Scala van Milaan
De Scala van Milaan is uitgegroeid tot één van de belangrijkste operahuizen ter wereld. Vele beroemde sterren, zoals Maria Callas, hebben hier hun opera´s gezongen. De opera´s van componisten zoals I Puritani van Bellini en La Bohème van Puccini zijn hier uitgevoerd. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds opera´s uitgevoerd.
Algemeen
De Scala van Milaan, oftewel in het Italiaans, la Teatro alla Scala, is één van de beroemdste operagebouwen ter wereld, waar vele belangrijke en beroemde componisten hun kunsten hebben vertoond. Enkele van deze beroemdheden zijn:
- Bellini, geboren in Catania op 3 november 1801 en overleden in Puteaux op 23 september 1835. Zijn 10e en laatste operacompositie is `I Puritani´
- Puccini, geboren te Lucca op 22 december 1858 en overleden te Brussel op 29 november 1924. Heeft onder andere `Madame Butterfly´in 1904 en `La Bohème`in 1896 gecomponeerd
- Rossini, geboren op 29 februari (van het schrikkeljaar) 1792 en overleden 13 november 1868 te Passy, een voorstad van Parijs. Tussen 1810 en 1829 componeerde hij maar liefst 39 opera´s. In 1816 schreef hij Otello en in 1829 William Tell
- Callas, Maria. Geboren in New York op 2 december 1923 en overleden op 16 september 1977 in Parijs. Zij was een grote en wereldberoemde opera zangeres. In 1960 gaf de Scala opdracht om een afbeelding van Maria Callas in een plaquette van steen te beeldhouwen. De Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzu heeft deze gemaakt.
In de tijd dat de Scala zijn deuren voor het eerst voor publiek opende, behoorde Milaan nog bij het Oostenrijkse keizerrijk.
De Scala behoort tot de vier grootste operagebouwen van heel Italië en één van de belangrijkste in de wereld. Het heeft premières gekend van Verdi´s eerste werken zoals `Nabucco´ en `I Lombardi`. Ook Bellini´s`Norma` heeft zijn première in dit gebouw beleefd. Opera´s als `Madame Butterfly`en `Turandot`hebben grote triomfen beleefd in de Scala.
Ieder jaar op 7 december wordt het operaseizoen geopend. De jetset, gekleed in de allerchicste kleding, geeft zich weer over aan het muziekgenot.
Geschiedenis
Tussen 1775 en 1778 werd het theater gebouwd in de neo classicistische stijl, door Giuseppe Piermarini. Het wordt gezien als één van de mooiste operagebouwen ter wereld. Het is gebouwd, nadat het hertogelijk theater was afgebrand, op de plaats waar voorheen de kerk S. Maria della Scala stond. Hierdoor heeft de theater ook zijn naam gekregen.
Ten opzichte van zijn sobere buitenkant, beschikt de Scala over een adembenemend interieur. De vloer in de zaal is parket, vier rangen en twee galerijen, tezamen goed voor 3.000 zitplaatsen.
In de Tweede Wereldoorlog werd het theater bijna volledig verwoest, enkele buitenmuren bleven overeind staan. De traditionele hoefijzervorm behouden, alsmede de in zes verdiepingen boven elkaar liggende loges. Het aantal zitplaatsen vanaf dit moment is 3.300 stuks. Achter het toneel ligt nog een kleine zaal, de Piccolo Scala met 600 zitplaatsen. In dit “kleine” zaaltje worden operaproducties en concerten op gevoerd.
Op 11 mei 1946 ging de Scala weer open met de uitvoering van een symfonieconcert met als dirigent de Italiaan Arturo Toscanini. Hij verbood, al in de jaren `30, het herhalen van aria´s tijdens de uitvoeringen van opera´s in deze. In februari 2007 is voor het eerst met deze traditie gebroken. Het was het eindapplaus van de opvoering van de opera La Fille du Regiment van Gaetano Donizettis, dat de dirigent voor het eerst in zeventig jaar een encore bracht.
La Scala en renovatie
Op 31 december 2001 werd een feestelijk concert opgevoerd, waarna het gebouw voor bijna drie jaar dicht ging. Na een ingrijpende renovatie werden in december 2004 de deuren weer geopend met een uitvoering van de opera `L`Europa riconosciuta`van Antonio Salieri, welk ook als openingsopera in 1778 werd uitgevoerd.