Ontspannen in de sauna

Ontspannen in de sauna Veel mensen kunnen erg genieten van een dagje ontspannen in de sauna. Het is dan ook een ideale manier om even helemaal tot rust te komen. Tegenwoordig zijn er veel sauna’s en thermen in Nederland die niet alleen de traditionele hete sauna’s hebben, maar ook andere sauna’s en een groot aantal baden.

Finse sauna

Een sauna is de Finse benaming voor een houten ruimte waar het zo heet is dat je ervan gaat zweten. Hierdoor openen de poriën en raak je afvalstoffen kwijt. Bovendien zorgt het voor ontspanning waardoor je tot rust komt. Sauna’s worden vaak in blokhutten gebouwd. De temperatuur in de sauna varieert van zeventig tot negentig graden.
In een sauna draag je over het algemeen geen kleding. Wanneer je helemaal naakt bent, kan je lichaam goed zweten. Bovendien is het onhygiënisch als het zweet in je badkleding blijft zitten. Je zit of ligt op een handdoek. Het beste kun je tien tot vijftien minuten in de sauna blijven. Hierna zul je genoeg gezweet hebben. Als je te lang blijft zitten kun je duizelig worden door de hitte. Zodra je uit de sauna komt is het belangrijk om af te koelen. De afwisseling van warmte en kou is goed voor je doorbloeding. Veel sauna’s beschikken daarom over een zogenaamd dompelbad. Dit is een ijskoud bad waar je na een saunabezoek in gaat. Op deze manier koelt je lichaam snel af. In Finland rolden mensen vroeger vaak door de sneeuw nadat ze uit de sauna kwamen.

Baden en sauna’s

In een sauna of thermen heb je veel meer dan alleen een Finse sauna en een dompelbad. Er zijn verschillende andere sauna’s en baden.

Stoomsauna

Een stoomsauna is een natte sauna met warme stoom. Vaak wordt er ook een geur aan de stoom toegevoegd zoals eucalyptus. Stoomsauna’s zijn goed voor je luchtwegen. Zeker als je verkouden bent, zul je hier veel profijt van hebben.

Infraroodsauna

In deze sauna wordt gebruik gemaakt van infrarood licht. Het infrarood licht is goed voor de spieren en zorgt voor een betere doorbloeding. In deze sauna is het minder warm dan in de Finse sauna, de temperatuur ligt rond de zestig graden. Voor een optimale werking is het van belang om na afloop rust te nemen. Zorg ervoor dat je een kwartier nadat je uit de sauna komt nog niet afkoelt of gaat douchen. Dit vermindert de werking van het infrarood licht.

Lichtsauna

Verschillende kleuren licht hebben allemaal een andere therapeutische werking op het lichaam. Blauw heeft een verkoelende en rustgevende werking. Geel is een vrolijke en opgewekte kleur. Bovendien zorgt deze kleur voor het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. Groen is een goede kleur voor de longen. Rood is een inspirerende kleur die het hart en de bloedsomloop stimuleert. In een lichtsauna worden deze vier kleuren afgewisseld voor een optimale werking.

Zoutwaterbad

In sommige sauna’s hebben ze een zoutwaterbad. Dit is een bijzonder bad waar zoveel zout in zit dat je er automatisch van gaat drijven. Hierdoor kun je heerlijk ontspannen, maar het zout is ook nog eens goed voor je huid. Het helpt namelijk om de zuurgraad van de huid te herstellen. Doordat je drijft kunnen je spieren helemaal tot rust komen.

Bubbelbaden en kruidenbaden

Bubbelbaden zijn geschikt voor ontspanning, net als kruidenbaden. Deze kruidenbaden zijn extra speciaal omdat de kruiden een positieve werking hebben voor je lichaam. Zo kunnen ze je immuunsysteem versterken of je huid verzorgen.

Wat neem je mee

In de meeste sauna’s is badkleding niet toegestaan. Als je het vervelend vindt om naakt rond te lopen, kun je wel naar een speciale badkledingdag gaan. De meeste sauna’s organiseren dit één keer in de maand. Er zijn ook speciale damesdagen. Je hebt een handdoek nodig om op te kunnen zitten in de sauna en je af te kunnen drogen. Een badjas is meestal verplicht in het restaurant, maar ook prettig om aan te hebben wanneer je van de ene naar de andere plek loopt. Tenslotte heb je nog slippers nodig en eventueel een flesje water omdat je veel moet drinken als je uit de sauna komt.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een verwendagje saunaEen verwendagje saunaNiets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspan…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Infraroodsauna: voordelen infraroodcabine voor de gezondheidInfraroodsauna: voordelen infraroodcabine voor de gezondheidDe infraroodsauna is een uitstekend middel om op een regenachtige dag eens lekker te ontspannen en de stress van je af t…
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…

Huisruil: wat is het en hoe werkt het?Huisruil: wat is het en hoe werkt het?Wil je goedkoop op vakantie? Dan is huisruil een optie. Zoals het woord het zegt, wordt er bij huisruil van huis geruild…
Een dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kunt u zeer duur maken door naar een attractiepark te gaan waar ze hoge tarieven vragen voor entree, parke…
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.