Spelletjes in de sneeuw
Weken achter elkaar sneeuw, dat maken we niet zovaak mee. In sommige plaatsen staan waarschijnlijk evenveel sneeuwpoppen als er inwoners zijn. Voor kinderen is het alleen maar genieten. Die hebben nog geen last van 'slipgevaar'. Ze kunnen uren buitenspelen en vooral in een groep zijn de ideeën talrijk. Voor de kinderen die al zoveel in de sneeuw hebben gespeeld dat ze het even niet meer weten; hier nog een paar sneeuwideeën.
- Sneeuwpoppen aankleden
- Voetsporen Verschrikkelijke Sneeuwman
- Glijbaan maken
- Glijden op vuilniszak
- Sneeuwzakken gooien
- Chinese Muur van sneeuw
- Sneeuwballen traktatie
- Noordpool in bad
- Sneeuwbal estafette
Sneeuwpoppen aankleden
Sneeuwpoppen maken blíjft leuk! Of ze nou groot of klein zijn, dik of dun, eenzaam of in een hele groep; ze zijn om vrolijk van te worden. Wil je je sneeuwpop aankleden zijn er veel mogelijkheden. Echte mutsen, sjaals en bezems staan natuurlijk altijd prachtig. Hieronder nog een paar ideeën.
- Wat dacht je van een sneeuwbruid? Trek een oud roze of lichtblauw laken uit de kast en drappeer het om je sneeuwbruid heen. Om het hoofd vastmaken met een mooi sneeuwkroontje. Moet er nog wel een bruidegom bij natuurlijk!
- Bruidegom of pinguïn: Knip een vuilniszak open, sla het stuk plastic om de pop en prop de bovenkant tussen het hoofd en de romp. Knip er punten aan van achteren zodat het een deftige slipjas lijkt. Dat zwart op wit ziet er direct goed uit. Voor een pinguïnsnavel kun je twee in plaats van één winterwortel gebruiken. De vuilniszak wel opruimen als de sneeuwpop smelt natuurlijk!
- Meisjessneeuwpoppen met lange wapperende haren: Knip een plastic tas (wit?) open aan één van de zijkanten en aan de onderkant. Nu heb je een groot stuk plastic dat je kunt inknippen tot een eindje van de rand. Al die stroken zijn de haren; leg de lange kant om het hoofd en maak het stevig vast met een laagje sneeuw. Je kunt er ook een staart in maken bijvoorbeeld!
- Een reuzen egel is leuk om te maken als je in het bos bent: Maak een enorme heuvel van sneeuw met aan één kant een spitse vorm; de egelsnuit. Zoek nu zoveel mogelijk stokken en takjes en prik ze er allemaal in. Een paar mooie glimmende zwarte steentjes als ogen en klaar is je reusachtige stekelvarken.
- Sneeuwslang: het is een hoop werk maar wat dacht je van een héle lange, kronkelende sneeuwslang? De kop wat dikker natuurlijk, twee oogjes en dan een gevorkt takje als tong. Je zou er met een stok nog mooie 'slangenleer' patronen in kunnen tekenen.
Voetsporen verschrikkelijke sneeuwman
Knip twee grote voeten met griezelige, puntige tenen uit een oude kartonnen doos. Wel lastig knippen, misschien kun je even hulp vragen. Prik er twee gaatjes in, niet te dicht bij de rand en prik daar een stuk touw of een oude veter door. Nu kun je de kartonnen voeten onder je schoenen knopen. Wandelen in de verse sneeuw en maak je stappen zo groot mogelijk natuurlijk. Je wordt de schrik van de buurt! Misschien kun je er wat plasticfolie om het karton heen wikkelen, dan gaan de voeten waarschijnlijk langer mee.
Glijbaan maken
Zoek een geschikte plek voor een mooie lange glijbaan. Niet op een stoep, want dan kunnen er andere mensen over uitglijden natuurlijk. Gooi een heleboel sneeuw achter elkaar neer en hark of veeg het mooi glad, tot je een soort paadje hebt. Nu aanstampen en beginnen met glijden. Zoveel te vaker je glijdt, zoveel te gladder wordt de glijbaan. Als het `s nachts gaat vriezen, kun je er `s avonds wat water over gooien, dan ligt er de volgende dag een laagje ijs op. En dan maar op de been zien te blijven. Misschien handig om een vlaggetje in een bergje sneeuw bij het begin van de ijsbaan te steken? Dan weet iedereen direct dat het oppassen is!
Glijden op vuilniszak
Heb je geen slee en wil je toch van de heuvel roetsjen? Ga dan zitten op een vuilniszak en houd de punten tussen je benen door vast. Gaat best goed. Als je er een oud kussen instopt zit je nog zacht ook!
Sneeuwzakken gooien
Doe wat sneeuw in een plastic boodschappentas. Slinger hem een paar keer in de rondte en probeer er zo hoog, of zo ver mogelijk mee te gooien. Leuk om wedstrijdje vergooien te doen, als je verschillende tassen hebt.
Chinese Muur van sneeuw
Plastic bakjes van de Chinees bijvoorbeeld, zijn leuke mallen om sneeuwstenen mee te maken. De sneeuw goed aanstampen voor je het bakje op de kop zet. Zo kun je muren en sneeuw huisjes maken. Als je met een hele klas aan het werk gaat, heb je de Chinese Muur zo af!
Verrassing verstoppen in sneeuw
Leuke sneeuwballen traktatie: een verpakt reepje of iets dergelijks verstoppen in een sneeuwbal. Nieuwsgierig wat het is? Wachten tot de sneeuw smelt, of kapot gooien natuurlijk. Een cadeautje kun je in deze tijd ook verstoppen in een pot met sneeuw of in een reuzensneeuwbal. Ziet er mooi uit en je wordt er zo lekker nieuwsgierig van. Met een groep kinderen is het leuk om een voorwerp te verstoppen in een bak sneeuw, om de beurt raden wat het zal zijn en dan maar afwachten wie er nou gelijk had.
Noordpool in bad
Kun je om wat voor reden dan ook even níet naar buiten terwijl er wél sneeuw ligt, haal je het gewoon naar binnen. Een paar emmers sneeuw in de badkuip, in de gootsteen of in een opblaasbadje. Speeldieren erbij, dino`s in de ijstijd, of ijsberen op de Noordpool bijvoorbeeld. Kleine bakjes om als vormpjes te gebruiken. Lekker op de knieën ervoor. Jongere kinderen wel waarschuwen voor het smelten, anders kan het verdriet groot zijn als de prachtig gebouwde wereld langzaam verdwijnt.
Estafette sneeuwbal doorgeven
Leuk met grotere groepen kinderen. Twee grote, stevige sneeuwballen maken en een paar reserve ballen klaarleggen. De groep in twee gelijke teams verdelen. Bij het startsein mogen ze de bal doorgeven of overgooien binnen hun eigen team. Wie heeft de sneeuwbal het eerst bij de laatste speler? Als de bal kapotvalt overnieuw beginnen! Heb je een hele berg sneeuwballen kun je hetzelfde spel spelen maar dan om de hoeveelheid; wie heeft binnen één minuut de meeste sneeuwballen overgebracht?
Lees verder