De Loosdrechtse Plassen een uniek watersportgebied

De Loosdrechtse Plassen een uniek watersportgebied De Loosdrechtse Plassen staan bekend als een uniek natuur- en watersportgebied, gelegen tussen Utrecht en Amsterdam. Het plassengebied is in de Middeleeuwen ontstaan door veenafgravingen en turfwinning. De Loosdrechtse Plassen zijn een eldorado voor de watersportliefhebber. Roeien, wakeboarden, kanoën, suppen, zeilen, roeien, waterskiën, bedenk het en het kan in Loosdrecht. Daarnaast is er ook genoeg ruimte voor de wat rustigere recreant: sloepvaren, zonnen op een van de vele eilandjes of een van de horecagelegenheden aan het water bezoeken. Een uniek gebied dat ook wel bekend staat als 'De Watertuin van Nederland'.

Geschiedenis

Turf en veenwinning

De Loosdrechtse Plassen vinden hun oorsprong in de Middeleeuwen. De rijke veengrond werd afgestoken voor turf, wat grotendeels naar Amsterdam werd verscheept. Turf was in Holland op dat moment de belangrijkste brandstof, dus werd op grote schaal veen gewonnen. Door de vervening ontstonden kleine eilandjes, trekgaten en legakkers waarop het gebaggerde veen werd opgeslagen en gedroogd om er vervolgend turf van te steken. De legakkers waren lang en smal en omringd door water. Door honderden jaren veenwinning zijn er plassen van diverse afmetingen ontstaan, die allen met elkaar in verbinding staan.

Van turf naar porselein

In de 14e eeuw duikt de naam Loesdrecht al op in de annalen en rond 1570 gebruikt men de plaatsnaam Loosdrecht zoals wij die nu kennen. Loosdrecht bestaat uit twee dorpskernen, Oud-Loosdrecht en Nieuw-Loosdrecht. De dorpskernen zijn beiden even oud maar ontlenen hun naam aan twee kerken die de bewoners rond 1330 de Oude kerk en de Nieuwe Kerk, gelegen in het huidige Nieuw-Loosdrecht, hebben genoemd.

Halverwege de 18e eeuw komt er in Loosdrecht een verbod op de veenwinning. Er wordt in 1774 een porseleinfabriek geopend om zo de ontstane werkloosheid te verlichten. In 1782 wordt de fabriek verkocht en verplaatst naar Amsterdam. Waar vroeger de porseleinfabriek stond wordt nu anno 2017 aan een nieuw dorpscentrum gebouwd met als middelpunt de 'Porseleinhaven'.

Het prille begin van Loosdrecht als watersportdorp

In 1902 wordt de basis gelegd voor het watersportdorp zoals het thans is. Rijke lieden stichtten een openluchtzwembad waarna er nog tien zouden volgen. Vanuit heel Nederland kwamen de gefortuneerden naar Loosdrecht voor de zwemparadijzen. De opmars van het toerisme was begonnen. De van oorsprong agrariërs, werden botenbouwers, rietsnijders, vissers, en zeilmakers. Watersportwinkeltjes, jachthavens en horecagelegenheden schoten als paddenstoelen uit de grond.

Door de oprichting in 1912 van de Watersport Vereniging Loosdrecht kreeg het plassendorp allure. Nationale en internationale zeilwedstrijden werden georganiseerd waarvan de Hollandweek wel de meest aansprekende was.

Loosdrecht en Jazz

Naast alle bedrijvigheid op en rond het water stond Loosdrecht in de jaren 60 en 70 bekend om de befaamde Jazz Concours en diverse festivals. Sinds 2014 probeert Stichting Loosdrecht Jazz Festival, dit eens zo beroemde evenement, nieuw leven in te blazen.

Wat te doen in Loosdrecht

Voor elke doelgroep is er wat te beleven in Loosdrecht. Ontdek de prachtige natuur in Loosdrecht en vaar naar een van de eilandjes voor een picknick, om te zwemmen of voor het uitzicht. Al kan het, vooral 's zomers, druk zijn op de Loosdrechtse Plassen je vindt altijd wel ergens een plekje waar je compleet tot rust kunt komen.

Suppen, met of zonder hond, zeilen, roeien, waterskiën, waterfietsen en wakeboarden behoren uiteraard tot de mogelijkheden.

Na een dag op het water te hebben vertoefd, eet of drink je wat bij een van de talloze restaurantjes en terrassen rond de plassen en geniet je van de zonsondergang.

En in de winter? Hopen op strenge vorst zodat er geschaatst kan worden. Professioneel, in de ronde van Loosdrecht, of als recreant schaatsend van koek-en-zopie naar koek-en-zopie.

Loosdrecht bootverhuur

Loosdrecht ontdek je het beste, per boot. Het is niet moeilijk om in Loosdrecht een boot te huren. Aan de Oud-Loosdrechtsedijk vindt je tientallen adressen waar je terecht kunt voor het huren van een sloep, kano, roeiboot of zeilboot. Het aanbod is aanzienlijk, voor elke portemonnee zijn leuke bootjes te huur.

Suppen

In 2017 is suppen (SUP staat voor Stand Up Paddle) de nieuwste rage op het water. Je beweegt je staand voort op een plank, met behulp van een paddle. Meerdere zaken in Loosdrecht verkopen en verhuren supplanken.

Het volgen van lessen

Mocht je nog een beetje onzeker zijn over je kwaliteiten als kapitein of als waterskiër, dan kun je bij de diverse scholen in Loosdrecht les nemen. Zeilles voor volwassenen maar ook voor kinderen, dit geldt overigens ook voor wakeboarden, waterskiën en suppen. Er worden zelfs yogalessen gegeven op de supplank.

Ligging

Loosdrecht grenst aan de zuidwestkant van Hilversum, in de provincie Noord-Holland. Het westelijke deel van de plassen grenst aan de provincie Utrecht.

Natuur

Door het kalkrijke water is een grote variëteit van zeldzame waterplanten te vinden. Naast rietkragen tref je watermunt, ratelaar, zonnedauw, orchideeën, waterdrieblad en waterlelies aan. De meest uiteenlopende watervogels kun je het gehele jaar zien, waaronder de smient, aalscholver, tafeleend, grauwe gans e.d.

Een gedeelte van de Loosdrechtse Plassen is natuurreservaat en niet toegankelijk voor publiek. Daar kunnen purperreigers, ijsvogels, rietzangers, porseleinhoenen, roerdompen, grote karekiet en zwarte sterns ongestoord broeden en hun jongen grootbrengen. Deze beschermingsgebieden maken onderdeel uit van Natura 2000, het ecologische netwerk van natuurgebieden in Europa.

Ook zeer zeldzame en beschermde dieren vinden hun thuis in de Loosdrechtse Plassen zoals, de kleine modderkruiper, de bittervoorn, woelmuis, meervleermuis en de rivierdonderpad.

Loosdrecht is een populair watersportgebied. Helaas zijn de karakteristieke kleine haventjes, winkeltjes en houten huizen aan de oevers grotendeels verdwenen. Zij hebben moeten maken voor riante villa's, grote nieuwbouwprojecten en moderne jachthavens.

Loosdrecht is getransformeerd van drassig moerasland tot 'De Watertuin van Nederland', een prachtig natuur- en watersportgebied voor jong en oud.
© 2017 - 2024 Roos-b, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen op natuurijs in het Gooi en omgevingIn het Gooi en in de onmiddellijke omgeving kan, bij aanhoudende vorst, op meerdere plekken ruim geschaatst worden. Voor…
Wat is stand up paddle of ook wel suppen?Stand up paddling (SUP) in de volksmond ook wel suppen genoemd is de nieuwe zomer trend. Deze nieuwe vorm van watersport…
De Blauwe vlag – eco label voor stranden en jachthavensWie het milieu hoog in het vaandel heeft staan, kan ervoor kiezen om een strand te bezoeken met een Blauwe Vlag. Ook jac…
Geschiedenis van de Flying Arrow-zeilbotenFlying Arrow is het merk van drie typen torengetuigde open polyester zeilboten die gebouwd zijn van 1967 tot begin jaren…

Activiteiten in de buitenlucht van AlmereAlmere is anno 2018 een grote stad, maar ook nog altijd een groene stad met veel verschillende activiteiten in de buiten…
Spelregels voor het dobbelspel bij Sinterklaas en KerstmisSpelregels voor het dobbelspel bij Sinterklaas en KerstmisAls december weer in aantocht is, zullen vele families en vrienden weer een gezellig avondje plannen voor Sinterklaas en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zwerven, Pixabay
  • Gemeente Wijdemeren VVV (www.vvvwijdemeren.nl)
  • Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/loosdrechtse-plassen)
  • Historische Kring Loosdrecht (www.hkloosdrecht.nl)
  • Stichting Sloep (www.stichtingsloep.nl)
  • Ministerie van Economische zaken, Natura 2000, Oostelijke Vechtplassen
Roos-b (21 artikelen)
Laatste update: 17-02-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.