Dokkum Elfstedenstad in Dongeradeel
Dokkum is een van de Friese Elfsteden. De stad ligt in het noordoosten van de provincie Friesland, in de gemeente Dongeradeel, op de grens tussen de Kleistreek en de Friese Wouden. De stad telt ongeveer 13.000 inwoners en wordt ook wel Bonifatiusstad en Admiraliteitstad genoemd. Dokkum profileert zich als de winkelstad voor noordoost Friesland. De grachten, mooie straatjes en monumenten dragen bij aan het fraaie uiterlijk van de stad.
Dokkum in Dongeradeel
Dokkum is een kleine stad met een grote geschiedenis. De binnenstad is een plaatje, met zijn historische sfeer door de gebouwen met trapgevels, de grachten en bolwerken. De oude vestigstad ziet er prachtig uit en het stadhuis aan De Zijl nummer 2 is een bezienswaardigheid. Het gebouw laat 17e, 18e en 19e eeuwse bouwstijlen zien en toont daarmee kenmerken van de geschiedenis van de stad. Het stadhuis is tegenwoordig niet meer de vergaderplaats van het gemeentebestuur. Burgemeester en wethouders vergaderen in de gebouwen die naast het stadhuis staan, in de Koningsstraat. Het stadhuis is een rijksmonument.
Bonifatiusstad
Dokkum is beroemd vanwege Bonifatius. De hoofdplaats van de gemeente Dongeradeel staat in de geschiedenisboeken als de plaats waar in 754 Bonifatius bij een gewapend treffen het leven liet. Dongeradeel is het gebied waar de heilige Bonifatius ooit als reiziger heeft rondgetrokken. De missionaris en kerkhervormer wilde de Friezen bekeren, maar zijn kamp werd overvallen. In Dokkum verwijst nog veel naar Bonifatius.
Bedevaartsoord
In Dokkum staat een standbeeld van de missionaris, er is een Bonifatius kapel, een Bonifatiusbron en een Bonifatiuspark. Ook staat er een Bonifatiuskerk in de stad. De Bonifatiusplekken worden veelvuldig bezocht. Dokkum is door Bonifatius een bedevaartsoord geworden.
Bonifatiusloop
Sinds 2002 wordt de Bonifatiusloop georganiseerd, een hardloopwedstrijd voor jong en oud door de historische binnenstad. Het is een wedstrijd voor geoefende lopers en voor recreanten, voor kinderen en volwassenen. De Bonifatiusloop vindt in maart plaats.
Elfstedenstad
Samen met Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker is Dokkum een van de parels aan het Elfstedentocht-snoer. Tijdens de fameuze Elfstedentocht worden de elf steden van Friesland verbonden via bevroren waterwegen. De tocht van bijna 200 kilometer, van stad naar stad, over meren en sloten, tussen weilanden en onder bruggen door, heeft als een van de laatste stempelposten Dokkum. Daar is het keerpunt in de Elfstedentocht. De schaatsers moeten onder de Bontebrug door waarna ze een stempel moeten halen. Daarna stevenen ze af op de finish, die altijd in Leeuwarden is. In Dokkum is het op die dag een feest. Duizenden toeschouwers staan langs de route door de stad om de schaatsers aan te moedigen en toe te juichen.
Elfstedentocht
Wie Dokkum haalt, redt ook Leeuwarden wel. Dat is wat schaatsers die verstand hebben van de Elfstedentocht zeggen over Dokkum. De Elfstedentochtrijders die op hun tandvlees de noordoost Friese stad binnenrijden, zijn te dicht bij de finish om op te geven, heeft de ervaring geleerd.
Winkelstad
Dokkum is ook de stad waar de Dokkumer Vlaggen Centrale staat, de vlaggenfabriek waar ondermeer de Koningsdagvlag gemaakt wordt. De Dongeradeelse stad is trots op zijn bedrijvigheid en wil voor de leefbaarheid van de omgeving zoveel mogelijk bedrijvigheid aan zich binden. In de stad is een grote variatie aan winkels te vinden, met de keuze uit familiezaken en bedrijven die zijn aangesloten bij winkelformules. Dokkum profileert zichzelf als een complete winkelstad. Je kunt de stad leren kennen door met een gids een stadswandeling te maken en er is een website www.dokkumtoer.nl waarmee je die wandelingen virtueel kunt maken. Vanuit huis kun je via de computer de stad verkennen met fotos en filmpjes en via aanklikken diverse interessante locaties virtueel betreden. Voor je ogen ontvouwt zich dan een 360 graden vertoning van de locatie.
Oude reddingboten in de binnenstad /
Bron: Persbureau AmelandWaddenstad
In Dokkum ruik je de Waddenzee, vanuit de stad is het een paar kilometer tot aan de Waddendijk. Dokkum is een waddenstad. De historische havenstad heeft nog steeds een nauwe relatie met de zee. De Dokkumer Admiraliteitsdagen, het waterstadevenement van Dokkum, laat de relatie met de scheepvaart goed zien. De oudste historische havenstad van het noorden viert elk jaar in het eerste weekend van september de Dokkumer Admiraliteitsdagen met tal van evenementen er omheen. Regelmatig leggen de oude reddingboten in de stad aan, wat een geweldig gezicht is en vele toeschouwers trekt.
Havenstad
Dokkum heeft een geschiedenis als havenstad. Via het Kleindiep had het een verbinding met de zee en kon de nederzetting in de Middeleeuwen uitgroeien tot een stad. Sluizen beschermden het land tegen de vloed. Door alle lossende schepen was het een levendige handel op de kades. Het Grootdiep en Kleindiep zijn nog altijd wonderschone plekken om met je boot te liggen.
Mooie plekjes
Er zijn vele mooie plekken in Dokkum die je bij een bezoek aan de stad niet mag missen:
Bron: Schoemaker Atlas 1710 - 1735
- De Zijl met historisch zeventiende-eeuws stadhuis
- De bolwerken uit de zestiende eeuw met de twee statige molens
- Bonifatiuspark met kapel, bron en kruiswegstatie
- Museum het Admiraliteitshuis
- De Waegh, waaggebouw met koepel
- Winkelboulevard Grote Breedstraat
- Vijftiende-eeuwse Grote of St. Martinuskerk
- Weeshuis 'de Abdij' aan de markt, tegenwoordig stadlogement
- Elke woensdag de oudste weekmarkt van Nederland
- Elfsteden keerpunt
Dockumer Courant
Dokkum heeft een krant die naar de eigen stad is genoemd. De
Nieuwe Dockumer Courant had een eigen redactiekantoor in de stad, maar die is inmiddels verhuisd naar Leeuwarden. Het is een weekblad onder de paraplu van de Noordelijke Dagblad Combinatie.
Burgemeester
Marga Waanders is burgemeester van Dongeradeel (van januari 2009 tot 30 oktober 2018 ). Waarnemend burgemeester Magda Berndsen nam de honneurs waar tot 31 december 2019. Het gemeentehuis van Dongeradeel staat in Dokkum.
Koningstraat 13
9101 LP Dokkum
Postbus 1
9100 AA Dokkum
Noardeast-Fryslan
Per 1 januari 2019 maakt Dokkum deel uit van de gemeente Noardeast-Fryslan. Het is een samenvoeging van de voormalige gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland.
Lees verder