Huisruil: wat is het en hoe werkt het?

Huisruil: wat is het en hoe werkt het? Wil je goedkoop op vakantie? Dan is huisruil een optie. Zoals het woord het zegt, wordt er bij huisruil van huis geruild. Je betaalt dus enkel je verplaatsingskosten en je uitstapjes ter plaatse. Vaak wordt ook de auto geruild. Geen zin om je huis aan vreemden over te laten? Ruil dan je tweede woning. Voor huisruil kan je terecht bij Taxistop, Huizenruil of Intervac. Het principe en de voordelen van deze unieke formule.

Wat is huisruil?

Zoals de naam het zegt, wordt er bij huisruil van huis gewisseld. Jij gaat tijdelijk in het huis van iemand anders wonen en deze persoon komt in dezelfde periode in jouw huis wonen. Maar niet alleen huizen kunnen geruild worden. Je kan ook je camper of je boot aanbieden. Voor sommige mensen een unieke ervaring. Betrouw je het niet om zo maar mensen in je woning te hebben? Ruil dan je vakantiewoning. Deze is meestal losser en bruter ingericht, zodanig dat het minder kwaad kan als er al eens iets sneuvelt. Bovendien zijn vakantiehuizen vaak gelegen in toeristische of rustige, natuurrijke gebieden. Ook daar zijn mensen soms naar op zoek.

Soms wordt er niet van huis geruild, maar kan je als gastheer en/of gastvrouw fungeren voor mensen van ver weg.

Ben je huurder en denk je dat je niet in aanmerking komt voor deze formule? Dan heb je het mis. Ook huurders kunnen hun stulpje uitwisselen. Je mag immers vrienden ontvangen in je huurwoning. Misschien toch best even buren en huisbaas verwittigen om geen problemen te hebben.

Waar vind je adressen voor huisruil?

Er zijn drie grote spelers op de markt voor huisruil. Je hebt Huizenruil.com, Taxistop.be en Intervac.be.

Huizenruil.com

Huizenruil.com maakt deel uit van een veel groter geheel, namelijk HomeExchange. Hierdoor hebben zij veel aanbiedingen in verre landen als Amerika, Canada, Nieuw Zeeland en Australië. Een gevolg hiervan is dat vele aanbiedingen in het Engels zijn. Ook de modelbrieven om contact op te nemen met je potentiële huisruiler zijn in het Engels opgesteld. Je zal dus de Engelse taal een beetje moeten machtig zijn om te kunnen communiceren. Bij hen betaal je 7,95 euro per maand om je huis op hun site te mogen zetten en om van hun diensten gebruik te kunnen maken.

Taxistop.be en Intervac.be

Taxistop.be en Intervac.be bevinden zich in België. Zij hebben dus veel aanbiedingen in alle landen van Europa. De sites zijn in het Nederlands, dus minder taalproblemen. Wat de uitwisselingen met andere huisruilers betreft: ook hier zal men andere talen machtig moeten zijn. Fransen spreken nu eenmaal niet gauw een andere taal dan Frans, Duitsers geen andere taal dan Duits.

Wat zijn de voordelen van huisruil?

Aan huisruil zijn heel veel voordelen verbonden. Een paar voorbeelden:

 • Je komt op plaatsen waar je anders niet zou aan denken of die onbetaalbaar zouden zijn. Een tof huis aan een meer in Zweden, een huis in een park in Zuid-Afrika, een loft in hartje Londen. Kijk in de lijsten en stel je vraag. Als je huisruiler akkoord is om bij jouw te komen logeren, zijn jullie vertrokken en wordt je droom werkelijkheid!
 • Je huisruilfamilie zal je een lijst nalaten met alle leuke plekjes in de buurt. Plekjes die niet in reisgidsen staan en waar geen andere toerist zal komen omdat ze onvindbaar of onbekend zijn. Hetzelfde geldt voor toffe restaurantjes, cafeetjes, etc.
 • Je kan je huis ruilen voor iets origineels: een boot, een caravan of een camper bijvoorbeeld.
 • Door de vele contacten krijg je er misschien wel vrienden voor het leven bij.
 • Je brengt je vakantie door in een familiale omgeving. Je moet niet opgepropt zitten in een kleine hotelkamer. Is het slecht weer, dan kan je genieten van TV, radio, muziek, gezelschapspelen, etc. Je hoeft niet heel de huisraad van baby mee te zeulen. Heeft je huisruilfamilie ook een baby, dan is alles voorhanden.
 • Er wordt gezorgd voor je planten, voor je post, voor je moestuin, voor je huisdier(en). Goede afspraken hieromtrent zorgen voor goede zorgen.
 • Je huis staat niet leeg terwijl je op vakantie bent
 • De huisruilers in jouw huis zullen zorgvuldig omspringen met je spulletjes. Jij zit immers in hun huis en ook zij hopen dat ze alles heel zullen terugvinden

Huisruil: hoe ga je te werk?

Eerst en vooral moet je je aanmelden als lid. Dan zet je je huis op de site. Beschrijf het zo gedetailleerd mogelijk en plaats er foto's bij. Beschrijf ook de omgeving en wat er te doen is. Wees eerlijk, zo zijn er geen onaangename verrassingen.

Kies een aantal plaatsen waar jij naar toe wilt. Bepaal een periode. Stuur mailtjes met aanvragen.

Wanneer je in contact komt met een geïnteresseerde huisruiler kan je van gegevens uitwisselen per e-mail. Geef nog meer details, spreek af in verband met een aantal specifieke dingen zoals gebruik auto of niet, of er mag gerookt worden of niet, of het huis toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of niet, wat er gebeurt met de huisdieren, hoe de kosten worden geregeld, wat kan en wat kan niet, etc. Er kunnen ook foto's worden uitgewisseld van het huis, de omgeving, het gezin zelf. Na een aantal contacten per e-mail, kan er ook eens getelefoneerd worden. Sommige mensen willen hun huisruiler op voorhand ontmoeten. Dit gaat natuurlijk alleen wanneer men bij elkaar in de buurt woont. Wanneer men naar het andere eind van de wereld gaat, wordt het een beetje moeilijk.

Wanneer beide huisruilers tot een akkoord zijn gekomen, wordt alles in een soort contractje gegoten. En dan is het wachten tot de langverwachte dag waarop men kan vertrekken en de nieuwe streek kan gaan ontdekken.

Hoe moet je huis er uit zien?

Hoe je huis er uit ziet, speelt eigenlijk niet zo'n grote rol. Voor ieder huis zijn er wel gegadigden. Sommigen zoeken een huis in de stad, anderen willen het zo rustig mogelijk. Sommigen zoeken een grote tuin, anderen willen helemaal geen tuin. Sommigen willen naar een bekende stad, anderen willen er zo ver mogelijk van weg. Sommigen willen in een groot huis, anderen zoeken slechts een studio, een plek om te slapen. Sommigen willen een huis dat tip top in orde is, anderen houden wel van een beetje rommel.

Wat wel belangrijk is, is dat je huis netjes is. Poets je huis voor aankomst van je gasten. Heb je een tuin, maai dan het gras. Ga je ook de auto ruilen, let er dan op dat hij in orde is. Maak wat plaats in je kasten zodanig dat je gasten hun spulletjes kwijt kunnen. Voorzie een leuke attentie bij aankomst. Geef een lijst met contactpersonen op wie de mensen kunnen terugvallen voor vragen of problemen. Maak een informatiemap met bezienswaardigheden en lekkere restaurantjes.

Vul de ijskast aan en voorzie genoeg drinken voor de eerste dagen. Let er ook op dat er genoeg WC-papier voorhanden is, dat er genoeg handdoeken zijn, dat er lakens klaarliggen of dat de bedden zijn opgemaakt.

Leg een map klaar met de gebruiksaanwijzingen van de toestellen in huis en een andere map met toeristische informatie. Voorzie ook een lijstje met noodnummers: dokter, apotheker, dierenarts, etc.

Wie doet er zo al aan huisruil?

Het merendeel van de mensen die aan huisruil doen, zijn hoogopgeleid. Er zitten heel veel leerkrachten tussen, maar ook ambtenaren en mensen met een zelfstandig beroep. Ook gepensioneerden zijn fervente huisruilers. Maar iedereen die zijn huis ruilt, is een soort avonturier.

Heb je ook zin gekregen in het avontuur? Wordt dan snel lid en waag je kans!
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op vakantie, ruilen van huisDe uitgaven aan een vakantie zijn afhankelijk van uw bestemming en de manier van op vakantie gaan. U kunt redelijk goedk…
Vakantiehuis kopen: wat kan je er zoal mee?Vakantiehuis kopen: wat kan je er zoal mee?Je aarzelt nog bij de aankoop van een leuk vakantiehuisje. Zou je het wel doen? Ga je er genoeg gebruik van maken? Ga je…
Woningoppasdienst steeds populairderMensen die hun huis moeten achterlaten omdat ze met vakantie gaan of om beroepsredenen kunnen oppassers inhuren die het…
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…

Landgoed de Slotplaats: oase in de Friese WoudenLandgoed de Slotplaats: oase in de Friese WoudenFriesland is heel wat meer dan alleen meren, weilanden en terpen. Reis bijvoorbeeld eens af naar het zuidoosten, waar de…
Ontspannen in de saunaOntspannen in de saunaVeel mensen kunnen erg genieten van een dagje ontspannen in de sauna. Het is dan ook een ideale manier om even helemaal…
Bronnen en referenties
 • www.huizenruil.com
 • www.taxistop.be
 • www.intervac.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.