Wandelen aan zee: aandachtspunten

Wandelen aan zee: aandachtspunten Wandelen aan zee kan heel rustgevend zijn en zorgen voor ontspanning. Veel mensen genieten van een mooie zomerdag om onbezorgd een wandeling aan het strand te maken of langs het water. Maar zowel een dagje aan zee met de hond, alleen, met kinderen of in gezelschap van vrienden en/of familie kan soms leiden tot gezondheidskwalen en ongelukjes als je niet voorzichtig bent. Om die reden is het belangrijk om enkele risicofactoren van de zon, het strand en de zee onder de aandacht te brengen om ongestoord van een mooie strandwandeling te kunnen genieten.

Zonnebrand

Bij warm en zonnig weer wandelen veel mensen met korte mouwen en een korte broek, rok of jurk. Ondanks het feit dat er langs het water meer wind is en dat je de zon niet altijd ziet, laten veel mensen zich verrassen door de hevige zon. Bij blootstelling aan een hoge dosis uv-straling, zelfs bij bewolkte hemel, kan de huid verbranden. Zonnebrand kan je herkennen aan een pijnlijke vuurrode huid waarop later kleine vochtblaasjes kunnen ontstaan. Breng bij zonnebrand regelmatig hydrocolloïdecreme of aftersun aan en neem indien nodig pijnstilling in. Raadpleeg bij ernstige vormen een arts. Om zonnebrand te voorkomen is het noodzakelijk om regelmatig zonnecrème aan te brengen, ook als je een donkere huidtype hebt. Daarnaast is het beter om de lichaamsdelen die vlug verbranden niet bloot te stellen een felle zon. Tenslotte is het aan te raden om de felste zon tussen 11u00 en 15u00 te vermijden.

Zonnesteek en zonneslag of hitteslag

Wanneer je hoofd en nek langdurig blootgesteld wordt aan de zon, kan je een zonnesteek oplopen. Je kan dan last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en/of duizeligheid. Het beste dat je kan doen, is uit de zon te gaan en voldoende te drinken. Een zonnesteek kan je vermijden door het dragen van een hoed of pet, eventueel een zonnebril en halsbedekking. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken.

Een zonneslag of hitteslag kan je krijgen ook zonder zon, bijvoorbeeld wanneer je door de hitte bevangen wordt. Je lichaamstemperatuur kan boven de 42°C stijgen en er kunnen symptomen ontstaan zoals verwardheid, hoofdpijn, slapte, epileptische aanvallen, bewegingsproblemen, bewusteloosheid, onrust en agressiviteit, delirium tot coma waarop zelfs de dood kan volgen. Een ernstige hitteslag moet zo snel mogelijk behandeld worden door een arts. De lichaamstemperatuur moet zo snel mogelijk dalen en de persoon moet gehydrateerd worden. Zowel een hitteslag als een zonnesteek zijn het gevolg van zout- en vochtverlies. Om een hitteslag te vermijden is het heel belangrijk om veel te drinken bij warm weer en kan het nuttig zijn om regelmatig de voeten af te koelen in het zeewater langs het strand.

Snijwonden

Als je op blote voeten in het zand of in de zee wandelt, kan je snijwonden oplopen door snijdende voorwerpen die rondslingeren in het zand, maar ook schelpen die gebroken zijn, kunnen heel scherp zijn. Kijk ook uit voor vishaken op plaatsen waar er gevist wordt. Om verwondingen te voorkomen, kan je best sandalen of teenslippers dragen.

Verzwikkingen

Kinderen maken op het strand putten, graven tunnels of maken kuilen. Soms worden deze opnieuw bedekt door het opkomend water en zien we ze niet meer goed als we met onze voeten in het water lopen. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt waar je stapt zowel op het strand als in de zee om verzwikkingen te voorkomen. Wees extra voorzichtig 's avonds wanneer de zichtbaarheid afneemt.

Golfbrekers en paalhoofden

Golfbrekers liggen droog bij laag water. Veel wandelaars en vooral wandelaars met kinderen lopen over de golfbrekers richting water uit nieuwsgierigheid of om schelpjes te zoeken. Maar deze stenen zijn gevaarlijk glad, vooral door de vele algen die erop groeien. Hierdoor gebeuren er jaarlijks veel ongevallen. Het is af te raden om over de golfbrekers te lopen. Daarnaast zijn ook paalhoofden gevaarlijk. Veel kinderen vinden het leuk om over de paalhoofden te gaan lopen en sommigen durven richting de zee te lopen. Dit is levensgevaarlijk. Bij een val in het water tussen de paalhoofden zou het kind door de sterke stroming er nog moeilijk uit geraken. Hou je kinderen dus nauwlettend in het oog tijdens de wandelingen aan zee. Een ongeval is snel gebeurd.

Kwallen

Sommige jaren komen kwallen in grote aantallen voor aan onze kust en spoelen zelfs aan op het strand. Noordzeekwallen zijn niet dodelijk maar een kwallensteek kan erg pijnlijk zijn. De pijn is te vergelijken met de pijn van een brandwonde. Er kan roodheid, zwelling, jeuk en zelfs blaren ontstaan die geïnfecteerd kunnen raken. Het beste dat je kan doen bij een kwallensteek is spoelen met zeewater en de zichtbare tentakels verwijderen (nooit wrijven). De pijn kan verlicht worden door een warmwaterbad van ongeveer 20 minuten of het aanbrengen van een ijszak. Tenslotte is het belangrijk om de zone goed te ontsmetten. Kijk dus goed uit waar je loopt, zodat je over of rond de aangespoelde of zichtbare kwallen heen loopt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnesteek of zonneslag door zonnebankZonnesteek of zonneslag door zonnebankEen zonnesteek of zonneslag hebben beiden nagenoeg dezelfde symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Oo…
Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Warme zomerse dagen waar de temperaturen stijgen en de zon krachtig aan een onbewolkte hemel schijnt kan iedereen die on…
Zonbescherming voor je babyZonbescherming voor je babyDe zon is elke dag meer dan welkom. De eerste zonnestralen in de lente doen vele mensen erg veel deugd en zorgen voor ee…
Verschillende soorten kwallenVerschillende soorten kwallenEen dagje aan het strand lijkt soms zalig, het plezier is direct gedaan wanneer je op een van deze kwaadaardige beesten…

Winkelen bij Victoria's SecretVictoria's Secret verkoopt prachtige lingerie en nog veel meer. Het is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf en daardoor…
10 tips voor regen in de vakantieAls het regent in de vakantie word je al snel overmand door het gevoel: moet ons dat nu juist treffen? Waarom wij? Vervo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Counselling, Pixabay
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Zonnesteek
  • www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1680
  • www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Kwallensteken
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.