Christchurch – de grootste stad op het Zuidereiland

Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en het derde grootste stedelijke gebied van het land. Het is de provinciehoofdstad van Canterbury. Christchurch is de laatste twee jaar veel in het nieuws geweest vanwege heftige aardbevingen in 2010 en 2011. De heftigste aardbeving vond plaats op 22 februari 2011 met een uiteindelijk dodenaantal van 181 slachtoffers. Christchurch is nog steeds bezig met het opbouwen van de stad na de aardbevingen. Naschokken kunnen blijven voorkomen de komende jaren, maar verminderen in intensiteit en frequentie over de tijd. Geen reden om Christchurch links te laten liggen als bezoeker, aldus de Lonely Planet. In oktober 2012 heeft Christchurch de zesde plek behaald van Lonely Planet’s lijst of top tien steden voor 2013. De stad wordt beschreven als ‘rising from the rubble with a breath-taking mix of spirit, determination and flair’. Christchurch herrijst met hernieuwde energie en inventiviteit en is een unieke stad.

Uniek

Niet alleen de aardbeving maakt Christchurch uniek, er is geen andere plek in de wereld van waaruit je binnen twee uur op een internationaal vliegveld bent, kan skiën in een wereldklasse apline resort, golf kan spelen, bungeejumpen, raften, mountainbiken, ballonvaren, windsurfen, walvissen spotten en internationaal bekende wijngaarden en tuinen kunt bezoeken. Christchurch is Nieuw-Zeelands tweede grootste stad en de poort naar het Zuidereiland. Christchurch wordt begrensd door bergen en de Pacifische Oceaan en is gelegen op de rand van de Canterbury Plains dat zich uitstrekt naar de Southern Alps. Christchurch is een plek waar inwoners nog kunnen genieten van een gezonde, actieve levensstijl te midden van een natuurlijke omgeving die wereldwijd bekend staat voor zijn schoonheid.

Geschiedenis

Maorische mondelinge geschiedenis suggereert dat zo’n duizend jaar gelegen de eerste inwoners in het Canterbury gebied leefden. De eerste Europeanen belandden in Canterbury in 1815 en in 1840 vestigden de eerste Europeanen zich in dit gebied en werd ook de walvisjacht actief. Christchurch werd een stad op 31 juli in 1856, wat het officieel de oudste stad van Nieuw-Zeeland maakt. Canterbury’s economie is opgebouwd uit met name producten afkomstig uit de primaire sector en daarom heeft dit gebied lang bekend gestaan als ‘living off the sheep’s back’. Hoewel de economie in eerste instantie is opgezet rondom gekoeld schapenvlees en zuivelproducten, heeft Canterbury tegenwoordig een diverse economie.

Klimaat

Christchurch heeft een mild droog klimaat met een gemiddelde maximum temperatuur van 22 graden Celsius in januari en 11 graden Celsius in juli. Tijdens de zomer is het cool en mild door de vaak aanwezige zeebries uit het noordoosten. Gedurende de winter kan de temperatuur ’s nachts onder nul dalen. Het gemiddelde aantal dagen vorst per jaar ligt rond de 100 en sneeuw kan gemiddeld twee keer per jaar voorkomen. In de zomer zijn de stranden een populaire plek om af te koelen en in de winter trekt men de bergen in om te skiën. In winter is smog veel voorkomend door de omliggende bergen, vorstcondities, uitlaatgassen en de uitlaat van schoorstenen. Blauwe luchten zijn de norm het hele jaar door en de stad heeft gemiddeld 2000 zonuren per jaar.

Bezienswaardigheden

Christchurch en omgeving heeft de avontuurlijke reiziger veel te bieden. Van onweerstaanbare uitzichten en tripjes in de stad tot spannende adrenaline activiteiten. Hier volgt een lijst van inspirerende opties.

Walvissen spotten

Elke walvis spot tocht is een unieke ervaring. Je weet nooit wat je tegen gaat komen. De potvissen in Kaikoura zijn de sterren van de show. Kaikoura is thuis aan walvissen het hele jaar door, afhankelijk van het seizoen kun je bijvoorbeeld migrerende bultrug walvissen of blauwe walvissen spotten. Tijdens de tocht kun je ook zeehonden, dolfijnen en de bedreigde afgedwaalde albatros aantreffen. Daarnaast kan in Kaikoura ook ’s werelds grootste dolfijn – de orka – worden waargenomen en ’s werelds kleinste en zeldzaamste dolfijn – de Hector dolfijn. Als dat al niet genoeg is, trekt Kaikoura ook nog een grote variatie aan zeevogels aan waaronder stormvogels en zeven soorten pijlstormvogels. Kaikoura ligt zo’n twee rijden ten noorden van Christchurch.

Met dolfijnen zwemmen in Akaroa Harbour

Op nog geen uur rijden van Christchurch heb je de mogelijkheid om te zwemmen met ’s werelds kleinste dolfijnsoort in Akaroa Harbour. Deze trouwe en speelse Hector dolfijn is extreem zeldzaam en wordt alleen aangetroffen in de wateren rondom Nieuw-zeeland. Akaroa Harbour is de enig plek in de hele wereld waar je kunt zwemmen met deze prachtige dieren.

Waipara

Waipara ligt zo’n 45 minuten rijden ten noorden van Christchurch en staat bekend om zijn wijn. Jaarlijks worden meer dan 250,000 wijnen geproduceerd en deze wijnen winnen regelmatig prijzen tijdens competities. Waipara heeft meer dan twintig wijngaarden waar je wijn kunt proeven en soms kunt dineren of lunchen en meer wijngaarden waar je wijn kunt proeven op afspraak. Een geweldige manier om dit gebied te ontdekken is door deel te nemen aan het Waipara Valley Wine and Food Festival.

Orana Wildlife Park

In het Orana Wildlife Park in het noordwesten van de stad, kunnen bezoekers inheemse Nieuw-Zeelandse vogels zien, inclusief de kiwi. Daarnaast tref je er ook vele andere dieren aan zoals Afrikaanse leeuwen en ringstaartmaki’s. Orana Wildlife Park houdt zich ook bezig met fokprojecten in gevangenschap voor bedreigde diersoorten.

International Antarctic Centre

Het International Antarctic Centre ligt naast Christchurch International Airport en is de plek om pinguïns te ontmoeten en meer te leren over de reis naar de zuidpool. Je krijgt de mogelijkheid om stormkamers te betreden om voor jezelf te ervaren hoe is om in vrieskou en in de wind te staan en je kan de vier Antarctische seizoenen ervaren door een adembenedende licht en geluid show.

Christchurch Botanic Gardens

De Christchurch Botanic Gardens laten je de mooiste weergaven zien van Nieuw-Zeelandse planten en bloemen. Het is een prachtige plek om naar toe te gaan voor enkele vredige uren en het zal je achteraf een verfrist en energiek gevoel opleveren. Je kunt langs de Avon River lopen, uitrusten onder de schaduw van een 120 jaar oude boom of je verwonderen over de prachtige beeldhouwwerken en fonteinen die zich verspreid door de tuinen bevinden. Je kunt ook een tour maken op de Avon River op een punter.

Akaroa and Banks Peninsula

Banks Peninsula is een schiereiland van vulkanische oorsprong en ligt direct ten zuiden van Christchurch. Het betreft een gebied van ongeveer 1,150 vierkante kilometers en omvat twee grote havens en vele kleine baaien en inhammen. Op dit schiereiland vind je een Frans geïnspireerd plaatsje; Akaroa dat onaangeschonden is gebleven na de aardbevingen. Akaroa met zijn eigen prachtige baaien, haven en Franse en Engelse geschiedenis heeft een enorme hoeveelheid aan activiteiten aan te bieden. Er zijn cruises, zeilboten, fietstochten, wandeltochten, een dolfijnen reservaat een kleine pinguïn kolonie en vele galerieën, cafeetjes en winkels.

Willow Bank Wildlife Reserve

Willow Bank Wildlife Reserve levert je een holistische ervaring van Nieuw-Zeelandse dieren in het wild op. Het is ontstaan vanuit respect en liefde voor de dieren en de natuur. Je hebt de gelegenheid om de bedreigde diersoorten en Nieuw-Zeelandse cultuur in een natuurlijke setting te ervaren binnen de stadsgrenzen van Christchurch. Willow Bank is ook ’s nachts open, zodat je de gelegenheid hebt om een kiwi te zien. Daarnaast is in het reservaat ook een restaurant en café te vinden en een Maori culturele ervaring, Ko Tane. Ko Tane is een pre-Europees Maori dorp wat zorgt voor een interactieve Maori belevenis. Je kunt naar een lid van de Ngai Tahu stam luisteren terwijl hij vertelt over de gebruiken en hun strijd om te overleven nadat de Pakeha (Europeanen) arriveerden.
© 2012 - 2024 Jacinta-aalsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wellington met Te Papa Tongarewa museum en AkaroaWellington met Te Papa Tongarewa museum en AkaroaWellington is sedert 1865 de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Omdat het over het algemeen nogal winderig is in deze streken…
Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, die veel van elkaar verschillen. Het Noordereiland kenmerkt zich door haa…
Nieuw-Zeeland: Voor een ideale vakantie tussen Kiwi en MaoriNieuw-Zeeland is het jongste land op aarde. Het is het allerlaatste stuk landmassa dat werd ontdekt. Nieuw-Zeeland heeft…
Griend – grote dolfijn en kleine walvis en de grindadrápGriend – grote dolfijn en kleine walvis en de grindadrápEen griend is een grote dolfijn en een kleine walvis. Het is een groepsdier dat graag samen met andere dolfijnen en walv…

Australië Nationale Parken: Uluru-Kata TjutaAustralië Nationale Parken: Uluru-Kata TjutaUluru-Kata Tjuta nationaal park is het bekendste nationale park ter wereld. In dit park is de grootste monoliet ter were…
Wellington – de meest zuidelijkste hoofdstad in de wereldWellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar kleiner dan Auckland. De Wellington regio strekt zich uit tot Hutt Va…
Bronnen en referenties
  • http://www.christchurch.org.nz/
  • http://www.ccc.govt.nz/homeliving/civildefence/chchearthquake/index.aspx
  • http://www.christchurchnz.com/planning/christchurch-travel-update.aspx
Jacinta-aalsma (18 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.