de top van Uludag.



Kartalkaya

(Bolu)

Ligging:

Kartalkaya ligt in het westen van het Zwarte Zeegebied, in het zuidoosten van de provincie Bolu. Het skioord ligt in de Köroglu bergen op een hoogte van 1850-2200 m. De geografische ligging is zeer geschikt voor berg en cross-counry skiën. In de omgeving bevinden zich veel bossen. De sneeuwlaag is gemiddeld 3 meter.

Ski seizoen:

half december tot half maart

Accomodaties:

Er zijn twee grote hotels, restaurants, zwembaden, disco's en bars. Het huren van een ski uitrusting en ski lessen zijn mogelijk. Er zijn 12 skipistes met een lengte van ca. 20km, bereikbaar met 2 stoeltjesliften, zes kabelbanen en 3 kinderliften.

Hoe te bereiken?

Er zijn volop bussen van en naar het skioord. Kartalkaya ligt op ongeveer 45 km afstand vanaf het centrum van de plaats Bolu.



Palandöken

(Erzurum)

Ligging:

Palandöken ligt in het zuiden van de provincie Erzurum. Het Palandöken gebergte heeft een hoogte van 3185 m. Er heerst een streng landklimaat. Erzurum is in Turkije het meest bekend om zijn hoge ligging en in de winter is het een van de koudste plaats. De hellingen behoren tot de langste en steilste ter wereld. Het skigebied ligt op een hoogte van 2200-3176 meter. De sneeuwlaag is zo'n 2-3 m. dik. Palandöken staat ook bekend om de slalom en grand slalom wedstrijden.

Ski seizoen:

half december tot half mei

Accomodaties:

Er bevinden zich hotels (4 en 5-sterren), restaurants en andere amusementgelegenheden. Ski uitrustingen zijn te huur en ski lessen zijn mogelijk.

Hoe te bereiken?

Het skioord Palandöken ligt ongeveer 5 km van de plaats Erzurum en 10 minuten van het vliegveld. Dagelijks rijden er bussen van het centrum naar het skioord. Ook zijn er dagelijks binnenlandse vluchten vanaf Istanbul of Ankara naar Erzurum.



Erciyes

(Kayseri)

Ligging:

Het Erciyes gebergte ligt in het midden van Turkije, in Centraal Anatolië. Het is de hoogste berg in Anatolië, met een hoogte van 3916 m. Het ski gebied ligt op de noordelijke en oostelijke helling op een hoogte van 2200 -3100 m. De Erciyes staat bekend met het feit dat de top het hele jaar bedekt is met eeuwig sneeuw. Ook staat de Erciyes bekend met bergsport. Het is een van de beroemdste plekken in Turkije voor bergbeklimming. De sneeuwlaag is ongeveer 2 meter hoog.

Ski seizoen:

eind november - eind april

Accomodaties:

Er zijn vier gasthuizen, gerund door de staat. Verder is er één groot hotel, restaurants, bars, zwembad, gezondheidscentrum en een zeer groot cafetaria. Ski uitrustingen zijn te huur en er zijn skileraren aanwezig. Verder is er een stoeltjeslift en twee sleepkabels.

Hoe te bereiken?

De afstand tussen Erciyes en het centrum van de plaats Kayseri is ongeveer 30 minuten met de auto en vanaf het vliegveld is het ongeveer 40 minuten rijden. Vaak organiseren de hotellen op de Erciyes zelf het vervoer naar het skigebied.



Elmadag

(Ankara)

Ligging:

Elmadag is een kleine skioord in Turkije, dat steeds populairder begint te worden. Het bevindt zich in het zuiden van de provincie Ankara. Het Skioord is gelegen op de Noordelijke hellingen van de berg: Elmadag. Het ligt op een hoogte van 1500-1850 m. In het gebied zijn veel bergweiden en weinig bomen. De sneeuwlaag is gemiddeld 30-60 cm dik.

Ski seizoen:

januari tot maart.

Accomodaties:

Een accomodatie en een hotel worden beheerd door de staat. Verder kun je naast skieën ook nog gebruik maken van een sauna, een overdekt zwembad, een disco, etc. Verder heb je verschillende restaurants. De kabelbaan is 548 m. lang

Hoe te bereiken?

Het skioord is alleen te bereiken per auto of taxi. Het is ongeveer 20km van Ankara en het vliegveld is dichtbij.



Verder zijn er nog meer skioorden in Turkije. Het zijn kleinere en minder bekende ski gebieden

De skioorden heten:

  • Saklikent (in de provincie Antalya)
  • Cibiltepe - Sarikamis (in de provincie Kars)
  • Ilgaz - Yildiztepe (in de provincie Kastamonu)
  • Zigana (in de provincie Gümüshane)
  • Davraz (in de provincie Isparta)
  • Yolçati (in de provincie Bingöl)
  • Bozdag - Ödemis (in de provincie Izmir)
  • Sivrica (in de provincie Elazig)
  • Bubi (in de provincie Agri)
  • Bolkar (in de provincie Erzincan)
  • Merkez (in de provincie Bitlis)

Nog even een Tip:

Een complete Skivakantie boeken is veel goedkoper dan zelf je skitrip samenstellen. Het wordt daarom aangeraden om het te regelen via een reisbureau in Nederland. In Turkije zelf kan het ook. Maar in Turkije kun je, juist doordat je toerist bent, een hoger bedrag voor je neus krijgen. Alhoewel, het onderhandelen voor een lagere prijs lukt vaak wel.
© 2007 - 2024 Elmas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skiën in TurkijeTurkije, het land van zon, sneeuw en skipiste`s. Een kreet die u niet vaak hoort alhoewel het Turkse volk massaal iedere…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…

Veilig op de lattenOngeoefend het kantoor voor de skipiste inruilen, zorgt voor overbelasting van de spieren of in het ergste geval voor ee…
Wintersportgebieden in FrankrijkWintersport in Frankrijk, de Franse Alpen. Het wordt wel eens het dak van Europa genoemd, wat in twee delen is te splits…
Elmas (33 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.