Doorbreek de sleur, ga er eens even helemaal tussenuit!

Doorbreek de sleur, ga er eens even helemaal tussenuit! De mens heeft op zijn tijd een verzetje nodig. Om uit de sleur te breken, de moeilijkheden aan te kunnen of de dingen op een rijtje te kunnen zetten. Maar je hebt het druk, of denkt dat je het druk hebt. Voor je gevoel kun je niet gemist worden. Anderzijds wil je ook niet op dezelfde toer doorgaan, dat liever niet. Al is het maar voor even. Dus, wat dan? Het is nog geen vakantie, je moet het dus doen met een middag, dagje of weekend vrij. Geen probleem! Dat is juist het mooie van er even tussen uit knijpen. Quality time nemen voor jezelf. Daarna kun je er weer helemaal tegen. En haal meteen de band met je gezin, familie of buren aan.

Dipje

Januari / februari is de tijd van het jaar waarin mensen extra gevoelig zijn voor een dip. De drukke, gezellige feestdagen van december zijn voorbij, de winter is dat nog lang niet. De dagen zijn donker, kort, koud en nat. De griep heerst. We moeten ons in deze maanden tevreden stellen met uitverkoop, carnaval of wintersport. En als dat nog niet genoeg redenen zijn: af en toe heeft een mens een verzetje nodig, zodat hij er weer even tegen kan. Zodat je de dingen, en elkaar, weer met een frisse blik tegemoet treedt of voorkomt dat je vastloopt en verpietert.

Familie en vrienden

En passant haal je de band met vrienden aan of trakteer je je moeder of oppas op een uitje. Stel niet uit tot morgen waar je nu van kunt genieten. Wees creatief, het hoeft niet duur te zijn. Bekijk de dingen die je voor vanzelfsprekend houdt bijvoorbeeld eens met andere ogen. Wat had je altijd al willen doen? Waar ben je nu echt aan toe? Internet en bibliotheek helpen je op gang. En kost het toch wat meer dan gedacht, zie het als investering in jezelf en je omgeving en bedenk hoeveel profijt je ervan zult hebben. Hier volgen enkele tips ter inspiratie.

Even helemaal ertussen uit!

Korter dan een dag

 1. Laat je verwennen door een masseur of pedicure. Neem een Turks bad of ga naar de sauna of zonnebank. Maar doe vooral iets wat je nooit eerder gedaan hebt. Behalve dat je verlost wordt van rugpijn, gespannen schouders of vermoeide voeten voel je je mentaal opgefrist.
 2. Hoe goed ken jij je stad? Ben je al in de porseleinfabriek geweest die je dagelijks passeert? Of de papierfabriek, de bierbrouwerij? Informeer naar rondleidingen of organiseer er zelf een voor vrienden.
 3. Bezoek een museum of galerie, al doe je dat normaal nooit; doorbreek je routine. Kijk in de krant wat er te zien is of ga op goed geluk. Laat je verrassen.
 4. Altijd al willen skeeleren maar voel je je daarvoor te oud? Doe het juist dan, probeer het een uurtje. Of huur een mountainbike. Ga snowboarden. En neem de kinderen mee.
 5. Ga winkelen in een onbekende stad, in Nederland of vlak over de grens. Was je al in Leeuwarden, Hasselt of Krefeld? Maak er een dagje uit van met je moeder of overbuurvrouw.

Een weekend

 1. Trommel een stel vriendinnen op en ga wandelen. Stippel een route uit, zoek er een camping bij en reserveer! Neem tent(en), kookgerei, lichtgewicht voedsel (van de supermarkt), slaap- en regenkleding mee en een minimum aan toiletartikelen. Goed schoeisel en EHBO-doosje voor blaren zijn een must.
 2. Ga naar de uitverkoop in modestad Milaan, Barcelona of Parijs. 's Zaterdags struin je winkels en outlet stores af, 's zondags geniet je uitgebreid in een patisserie en verken je de stad.
 3. Ruil je huis met een kennis van een vriendin in Dordrecht of bied aan voor de poezen te zorgen van de zus van de onthaalmoeder in Ellecom. Maak een lijstje van dingen te zien/doen voor degene die in jouw huis komt. Verken de nieuwe omgeving.
 4. Haal goede herinneringen op in je oude studentenstad. Boek een hotelletje, ga uiteten en aansluitend dansen of op kroegentocht. Vraag je voormalige studiegenoten mee.
 5. Ooit naar de Opera van Verona geweest? De Tefaf in Maastricht (grootste kunst- en antiekbeurs ter wereld!) of de Biënnale in Kassel of Venetië? In één weekend ben je cultureel helemaal op de hoogte.

Een (mid)week

 1. Kampeer bij de boer. Je kinderen hebben veel ruimte om te spelen, er zijn altijd dieren en er kan en mag veel. En voor jezelf is het heerlijk rustig en ontspannen.
 2. Huur een motorbootje en tuf over de Loosdrechtse plassen en de Vecht. Vaak kun je in het bootje slapen. Een vaarbrevet is niet nodig. Zoek digitaal op "plezierboot huren".
 3. Ga fietsen op Terschelling, zwemmen in Zeeland, zeilen in Friesland, kajakken op de Biesbosch of wandelen in Limburg. Verken Nederland; er is genoeg te beleven.
 4. Ook dichtbij huis kun je de latten onderbinden: in Winterberg, Kirchberg of Feldberg. Boek een busreis en laat je rijden. 's Avonds vertrek, de volgende dag in de sneeuw. Drie of vier dagen in de bergen en je bent er helemaal uit.
 5. Ben je toe aan rust? Aan even nergens aan hoeven denken of juist de dingen in je leven op een rijtje zetten? Ga een paar dagen op retraite. In een klooster of meditatiecentrum ligt het ritme van de dag vast en blijft alle hectiek buiten de poort. Je voelt je als herboren.

Opgefrist

En na zo'n uitstapje ben je er helemaal uit en lekker opgefrist. Doe het voor jezelf, en laat je lekker verwennen. Doe het voor je man / vrouw, omdat jullie het allebei zo druk hebben (gehad) en nauwelijks tijd voor elkaar. Doe iets leuks samen met je kinderen, of met je ouders omdat je hen al een poosje verwaarloosd hebt. Doe iets met je vrienden verspreid over het land, omdat je hen al zolang niet meer gezien hebt. Door samen iets te ondernemen sla je een paar vliegen in één klap.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een kind gelukkig zonder het teveel te verwennenHoe maak je een kind gelukkig zonder het teveel te verwennenOnze maatschappij wordt steeds materialistischer. Kinderen krijgen vandaag de dag heel veel. Wat kinderen in de eerste p…
Single in de kerstperiodeSingle in de kerstperiodeSingle zijn in de kerstperiode is voor de een prima en voor de ander een ramp. De een heeft weinig met kerst en viert he…
Hotelbon, Voucher, Hotel Cadeaukaart, wat kunt u ermee doen?Hotelbon, Voucher, Hotel Cadeaukaart, wat kunt u ermee doen?Een Hotelbon of een Hotel voucher, is een erg leuk cadeau om te geven en te ontvangen. Bijvoorbeeld voor een verjaardag…
Zoek het goede gevoelZoek het goede gevoelJe hoort het steeds meer mensen zeggen of men probeert het te realiseren “het goede gevoel”. Op zich is dat niet zo vree…

Dagje naar de duinen of het tropisch zwembad in ZandvoortEen dagje ontspannen met het gezin? In het tropisch zwembad van Center Parcs in Zandvoort kun je je een hele dag vermake…
Pelgrimspad: start van route naar Santiago de CompostelaPelgrimspad: start van route naar Santiago de CompostelaBegin jaren negentig van de vorige eeuw startten de ANWB en de Stichting LAW met het uitstippelen van een totaal opgekna…
Bronnen en referenties
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 23-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.