De actieve vakantie

De actieve vakantie Omdat we druk zijn met het lijf of in de geest, wordt de vakantie van menig man of vrouw grotendeels ingevuld met luieren, een loopje naar daar waar eten en drinken is of maximaal een locatie activiteit. Heb je jonge kinderen en andere mensen bij je, dan ben meestal (noodgedwongen) wat actiever. Maar voor veel mensen geniet het niet de voorkeur. Toch kan je heel uitgerust thuiskomen van een actieve vakantie.

Anders bewegen

Omdat alles op een ander tempo en in een andere omgeving plaatsvindt en je het zelf kunt bepalen, is activiteit tijdens je vakantie veelal geen straf. Voor menigeen is het echter, vooralsnog, een deur te ver. Overigens kan een metgezel soms iemand net over de streep trekken, maar het eens proberen is toch de beste methode. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om stil te zitten, maar door de ontwikkeling van de mensheid, is deze lijfelijk steeds inactiever geworden en werken we overall steeds meer vanuit het hoofd. Alleen al juist daarom is bewegen tijdens de vakantie goed en leuk. Er zijn dan ook tal van mogelijkheden om de vakantie op een actieve en toch ontspannen manier door te brengen. Een aantal mogelijkheden.

Hoe maak je je vakantie actief?

Natuurlijk zijn er de kant-en-klare actieve vakanties via speciale bureaus te organiseren, maar voor een grote groep is het zelf regelen, bijvoorbeeld in combinatie met een paar ontspannen dagen, zeker zo leuk. Moet je in de juiste gebieden zitten om het helemaal aantrekkelijk te maken en wat ideeën kunnen je ook altijd verder helpen.

De natuur in

Het meest voor de hand liggend is de natuur in te gaan en dat kan door middel van mooie wandelingen langs de zeelijn, in het bos, het wad op of zoek de hellingen op. Zorg altijd wel voor de juiste schoenen en ademende sokken, luchtige kleding, hoofdbedekkingen ter bescherming van een felle zon en wat eten en drinken. Tenslotte geldt ook in het buitenland, altijd je lichaam goed insmeren tegen de zon. Ook onder het t-shirt.

Je maakt een wandeling al iets ruiger als je tijdens je wandeling actieve momenten kunt inbouwen. Een touwladder over een stroompje in het bos of een stukje rennen door het mulle zand van het strand of tegen een helling op. Sloof je niet uit als je lichaam er helemaal niet aan gewend is, want zeker in de zon, maak je het je lichaam alleen nog maar moeilijker. Bouw het rustig op.

De natuur in op de fiets kan natuurlijk ook en daar leent de (gehuurde) mountainbike zich bij uitstek voor. Lekker een route rijden op een stoere fiets en genieten van de omgeving waar je doorheen fietst. Het voordeel van de fiets is dat je een relatief groot gebied kunt omvatten en veel meer ziet dan dat je van plaats naar plaats met de auto gaat. Ook voor de fiets geldt weer de juiste kleding, zonwering, veel smeren tegen de zon en neem wat eten en drinken mee.

De natuur is ook dieren en er zijn speciale paden om allerlei dieren te kunnen zien. Vaak worden deze routes of lokaal georganiseerd of je krijgt de benodigde informatie mee, zodat je zelf op zoek kunt.

Extra actief: Dan is raften, tubing of canyoning wellicht iets voor je. Voor dit soort actieve vakanties is het beter om het op voorhand goed te organiseren. Vaak heb je ook wat speciale materialen nodig en daar kan een reisbureau je deskundig bij helpen.

De stad in

Als je verblijft in een grote stad, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden. Neem de(gehuurde) citybike naar de evenementen of andere activiteiten die je in de stand wilt bezoeken. Een fiets huren is in de meeste steden geen probleem. Maar in de grotere steden heb je ook altijd stadsparken en wat leuker dan in een stadspark lekker gaan rennen. In de wereldsteden hebben de grote stadsparken ook nog speciale routes en kan je de te lopen route aanpassen aan je eigen conditie.

Maar in de grotere steden heb je ook collectieve tai chi- of yoga- lessen. Voor de een een bekend gegeven en voor de ander een kennismaking, altijd leuk om tijdens een vakantie uit te proberen. Maar als je nog meer op wilt gaan in de lokale bevolking, informeer dan of er samen gedanst wordt. Zeker in de zomermaanden, zijn er nogal eens lokale feesten waar volop gezongen en gedanst wordt.

Ook in de stad geldt dat je het beste goede schoenen en lekker zittende kleding kunt dragen. Hoewel er over het algemeen meer zonwering is, is het toch goed ook daar de zon te weren en neem wat te drinken mee.

Even niets…

Na een actieve sessie is het aansluitend wel zo lekker om ontspannen op een terrasje een drankje te drinken. Het gevoel is goed na een actieve sessie en dit komt voor uit je activiteiten en de geest die reageert op ontspanning na inspanning. Geniet ook van dat moment… fijne vakantie!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Actief wandelen met je hondActief wandelen met je hondIedereen met een hond weet dat deze een paar keer per dag uitgelaten moet worden. Er is echter een verschil tussen een g…
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Vakantie zonder pijn in de rugVakantie zonder pijn in de rugSoms is vakantie voor de rug een regelrechte kwelling. Het begint vaak al op de heenreis en zet het zich voort op een li…

Surf en kitesurf locatie Strand HorstSurf en kitesurf locatie Strand HorstWanneer je een locatie zoekt om te surfen of te kitesurfen, denk dan eens aan Strand Horst. Dit strand ligt vlak bij de…
Landgoed de Slotplaats: oase in de Friese WoudenLandgoed de Slotplaats: oase in de Friese WoudenFriesland is heel wat meer dan alleen meren, weilanden en terpen. Reis bijvoorbeeld eens af naar het zuidoosten, waar de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.