Nieuw-Guinea, het op 1 na grootste eiland ter wereld

Nieuw-Guinea is een schitterend eiland, bevolkt door Papua's. Delen van het eiland zijn een kolonie Engeland, Australie, Duitsland en Nederland geweest. Momenteel heeft Indonesië het voormalig Nederlandse deel, West-Papua, gekoloniseerd. Het andere deel van Nieuw-Guinea is onafhankelijk en heet Papua New Guinea. Het zou op grond van internationale verdragen zoals het recht op zelfbeschikking, logisch zijn als West-Papua ook onafhankelijk zou worden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Ten onrechte op de tweede plek

Het eiland Nieuw Guinea is het op één na grootste eiland ter wereld. Het grootste eiland is Groenland, maar dat zijn eigenlijk vele kleine eilandjes die door een dikke laag ijs tot één land worden gerekend. Toch wordt door wetenschappers Groenland ten onrechte als het grootste eiland ter wereld gezien. Sommige mensen zeggen dat Australié groter is, maar dat is een continent en dus geen eiland. Het eiland Nieuw Guinea is verdeeld onder twee naties, het onafhankelijke Papua New-Guinea, en de door Indonesiërs bezette provincie West-Papua. Deze provincie wordt gekenmerkt door de vorm van het eiland veel op een vogelkop lijkt. Vroeger heette dit deel Irian Jaya, tegenwoordig West-Papua.

Melanesiërs

De bewoners van Nieuw-Guinea zijn Papua’s. Ze behoren tot het Melanesische ras. Er zijn op het hele eiland ongeveer 600 stammen die allemaal een eigen taal hebben. Als je bedenkt dat er in totaal ongeveer 3000 talen ter wereld worden gesproken, komt 20% van alle talen in de wereld van dit eiland. De cultuur van de stammen verschilt onderling. De kustpapua’s wonen vaak in huizen op palen aan het water. Doordat het huis op palen staat is het bestand tegen de gevolgen van eb en vloed. Ze leven voornamelijk van de visvangst. Deze stammen aan de kust hadden vanaf 400 jaar terug contact met de buitenwereld. Er zijn papuastammen die pas vlak voor de 2e wereldoorlog ontdekt zijn. Deze leefden bijvoorbeeld in de Baliemvallei en verbouwden daar groente en onder meer 50 soorten aardappelen. Je zou kunnen zeggen dat ze nog in de steentijd leefden.

Act of no choice

Tot 1963 is het Indonesische gedeelte van het eiland Nederlands geweest en heette het Nederlands Nieuw-Guinea. In 1962 is Indonesië het toenmalig Nederlands grondgebied binnen gevallen. In dat jaar is in samenwerking met de VN besloten tot een referendum “The act of free choice”over de toekomst van dit land. Dit referendum is in 1969 gehouden, maar het is alom bekend dat de Indonesische regering ernstige fraude heeft gepleegd. Een Nederlands onderzoeker heeft het “The act of no choice ” genoemd. Door omkoping van de 1026 stemgerechtigden is Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië toegevoegd. Een referendum dat gehouden wordt onder 1026 mensen in plaats van de totale bevolking van destijds 1 miljoen Papua’s kan ook geen referendum genoemd worden. Op de foto zie je het voormalig gebouw van de Nieuw Guinearaad in Hollandia, nu Jayapura.

Apartheid

Papua New Guinea(PNG) is in 1975 onafhankelijk geworden. Een deel van het huidige PNG was vroeger Duits Nieuw-Guinea. Maar na WOII moest Duitsland al zijn koloniën afstaan. Tot 1975 was het een kolonie van Australië. Wat maar weinig mensen weten is dat Australië een apartheidspolitiek in deze kolonie van haar heeft gevoerd. Papua’s mochten bijvoorbeeld niet komen in een voor witte mensen bestemd café.

Levende vulkanen

In tegenstelling tot op het Indonesische deel zijn in PNG veel aantal levende vulkanen, namelijk 63. In West-Papua is er geen vulkaan. Daarentegen kent de Indonesische provincie weer bergen met sneeuw, die in PNG niet te vinden zijn. Beide delen verschillen dus flink van elkaar. Een overeenkomst is dat er in beide delen een dichtbegroeid oerwoud is met vele bijzondere bomen, planten en bloemen dat nog maar beperkt is aangetast door de houtindustrie. Dat laatste komt mede door het feit dat het eiland zo onherbergzaam is en er geen goede mogelijkheden zijn het hout te vervoeren.

Paradijsvogels

Op beide delen zijn paradijsvogels te vinden. Alleen in Nieuw-Guinea en Noord-Australië komen deze bijzonder mooie vogels voor. Ze zijn erg kleurrijk en hebben vaak een zeer lange staart. Daarnaast zijn er ook veel prieelvogels. Deze zijn qua uiterlijk niet erg mooi maar ze staan erom bekend dat ze prachtige, soms metershoge nesten bouwen. Zo hebben de paradijsvogel en prieelvogel elk hun eigen manier om een levenspartner te vinden. Als reden dat er zulke bijzondere vogels op het eiland zijn wordt vaak gegeven dat de vogels geen natuurlijke vijanden hebben.

Casuaris

Een andere bijzondere vogel is de casuaris, een erg grote loopvogel. Een boze casuaris kan met zijn sterke poten een dodelijke trap uitdelen aan mensen. Een andere bijzondere diersoort is de boomkangoeroe. Verder komt er de zeekrokodil en de Nieuw-Guinea krokodil voor, die ook goed op het land kunnen leven. Op sommige delen lopen redelijk grote varanen rond. Er leven niet veel zoogdieren in Nieuw-Guinea, behalve de herten en varkens die door Europeanen zijn meegebracht kom je soms in grotten vleermuizen tegen. Er worden nog jaarlijks nieuwe diersoorten in Nieuw-Guinea ontdekt door wetenschappers. De vele lagunes en zeeën om het eiland heen behoren tot de mooiste ter wereld en zijn zeer geliefd bij duikers en snorkelaars.


Lees verder

© 2007 - 2025 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paradijsvogel, de mooiste vogel ter wereldDe paradijsvogel is een belangrijk dier in de kunst- en cultuuruitingen van Papua´s. De paradijsvogel heeft eveneens vel…
Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 1511 tot 1700Hier lees je de chronologische geschiedenis van het eiland Nieuw-Guinea van 1511 tot 1700. De Portugezen waren de eerste…
Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwChronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwHet westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea heeft lang bij Het Nederlandse Koninkrijk behoort. In onderstaand artike…

Okavango, de grootste inlandse rivierdelta ter wereldDe Okavango rivier die niet in zee eindigt maar midden in de Kalahari woestijn in Botswana. Hierdoor ontstaater een unie…
Rarotonga, hoofdeiland van de Cook eilandenRarotonga is een paradijselijk eiland in de Pacifische oceaan. In dit artikel lees je veel interessante informatie over…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.