Wintersport net even anders

Wintersport net even anders Als de koudere maanden in aantocht zijn -of reeds gearriveerd- krijgt menigeen de kriebels en dan moet de echte kou opgezocht worden. De echte kou vinden we op hoger gelegen gebieden zoals de Alpen en levert de geliefde sneeuw op. Sneeuw om lekker in te langlaufen, te snowboarden of te skiën. Maar een volwaardige wintersport vakantie kan nog veel meer bevatten.

Even de kou in…

Een break in een druk bestaan is voor de een het tripje richting de zon en voor de ander een tripje de berg op, de kou in. Ieder zijn ding en de mogelijkheden worden steeds ruimer, zeker in de wintersport gebieden gebeurd steeds meer. Want alleen skiën om vervolgens met een flinke borrel in de apres skihut te belanden, is alleen niet meer het enige vertier. Voor de minder sportieve mens, voor de man of vrouw die iedere keer iets anders wil of voor degene die lekker wil relaxen… ook de wintersportgebieden bieden ook voor deze mensen steeds meer.

Voorbereiding

Ook als je naar een wintersportgebied gaat is het altijd goed om de juiste verzorgingsproducten mee te nemen. Lang niet iedereen staat stil bij de zon die op de sneeuw behoorlijke schade aan de huid kan aanrichten. Een hoger gelegen gebied ligt, logischerwijs, dichter bij de zon, bovendien wordt het effect van zonlicht versterkt door de reflecterende sneeuw. Goed insmeren met een product wat beschermt tegen de schadelijke UV-stralen is ook tijdens de wintersportvakantie geen overbodige luxe. De kleding en schoenen stem je af op de activiteit en neem je mee vanuit Nederland of huur je daar. Spreekt voor zich dat het kostentechnisch beter is om zelf aan te schaffen als het niet een éénmalig tripje is. Maar laat je in Nederland én bij verhuur aldaar altijd goed adviseren.

Even iets anders…

Lopen

Als je de wintersport gebieden op wilt zoeken, maar net iets anders wilt doen dan skiën, dan zijn er de bekende langlauf gebieden met uitgezette routes en natuurlijk zijn er ook in de sneeuw mooie wandelroutes (er zijn speciale comfortabele schoenen te huur voor wandelen in de sneeuw). Volg de routes goed, want je verdwaalt zomaar. Bovendien zijn de routes goed om te bekijken welke afstand je wilt nemen (en wat haalbaar is). Met een eigen groepje en een gids of een aldaar samengestelde groep is het gezelliger lopen. Meestal zijn er lokaal wel georganiseerde tripjes en informatie vind je bij:
  • Een lokale informatieservice
  • De balie van het hotel of appartementencomplex
  • De verhuur van materiaal

Sledetochten

De sledetochten zijn in bepaalde gebieden al jaren een succes en zeker in de Scandinavische wintersportgebieden worden ze regelmatig georganiseerd. Via internet kan je zelfs vanuit huis je ideale trip samenstellen. Je hoeft niet per se hondenliefhebber te zijn om te genieten van een dergelijke trip met prachtige husky’s. Je kunt het ook met andere typische wintersport activiteiten combineren, zoals het ijshotel, overnachten in de iglo of wakvissen.

Sportief

Als alleen langlaufen niet (meer) voldoende sportief is, dan is er ook de Olympische sport Biathlon. Langlaufen en schieten afwisselen in een afgezet parcours. Het is niet zomaar “even” schieten, want de combinatie van langlaufen en schieten is erg intensief en vergt precisie, strategische denkvermogen én uithoudingsvermogen. Ondermeer in Tirol zijn verschillende gebieden ingericht voor Biathlon.

Een andere manier van sportief zijn is yoga en niet direct iets wat je verwacht in de wintersport gebieden. Maar ja, waarom eigenlijk niet? Yoga helpt je bij het focussen, in balans blijven of komen en brengt je meer kracht. Maar yoga staat ook bekend om de ademhalingstechnieken en wat heerlijker dan in de zuivere berglucht je ademhalingstechnieken oefenen. Amerikanen noemen het snowga en op snowga.com site is meer informatie te krijgen.

Mediteren

En natuurlijk is er ook in de wintersportgebieden genoeg om de juiste meditatiemomenten te creëren. Er zijn feng shui hotels waar het goed toeven is voor de man of vrouw die mediteren op een hoog niveau heeft staan. Er zijn verschillende locaties (m.n. in de Franse Alpen) waar individueel en collectief gemediteerd kan worden… binnen en buiten. Mooie plaatsen met ultieme stilte en tijd voor “de binnenkant”. Vaak gecombineerd met mooie wandeltochten en/of yoga en/of zwemmen in de speciale baden met natuurlijke warmtebronnen.

Tot slot

Genoeg te doen ook tijdens de wintersportvakantie. Geen reden meer om te zeggen dat je niet meegaat omdat skiën niet je ding is. En heel misschien haal de doorgewinterde wintersportfanaat nog wel over de streep eens iets anders in de sneeuw te gaan doen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Wintersport voor de eerste keerWintersport voor de eerste keerVelen dromen jaarlijks van een witte kerst maar dat komt niet zo vaak voor. Een groot aantal Nederlanders is daar echter…
Zell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See is een Oostenrijks skigebied, gelegen aan een prachtig meer en omringd door bergen, dat zowel in de zomer al…
Langlaufen wintersport voor beginners en fanatieke sportersLanglaufen wintersport voor beginners en fanatieke sportersLanglaufen is een manier van wintersport bedrijven waar soms op wordt neergekeken. Toch is het bij velen een populaire m…

Meer sneeuw- en ijspretMeer sneeuw- en ijspretAls de weermannen en –vrouwen van Nederland in de verste verste de mogelijkheid tot ijs aankondigen, worden de schaatsen…
Ski-Arlberg, bakermat van het skiënHet Ski-Arlberg gebied is een van de meest populaire skigebieden ter wereld. En dat is niet voor niets zo. Met 276 kilom…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.