Cyprus: zon, Aphrodite en cultureel erfgoed
Cyprus, na Sicilië en Sardinië het grootste eiland in de Middellandse Zee, heeft veel te bieden: 340 dagen zon per jaar, opgravingen uit Griekse en Romeinse tijd, authentieke dorpjes en van alles herinnert hier aan de godin Aphrodite: haar geboorteplaats, tempel en bad.
Er zijn slechts een paar snelwegen op het eiland, maar daarnaast is er een uitgebreid net van provinciale wegen. Behalve in de grote steden is het erg rustig op de weg. Als overblijfsel van de Engelse overheersing wordt er links gereden. Was even wennen, maar valt eigenlijk reuzemee. Benzine is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland: ongeveer 1,30 per liter. Let er wel op dat in het binnenland nauwelijks benzinepompen zijn te vinden en dat je dus met een goed gevulde tank op pad moet gaan.
In het voorjaar is Cyprus een zee van bloemen: bougainvilla, oleanders in verschillende kleuren, hibiscus, rozen, mimosa, acacia’s en geraniums. Ook zijn er veel citrusplantages te vinden. En daarnaast olijfbomen en wijngaarden.
Stranden
Cyprus kent veel stranden met een blue flag onderscheiding. Wij bezochten onder andere Coral Beach en het municipal strand bij Paphos. Beide wel redelijk, niet heel erg groot. Mooiere en grotere stranden vind je bij Larnaca bay, Governors Beach en Aya Napia. De allermooiste stranden liggen echter bij Famagusta in Noord-Cyprus. Tot 1974 was dit hét grootste toeristengebied. Nu is het een spookstad. Vanuit Zuid-Cyprus worden excursies hierheen georganiseerd.
Paphos
Paphos is de kleinste stad van Cyprus, maar krijgt jaarlijks de meeste toeristen. In de oudheid is dit 600 jaar lang de hoofdstad van Cyprus geweest. Paphos heeft een gezellige boulevard met een ruim aanbod aan restaurants, cafeetjes en winkels.
Achter de haven van Paphos vind je het archeologische park. Je ziet hier onder andere resten van een Byzantijns fort, ruïnes van een oude basiliek en een amfitheater. Jammer is wel dat er weinig bordjes met uitleg staan. Daarom is het bezoekerscentrum een aanrader. Hier kun je een film zien waarin uitvoerig wordt uitgelegd wat het archeologische veld te bieden heeft.
Het Huis van Dionysos is een Romeinse villa, waar allerlei prachtige mozaïeken te zien zijn. Hier wordt wel duidelijk uitgelegd waar de verschillende voorstellingen over gaan. De mozaïekvloeren zijn over het algemeen prachtig gerestaureerd en tonen figuren uit de Griekse mythologie.
Tombs of the Kings
Aan de noordwestkant van Paphos vind je de prachtige koningsgraven: één van de belangrijkste opgravingen op Cyprus. Ze hebben hun naam te danken aan de afmetingen en alle pracht en praal en niet omdat er leden van een koningshuis begraven werden. De graven zijn in de rotsen gehouwen en dateren uit de Griekse en vroeg-Romeinse periode. Sommige graven lijken op complete woningen, met (graf)kamers die op een atrium met zuilengalerij uitkomen. In bijna alle graven kun je ook afdalen, vaak wel via een eng smal trapje.
Cyprus heeft enorm veel archeologie te bieden. Overal valt op dat de toegangsprijzen laag zijn, er weinig informatie vermeld is en dat er nergens restaurants of cafés bij de opgravingen zijn. In het gunstigste geval staat er een automaat met blikjes fris.
Tempel van Aphrodite
Een andere archeologische bestemming is Kouklia. Hier vind je de (overblijfselen van) de tempel van Aphrodite. Deze liggen op een groter archeologisch veld. Ook voor dit archeologische veld geldt: lage toegangsprijs en helaas weinig informatie.
De lente is het jaargetijde dat gewijd is aan Aphrodite, Griekse godin van schoonheid, liefde en vruchtbaarheid. Daarom komen er in de lente altijd veel pelgrims, getooid met bloemenkransen naar haar tempel.
Rots van Aphrodite
Vlakbij Kouklia ligt de Rots van Aphrodite, waar zij volgens de overlevering geboren werd uit het schuim van de zee. Deze plek, ongeveer 20 kilometer ten oosten van Paphos, is echt een toeristische trekpleister. Wat betreft vormgeving is deze rots niet heel bijzonder, maar voor wie geïnteresseerd is in Griekse mythologie, toch leuk om te gaan kijken. Over deze rots bestaan een aantal legenden over eeuwige schoonheid voor wie rondom de rots zwemt.
Bad van Aphrodite
Het Bad van Aphrodite ligt in een botanische tuin bij Lakki. Een romantische plek bij een zoetwaterbron waar Aphrodite volgens de legende samen met haar minnaar Adonis kwam baden. Het bad is idyllisch gelegen onder de bomen, maar viel wel een beetje tegen. Het is erg klein.
Nicosia
De hoofdstad Nicosia is sinds 1974 verdeeld in een Cypriotisch deel en een Turks deel, gescheiden door de zogenaamde greenline. Nicosia is de enige gedeelde stad in Europa. Ter plaatse kun je een dagvisum kopen om het Turkse deel van de stad te bezoeken.
Macarios III
Een van de toeristische trekpleisters van Zuid-Nicosia is het paleis van Macarios III. Macarios , opgeklommen van aartsbisschop tot president, was de eerste president van de republiek Cyprus. Het paleis is slechts een paar keer per jaar voor publiek toegankelijk. Maar rondom het paleis is ook van alles te zien. Naast een standbeeld van Marcarios staan in een vitrine zijn auto’s: een Fleetwood en een limousine Mercedes. En naast het paleis is het Byzantijns museum gevestigd en kun je een kathedraal met prachtige muurschilderingen en veel gouden versieringen bezoeken.
Laiki Geitonia
Ook leuk om te bezoeken is Laïki Geitonia , een gezellig oude wijk met een netwerk van smalle sfeervolle straatjes. Hier vind je allerlei kleine winkeltjes en restaurantjes en tref je een stukje oud Nicosia. Bij Ledra straat, een drukke winkelstraat, is de grensovergang naar het Turkse gedeelte van Nicosia. Je komt in eerste instantie door een stukje naargeestig niemandsland, maar dan is daar het Turkse deel van Nicosia
Turkse deel
Hier gaan we als eerste naar de voormalige St. Sofia-Kathedraal, die nu onder de naam Selimiye in gebruik is als moskee. De heiligenbeelden zijn er allemaal uitgehaald, er zijn twee minaretten naast gebouwd en de vloer is voorzien van kleden Zolang er geen diensten zijn, mag iedereen hier naar binnen en wordt de moskee beschouwd als toeristische attractie. De schoenen moeten uit, maar blote schouders en knieën zijn hier geen probleem. Opvallend aangezien bij alle andere kerken die we bezochten, bordjes hangen dat je toch echt schouders en knieën bedekt moet hebben.
Een andere toeristische trekpleister is de Buyuk Han, een voormalig handelscentrum en accommodatie voor reizigers. Ook nu nog zijn hier allerlei winkeltjes en horecagelegenheden. Daarnaast wordt Buyuk Han gebruikt voor maatschappelijke activiteiten en optredens.
Troodos
Cyprus heeft twee bergketens: het Pendedektilos of Keyreniagebergte in Noord Cyprus en centraal in het binnenland van Zuid-Cyprus ligt het Troödosgebergte. Hier vind je authentieke dorpjes, kleine kerkjes en kloosters. Het Kykkos klooster is de bekendste. In dit klooster van bijna 1000 jaar oud is de eerste president van Cyprus Macarios ooit begonnen als novice.
Daarnaast heeft het Troödosgebergte prachtige natuur te bieden. Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen. Vanuit het dorp Troödos zijn dan ook verschillende wandelroutes uitgezet. Erg mooi zijn ook de Caledonische watervallen bij Pano Platres. De Olympus is met 1952 m de hoogste berg van het Troodos gebergte. Op 1725 m vind je de hoogst bewoonde plek en op 1600 m het hoogstgelegen dorp. In de winter zijn sommige gedeelten geschikt voor wintersport.
Limassol
Limassol is het tweede grote toeristencentrum van Cyprus. In de Middeleeuwen was dit de belangrijkste havenstad van het eiland. Nu is Limassol vooral bekend door de verschillende grote festivals die hier worden gehouden: het carnaval, het bloemenfestival, wijnfestival (grootste) en het kindfestival. Vlakbij Limassol ligt één van de twee zoutmeren van Cyprus. Tot 1987 werd uit deze meren zout gewonnen. Nu is het een rustplaats voor trekvogels. Als je geluk hebt, kun je hier flamingo’s zien. Het andere zoutmeer ligt bij Larnaca aan de oostkant van het eiland.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyprus, vakantielandDe Republiek Cyprus is gevestigd op het gelijknamige eiland wat verdeeld is in het Cypriotische (ook wel Griekse) en Tur…