Ski-Arlberg, bakermat van het skiën

Het Ski-Arlberg gebied is een van de meest populaire skigebieden ter wereld. En dat is niet voor niets zo. Met 276 kilometer aan uitgezette pistes is het eveneens een van de grotere skigebieden. Aangevuld met Oostenrijkse winterse gezelligheid is een skivakantie in het Ski-Arlberg gebied zeer de moeite waard.

Locatie en bereikbaarheid

Op ongeveer 650 kilometer van Utrecht ligt het skigebied Ski-Arlberg. Het gebied is prima bereikbaar met de auto, er kan ook gekozen worden voor de trein. De treinverbinding is goed en comfortabel, zelfs als er veel sneeuw gevallen is. In de buurt zijn eveneens verschillende luchthavens waarvandaan een directe verbinding met het skigebied is opgezet in de vorm van bussen en taxi's.

Het Ski-Arlberg gebied is een van de oudste skigebieden ter wereld en is in de begindagen van het alpineskiën belangrijk geweest voor de verdere ontwikkeling van de sport. Denk hierbij aan skitechnieken, skiliften en cabines. Het westelijk deel van het gebied bevat de dorpjes Lech, Oberlech, Zürs en Zug, het oostelijk deel van het gebied bestaat uit de dorpjes Sint Anton, Sint Christoph en Sint Jacob en Stuben. Alle dorpen zijn goed bereikbaar waarbij een verbinding met een skibus is opgezet die pendelt tussen Zürs en Alpe Rauz. Elk van deze dorpjes heeft zijn eigen karakter en uitstraling die zowel in de winter als in de zomer aantrekkelijk zijn voor toeristen.

Skiën en/of snowboarden

De 276 kilometers aan uitgezette pistes bestaan voor 105 kilometer aan blauwe pistes, 141 kilometer aan rode pistes en 30 kilometer aan zwarte pistes. Naast deze pistes is er ook ongeveer 180 kilometer aan ongeprepareerde off-piste routes die deels wel gemarkeerd zijn. Deze grote verscheidenheid aan pistes maakt dit gebied aantrekkelijk voor ervaren skiërs en snowboarders maar ook voor beginners. De vele mogelijkheden maken het gebied aantrekkelijk voor elke skiër, ongeacht het niveau en de ervaring. De pistes bevinden zich vanaf 1.300 meter hoogte tot aan 2.800 meter hoogte. Dagelijks kan bij het lawinecentrum op de Vorarlberg informatie worden ingewonnen over de kwaliteit van de sneeuw en het lawinegevaar.

De pistes en het skigebied in zijn totaliteit zijn sinds jaar en dag zeer populair bij wintersporters en het gebied heeft in de loop der tijd vele internationale prijzen gewonnen. De pistes en ski-accommodaties zijn volledig gericht op het welzijn van de wintersporter, het is daarbij ook mogelijk om ter plaatse skimateriaal te huren. Wanneer eigen materiaal kapot gaat of wanneer men iets nieuws wil uitproberen kan dat dus eenvoudig door de juiste spullen te huren.

Naast skiën en snowboarden is het in het gebied ook mogelijk om te rodelen, langlaufen, paragliden of te genieten van een warm zwembad of massage.

Bijzonderheden

  • Wintersport is zeer populair in dit gebied, er zijn daarom meer dan 1.000 geschoolde ski-instructeurs aanwezig voor de nodige ondersteuning in aanvulling op de vele aanwezige skischolen.
  • Een groot aantal van de stoeltjesliften heeft stoelverwarming, wat uiteraard erg aangenaam is bij lage temperaturen.
  • Gemiddeld valt hier zeven meter sneeuw in de winter, mocht er niet genoeg sneeuw gevallen zijn dan kan men het tekort makkelijk aanvullen met sneeuwkanonnen.
  • Over het gebied verspreid zijn vele restaurants en gezellige bars te vinden waar met volle teugen kan worden genoten van de Oostenrijkse gastronomie en gezelligheid.
© 2012 - 2023 Rosendal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Cijfers Nederlanders op wintersportIn Nederland is wintersport al jaren populair. Sinds de jaren í90 is de populariteit van wintersport onder Nederlanders…

Wintersport net even andersWintersport net even andersAls de koudere maanden in aantocht zijn -of reeds gearriveerd- krijgt menigeen de kriebels en dan moet de echte kou opge…
Rosendal (15 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.