Restaurants en uit eten in Amerika: 9 tips en adviezen

Restaurants en uit eten in Amerika: 9 tips en adviezen Uit eten gaan verloopt in de VS anders dan in Nederland of België. Amerikanen hebben hun eigen tafelgewoonten. Verwacht in restaurants andere gebruiken dan bij ons, of je zal ontgoocheld en misschien zelfs boos terugkeren! Schrik niet wanneer je bord is weggehaald nog voor je partner klaar is met zijn gerecht, of wanneer het hoofdgerecht op tafel komt terwijl je nog aan het voorgerecht bent. Zomaar aan een tafel gaan zitten is ongehoord en geen 'tip' of fooi geven is al helemaal 'not done'. In Amerikaanse restaurants geniet je haast overal van pijlsnelle en vriendelijke service en de porties zijn vaak groot. Gelukkig zijn er heel wat tips en adviezen om goedkoper te eten in Amerika: porties delen, de 'box' en nog veel meer!
Uit eten in Amerika: een belevenis / Bron: PublicDomainPictures, PixabayUit eten in Amerika: een belevenis / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Uit eten in Amerika: etenstijden in de VS

Ontbijt

De meeste Amerikaanse restaurants serveren ook ontbijt. Openingstijden verschillen maar doorgaans is dit van 7 tot 11 's morgens. Heel wat eetgelegenheden serveren ontbijt tot in de namiddag of zelfs de hele dag door.

Lunch

De lunch serveert men in de meeste eetgelegenheden tussen 11 uur 30 en 14 uur 30, maar in veel restaurants begint de lunch al om 11 uur en kan je ook na 14 uur 30 nog terecht.

Dinner

Het avondeten of ‘dinner’ begint in de meeste restaurants al om 17 uur. Sluitingstijden voor avondeten kunnen erg verschillen. Meestal kan je tot 21 of 22 uur eten, maar op sommige plaatsen is dit vroeger, op andere later en soms kan je er zelfs de hele nacht terecht. Veel buffetten in Las Vegas, nochtans 'de stad die nooit slaapt', stoppen al om 21 uur 30, zelfs in het hoogseizoen!

Je hoeft je voor een restaurantbezoek in de VS niet uit te dossen: haast overal is het normaal om in je t-shirt en short te verschijnen. Alleen heel dure of exclusieve sterrenrestaurants hebben een dresscode.

'Please wait to be seated'

In Europa wandel je gewoon een restaurant binnen en kies je zelf je tafel uit. In de VS: no way! In de meeste eetgelegenheden staat trouwens bij de ingang een bordje: ‘Please wait to be seated’. Je wacht dus tot het personeel je begroet en je een tafel aanwijst. Wees gerust: dat duurt in Amerika nooit lang. Vaak helpt men je binnen de tien seconden al verder. Uitzonderingen zijn altijd mogelijk: ‘You can sit wherever you like’ ('Ga maar zitten waar je wil').

De porties zijn écht groot

Amerikanen wensen grotere porties dan Europeanen. Een hoofdgerecht is dan ook vaak een groot en rijkgevuld bord. Bij hoofdgerechten is bovendien vaak ook al 'soup' of 'salad' inbegrepen. Denk dus twee keer na voor je ook nog een voorgerecht bestelt! Heb je echt zo'n trek en krijg je alles op?

Entrees

Hoofdgerechten heten in de VS 'main courses' of 'entrees'. Vergis je dus niet: een 'entree' is wel degelijk een hoofdgerecht en geen voorgerecht! Het woord heeft dus een heel andere betekenis dan in Frankrijk of Franstalig België.

Porties delen

Je kunt ook vragen om een bord te delen (‘to share a plate’) met twee of meer personen. Sommige restaurants rekenen hiervoor een kleine meerkost (‘split-plate charge') aan, maar voor grote porties krijg je op die manier toch alles op en bespaar je tegelijk geld.

Klaar voor andere tafelgewoonten?

Amerikanen houden niet van wachten. In de VS moet alles dus snel gaan, en dat zal je ook merken tijdens je restaurantbezoek. Ben je met zijn tweeën en heeft een van beiden zijn gerecht al op? Hup, het bord is al meteen weg, ook wanneer de andere persoon nog aan het eten is.

De gangen volgen elkaar razendsnel op. Verwacht geen pauze van tien minuten tussen elk gerecht. Vaak ben je nog aan de soep en staat het hoofdgerecht al op tafel. Je hier druk in maken of dit onbeleefd vinden is zinloos. Zo zit het systeem nu eenmaal in elkaar en men zal het niet voor jou aanpassen.

De snelle bediening heeft ook veel positieve gevolgen. Eerst tien minuten wachten voor men je bestelling komt opnemen, om daarna nog een kwartier te moeten wachten op je gerecht is in de VS ondenkbaar. Men neemt je bestelling haast onmiddellijk op en vaak staat het gerecht daarna in minder dan een paar minuten voor je neus. Het lijkt wel alsof men vooraf wist dat jij zou langskomen. Verbluffend snel dus en heel anders dan we in België en Nederland gewend zijn!

Can I have the check please? / Bron: Meditations, PixabayCan I have the check please? / Bron: Meditations, Pixabay

Fooien of 'tips' in Amerikaanse restaurants

Je hebt het vast ook al meegemaakt: in sommige Europese restaurants laat de bediening te wensen over. Het zaalpersoneel loopt er bij alsof men wel wat beters te doen heeft dan jouw bestelling aan tafel brengen.

In Amerikaanse restaurants is de bediening overal uiterst vriendelijk en de glimlach en 'social talk' krijg je er gratis bovenop. Dat danken we aan het systeem van ‘tipping’ (fooien). Men spreekt ook wel van de 'gratuity' in plaats van de 'tip'. Tijdens je eerste vakantie in Amerika zal je er even aan moeten wennen. In Nederland en België is de bediening immers overal inbegrepen.

In de VS zal de ober ('waiter' of 'waitress') zich vaak uit de naad werken om je een gezellige avond te bezorgen. Overal vraagt men je daarom al tijdens de maaltijd één of twee keer hoe het met je gaat en of alles naar wens is: 'How is everything?' of 'How are you doing over here?'

Vanwaar komt het woord ‘tip’?
De ‘tip’ begon bij een Britse cafébaas in de achttiende eeuw. Hij plaatste een pot op zijn toog met als opschrift ‘To Insure Promptness’ (‘voor een snelle bediening’). Wie munten in de pot liet glijden kwam sneller aan een drankje. De eerste drie letters vormden het woord ‘tip’: de gangbare benaming voor een fooi in de VS.

Hoeveel fooi moet ik geven?

Geef minstens 15% fooi op het bedrag van de rekening, al is dit aan de lage kant. Ben je tevreden over de bediening is 18 tot 20% gebruikelijk op de meeste plaatsen. Op een rekening van twintig dollar moet je dus vier dollar fooi bijtellen. Op veertig dollar voeg je zeven of acht dollar fooi toe.

Wanneer moet ik geen fooi geven?

In drie situaties hoef je geen fooi te geven: wanneer het gaat om eetgelegenheden zonder tafelbediening, wanneer de fooi al werd bijgeteld, of wanneer de bediening ronduit vreselijk was.

De fooi is een beloning voor service en bediening. In fastfoodtenten als MacDonalds of Burger King, aan drankstandjes of in zelfbedieningszaken hoef je dan ook geen fooi te geven.

Kijk je rekening goed na. Sommige restaurants tellen automatisch ‘gratuity’ bij je rekening. Dat doen ze sowieso op de meeste plaatsen voor grotere groepen van zes of meer personen, maar soms ook voor twee of drie personen. Werd de fooi al automatisch aan je rekening toegevoegd hoef je uiteraard niet nog eens een tip te geven. Dit komt vooral voor in toeristische gebieden en eetgelegenheden die haast volledig afhankelijk zijn van buitenlandse gasten. Al te vaak kwam men bedrogen uit: toeristen glipten gauw het restaurant uit zonder fooi te laten. De vrees dat ook jij er zonder fooi zal vandoor gaan zit er op heel wat plaatsen al goed in. Maak je dus niet boos om het automatisch bijrekenen van de fooi.

Weggaan zonder fooi te laten is niet alleen erg onbeleefd en boertig, het is ook broodroof. Zaalpersoneel krijgt in de VS een belachelijk laag minimumloon en hangt dus sterk af van fooien om hun salaris aan te vullen. Vergeet ook niet dat dit fooisysteem zorgt voor de vriendelijke en hartelijke bediening in Amerikaanse restaurants. Geen fooi achterlaten is dus gewoon 'not done'.

Eén uitzondering: als de bediening ronduit grof of afschuwelijk is zullen zelfs Amerikanen de zaak verlaten zonder een fooi te geven. Dit komt echter zelden voor. In dat geval is de bediening zo onvriendelijk dat ze er vaak zelfs de manager van de zaak zullen bijhalen om hun ongenoegen te uiten.

Hoe geef je een fooi in de VS?

Betaal je je eten cash laat je de fooi op tafel liggen maar het is nog gebruikelijker om gewoon de fooi meteen bij het geld op het schoteltje te voegen. De ober zal je vragen: ‘Do you need change on that’? (‘Heb je wisselgeld nodig?’). Betaal je met een kredietkaart (Visa of Mastercard) overhandig je gewoon je kredietkaart. De ober zal terugkomen met een papier. Je dient hierop je handtekening te plaatsen en vult ook de ‘tip’ en het nieuwe totaalbedrag in.

Hoezo, de rekening vragen?

De rekening komt vanzelf

Schrik niet als de rekening al op tafel ligt van zodra je klaar bent of zelfs terwijl je nog aan het eten bent. Als Europeaan kan je het onbeleefd vinden, maar in de VS is het doodnormaal en stoort niemand zich eraan. Het is zelfs heel handig: je hoeft in Amerika niet eerst vijf of tien minuten te proberen een ober te roepen om je rekening te vragen zoals in Belgie en Nederland.

Can I have the check please?

Komt de rekening toch niet vanzelf, vraag dan aan de ober de ‘check’ (‘rekening’). Vraag niet naar de ‘bill’: dit woord heeft in de VS niet dezelfde betekenis als in andere Engelstalige landen.

Refill, please!

Refills

Een van de leukste dingen in de VS zijn de gratis ‘refills’. Heb je een cola of andere frisdrank en is je glas leeg? Op veel plaatsen krijg je dan een ‘refill’. Je hoeft het vaak niet eens te vragen: de ober komt vanzelf bijvullen of vragen of je nog meer drank wil. Vraagt hij het niet, wees dan vooral niet bang om zelf te vragen of je een refill kan krijgen.

Andere frisdranken

In de VS vind je andere frisdranken en smaken dan bij ons. Natuurlijk vind je er Coca-Cola en Pepsi, maar daarnaast zal je aan frisdrankautomaten en in restaurants ook bij ons minder populaire producten zoals 'Cherry Coke' en 'Dr. Pepper' vinden. Amerikanen vinden het heel lekker, maar voor de gemiddelde Europeaan lijkt de zoete smaak wellicht te veel op een of andere hoestsiroop uit de plaatselijke apotheek!

Huh, Coke Zero?

Ook opvallend: 'Coca-Cola Zero', nochtans heel populair en anno 2016 haast overal in België en Nederland te krijgen, vind je in Amerikaanse restaurants maar zelden. De Amerikaanse markt kent immers al 'Diet Coke' en 'Diet Pepsi'. Beide dranken bevatten geen calorieën en geen suiker. Onze 'Coca-Cola Zero' bevat ook geen suiker maar heeft in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken en wat de reclame doet geloven wel een beperkt aantal calorieën (3 kcal/100 ml). De meerwaarde van 'Coke Zero' tegenover 'Diet Coke' is dan ook niet meteen duidelijk, wat wellicht verklaart waarom je dit in de VS op veel minder plaatsen kunt krijgen.

Koffie

Ga je ergens ontbijten en bestel je koffie zal de ober je ook regelmatig komen vragen of je nog meer wil. Koffie vult men op de meeste plaatsen net als frisdrank gratis bij.

Wijn breng ik zelf mee!

Breng je eigen fles mee

Wijn is duur in de VS: acht tot tien dollar per glas is geen uitzondering. Je kan het je in België of Nederland nauwelijks voorstellen: je wandelt een restaurant binnen met je eigen fles wijn. Geen haar op je hoofd dat eraan denkt, en wellicht vindt de uitbater het al even boertig. In de VS daarentegen mag je in de meeste restaurants gerust je eigen fles meenemen. Verwacht je wel aan een ‘corkage fee’ van tien tot dertig dollar: de fles ontkurken kost nu eenmaal geld!

Bij een lunch serveert men in de VS doorgaans geen alcohol. Je kan altijd een glas wijn of bier vragen als je toch graag ’s middags van een glas wilt genieten.

Happy Hour

Veel bars hebben een ‘happy hour’, meestal ergens tussen 16 en 19 uur. Alcoholische dranken en vooral bieren kan je dan aan veel lagere prijzen krijgen. Vaak krijg je bijvoorbeeld twee drankjes voor de prijs van één.

De minimumleeftijd voor alcohol is eenentwintig jaar in de VS. Je hoeft niet te proberen alcohol te krijgen als je jonger bent: men zal haast overal een identiteitsbewijs vragen, zelfs als je al dertig bent!

'Can I have a box please?'

De ‘box’ (doos) wanneer je de grote porties niet opkan is een typisch Amerikaans fenomeen. In Europa zou men raar opkijken wanneer je vraagt om de rest van je eten in een doos te doen. Maar met de soms gigantische hoeveelheden in de VS ligt het anders. Geen probleem: wat je niet opkan mag je gerust mee naar huis nemen en later die avond of ’s anderendaags opwarmen in de magnetron. Vaak zal men het je ook spontaan voorstellen wanneer je bord niet leeg is: ‘Would you like a box?’ Aarzel dus niet om hier gebruik van te maken!

Adviezen om goedkoper te eten in de VS

Uit eten gaan is in de VS aanzienlijk duurder dan in Europa. Zelfs voor gewone gerechten tel je al snel heel wat dollars neer.
In de VS liggen de prijzen ’s middags aanzienlijk lager dan ’s avonds, voor dezelfde gerechten. Het verschil bedraagt soms zelfs de helft van de prijs. Dit komt omdat Amerikanen gewend zijn stevig te ontbijten, ’s middags weinig of niet te eten en ’s avonds terug volop de buik te vullen.

Zit je krap bij kas of wil je gewoon zoveel mogelijk geld besparen, eet dan 's middags in een restaurant en ’s avonds licht. Op een vakantie van twee tot drie weken kan je op die manier aanzienlijk de prijs drukken. Zijn de porties groot, vraag dan één gerecht voor twee of neem de overschot mee in een box en warm deze ’s anderendaags nog eens op als je een magnetron op je hotelkamer hebt. Wie het slim aanpakt kan zijn vakantie in Amerika op heel wat manieren goedkoper maken!

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eten en drinken in AmerikaUiteraard zijn er wat andere producten in Amerika ten opzichte van Nederland. Maar ook de gewoontes qua eten kunnen beho…
Denny's, het amerikaanse family restaurantWie wel eens in Amerika is geweest zal zonder twijfel de grote reclameborden van restaurants langs de weg hebben zien st…
Tips om veganistisch uit eten te gaanVeganistisch uit eten gaan klinkt vaak lastiger dan het is. Het veganisme is nog echt in opkomst en daarom zie je in de…
Tips om vegetarisch te blijven eten op vakantieVoor de meeste vegetariërs is het heel gemakkelijk om zich in Nederland aan hun vegetarische eetgewoonten te houden. Je…

Betalen, geld pinnen en tanken in AmerikaBetalen, geld pinnen en tanken in AmerikaBetalen en geld pinnen in Amerika is niet moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal verschillen met Nede…
Autorijden in Amerika: verkeersregels in de VSAutorijden in Amerika: verkeersregels in de VSWie naar de Verenigde Staten met vakantie gaat huurt het best een auto om de grote afstanden tussen de vele bezienswaard…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steppinstars, Pixabay
  • Lonely Planet USA
  • Rough Guide Zuidwest USA
  • Capitool reisgids, USA-Zuidwest & Las Vegas
  • Michelin, De groene reisgids, Zuidwest USA
  • Trotter, Zuidwest-USA, Lannoo, 2014
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Meditations, Pixabay
Karldelauw (115 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.