Spelregels voor het dobbelspel bij Sinterklaas en Kerstmis

Spelregels voor het dobbelspel bij Sinterklaas en Kerstmis Als december weer in aantocht is, zullen vele families en vrienden weer een gezellig avondje plannen voor Sinterklaas en Kerstmis. Een uitgebreide surprise-avond is één van de meest populaire tradities voor deze avonden. Met alle drukte is het voor sommige mensen alleen niet altijd mogelijk om een grote surprise te maken. Een leuk alternatief is het dobbelspel, waarbij er op een leuke manier om cadeautjes gestreden wordt. Maar wat zijn de regels van dit dobbelspel?

De basis van het dobbelspel voor Sinterklaas en Kerstmis

Het dobbelspel voor tijdens de feestdagen is een manier om een gezellige en zelfs spannende avond te creëren. Om het spel het beste te kunnen spelen, heb je toch minimaal vier mensen nodig. Later in het spel worden de cadeautjes namelijk onderling nog veel gewisseld, dus dan heb je wel een aantal mensen nodig. De bedoeling is dat iedereen een aantal kleine cadeautjes koopt en meeneemt. Vooraf kan er een maximumbedrag afgesproken worden waarvoor cadeautjes gekocht moeten worden. Aan het begin van de avond worden alle cadeautjes van iedereen op één grote stapel gelegd. Het enige wat je daarna nog moet doen, is een dobbelsteen vinden. Ieder getal op de dobbelsteen staat voor een andere handeling. Denk dan bijvoorbeeld aan 'pak een cadeau van de stapel' of 'wissel een cadeau om met de persoon tegenover je'. Door deze handelingen zullen de cadeautjes gedurende de hele avond bij iemand anders terecht komen. Hierdoor ontstaat vaak een leuke en enthousiaste 'strijd' om de cadeautjes. Want wie heeft aan het eind van de avond het cadeautje in handen dat hij/zij het liefst wil?

Benodigdheden en regels

Benodigdheden

  • Een grote stapel cadeautjes
  • Dobbelsteen
  • Een lijst met uitleg bij dobbelsteencijfer
  • Eventueel: papiertjes met losse opdrachten

Ronde 1: het pakken van cadeautjes!

Het spel wordt in twee rondes gespeeld. Je kan zelf bepalen hoe lang je iedere ronde wilt laten duren. Ronde 1 is het leukst als het een halfuurtje duurt. In de eerste ronde mogen de cadeautjes al gepakt worden van de stapel, maar nog niet worden uitgepakt. Hierdoor wordt de spanning goed opgebouwd en kan je samen nog goed speculeren wat er in welk cadeau zit en wie het gekocht zou kunnen hebben. Er zijn heel veel dingen mogelijk voor ieder cijfer op de dobbelsteen. Een voorbeeld voor de opdrachten bij ieder cijfer op de dobbelsteen:

  1. Pak een cadeautje van de stapel
  2. Geef allemaal een cadeautje door naar links/rechts
  3. Steel een cadeautje van iemand anders
  4. Sla een beurt over
  5. Wissel een cadeautje om met iemand anders (zelf kiezen wie)
  6. Geef een cadeautje aan degene met de minste cadeaus
  7. Er gebeurt niks
  8. Enz.

Ronde 2: het uitpakken van cadeautjes!

Na het eerste halfuurtje gespeeld te hebben, zit de sfeer er goed in! Er wordt al volop gespeculeerd over wat er in de cadeautjes kan zitten. Vanaf ronde 2 mag je de cadeautjes ook echt gaan uitpakken. De enige regel die nu verandert, is dat je aan het begin van iedere beurt een cadeautje mag openmaken. Zo komen er steeds meer pakjes tevoorschijn en wordt het spel steeds spannender. Je zou er voor kunnen kiezen om na deze ronde de handelingen te veranderen. Op een gegeven moment zijn echter alle cadeautjes op van de stapel. Je kan nu deze regel inwisselen voor een andere regel.

De opdrachtstapel

Als alle cadeautjes van de stapel op zijn, kan je er ook voor kiezen om de regel te veranderen in 'pak een opdracht van de opdrachtstapel'. Als je samen met je gezelschap erg creatief bent, kun je namelijk nog heel veel andere opdrachten bedenken! Voorbeelden van opdrachten zijn onder andere:

  1. Steel van iedereen één cadeautje
  2. Ga op de plaats van iemand anders zitten. De cadeaus moeten op dezelfde plek blijven!
  3. Pak het grootste/kleinste/langste/zwaarste cadeau dat er is
  4. Draai de spelrichting
  5. Drink zo snel mogelijk een glas water leeg. Iedere 2 seconden die je erover doet moet je een cadeautje weggeven
  6. Iedereen met meer dan twee cadeautjes moet er een weggeven (aan willekeurig persoon/degene met de minste cadeaus)
  7. Enz. Leef je uit!

Uitbreidingsvariant: het persoonlijke quizspel!

Als je het te eentonig vindt om alleen maar met een dobbelsteen te spelen, kan je er ook nog een extra factor aan toevoegen: het quizspel! Er zijn al meerdere varianten bekend waarbij er gespeeld wordt met quizkaartjes uit spellen als Triviant of Party & Co. Bij elk goed beantwoorde vraag mag je dan een cadeautje pakken of een extra opdracht van de stapel pakken. Een leuke variant van dit spel, waardoor het enthousiasme nog verder zal groeien, is om een persoonlijk quizspel te maken in plaats van het gebruiken van Triviantkaartjes. Vooraf aan de avond bedenkt elke deelnemer 10 tot 20 vragen over zichzelf. Dit kunnen makkelijke dingen zijn zoals 'Wat is mijn lievelingseten', maar je kan het ook moeilijker maken, zoals: 'Op welke filmster was ik vroeger verliefd?'. Door de quizvragen te personaliseren, is er meer ruimte voor gezellige en leuke gesprekken binnen het gezelschap. De quizkaartjes kunnen op twee manieren geïmplementeerd worden in het spel:
  1. De rol van de dobbelsteen wordt omgewisseld met de quizkaartjes. Aan het begin van iedere beurt krijg je een quizvraag van de stapel. Als je de vraag goed hebt beantwoord, mag je met de dobbelsteen gooien.
  2. De quizvragen worden een actie op de dobbelsteen. Je beslist bijvoorbeeld dat elke keer wanneer het cijfer 1 gegooid wordt, iemand een quizvraag krijgt. Is de vraag goed beantwoord, dan mag de persoon nog een keer gooien/een cadeau van de stapel pakken.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende varianten die je kan spelen. De basis bestaat uit een dobbelsteen met behorend bij ieder cijfer een bepaalde actie. Naar eigen inzicht kan je hier onderdelen aan toevoegen, zoals opdrachtenkaartjes of vragenkaartjes. Bespreek van tevoren wat iedereen leuk vindt om te doen.

Afloop van het spel

Je kan het spel zo lang door laten gaan als je wilt. Op een gegeven moment is de meeste spanning er echter wel vanaf. Je kan er dan samen met je gezelschap voor kiezen om bijvoorbeeld nog een kwartiertje door te spelen of nog 5 rondes te dobbelen.
© 2017 - 2024 Pinokkio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dobbelspel voor Sinterklaas en kerst: spelregelsDobbelspel voor Sinterklaas en kerst: spelregelsDe decembermaand is een drukke gezellige maand. Met Sinterklaas worden er vaak surprises gemaakt, maar soms heb je daar…
Het Sinterklaas dobbelspelHet Sinterklaas dobbelspelHeb je geen zin om zoals ieder jaar een Sinterklaasgedicht te schrijven en een surprise in elkaar te zetten? Dan is het…
Boekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisDikkie Dik, de bekende rode kater, beleeft allemaal spannende avonturen. In het boek rond het thema Sinterklaas en Kerst…
Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas. Voor de één een feest, voor de ander een hel. Ben je niet zo creatief of ben je het zat om elk jaar een sur…

De Loosdrechtse Plassen een uniek watersportgebiedDe Loosdrechtse Plassen een uniek watersportgebiedDe Loosdrechtse Plassen staan bekend als een uniek natuur- en watersportgebied, gelegen tussen Utrecht en Amsterdam. Het…
Regenhoes houdt schoenen droog bij fietsen in de regenRegenhoes houdt schoenen droog bij fietsen in de regenEen regenpak beschermt je schoenen meestal niet tegen de regen. Wil je toch met droge voeten aankomen op plaats van best…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dassel, Pixabay
Pinokkio (22 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.