KLM Huisjes van Delfts blauw en Sterke Verhalen
KLM geeft al jaren huisjes aan passagiers in de Business Class. Er zijn al tientallen Delfts blauwe huisjes uitgegeven en er is nu ook een boek over de huisjes en de sterke verhalen achter de voordeuren van de miniatuurtjes. Het boek, geschreven door Mark Zegeling, werd 5 oktober 2013 gepresenteerd in Nieuw Buinen, het dorp van de pottenbakkers.
Delfts blauwe huisje 94
De burgemeester van Texel, Francine Giskes, viel de eer te beurt om het eerste exemplaar van het 94e huisje te ontvangen. KLM voegde het huisje op 7 oktober 2013 toe aan haar collectie. De KLM vierde op die dag haar 94e verjaardag. KLM partner Air France, die sinds 1933 bestaat, deelde in de vreugde. KLM en Texel hebben al heel lang een bijzondere band. De vliegmaatschappij onderhield van 1 juli 1937 tot 22 augustus 1939 een lijndienst tussen het vliegveld op het Waddeneiland en Schiphol. Met de keuze van de Oudheidkamer van Den Burg op Texel als Delfts blauw miniatuur nummer 94 houdt KLM de nauwe band met het eiland in stand.
Nummer 94 /
Bron: KLM-HuisjesHet huis werd in 1599 gebouwd en deed dienst als gasthuis. Daklozen en vreemdelingen vonden er onderdak, zij konden gratis drie nachten gebruik maken van het verblijf. Later werd het een gewoon woonhuis en sinds 1954 is het de Oudheidkamer. In het Texelse museum liggen overwegend 19e eeuwse kunst- en gebruiksvoorwerpen.
Huisjes
De KLM geeft de huisjes aan passagiers die intercontinentaal vliegen in de Business Class of de Royal Class sinds 1952. De collectie loopt vanaf 1994 synchroon met de leeftijd van KLM, resulterend in het 94e huisje in het 94e jaar van de vliegmaatschappij. Elk jaar wordt op 7 oktober een nieuw huisje geïntroduceerd en aan de collectie toegevoegd. In de loop der jaren zijn de exemplaren ware collectorsitems geworden. Het 93e huisje is een replica van het 'The Japan Museum Sieboldhuis' uit Leiden. Dat werd op 7 oktober 2012 uitgereikt aan de burgemeester van Leiden.
Genever
In de Delfts blauwe huisjes zit jenever, Nederlandse Genever. De huisjes zijn eigenlijk flesjes, met een kurk afgedicht. Op sommige vluchten worden lege huisjes gegeven, vanwege douanevoorschriften of vluchten naar landen waar alcoholbeperkingen gelden.
Concurrenten klaagden aanvankelijk over de vrijgevigheid van de KLM. Ze beschouwden het geven van cadeaus aan klanten als concurrentievervalsing. KLM deed daarop drank in de flesjes met de reden dat ze zelf konden uitmaken hoe ze hun drankje aan de passagiers presenteerden. Er was geen regel die voorschreef dat de alcohol in een glas geserveerd moest worden. Sindsdien worden de kleine presentjes in het vliegtuig door de passagiers in dank aanvaard.
KLM
De KLM werd opgericht 7 oktober in 1919. In 1993 had de maatschappij al 60 verschillende huisjes uitgegeven. In 1994, bij het 75 jarig bestaan van de KLM, gaf de maatschappij in totaal 15 miniaturen uit, waardoor het aantal precies kwam op de leeftijd van de KLM: 75. Huisje nummer 75 is het hoofdkantoor van de KLM. Sinds dat jaar wordt er elk jaar op 7 oktober een nieuw huisje gelanceerd.
Goedewaagen
De Delfts blauwe KLM-huisjes werden gemaakt door Koninklijke Goedewaagen, het bedrijf dat eerst in Gouda stond maar in 1984 verhuisde naar Nieuw Buinen in Drente. Goedewaagen maakte de huisjes tot 1995, ze rolden er met duizenden van de lopende band. Drankenbedrijf Bols liet daarna de huisjes in Singapore maken. Goedewagen maakte daarna nog steeds de Delfts blauwe huisjes maar dan zonder Bols en KLM er op.
Bron: KLM-Huisje app App
Er is ook een KLM Huisjes-app voor de verzamelaar van de Delfts blauwe huisjes van KLM. De app is voor Android-telefoons, iPhone en iPad. Met de app is de collectie te beheren. De passagier kan de app aan boord van zijn vlucht gebruiken om te kijken welk huisje hij nog niet heeft. Een verfrommeld lijstje met nummers meenemen op je vlucht is daarmee niet meer nodig.
Boek
Op 5 oktober 2013, twee dagen voor de lancering van Huisje nummer 94, werd het boek over de huisjes gepresenteerd in het keramisch museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen. Alle wetenswaardigheden over de KLM-huisjes staan er in. De huisjes, die miniaturen zijn van echte panden in Nederland, zijn beschreven, zoals:
Nummer 66 /
Bron: KLM-Huisjes
- nummer 1, het Koninklijk Paleis op de Dam,
- nummer 2, Waag in Gouda;
- grachtenpanden van Amsterdam;
- huizen uit Haarlem;
- huizen uit Amersfoort;
- huizen uit Gouda;
- huizen uit Dordrecht;
- huis uit Utrecht;
- huizen uit Leiden;
- huis uit Edam;
- huizen uit Delft;
- huis uit Veere;
- huizen uit Alkmaar;
Nummer 86 /
Bron: KLM-Huisjes huizen uit Den Haag;
- huizen uit Rotterdam;
- huis uit Hindelopen;
- huis uit Leeuwarden;
- huis uit Coevorden;
- huis uit Franeker;
- huis uit Breda;
- huis uit Schiedam;
- huis uit Groningen;
- huis uit Maastricht;
- huis uit Weert;
- huis uit Curaçao;
- huizen uit Amstelveen;
- huis uit Deventer;
- 94: huis van Den Burg op Texel (2013);
- 95: Heineken brouwhuis (2014);
- 96: Hamelhuis in Gorinchem (2015).
Mark Zegeling
Bron: Cover boek Mark Zegeling zocht alle huizen op en portretteerde ze via verhalen. Het werd een boek vol sterke verhalen. Zegeling schrijft over de bewoners en oud-bewoners en de huizen. De mooiste en spannendste anekdotes passeren de revue. Het boek loopt door 500 jaar Nederlandse architectuur en geschiedenis. In Nieuw Buinen start tevens een expositie over de geschiedenis van de huisjes, die tezamen 4,5 meter gevellengte omspannen. De tentoonstelling vertelt hoe het in 1952 met de firma Rijnbende, de jeneverfabrikant, begon.
Sterke verhalen
- Sterke Verhalen voor bij de borrel, alle geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes
- Mark Zegeling
- 432 pagina's
- € 29,95
- ISBN 978-90-819056-0-2
Huisje 95
Op de 95ste verjaardag van KLM op 7 oktober 2014, wordt het 95ste huisje bekendgemaakt. Het nieuwe Delfts blauw huisje is het
Heineken brouwhuis in Amsterdam. Het is een mooi gebaar, temeer daar Heineken in 2014 zijn 150ste verjaardag viert.
Lees verder