Welke wax te gebruiken voor je snowboardonderhoud?

Welke wax te gebruiken voor je snowboardonderhoud? Heb je een eigen snowboard en ben je van plan om zelf je snowboard te waxen? Dan is het belangrijk om te weten welke soorten wax er allemaal op de markt zijn en welke soort geschikt is voor jouw avontuur. Zelf je snowboard waxen is lang niet zo moeilijk als het klinkt. Natuurlijk kun je het onderhoud laten doen bij een skishop, maar als je zelf je snowboard waxt kan je het resultaat geheel afstemmen op je voorkeur. Daarbij houdt je rekening met de sneeuwconditie die overal anders is. Als je weet welke wax je moet gebruiken voor jouw snowboard, dan kun je overal waar je gaat snowboarden optimaal plezier hebben van je snowboard.

Je snowboard waxen van tijd tot tijd

Wie zijn eigen snowboard heeft zal door alle snowboard-experts geadviseerd worden deze met enige regelmaat te (laten) waxen. Dit kun je prima zelf doen door middel van een stappenplan. Hoe vaak je precies moet waxen, daarover verschillen de meningen en dit hangt in belangrijke mate af van hoe intensief je je snowboard gebruikt. Maar net zo goed voor de periode waarin je hem (lang) niet gebruikt.

Voor wedstrijdsnowboarden is het gebruik uiteraard weer anders dan voor recreatief snowboarden. Nu zal de doorsnee snowboarder zijn materiaal niet wekelijks gebruiken, maar voor degenen die jaarlijks op wintersport gaan - dat is de grootste doelgroep - is het verstandig om een nieuwe laag wax aan te brengen:
  • Voordat je gaat wintersporten, om je snowboard 'klaar' te maken
  • Tussentijds bij het wintersporten, omdat je hem intensief gebruikt en je wax snel slijt
  • Wanneer je terug komt van wintersport en je snowboard weer gaat opbergen voor langere tijd en hij anders uitdroogt

Ga je ook nog een aantal keer per jaar naar een skihal of borstelbaan? Dan is het ook raadzaam om je snowboard op die momenten te voorzien van verse wax. Kortom: doe het zo vaak als je nodig acht. Teveel waxen kan geen kwaad (het kost je alleen een hoop wax). Te weinig waxen kan daarentegen heel veel kwaad en bederft niet alleen je plezier, het kost je uiteindelijk je snowboard.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je met enige regelmaat je snowboard zou moeten waxen.

Waxen zorgt voor glijvermogen in de sneeuw
Wanneer je gaat snowboarden zal je merken dat je snowboard, wanneer deze gewaxt is, fijn aanvoelt en na enig gebruik juist niet meer. Het voelt alsof je haast niet meer vooruit komt in de sneeuw. Het verschil tussen een goed gewaxt en een uitgedroogd snowboard is overduidelijk te merken. Hoe komt dat?

Wanneer je snowboard onvoldoende wax heeft op en in het belag - dat is de laag aan de onderkant van je snowboard - vermindert je glijvermogen op de sneeuw. Wax zorgt ervoor dat er een gladde laag op je belag komt en in de poriën in het belag, waardoor je soepel over de sneeuw glijdt en de sneeuw niet aan je onderkant van je snowboard blijft plakken.

Hoe goed je snowboard over de sneeuw glijdt heeft te maken met hoeveel wrijving je snowboard ondervindt in contact met de sneeuw. Voor een optimale snowboard beleving wil je zo min mogelijk wrijving met de sneeuw. Hoe beter een snowboard gewaxt is, des te minder wrijving ondervindt je en rem je het minste af. Je kunt je soepel door de sneeuw voortbewegen en ook het bochten maken (carven) gaat een stuk makkelijker.

Bron: Spinheike, PixabayBron: Spinheike, Pixabay
Wax verlengt de levensduur van je snowboard
Niet alleen bevorder je het glijvermogen van je snowboard door goed te waxen. Ook bepaalt de mate waarin je waxt de levensduur van je snowboard. Wie zijn snowboard niet of nauwelijks onderhoudt zal er niet alleen minder plezier van hebben, maar zorgt ook dat zijn snowboard sneller afgeschreven wordt. Waarom?

De wax is in wezen de voeding voor je snowboard. Belag dat onvoldoende wax bevat raakt uitgedroogd en iedere keer dat je ermee snowboard tast je het belag verder aan. Dit maakt je snowboard op den duur onbruikbaar. Je rijdt letterlijk je belag 'op' en deze laag is - eenmaal kapot - niet meer te herstellen.

Je belag 'op' rijden is overigens een andere situatie dan het oplopen van kleine beschadigingen in je (gewaxte) belag tijdens het snowboarden, doordat scherpe voorwerpen in de sneeuw flinke (diepe) krassen kunnen geven. Beschadigingen zijn in veel gevallen nog wel (zelf) te repareren.

Soorten snowboardwax

Om te bepalen welke wax je nodig hebt voor je snowboard zul je eerst moeten weten wat voor soorten wax er allemaal op de markt zijn. Snowboardwax valt grofweg in te delen in twee soorten:
  • Vloeibare wax
  • Niet-vloeibare wax

Beide soorten hebben weer hun eigen subcategorieën.

Vloeibare wax

Vloeibare wax, oftewel hotwax is wax die vloeibaar is onder hitte. Vandaar dat dit ook wel hotwax wordt genoemd. Je koopt deze wax in vaste vorm, meestal in 'blokjes' van een x aantal gram en door de wax te verhitten met behulp van een waxapparaat of strijkbout, druppel je vloeibare wax op je belag om deze er mee te prepareren. Hotwax en vloeibare wax zijn termen die door elkaar gebruikt worden, maar staan dus voor hetzelfde.

Hydrocarbon wax

De goedkoopste soort hotwax is 'universele' hydrocarbon wax of 'all-temperature' wax. Deze naam heeft het vanwege de samenstelling van moleculen in de wax. Universele wax is de meest all-round wax en wordt niet alleen gebruikt tijdens het snowboarden.

Ook wordt hij door zijn goedkopere prijs eveneens gebruikt om belag mee schoon te maken, om nieuwe snowboards mee 'in te waxen', dat wil zeggen het opbouwen van meerdere lagen wax. Zo vormt de wax een dikke beschermlaag die je laat zitten wanneer je je snowboard een tijd niet gebruikt.

Universele hydrocarbon wax is te vinden voor warmere en koudere temperaturen, wat ook wel wordt aangegeven met een bepaalde hardheid. Hardere wax is geschikt voor koudere temperaturen, zachtere wax voor de warmere temperaturen. Zo is er bijvoorbeeld wax voor temperaturen tussen -12 en -4 graden en wax voor 0 tot -6 graden. Maar ook voor -10 tot -30 graden, wanneer je in extreem koude omstandigheden verkeert.

Sneeuwconditie
Afhankelijk van de temperatuur van de sneeuw, bepaal je welke universele wax het meest geschikt is. Nu zijn veel universele waxen uitgerust voor groot verschil in temperatuur - zeker een graad of 8 verschil - zodat je in zoveel mogelijk gebieden zonder problemen kunt snowboarden. Afhankelijk van hoe hoog of laag je je begeeft in de bergen, kan de temperatuur een paar graden verschillen en daar is universele wax juist op bedacht.

Je kunt bovendien niet altijd exact controleren hoe de temperatuur van de sneeuw is (je steekt er geen thermometer in), maar je kunt wel een inschatting maken van de sneeuwconditie in het gebied waar je bent, door na te gaan hoe warm of koud het daar is of wat de verwachtingen zijn.

Sta je een week lang in de papsneeuw, omdat de zon schijnt en er geen nieuwe sneeuw valt, dan is het overduidelijk warmer op de piste en verlangt je snowboard een wax voor specifiek die (slechtere) sneeuwconditie. Dit zal dan een zachtere wax moeten zijn voor warmere temperaturen.

Fluorwax

Universele wax is er ook met een extra bestanddeel. Wax die fluor bevat geeft de wax een extra waterafstotende werking waardoor het nog meer glijvermogen creëert. Dit is vooral handig als op de piste de sneeuw erg vochtig en 'papperig' is. Fluorwax is over het algemeen duurder dan non-fluorwax. Binnen de fluor waxen zijn er weer waxen die een hoog gehalte aan of een lager gehalte aan fluor bevatten. Een goede stelregel is: hoe slechter de sneeuwconditie (vochtiger), hoe hoger de fluor in de wax moet zijn.

Vooral wedstrijdracers zullen fluorwax willen gebruiken. Dit kan voor hen uitmaken of ze winnen of verliezen. Voor de beginnende amateursnowboarder is flurowax minder van belang. De gevordere snowboarder zal eerder geneigd zijn het beste uit zijn snowboard te willen halen met zijn gevorderde skills. Voor hem kan fluorwax een interessante aanvulling op hydrocarbon wax zijn en zal hij vermoedelijk ook bereid zijn daar iets meer geld aan uit te geven dan een beginnend snowboarder.

Combi-waxen met vloeibare wax en fluorwax
Nu wil je als gevorderde snowboarder natuurlijk niet op verschillende momenten op de dag je snowboard hoeven te voorzien van een andere soort wax, omdat de omstandigheden gedurende de dag kunnen veranderen. Dit is niet praktisch en meestal niet haalbaar.

Een oplossing hiervoor is om verschillende waxsoorten door elkaar te gebruiken waarbij je een gemengde waxlaag aanbrengt. Wax kun je namelijk prima met elkaar combineren. Omdat het 's ochtends op de piste vaak kouder is dan in de middag en de sneeuwconditie gedurende de dag verandert naar meer platgereden (pap)sneeuw, helpt het wanneer je een basislaag aanbrengt met all-round wax. Combineer bijv. wax voor iets warmere temperaturen en een extra dekkende laag van een fluorwax voor extra glijvermogen gedurende de hele dag.

Als de sneeuwconditie goed is, heb je in principe geen fluorwax nodig. Je gaat er in ieder geval niet slechter van snowboarden wanneer je wel een laag fluorwax aanbrengt. Het is alleen een duurdere optie en daarom overbodig.

Niet-vloeibare wax

Naast vloeibare waxsoorten zijn er ook ook niet-vloeibare waxen die je kunt aanbrengen op je belag. Het grote verschil met wax die wordt aangebracht onder hitte, is dat niet-vloeibare wax niet diep in het belag doordringt en als het ware alleen op de buitenkant van je belag blijft zitten. Hierdoor laat deze wax veel sneller los in vergelijking met vloeibare wax en zijn deze wax soorten meer geschikt als noodoplossing ter plaatse.

Niet-vloeibare waxsoorten zijn relatief duur om te gebruiken, maar kunnen wel degelijk handig zijn om bij je te hebben op de piste voor het geval toch blijkt dat je snowboard niet lekker glijdt. Maar na een paar keer heen en weer van de piste is het meeste effect al weg van niet-vloeibare wax.

Rub-on wax (sticks)
Dit zijn sticks met een blokje universele wax in niet-vloeibare vorm (onverhit) die je op je belag wrijft, alsof je een balsem aanbrengt. Rub-on wax sticks kunnen handig zijn om op zak te hebben op de piste, mocht blijken dat je belag sneller uitdroogt dan je had gehoopt.

Poederwax
Dit wordt vrijwel alleen gebruikt door professionals die ter plekke hun snowboard een extra boost willen geven voor een wedstrijd. Voor hen maakt het dan ook niet uit dat deze wax na een paar ritten weer loslaat en van het belag af is. Ze gebruiken het dan ook als 'aftopper' en niet als basislaag.

Gels, pasta's en wax sprays
Ook voor gels, pasta's en wax sprays geldt dat deze een kortstondig effect hebben en wellicht handig kunnen om bij je te hebben op de piste als extra 'kick' voor je snowboard wanneer je merkt dat je teveel wrijving ondervindt in de sneeuw. Maar gebruik niet-vloeibare wax niet ter vervanging van je basislaag vloeibare wax. Daarvoor zijn ze te duur, omdat je er dan veel van moet gebruiken. Ze voeden je snowboard niet goed diep en zo blijf je bovendien bezig met waxen aangezien deze wax sneller op raakt.

De juiste wax kiezen voor je snowboard

Welke wax je nodig hebt voor je snowboard bepaal je aldus aan de hand van:
  • Waar je de wax voor wilt gebruiken - Wax is niet niet alleen nodig om daadwerkelijk mee te gaan snowboarden, maar ook om vuil weg te halen en als beschermlaag voor wanneer je je snowboard juist niet gebruikt.
  • Wat de sneeuwconditie is waar je wilt gaan snowboarden - Afhankelijk van hoe de sneeuw erbij ligt kun je één of meerdere waxsoorten gebruiken.

Inwaxen
Wie een snowboard koopt zal zijn zijn board opnieuw moeten waxen en wel een flink aantal keer voordat je ermee gaat snowboarden. Dit noemt men 'inwaxen'. Er zit weliswaar een laagje fabriekswax op wanneer je een nieuw snowboard koopt, maar het is aan te raden het belag van je snowboard alvorens je hem gaat gebruiken zelf goed te voeden met vloeibare wax. De wax moet namelijk diep in het belag kunnen intrekken, zodat alle poriën goed gevuld worden en daarin volstaat fabriekswax niet per definitie.

Een basis universele wax, is hier een goedkope oplossing voor omdat het vooral gaat om het voorkomen van uitdroging van je snowboard en daar hoef je zeker geen dure fluorwax aan te verspillen. Ook is het goedkoper met universele wax omdat je in het begin niet te zuinig moet zijn met wax aanbrengen en er best wat van nodig hebt.

Schoonwaxen
Je snowboard schoonmaken hoort er ook bij wanneer je nieuwe wax wilt aanbrengen. Behalve het verwijderen van vuil uit je belag - zoals zandkorrels en miniscule houtsnippertjes - door middel van oude waxresten af te krabben met een scraper en uit te borstelen, is er ook een methode om vuil uit je belag te krijgen die men 'schoonwaxen' noemt. Hiervoor gebruik je vloeibare wax.

Met schoonwaxen breng je een laag vloeibare wax aan op je belag en door het verhitten van je belag met een waxijzer, komt het vuil als het ware omhoog drijven uit de poriën (die open gaan staan door de hitte) en komt in de vloeibare wax terecht. Als deze is uitgehard, krab je alle opgedroogde wax eraf. Je verwijdert op die manier het vuil uit je belag.

Omdat je bij het schoonwaxen ook geen profijt hebt van de eigenschappen van de wax, maar het puur gebruikt als 'schoonmaakmiddel', is het aan te raden om te hotwaxen met een goedkopere universele wax, omdat dit simpelweg scheelt in je portemonnee.

Travelwaxen
Travelwaxen tot slot is het aanbrengen van een laag wax - zonder de overtollige wax af te schrapen - ter bescherming tegen uitdrogen en weersinvloeden zoals vocht wanneer je je snowboard een tijd niet gebruikt. Wie zijn snowboard opbergt na een wintersport vakantie en niet een waxlaag aanbrengt, brengt mee daarmee schade toe aan het belag. Deze staat namelijk bloot aan verdere uitdroging. Ook kan het in de opslag vochtig zijn waardoor je staalkanten kunnen roesten.

Gebruik daarom wederom een goedkopere universele wax om zowel je belag en staalkanten te voorzien van een dikke laag wax en laat deze zitten tot de volgende keer dat je gaat snowboarden. Zeker in het geval je je snowboard in geen maanden meer gebruikt, dan zit er een flinke beschermlaag op.

Bron: Atarythm, PixabayBron: Atarythm, Pixabay

Nog even op een rijtje...

Concluderend volstaat een universele wax prima om je snowboard in alle gevallen mee te onderhouden. Let daarbij wel goed op de verschillende temperaturen en hardheid van de wax. Het beste is om een mix in huis te hebben voor diverse sneeuwcondities. De gevorderde snowboarder zal echter meer uit zijn glijvermogen willen halen dan een beginnend snowboarder en daarvoor kan een combinatie van basiswax met fluorwax de uitkomst zijn.

Het kan geen kwaad om ook een niet-vloeibare wax bij je te hebben op je avontuur, voor het geval de prestaties van je snowboard toch nog tegen blijken te vallen, ondanks een goede waxbeurt. Een rub-on stick is hierin wellicht de beste keuze. Deze is makkelijk mee te nemen, eenvoudig aan te brengen op de piste en geeft het langst resultaat in tegenstelling tot een pasta, gel of spray.
© 2017 - 2024 Epiphany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
Doe zelf je snowboardonderhoud met een stappenplanDoe zelf je snowboardonderhoud met een stappenplanWie goed voorbereid op wintersport gaat vergeet niet zijn materialen te controleren. Voor veel wintersporters is het geb…
Snowboarden: de wintersport komt er weer aan!Snowboarden: de wintersport komt er weer aan!De wintersport komt er weer aan en we willen allemaal niets liever dan de show stelen met onze snowboardskills. Dit arti…
Zelf je ski's waxen en slijpenZelf je ski's waxen en slijpenAls u vaak op wintersport gaat en u heeft inmiddels uw eigen materiaal aangeschaft, dan moeten uw ski's of uw snowboard…

Kies de juiste skibril voor een veilige wintersportKies de juiste skibril voor een veilige wintersportWie op wintersport gaat doet er goed aan in de basis een aantal attributen te dragen, om veilig en met veel plezier te k…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://snowpepper.com/snowboard-materiaal-tuning/hoe-moet-ik-mijn-snowboard-waxen/
  • Afbeelding bron 1: Spinheike, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Atarythm, Pixabay
Epiphany (42 artikelen)
Laatste update: 14-02-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.